Antropozofija

καιnos

SPIRIT JUNKIE
Poruke
1.014
Poena
63

Reputacija:

od grčkog /ανθρωπο+σοφία/
što znači ljudska mudrost​


“MOGU LI MOJA FIZIČKA OSJETILA DATI KOMPLETNU SLIKU STVARNOSTI?”
“I S KOJIM BIH ONDA TO OSJETILIMA MOGAO UPOZNATI SEBE?”
“ODAKLE POTJEČE MOJA INTELIGENCIJA I KAKO NASTAJE MOJ UNUTARNJI ŽIVOT?”
Steinerovo duhovno znanstveno istraživanje u području filozofije poznato je pod nazivom antropozofija, što prevedeno sa grčkog znači “ljudska mudrost” ili “znanje o ljudskome biću”. Steiner tvrdi da je, pomoću svjesnog unutarnjeg razvoja, duhovni svijet moguće empirijski istražiti na isti način na koji prirodna znanost istražuje fizički svijet.
Antropozofija je duhovno učenje koje je svoju praktičnu primjenu našlo u gotovo svim poljima ljudske djelatnosti. Steiner je to dokazao time što je povezao u plodno jedinstvo praktičnost s duhovnošću na brojnim područjima poput pedagogije, umjetnosti, poljoprivrede, arhitekture, medicine i psihoterapije.

ANTROP.png

1. Antropozofija je put znanja, usmjeravanje duhovnog u ljudskom biću do duhovnog u svemiru. Nastaje u čovjeku kao potreba srca, životnog osjećaja; i može se opravdati samo onoliko koliko može zadovoljiti ovu unutarnju potrebu. Samo on može prepoznati antropozofiju, koji u njoj pronalazi ono što i sam u svom unutarnjem životu želi spoznati. Stoga samo oni mogu biti antropozofi koji osjećaju određena pitanja o prirodi čovjeka i svemira kao elementarnoj potrebi života, baš kao što čovjek osjeća glad i žeđ.

2. Antropozofija prenosi znanje koje je stečeno na duhovni način. Ipak to čini samo zato, što svakodnevni život i znanost utemeljena na percepciji osjeta i intelektualnoj aktivnosti, dovode do barijere na životnom putu – granica u kojoj bi život duše u čovjeku umro, ako ne može otići dalje. Svakodnevni život i znanost ne vode ovom ograničenju na način da čovjeka prisiljavaju da se kratko zaustavi. Jer, na samoj granici gdje prestaje znanje dobiveno osjetilnom percepcijom, kroz samu ljudsku dušu otvara se daljnji pogled u duhovni svijet

3. Postoje oni koji vjeruju da s ograničenjima znanja koja proizlaze iz osjetilne percepcije nastaju granice svih uvida. Pa ipak, kada bi pažljivo promatrali kako postaju svjesni tih granica, u samoj bi svjesnosti otkrili granice koje sposobnosti mogu nadići. Riba pliva do granice vode; mora se vratiti jer joj nedostaju fizički organi da žive izvan ovog elementa. Čovjek doseže granice znanja koja se mogu postići percepcijom čula; ali on može prepoznati da su na putu do ove točke u njemu nastale sile duše – moći pomoću kojih duša može živjeti u elementu koji nadilazi horizont osjetila.

http://www.rudolfsteiner.com.hr/

Preuzeto sa https://centar-rudolf-steiner.com/antropozofija-2/
 
Uu Fazlija, koja je ovo filozofija religije. Dio njegovog predavanja

"Baš kao što je bilo utjelovljenje Lucifera na početku trećeg pretkršćanskog milenija, i kao što je bilo utjelovljenje Krista u vrijeme Misterija na Golgoti, tako će biti i zapadno utjelovljenje ahrimanskog bića malo nakon našeg sadašnjeg zemaljskog postojanja, u stvari, u trećem postkršćanskom mileniju. Da bi formirali pravi koncept povijesne evolucije čovječanstva kroz otprilike 6000 godina, moramo shvatiti da na jednom polu stoji utjelovljenje Lucifera, u centru, utjelovljenje Krista, i na drugom polu ahrimansko utjelovljenje. Lucifer je moć koja u čovjeku komeša sve fanatičko, sve lažne mistične sile, sve što ima fiziološku tendenciju dovesti krv u nered i da digne čovjeka gore i van sebe. Ahriman je snaga koja čini čovjeka suhim, prozirnim, sitničavim — okoštava ga i dovodi praznovjerje u materijalizam. I prava esencijalna priroda i biće čovjeka je nastojanje da se zadrži u balansu između sila Lucifera i Ahrimana; Kristov impuls pomaže sadašnjem čovječanstvu uspostaviti tu ravnotežu.

Dakle ova dva pola — luciferski i ahrimanski —stalno su prisutni u čovjeku. Gledano povijesno, nalazimo da je Lucifer bio nadmoćan u određenim strujama kulturnog razvoja u pretkršćanskom dobu i to se nastavilo u prvim stoljećima naše ere. Na drugoj strani ahrimanski utjecaj je na djelu od sredine petnaestog stoljeća i jačati će sve dok se ne dogodi stvarna inkarnacija Ahrimana unutar Zapadnog društva."

Bolje čitati njegove radove oko poljoprivrede i uzgoja zdrave hrane, nego ovu filozofiju.
 
Nazad
Vrh