Posts by RIS_BG

  ASV Matthew 28:1 Now late on the sabbath day, as it began to dawn toward the first day of the week, came Mary Magdalene and the other Mary to see the sepulchre.

  KJV Matthew 28:1 In the end of the sabbath, as it began to dawn toward the first day of the week, came Mary Magdalene and the other Mary to see the sepulchre.

  NAS Matthew 28:1 Now after the Sabbath, as it began to dawn toward the first day of the week, Mary Magdalene and the other Mary came to look at the grave.

  BGT Matthew 28:1 Ὀψὲ δὲ σαββάτων, τῇ ἐπιφωσκούσῃ εἰς μίαν σαββάτων ἦλθεν Μαριὰμ ἡ Μαγδαληνὴ καὶ ἡ ἄλλη Μαρία θεωρῆσαι τὸν τάφον.

  BYZ Matthew 28:1 Ὀψὲ δὲ σαββάτων, τῇ ἐπιφωσκούσῃ εἰς μίαν σαββάτων, ἦλθεν Μαρία ἡ Μαγδαληνή, καὶ ἡ ἄλλη Μαρία, θεωρῆσαι τὸν τάφον.

  VUC Matthew 28:1 Vespere autem sabbati, quae lucescit in prima sabbati, venit Maria Magdalene, et altera Maria, videre sepulchrum.

  CRO Matthew 28:1 Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob.

  M-01A Matthew 28:1 Οψε δε σαββατων τη επιφωσκουση εις μιαν σαββατωˉ ηλθεν Μαριαμ η Μαγδαληνη και η αλλη Μαρια θεωρησαι τον ταφοˉ

  DK Matej 28:1 A po večeru subotnom na osvitak prvog dana nedelje dođe Marija Magdalina i druga Marija da ogledaju grob.

  Mogu li se milje zameniti kilometrima ,inci centimetrima i slicno???

  Postoje merni sistemi imperijalni i evropski,a kad je racunanje vremena u pitanju ogroma je razlika izmedju racunanja dana u hebrejskom vremenu i u evropskom.

  Naime Jevrejima dan traje od zalaska Sunca do zalaska Sunca,orjentaciono od 18 do 18 sati a dane nazivaju Prvi,Drugi,Treci,Cetvrti,Peti,Sesti i ODMOR im je sedmi dan.

  Zapazite na grckom BGT,BYZ i sinajski kodeks M-01A da se u Mateju 28:1 dva puta srece rec SABAT sto prevedeno na nas jezik ne znaci subota vec ODMOR.

  Samim tim prevod doboija drugacije znacenje

  Posle Odmora,prvog dana posle Odmora dodje Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob.

  Pojam odmora je malo sira definicia.Naprimer pravoslavci imaju neradan uskrsnji ponedeljak kao odmor...,a slicno i mnogi drugi.

  Ako Jevreji nisu mirovali na Pashu vec su radili sve sto ne treba,konkretno jurili i hapsili Isusa pa ga saslusavali tukli i na kraju predali Pilatu da ga ubije i to sve u dan kad ne smeju da rade nikakav posao,a zasto ne bi sebi dodali bar jedan dan odmora vise???

  Zar nesto slicno nije zapisano u Bibliji za vreme Solomona i Jezekije???

  2.Dnevnika 7:8 U to vreme svetkova Solomun svetkovinu sedam dana i sav Izrailj s njim, sabor veoma velik od Emata do potoka misirskog.9 I u osmi dan praznovaše praznik, jer posvećivanje oltara svetkovaše sedam dana, i svetkovinu sedam dana.

  2.Dnevnika 30:22 I Jezekija govori ljubazno sa svim Levitima koji vešti behu službi Gospodnjoj; i jedoše o prazniku sedam dana prinoseći žrtve zahvalne i slaveći Gospoda Boga otaca svojih.23 I sav zbor dogovori se da praznuje još sedam dana; i praznovaše još sedam dana u veselju. (dakle ukupno 14 dana)


  Poenta ove teme jeste da nije isto prvi dan posle odmora sto i prvi dan u sedmici,ili preciznije Isus nikako nije vaskrsnut u nedelju vec u ponedeljak prema Isusovom prorocanstvu o 3 dana i 3 noci,Matej 12:40

  To je normalno. U tome nema nista cudno, niti sumnjivo. Nevladine organizacije obavljaju gomilu drustveno korisnih poslova koje bi inace morala obaviti drzava sama. Npr. ekolozi ciste okolis pa ne mora sve da radi ministarstvo zastite okolisa. Crveni kriz i druge humanitarne udruge pruzaju gomile socijalnih usluga pa sve to ne moraju obavljati ministarstva socijale i zdravstva. Zato je razumno i prirodno da drzava dio svojih proracunskih sredstava (a koja je dobila od oporezivanja gradjana) prelije nevladinim organizacijama jer sluze tim istim gradjanima koji su porezom napunili drzavni proracun.

  - ovdje mozemo postaviti pitanje zasto Jehovi svjedoci nemaju svoje nevladine organizacije za socijalni i humanitarni rad
  - katolici imaju Caritas preko kojega pruzaju humanitarnu pomoc
  - adventisti preko ADRE pruzaju socijalne i hum. usluge u drustvu
  - zasto jehovi svjedoci nemaju neki takav ogranak za pomaganje ljudima

  Najkrace receno,JS su visoko organizovani za pruzanje pomoci usled klimatskih promena i slicno.Pomagali smo i porodicama JS,ali i njihovim komsijama,otidi malo na sajt jw.org pa ga prelistaj i naci ces i ta obavestenja kako pomazemo ugrozenima od elementarnih nepogoda i slicno.

  Ne znam da li znas, ali i vjerske zajednice spadaju u nevladine organizacije.

  Nevladina organizacija znaci da je nije osnovala drzava, nego da su se gradjani sami organizirali u cilju rjesavanja nekog svojeg problema. Takodjer, nevladina organizacija znaci da se ne natjece na politickim izborima za osvajanje politicke vlasti. Tako u tu skupinu spadaju sindikati, zaklade, zaduzbine, udruzenja, vjerske zajednice itd. Stoga JS i sve druge vjerske zajednice jesu po definiciji nevladine organizacije. Ekolosko drustvo osnivaju gradjani koji se zele baviti zastitom okolisa, a vjersko udruzenje ili zajednicu osnivaju gradjani koji se zele baviti prakticiranjem neke vjere.

  - pravo pitanje nije jesu li JS nevladina org. ili nisu (jer je jasno da jesu)
  - nego zasto se JS pored vjerskog posla ne bave jos i sluzenjem drustvu

  Jehovini svedoci su Hriscanska verska organizacija,

  e sad ako su tvoji budisti neka nevladina organizacija,ili katolici i pravoslavci neka nevladina organizacija,e onda su mozda i JS.

  Naravno, odgovor je - jer ocekuju da ce smak svijeta biti u slijedeci cetvrtak pa sta se tu ima kome sluziti. Ali sta ce vasi nastavljaci kada za 200, 300, 500 ili 1.000 godina ne bude smaka svijeta. Onda cete i vi pomalo, kao i druge krscanske zajednice poceti da radite nesto sami na poboljsanju svijeta.

  E da, to smo vidjeli na onoj drugoj temi o istrazivacima Biblije, da ih je osnovao jedna skroman i pobozan pastor, koji je medju svojim suradnicima imao jednog castohlepnog, slavom i moci opijenog suca pa kada je vidio da taj covjek ne zadovoljava osnovne religijske standarde, otpustio ga je iz svoje sluzbe. Ali do tada je sudac vec uspostavio mrezu svojih dousnika, a i skromni je pastor uskoro umro pa je pohlepni sudac preuzeo cijelu organizaciju istrazivaca Biblije, promijenio osnovna ucenja pokojnog pastora, izbacio skromne i slobodoumne istrazivace i organizaciji promijenio ime u JS. Tako je zli carobnjak ili sudac Saruman zavladao u sekti trazeci potpunu pokornost i bespogovornu poslusnost. Cak je pisao i samom Sauronu Hitleru, nudeci mu svoju pokornost, ali ta diplomatska misija nije uspjela pa je Hitler JS pobacao u logore, dok je sudac zivio u raskosi svojeg dvorca i vozao se u kadilaku. To smo sve citali na onoj drugoj temi i razvijali veliko sazaljenje za neznanjem i oholoscu obmanutog suca i njegove jadne sljedbenike.

  A sto se tice istorijata JS,to ti je kao istorijat biologije ili astronomije i slicno.

  Carls Tejs Rasel nije bio zadovoljan nebiblijskim odgovorima svoje tadasnje religije,pa je sam poceo da istrazuje Bibliju,da je cita i razmislja o onome sto pise,kako se to sve uklapa,dal laze ili govori istinu.Tako je formirao malu grupu istrazivaca koja je sada narasla na vise milionsku organizaciju.Naravno da je u pocetku pravio greske ,ali je mnogo vise otkrivao lazi tadasnje religije.Njegovi naslednici su ispravljali te greske i naravno da su i oni pravili svoje greske,ali poenta je sto niko od njih nije rekao da je nepogresiv.Prema sadasnjim saznanjima preko 90% stvari koje su se otkrile u vezi sa Biblijom ostale su iste,tako da su sada ostale vise neke finese koje i nisu toliko bitne.Uostalom Jehova Bog je obecao da ce se u odredejeno vreme napisati nove knjige koje ce da razjasne sve do kraja pa cak i same finese.

  Dotada mi objavljujemo dobru vest o Bozjem carstvu svim ljudima po Isusovoj zapovedi u skladu sa nasim spoznanjem iz Biblije jer smo uvereni u njenu tacnost pa cak i preciznost.

  Manje mantre. Jahve je JEDINI Spasitelj a Hristos Se direktno naziva Spasiteljem. Zbroji dva i dva.

  Jesi li ikad cuo onu poslovicu "umiljato jagnje,dve majke doje"?

  Tako je Isus samo sredstvo preko kojeg Jehova spasava ceo ljudski rod,to je mogao da bude bilo koji poslusni andjeo ,ali Isus se prvi ponudio kao dobrovoljac "Evo mene,posalji mene" time je postao i nas otac vecni jer nas je oziveo svojom zrtvom.

  Da li si mozda zaboravio predsliku kako Avram hoce da prinese svog sina Isaka na zrtvu?

  E pa to je posluzilo da se vidi kako je Jehova Bog prineo svog sina na zrtvu i tako je Jehova Bog jedini pravi Spasitelj,a Isus samo sredstvo i to ne malo sredstvo zbog cega mu iskazujemo ogromno postovanje,Razmisli samo kolko je bio veliki posao Jehove Boga da sacuva Davidovu lozu,a potom da prebaci zivot svog sina Mihaila u utrobu device Marije da se rodi kao beba Isus? Mislis li da je tajh posao bilo Lak i nebitan???

  Zvao se Bog, Logos.

  Ime podrazumeva vlastito ime ,ali isto tako i titulu ili polozaj u hijerarhiji.

  Ne kaze se "zvao se", vec se kaze da je on i dan danji Bozji portparol koji govori Bozje reci,pa tako i pise u

  otkrivenje 19:

  11 I videh nebo otvoreno, i gle, konj beo, i koji seđaše na njemu zove se Veran i Istinit, i sudi po pravdi i vojuje.
  12 A oči su Mu kao plamen ognjeni, i na glavi Njegovoj krune mnoge, i imaše ime napisano, kog niko ne zna do On sam.
  13 I beše obučen u haljinu crvenu od krvi, i ime se Njegovo zove: Reč Božija.
  14 I vojske nebeske iđahu za Njim na konjima belim, obučene u svilu belu i čistu.
  15 I iz usta Njegovih iziđe mač oštar, da njime pobije neznabošce; i On će ih pasti s palicom gvozdenom; i On gazi kacu vina i srdnje i gneva Boga Svedržitelja.

  Da li si zapazio da za njime idu "vojske nebeske" ?

  Ako to uporedis sa Otkrivenjem 14:1 I videh, i gle, Jagnje stajaše na gori sionskoj, i s Njim sto i četrdeset i četiri hiljade, koji imahu ime Oca Njegovog napisano na čelima svojim.

  Dakle jagnje predvodi u borbi,bas kao sto je i Danilo prorekao za Mihaila,a kao sto i pise da Mihailo zbacuje sotonu sa neba na zemlju itd...naravno da je Mihailo prozvan Isusom,bas kao sto je Jakov prozvan Izraelom,Simon prozvan Petar itd itd,a sto te to cudi?

  Naravno da nije i nisi mi odgovorio kako je Bog ocistio zivotrinje kada svinja recima jos uvek nije prezivar a macka jos uvek nema kopita ?

  Nemoj zaoboravljati da je sam Bog postavio definiciju sta je cisto a sta necisto stoga ti fali dokaz o anatomskim promenama kod zivotinja.

  A kakve veze ima ljudsko osudjivanje sa odgovornoscu pred Bogom ?

  Nadam se da nisi mislio da je to jedno te isto ? ^^

  Dal si ikada procitao dela apostolska 10:????

  11 I vide nebo otvoreno i sud nekakav gde silazi na njega, kao veliko platno, zavezan na četiri roglja i spušta se na zemlju;
  12 U kome behu sva četvoronožna na zemlji, i zverinje i bubine i ptice nebeske.
  13 I postade glas k njemu: Ustani, Petre! Pokolji i pojedi.

  14 A Petar reče: Nipošto, Gospode! Jer nikad ne jedoh šta pogano ili nečisto.

  15 I gle, glas opet k njemu drugom: Šta je Bog očistio ti ne pogani.
  16 I ovo bi triput, i sud se opet uze na nebo.

  Pitaj samog Boga kako ih je to ocistio,nemoj mene,pitaj njega,ili mozda mislis da on Bog laze?

  I jel Petar jeo kod Kornelija neciste zivotinje ili nije?

  Dela ap 11:3 Govoreći: Ušao si k ljudima koji nisu obrezani, i jeo si s njima.

  I sta im je Petar rekao u svoju odbranu sto je jeo sa njima?

  Da li si primetio da je samo Jevrejima dat zakon o cistim i necistim zivotinjama za jelo?

  Ali farisejsko zlo seme je uvek trazilo razlog da ih spotice,od obrezanja,preko hrane,sabata itd itd.

  Dal si ti farisejskog semena ili cijeg vec kad uporno insistiras da se ne smu jesti svinja itd?

  Dal ti to ne postujes Kolosanima 2:16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote.

  Zasto me osudjujes sto jedem ukusnu svinjetinu?Ja tebe ne osudjujem sta god da jedes.

  Cemu onda ova diskusija?Jel ti to zelis ko nekad fariseji da nemetnes svoj stav kako ja ne smem da jedem svinjetinu itd???

  Lucifer je izvorno bio najbolje Božje postignuće. Bio je ljepši, moćniji od svih drugih stvorenja koja je Bog stvorio. I kao što svi znamo, to mu se obilo o glavu. Bio je tako prekrasan, tako moćan da je stvarno mislio da može biti bolji od Boga. Sotonine oznake su ponos i zavist prema Svemogućem.

  A koje su karakteristike naše djevice Marije? Prije svega, ona je krajnje skromna. Zapravo, ona je najskromnije stvorenje koje je ikada postojalo. Na svaki djelić ponosa koji đavao ima, Marija ima dvostruko više poniznosti. Za svaku kap mržnje ispunjene i gorke zavisti u sotoninom crnom srcu, Marijino srce je ispunjeno dvostruko više hvale, štovanja i ljubavi. Uz svaki djelić iskrivljene i razorne pokvarenosti u đavoljoj duši, Marijino srce ispunjeno je s više čistoće, dobrote i milosti.

  U svakom pogledu, Marija je Sotonina sušta suprotnost.Sama Evina slabost koju je Sotona toliko prezirao zamijenjena je Marijinom poniznom poslušnošću Božjoj volji koja ju je učinila moćnom bez granica.


  Stoga On kaže: "Bog se oholima opire, a poniznima daje milost." Stoga se pokorite Bogu. Oduprite se đavlu i on će pobjeći od vas. Približite se Bogu i On će se približiti vama. Očistite ruke, grešnici; i očistite svoja srca, vi dvoumni. Jakov 4,6-8

  Pa kad je bila tako dobra kao sto ti kazes,sto onda nije pohvalno govorila o Isusovom ucenju ,vec je mislila da je poludeo kad je propovedao i dosla sa svoje 6.dece zajedno da ga vode kuci???

  Kad je Marija postala Isusova ucenica?Da nije i ona slusala propovedi svog sina kao sestre Marta i Marija ,pa Marija Magdalena i mnogde druge zene???

  Ne.

  Marija je postala sledbenica Isusova tek nakon Isusove smrti,a na pedesetnicu je Jehova Bog izlio svoj sveti duh na nju zajedno sa ostalim ucenicima,tek tada i to zajedno sa Isusovom bracom Jakovom,Josifom,Simonom i Judom.

  Mihailo nije jedini u grupi arhanđela pa prema tome ne može biti Sin koji je JEDINOrodni od Oca.

  A da li si se ikada zapitao kako se Isus Hrist zvao dok je bio na nebu?

  Nisi li citao u Bibliji kako su se imena vise ljudi menjala ,pa eto i tvoji pravoslovni popovi imaju svoja rodjena imena,a potom su uzeli teoloska imena,valjda ti to nije strano?

  Da nije to Jehova Bog poslao samoga sebe na zemlju?ili mozda svoga brata blizanca?,ali zasto bas sina?

  Jesi li procitao nekad nesto o toj Bojoj pripremi u vezi sina Bozjeg?

  Da li si ikada zapazio da je u starom zavetu Mihailo nazvan arhandjeo,a ne andjeo?

  Pokazi mi,voleo bi da vidim taj stih sto te buni?

  WTT Daniel 10:13 וְשַׂ֣ר׀ מַלְכ֣וּת פָּרַ֗ס עֹמֵ֤ד לְנֶגְדִּי֙ עֶשְׂרִ֣ים וְאֶחָ֣ד י֔וֹם וְהִנֵּ֣ה מִֽיכָאֵ֗ל אַחַ֛ד הַשָּׂרִ֥ים הָרִאשֹׁנִ֖ים בָּ֣א לְעָזְרֵ֑נִי וַאֲנִי֙ נוֹתַ֣רְתִּי שָׁ֔ם אֵ֖צֶל מַלְכֵ֥י פָרָֽס׃
  (Dan. 10:13 WTT)

  Doticni stih ima vise znacenja gde se odgovarajuce koristi u zavisnosti od samog teksta.

  Ali razmisli malo o ovom

  Zaharija 3:1 Posle mi pokaza Isusa, poglavara svešteničkog, koji stajaše pred anđelom Gospodnjim, i Sotonu, koji mu stajaše s desne strane da ga pre.
  Judina9 A Mihailo Arhanđel, kad se prepiraše s đavolom i govoraše za Mojsijevo telo, ne smeše prokleti sud da izgovori, nego reče: Gospod neka ti zapreti.

  Arhandjel je predvodnik andjela,tu je titulu ili ime,polozaj dobio nakon odlaska sa zemlje na nebo kod Jehove Boga i Oca,samo jedan je arhandjel,a da ih nije bezbroj govore i drugi stihovi.

  Otkrivenje 12:7 I posta rat na nebu. Mihailo i anđeli Njegovi udariše na aždahu, i bi se aždaha i anđeli njeni.

  Jesi li se ikad pitao zasto ne pise Isus i andjeli njegovi?

  Ali pise nesto slicno,

  Danilo 12:1 A u to će se vreme podignuti Mihailo, veliki knez, koji brani tvoj narod; i biće žalosno vreme, kakvog nije bilo otkako je naroda do tada; i u to će se vreme izbaviti tvoj narod, svaki koji se nađe zapisan u knjizi.

  21 Ali ću ti kazati šta je napisano u knjizi istinitoj. Nema nikoga da junački radi sa mnom u tom osim Mihaila, kneza vašeg.

  Razmisli sada dal je Mihailo ista osoba kao Isus?

  Ko treba da nas izbavi od sotone? i zapazi veliki Knez?,ne pise li za Isusa da ce biti Knez Mira???,znas li uopste sta znaci rec ili titula knez?

  Kad kaze za Mihaila Kneza Vaseg to znaci da nam je Mihailo poodavno namenjen.

  Jos jedno mesto sluzi za rec arhandjel i to je u 1.Solunjanima 4:16 Jer će sam Gospod sa zapovešću, sa glasom Arhanđelovim, i s trubom Božjom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najpre;

  Sa glasom arhandjelovim znaci sa titulom arhandjela,inace bi pisalo sa glasovima arhandjelovskim.

  E sad ako ti smeta sto je Mihailo prvo isusovo ime i sto je dobio titului arhandjela jer predvodi nebesku vojsku andjela,to je vas problem,

  Inace prefiks arhi se prevodi kao glavni,kao prvi ,kao najvisi i nikada se u Bibliji ne prevodi u mnozini.

  Inace imena Isus sto znaci Jehova je spasenje i Mihailo sa znacenjem Ko je kao Bog i govore na visoki polozaj,naprimer u Filibljanima 2:9 Zato i Bog Njega povisi, i darova Mu ime koje je veće od svakog imena. ako ima nejasnoca ime je i titula

  10 Da se u ime Isusovo pokloni svako koleno onih koji su na nebu i na zemlji i pod zemljom;11 I svaki jezik da prizna da je Gospod Isus Hristos na slavu Boga Oca.
  Ili mozda ti znas nesto vise i bolje o Isusov zivotu na nebu pre nego je sisao na zemlju?

  I sta je tu cudno?

  Jel cudno to sto je na samom pocetku ljudske pobune u Edenskom vrtu ,Jehova Bog pripremio plan za spasenje ljudi tako sto je obecao zenino seme koje ce unistiti sotonu?

  Zar nije Spasitelj onaj koji je napravio plan spasenje i obezbedio sredstvo spasenja,a posto je Isus Hrist sredstvo tog spasenja s puno razloga se moze reci da nam je i Isus spasitelj bas kao i vecni otac ili po naski drugi otac jer nas je svojom prolivenom krvlju otkupio.

  Ne pripisuje li se uspeh ili neuspeh nekog vladara zemlje ili preduzeca pre svega vodji,a potom onima koji su izvrsavali naredjenja?

  Zasto od komarca pravite magarca ,bas kao fariseji.

  Izbjegavajte činjenicu da su rani kršćani progonjeni od sviju slikali Majku Božju i naručju s Isusom Kristom u mračnim katakombama gdje su se skrivali.

  Marija je Isusova Majka, ona je Bogorodica. Anđeo ju pozdravlja kraljevskim pozdravom. Ona je primjer Bogu savršene žene sve što je Eva mogla biti, Marija je nova Eva.

  Sotona mrzi Isusovu božansku prirodu koju je On naslijedio od svog Oca kao i ljudsku prirodu koju je naslijedio od svoje majke Marije kojom je pobjedio sotonu i spasio nas. Vjerovatno sotona prezire Isusovu majku Mariju koja ga je rodila..

  Složimo se da se ne slažemo, svako dobro želim.

  Božji blagoslov!

  Pravi Hriscani su nauceni da ne crtaju nikakve likove ljudi i zena i da im se ne klanjaju prema 5.Moj4:15-20 16 Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,
  Al kad smo kod Marije sta pise u BIbliji,kao prvo od koga je zatrudnela?,a kao drugo koga je rodila ?Boga?,ili sina Bozjeg?,ili brata Bozjeg? i ko mu je otac?dal Bog Otac,ili pak Sveti duh? Od koga je zatrudnela ,sta pise u Bibliji?

  Nadalje da lje za tebe zancenje reci Hrist ,Bog ili pak Bozji poslanik?

  Nadalje posto je ovo tema o Josifu,a ne o Mariji jel ti zaista mislis da je on bio cestiti starac sa minimum sestoro dece i uza sve jos i siromasan pa dosao u Marijinu kucu da je isprosi od njenih roditelja?Zar si zaboravila da je Marija bila isprosena za njega cak 3 meseca pre nego sto je zatrudnela???

  Ali naravno da razumem da po farisejsko sotonskom nagovoru vi necete da se odreknete da je ona zauvek ostala devica i da nije tacno ono sto pise u Bibliji da ju je Josif poznao tek kad je rodila Isusa.

  I ja tebi zelim svako dobro,

  a ovde vodimo dijalog,a neko monolog,

  I naravno etiopska pravoslavna crkva je kao i sve ostale i pravoslavne i katolicke itd podlegla farisejskom pritisku,tj saplitanju,pa se okliznula i pala pa vise ne moze bistro da rezonuje.

  Cemu zabranjivati ljudima da nesto jedu a nesto da ne jedu?

  Zar Bog nije ocistio sve i rekao ap.Petru da moze sve da jede od do tada necistih zivotinja?

  Kolosanima 2:

  4 A ovo govorim, da vas niko ne prevari slatkim rečima.

  8 Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.
  16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;

  Dakle je nikoga ne osudjujem koji jede svinjetinu kao ja,bas isto tako i koji je ne jedu,jer ne znaju sta je lepa pecena na raznju svinjetina ili jagnjetina...,a sta cemo reci za Isusa Hrista koji je kao i svaki Jevrejin voleo da jede pashalno jagnje,itd.

  Nije tako jednostavno.. Onima koji su ozbiljnije proučavali Pisma kao i povijesni kontekst gdje se treba gledati mjesto, vrijeme i okolnosti niste ništa dokazali. Slažem se s vama da je Bog dopustio da jedu meso, ali znam također kojoj grupi kršćana je Pavao pisao i koja je bila namjena svakog Pisma. Da li je dopustio jesti nečiste životinje to je sad dosta upitno, kao ono s Petrovom vizijom...

  Dobro, mislim da to nije od takve važnosti da se raspravljamo o tome. Samo sam htjela napisati da vegetarijanstvo nije vražji nauk kao što sam vidjela da po internetu pojedini kršćani pišu, već ono što je jedini istini Bog namijenio nama. On je samo dozvolio da jedu meso zbog naše pale ljudske prirode. Samo je Bog dobar, naša priroda je sklona zlu. Njemu je to vjerujem šokantno, jer uvijek s nama komunicira samo kroz svog Sina. Bog je svet, ljudi to zaboravljaju i stavljaju Boga na svoj nivo.

  Neka je svako uvjeren u svoje.

  Svako dobro!

  Ciste i neciste zivotinje i slicno je vazilo samo za Jevreje koji su bili pod starim zavetom i jevrejske proselite i oni su bili pod zakonskom kletvom da moraju sve zapovedi da izvrse jer se starim zaveto nisu mogli spasti

  galatima 3:10 Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini.
  Mi Hriscani nismo pod starim zavetom vec pod novim

  galatima 3:13 Hristos je nas iskupio od kletve zakonske postavši za nas kletva, jer je pisano: Proklet svaki koji visi na drvetu:

  Kolosanima2:8 Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.
  16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;
  18 Niko da vas ne vara po svojoj volji izabranom poniznošću i službom anđela, istražujući i šta ne vide, i uzalud nadimajući se umom tela svog,
  21 Ne dohvati se, ne okusi, ne opipaj; koje je sve na pogibao onome koji čini,22 Po zapovestima i naukama ljudskim?
  Samo fariseji saplicu hriscane ,a vi nemojte da ste fariseji,niti sluge njihove.

  Imaš problem u narativu. Mihailo nije jedini arhanđel. Da, u protestantskom kanonu Pisma se jedino Mihailo naziva arhanđelom ali vidimo iz Knjige proroka Danila da nije jedini arhanđel.

  "Ali knez carstva Persijskoga staja mi nasuprot dvadeset i jedan dan; ali, gle, Mihailo jedan od prvijeh knezova dođe mi u pomoć; tako ja ostah ondje kod careva Persijskih." (Danilo 10:13).

  U Knjizi proroka Danila pod knezovima se misli na duhovna bića tj. anđele. Mihailo je JEDAN OD prvih anđela. Arhanđel kako si ti sam naveo znači prvoanđeo. Mihailo je jedan od arhanđela a ne jedini arhanđel.

  WTT Daniel 10:13 וְשַׂ֣ר׀ מַלְכ֣וּת פָּרַ֗ס עֹמֵ֤ד לְנֶגְדִּי֙ עֶשְׂרִ֣ים וְאֶחָ֣ד י֔וֹם וְהִנֵּ֣ה מִֽיכָאֵ֗ל אַחַ֛ד הַשָּׂרִ֥ים הָרִאשֹׁנִ֖ים בָּ֣א לְעָזְרֵ֑נִי וַאֲנִי֙ נוֹתַ֣רְתִּי שָׁ֔ם אֵ֖צֶל מַלְכֵ֥י פָרָֽס׃
  (Dan. 10:13 WTT)

  הַשָּׂרִ֥ים doticna rec u recenici se prevodi kao "jedan od najvisih knezova",al poenta te price jeste da se spominje kao andjeo Mihailo.,da li si to zapazio?

  Ako nisi zapazio,onda procitaj

  WTT Zechariah 3:2 וַיֹּ֙אמֶר יְהוָ֜ה אֶל־הַשָּׂטָ֗ן יִגְעַ֙ר יְהוָ֤ה בְּךָ֙ הַשָּׂטָ֔ן וְיִגְעַ֤ר יְהוָה֙ בְּךָ֔ הַבֹּחֵ֖ר בִּירֽוּשָׁלִָ֑ם הֲל֧וֹא זֶ֧ה א֖וּד מֻצָּ֥ל מֵאֵֽשׁ׃
  (Zech. 3:2 WTT)

  CRO Zechariah 3:2 Anًđeo Jahvin reče Satanu: »Suzbio te Jahve, Satane! Suzbio te Jahve koji izabra Jeruzalem! Nije li on glavnja iz ognja izvuèena?« (Zech. 3:2 CRO)

  Judina 9:A Mihailo Arhanđel, kad se prepiraše s đavolom i govoraše za Mojsijevo telo, ne smeše prokleti sud da izgovori, nego reče: Gospod neka ti zapreti.

  Otkrivenje 12:7 I posta rat na nebu. Mihailo i anđeli Njegovi udariše na aždahu, i bi se aždaha i anđeli njeni.

  Da li zapazas da je u starom zavetu nazvan kao Andjeo, dok u starom zavetu zbog zasluga dobija titulu vrhovnog zapovednika andjela -Arhandjel.

  Kad pise u Otkrivenju 12:7 vidi se da je Mihailo sam koji predvodi sve ostale andjele ,on je taj koji predvodi vojske andjela u novom zavetu doj je u starom zavetu bio samo andjeo jedan od najvisih,naprimer preko njega je Jehova Bog komunicirao sa Mojsijem iz grma koji gori a ne sagoreva itd.

  Zasto se cudis sto mu je Jehova Bog nadenuo ime Isus?

  Pa nije li i drugima menjao imena/ Jakovu u Izrael ,Avram-Avraham

  CRO Genesis 32:29 Onaj reèe: »Više se nećeš zvati Jakov, nego Izrael, jer si se hrabro borio i s Bogom i s ljudima i nadvladao si.« (Gen. 32:29 CRO)

  itd itd,pa sto ne bi i Mihailu nadenuo ime Isus_ ya 33,5 godine zivota na zemlji.

  Kad neko nekome nadene ime dal je to jedna te ista osoba ili su to pak dve razlicite osobe,sta mislis?

  Jel Bog Jehova sam sebi promenio ime ili je pak nekoj drugoj osobi podario drugo ime?,secas li se jos nekih biblijskih primera promene imena?

  Ima veze sa ovom temom -- u povijesnom kontekstu možemo vidjeti da su Mariju rani kršćani cijenili i voljeli bez obzira što su bili tada u progonstvima i nalazili se u mračnim katakombama, evo i slike:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm…na_catacomb.jpg

  Marija je postala Isusova ucenica zajedno sa njegovom bracom jer je na nju izliven Sveti duh zajedno na nju i ostale koji su ga cekali.

  Dela apostolska 1:13 I kad uđoše popeše se u sobu gde stajahu Petar i Jakov i Jovan i Andrija, Filip i Toma, Vartolomije i Matej, Jakov Alfejev i Simon Zilot, i Juda Jakovljev.
  14 Ovi svi jednodušno behu jednako na molitvi i u moljenju sa ženama, i s Marijom materom Isusovom i braćom Njegovom.

  A ko to pa ne bi voleo Mariju koja je em rodila Isusa po Bozjoj zapovedi i odgajila ga i na kraju postala sledbenica svog sina isusa Hrista.


  Ali tema je o Josifu

  A ko bi to od roditelja dao za zenu svoju cerku devicu za cestitog starca sa najmanje 6 dece i jos uza sve to siromasnoga?

  Mislite li da bi on imao smelosti da zaprosi devicu,i koji bi to razlog bio kad se njoj tek 3 meseca nakon veridbe javlja andjeo Gavrilo,a Josif kad sazna da je trudna hoce da je tajno ostavi?

  A sto ne povede i ostalo 6 dece na popis u Vitlejem?

  Da nije i njih 6 dece vodio sa marijom i Isusom u Egipat kad su bezali od Iroda?

  Pa kolko je bio u Egiptu bez te svoje 6 dece?

  I onda odjednom Marija sa tom 6 matorom decom da trazi da puste Isusa?

  Koji bi to odrasli ljudi isli da ih vodi maceha da spasu njenog sina???

  Ali Josif je bio mlad,spretan i pobozan momak koji je poznao Mariju tek kada je rodila isusa,a sta znaci rec "poznati" pogledajte u 1.Moj 4:1 pa uporedite sa matejom 1:25

  Dijete u 2. razredu osnovne skole nauci tablicu mnozenja i 4 osnovne matematicke operacije.

  Doktor matematickih znanosti, nakon zavrsene osnovne i srednje skole te jos 8-10 godina studija matematike zna mnogo vise matematickih operacija nego dijete iz 2. razreda osnovne skole. Kada bi tablica mnozenja bila vrhunac i kraj matematike, onda se ona ne bi niti poducavala vise nakon 2. razreda osnovne skole.

  Dijete u 2. razredu osnovne skole ne cita matematicke studije i strucne knjige, nego uci iz brosura, radnih biljeznica i djecjih bukvara najosnovnije pojmove.

  Tvoje razumijevanje duhovnosti je na razini djeteta iz 2. razreda osnovne skole. Dosao si u sektu, tamo su te naucili osnovne pojmove, dali su ti par sarenih slikovnica i djecjih bukvara s puno slika, a malo teksta i sada mislis da si popio pamet cijelog svijeta. Ti osnovni pojmovi koje su te naucili nisu losi. To je polaziste, ali postoji mnogo vise u matematici i u duhovnosti od tablice mnozenja.

  Tema je trojstvo i troicari treba da dokazu kako Bog nije jedan vec trojedan,a matematika tu pomaze a+b+c=?

  Ja sam ti u proslom postu naveo jedan banalan primer ,a ti mi navedi kako razumes u tm kontelstu i sledece stihove iz Jovan 17:

  11 I više nisam na svetu, a oni su na svetu, a ja idem k Tebi. Oče Sveti! Sačuvaj ih u ime svoje, one koje si mi dao, da budu jedno kao i mi.

  21 Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u meni i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svet veruje da si me Ti poslao.

  22 I slavu koju si mi dao ja dadoh njima, da budu jedno kao mi što smo jedno.

  23 Ja u njima i Ti u meni: da budu sasvim ujedno, i da pozna svet da si me Ti poslao i da si imao ljubav k njima kao i k meni što si ljubav imao.
  Jel se u ovim stihovima govori o JEDINSTVU ili mnogobostvu?

  Razmisli dobro pa napisi odgovor,mnogo je tesko odgovoriti,zar ne?

  Ipak ga Prorok Isaija naziva nekim Bogom:

  "Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni." (Isaja 9:6)

  Ogromna je razlika izmedju Boga Svemoguceg i Boga silnoga

  Ali u Bibliji pise da su i andjelima davane titule boga,Procitaj Sudije 13:

  21 A anđeo se Gospodnji ne javi više Manoju ni ženi njegovoj. Tada Manoje razume da je anđeo Gospodnji.
  22 I reče Manoje ženi svojoj: Zacelo ćemo umreti, jer videsmo Boga.

  Ali razmisli kako Bog silni moze da bude i knez mirni??? zasto ne pise car mirni?,jesi li razmisljao o tome?,a Otac vecni pa time sto je dao svoj zivot kao zrtvu za otkup ljudskih greha jeste kao da nas je rodio,i ono jos sto je bitnije dobio je moc od svoga Boga da vaskrsava umrle koji su ostali upamceni po dobrim delima kod Boga.,pa ako ima jos pitanja pitaj,ali malo i sam pretrazuj,

  I ja sam imao nekad davno isto takvo shvatanje kao i vi,i tu nema nista lose,poenta je samo kad sam poceo da proveravam uvideo sam kolko gresim.

  Kao prvo i osnovno kad se pogleda Hebrejski tekst primetices da na nekih pa skoro 7000 puta pise hebrejski tetragramaton koji mi citamo kao Jehova ili Jahve,i to ime je vraceno u Biblije hrvatski prevod Stvarnost i New world translation.

  Sto se tice reci Hristos ona nikad nije predstavljala Boga vec Bozjeg Poslanika,e sad posto Bozji Poslanik zastupa samoga Boga njegove reci su kao reci samoga Boga i to je glavna poenta

  Ali hajde da zajedno razmotrimo prvi tvoj primer o Spasitelju

  WTT Isaiah 45:21 הַגִּ֣ידוּ וְהַגִּ֔ישׁוּ אַ֥ף יִֽוָּעֲצ֖וּ יַחְדָּ֑ו מִ֣י הִשְׁמִיעַ֩ זֹ֙את מִקֶּ֜דֶם מֵאָ֣ז הִגִּידָ֗הּ הֲל֙וֹא אֲנִ֤י יְהוָה֙ וְאֵֽין־ע֤וֹד אֱלֹהִים֙ מִבַּלְעָדַ֔י אֵֽל־צַדִּ֣יק וּמוֹשִׁ֔יעַ אַ֖יִן זוּלָתִֽי׃
  (Isa. 45:21 WTT)

  CRO Isaiah 45:21 Objavite, iznesite svoje dokaze, svjetujte se zajedno: tko je to od davnine navijestio i od tada prorekao? Nisam li ja, Jahve? Nema drugoga boga do mene; Boga pravednoga i Spasitelja osim mene nema.
  (Isa. 45:21 CRO)

  WTT Isaiah 43:11 אָנֹכִ֥י אָנֹכִ֖י יְהוָ֑ה וְאֵ֥ין מִבַּלְעָדַ֖י מוֹשִֽׁיעַ׃
  (Isa. 43:11 WTT)

  CRO Isaiah 43:11 Ja, ja sam Jahve, osim mene nema spasitelja.
  (Isa. 43:11 CRO)


  CRO Titus 2:13 iscèkujuوi bla‍zenu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja nasega Isusa Krista. (Tit. 2:13 CRO)

  BYZ Titus 2:13 προσδεχόμενοι τὴν μακαρίαν ἐλπίδα καὶ ἐπιφάνειαν τῆς δόξης τοῦ μεγάλου θεοῦ καὶ σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ χριστοῦ, (Tit. 2:13 BYZ)

  M-01A Titus 2:13 προσδεχομενοι την μακαριαˉ ελπιδα και επιφανειαν της δοξης του μεγαλου Θ̅Υ̅ και σωτηρος ημων Χ̅Υ̅ Ι̅Υ̅ (Tit. 2:13 M-01A)(sinajski kodeks)


  CRO 2 Peter 1:1 ٹimun Petar, sluga i apostol Isusa Krista, onima koje pravednoscu Boga nasega i Spasitelja Isusa Krista zapade ista dragocjena vjera kao i nas (2 Pet. 1:1 CRO)

  BYZ 2 Peter 1:1 Συμεὼν Πέτρος, δοῦλος καὶ ἀπόστολος Ἰησοῦ χριστοῦ, τοῖς ἰσότιμον ἡμῖν λαχοῦσιν πίστιν ἐν δικαιοσύνῃ τοῦ θεοῦ ἡμῶν καὶ σωτῆρος Ἰησοῦ χριστοῦ· (2 Pet. 1:1 BYZ)

  M-01A 2 Peter 1:1 Συμεων Πετρος δουλος και αποστολος Ι̅Υ̅ Χ̅Υ̅ τοις ισοτιμον ημιν λαχουσιν πιστιν εις δικαιοσυνην του Κ̅Υ̅ ημων και σωτηρος Ι̅Υ̅ Χ̅Υ̅ (2 Pet. 1:1 M-01A)(sinajski kodeks)

  Sto se tice Isaije nema dileme da je Jehova jedini istiniti Bog i da nema drugog Boga sem njega i da je on Spasitelj?

  Ako se tu slazemo hajde da vidimo kako je to Jehova Bog nas spasitelj?

  Pa tako sto je napravio plan spasenja za ljude nakon Adamovog Greha.On je obecao seme od zene koje ce zmiji zdrobiti glavu,a to sto je Isus dosao kao to seme i sto ce na kraju da unisti sotonu on je sredstvo preko kojeg ce Jehova Bog spasiti sve ljude od smrti,

  ali ako to nije jasno zapazi da se u 2.Petrovoj 1:1 grcki prevod BYZ pise teos-Bog,dok sinajski kodeks pise KY skraceno kyros Gospod,a hebrejski se pise adonaj.Postoji ogromna razlika izmedju reci Bog,Gospod i Jehova,svaka rec se razlicito pise,ali u svakom slucaju se govori o dve osobe (jedna i druga osoba) Slicno je i sa Titu 2:13 gde se govori o dve osobe,ali

  ali ako ima neka nejasnoca gde se govori samo o jednoj osobi procitaj

  2.Petrova 1:3 Blagosloven Bog i Otac Gospoda našeg Isusa Hrista, koji nas po velikoj milosti svojoj prerodi za živu nadu vaskrsenjem Isusa Hrista iz mrtvih,
  CRO 1 Peter 1:3 Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina naڑega Isusa Krista koji nas po velikom milosrًu svojemu uskrsnuوem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodi za ‍ivotnu nadu,

  M-01A 1 Peter 1:3 Ευλογητος ο Θ̅Σ̅ και πατηρ του Κ̅Υ̅ ημωˉ Ι̅Υ̅ Χ̅Υ̅ ο κατα το πολυ αυτου ελεος αναγεννησας ημας εις ελπιδα ζωσαν δια αναστασεως Ι̅Υ̅ Χ̅Υ̅ εκ νεκρων

  Slicno je i sa dvim onim drugim tvojim primerima koje si nabrojala.

  Taaaaaako je bato i sad mi reci ko je bio taj koji je proglasio te kategorije necistim - jel to bio Mojsije,jel mozda Aron bio ili je to sam Bog zapovedio ?

  Bato u cemu je tvoj problem?

  Ko je Avelju rekao da prinosi zivotinjske zrtve ,hocu reci da ih ubija,dok je Kajin prinosio biljne zrtve.,a iznad svega se bas Aveljova zivotinjska zrtva svidela Jehovi Bogu,znas li? Jel to bilo pre ili posle Mojsija?


  Ako je to bio Bog onda s kojim pravom optuzujes autora knjivge Dela apostolska da je skontao da je Petar bio taj koji je proglasio ZIVOTINJE necistim ?

  3.Moj 11:47 Da se raspoznaje nečisto od čistog i životinja koja se jede od životinje koja se ne jede.

  Sta je tu sporno? Ovde je Bog sklopio savez sa Izraelom preko Mojsija i zove se stari Savez,a pre njega bilo ih je jos dva.Jedan sa Adamom,a posle sa Nojem kojem je dao da jede sve zivotinje.U cemu je tu problem?Sta tebi tu nije jasno?

  Zar je moguce da si se osudio da ga defakto i dejure proglasis teoloskim sharlatanom koji nije imao pojma stra prica !??

  O cemu ti to?Ja ni Pavla ni Petra ne osudjem ni za sta.Pavle je taj koji je kritiokovao Petra za dvolicenje,a ne ja,ili se mozda ne secas tog stiha jer rusi tvoju nauku?

  Bog je bio Taj koji je na osnovu anatomske konstrukcije kategorizovao zivotinje na cvistim i necistim stoga se to moze promeniti SAMO TADA kada bi Bog recimo svinjceta ucinio prezivarem ili kada bi jegulji dao krljusti...!!!+

  Ма tek za vreme Mojsija i to ne samo po anatomiji vec i po fiziologiji

  6 I zec divlji, jer preživa ali nema papke razdvojene; nečist da vam je.
  7 I svinja, jer ima papke razdvojene ali ne preživa; nečista da vam je;

  Tako da imas bezbroj licnih gresaka i totalno nerazumevanje Biblije

  Naravno,tebi na zalost,i nakon Hrista svinje jos uvek nisu prezivari i jegulje nemaju krljusti sto ce reci da su jos uvek NECISTE zivotinje i kao takve nepodobne za ljudsku ishranu !!!

  Gluposti,jer ih je Bog sve ocistio

  Ako smo ovo rascistili daj se vrati onome kako je sam apostol protumacio viziju koju je imao i dali su mu NJEGOVO tumacenje braca prihvatila ili nisu !!!


  Daj si lepo sedni i prouci o kakvoj je konkretno hrani rec u citatima koje dajes,daj se nemoj molim te brukati.


  Tako je ali danas smo jos uvek na zemlji gde ljudi jedu meso stoga trebaju postovati Bozje izricite uredbe u vezi toga sta se sme a sta ne sme konsumirati !

  galatima 3:10 Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini.

  Dakle ako hoces drzati stari zavet onda treba sve zapovedi drzati,a ne ovu hocu,ovu necu.

  U vezi toga moramo priznati tri jednostavne stvari:

  Prva je da je to vazno pitanje za neke ljude, ali ne i za sve. Mnogi ljudi sasvim uspjesno zive bez saznanja kako su nastali i oni i svijet.

  Druga je ta da biblijska teorija (prica, predaja, legenda), o nastanku svijeta nije nicim podkrijepljena. To je samo jedna od mnogih teorija, za koju nemamo sasvim uvjerljiv dokaz da je istinita.

  I treca je da bez obzira da li nam Biblija ili moderna nauka daju neku teoriju o nastanku svijeta, to saznanje nicim ne utjece na kvalitetu naseg zivota u ovom trenutku. Nama je sasvim svejedno da li smo nastali evolucijom od amebe kroz milione godina, ili da je Bog stvorio ljude iz gline... obe su teorije podjednako posve besmislene... nasa kvaliteta zivota sada, u ovom trenutku, nije niti bolja, niti losija od onoga covjeka iz prvog primjera, koji se uopce niti ne raspituje o porijeklu ljudi i svijeta.

  Hahaha,ti me bas slatko nasmejes

  To je pitanje vazno za sve ljude,s tim sto vecina ne zna odgovor jer ne odgovara njihovim zeljama ,pa da se ne posrame pred drugima pametno cute

  Zbog pozude. Zbog strasti.

  Biti dobar i obazriv prema drugim bicima i steci mudrost.

  Ima.

  Ma mozes i da predes i da filozofiras sta god hoces ,pa sto vi ne pobediste starost i smrt kad ste tako mudri i pametni?

  To je ko kad zaba pametuje,al ajd

  A od kuda ti znas sto budizam zanima? Jesu li ti to objasnili u onoj brosurici od 30 stranica o svim svjetskim religijama? Za svaku svjetsku religiju po 5 strana u kojima si naucio sve sto trebas da znas.

  Budisti i hindusi vjeruju u vjecno preporadjanje u nekom od utjelovljenja u svjetovima bogova, ljudi, zivotinja, duhova ili stanovnika pakla.

  Krscani i muslimani vjeruju u samo 1 zivot i samo 1 preporadjanje u raju ili paklu (katolici i cistilistu).

  Jevreji vjeruju u 1 zivot i nakon toga smrt.

  Nesto od toga je poducavao. A nesto i nije.

  Eto svi ste vi saglasni u jednom,a to je da verujete u zivot posle smrti,a tu prvu laz je izrekao Sotona,zabelezeno u Bibliji 1.Moj 3:

  4 A zmija reče ženi: Nećete vi umreti;5 Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.

  Dakle Biblija govori jedno,a svi vi ostali kao papagaji drugo,

  Da je zemlja kruznog oblika zapisano je u Bibliji pre nekih 3500 godina,tako da oni koji su to procitali mogli su da znaju,ali nazalost oni su terali svoju pricu da bi plasili ljude i sami sebe predstavljali gospodarima znanja..Drznuli su se tolko mnogo da su cak spaljivali one koji su govorili da je zemlja okrugla,kao Djordana Bruna,a malo je falilo i Galileja,

  CRO Job 26:7 On povrh praznine Sjever razapinje, on drži zemlju o ništa obješenu. (Job 26:7 CRO)

  CRO Isaiah 40:22 On stoluje vrh kruga zemaljskoga kom su stanovnici poput skakavaca. Kao zastor nebesa je razastro, kao šator za stan razapeo. (Isa. 40:22 CRO)

  Ali voleo bi da vidim sta i gde pise o obliku zemlje u tvojim budistickim ili hindu knjigama?

  Hrist je grcka rec kojom se prevodi jevrejska rec Mesija,a mi je prevodimo kao Bozji pomazanik ili poslanik,i ta rec ce na stotine mesta nalazi i u starom zavetu i nikada nije znacila Bog ,niti ce ikada znaciti Bog sem kod pristrasnih tradicionalista.

  Evo je naprimer ovd na blic

  ASV Leviticus 4:5 And the anointed priest shall take of the blood of the bullock, and bring it to the tent of meeting:

  KJV Leviticus 4:5 And the priest that is anointed shall take of the bullock's blood, and bring it to the tabernacle of the congregation:

  NAS Leviticus 4:5 'Then the anointed priest is to take some of the blood of the bull and bring it to the tent of meeting,

  BGT Leviticus 4:5 καὶ λαβὼν ὁ ἱερεὺς ὁ χριστὸς ὁ τετελειωμένος τὰς χεῖρας ἀπὸ τοῦ αἵματος τοῦ μόσχου καὶ εἰσοίσει αὐτὸ ἐπὶ τὴν σκηνὴν τοῦ μαρτυρίου

  WTT Leviticus 4:5 וְלָקַ֛ח הַכֹּהֵ֥ן הַמָּשִׁ֖יחַ מִדַּ֣ם הַפָּ֑ר וְהֵבִ֥יא אֹת֖וֹ אֶל־אֹ֥הֶל מוֹעֵֽד׃

  VUC Leviticus 4:5 Hauriet quoque de sanguine vituli, inferens illum in tabernaculum testimonii.

  CRO Leviticus 4:5 Zatim neka pomazanjem posveזeni sveזenik uzme krvi od junca i donese je u ator sastanka.

  U pravu si, zašto onda ti vjeruješ u autoritete svoje crkve, koji isto pričaju bajke o Bibliji, jel?

  Kad naucis tablicu mnozenja ,onda ti ne trebaju ucitelji za mnozenje jer si naucio da mnozis koje god hoces brojeve,zar ne?

  Ali Bog je jedan,da je Isus jednak Bogu zvao bi se BRAT Bozji,a ne sin Bozji,a Sveti Duh je Bozja WiFi tehnika i tehnologija ,a ne osoba,inace zamisli da je osoba,pa onda Jehova Bog ne bi bio Isusov otac vec sveti duh ,jer Marija je zatrudnela od svetog Duha prema Mateju 1:18 18 A rođenje Isusa Hrista bilo je ovako: kad je Marija, mati Njegova, bila isprošena za Josifa, a još dok se nisu bili sastali, nađe se da je ona trudna od Duha Svetog. itd