Bog je Ljubav

utopija

VJERA+LJUBAV
Poruke
140
Poena
18

Reputacija:

+!
Post 22,1-19
- Kuša li Ljubav Abahama, da zakolje sina kao žrtvu?

+++


Mt 10,6
Evo, Ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!

- Je li Ljubav sadistična?

+++


Lk 22,42
Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od Mene. Ali ne Moja Volja, nego Tvoja neka bude!

- Je li Ljubav mazohistična?
 
Poruke
11
Poena
1

Reputacija:

+!
Post 22,1-19
- Kuša li Ljubav Abahama, da zakolje sina kao žrtvu?

+++


Mt 10,6
Evo, Ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!

- Je li Ljubav sadistična?

+++


Lk 22,42
Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od Mene. Ali ne Moja Volja, nego Tvoja neka bude!

- Je li Ljubav mazohistična?
Kada nemamo nikakvih djela , tada se mogu prilike postaviti da bi se stvorila djela . Abraham je poslušao boga prije , i otišao u nepoznatu zemlju , ali to nije dokaz da vjeruje da Bog može uskrsnuti čovjeka .
Zato mu je pružena prilika .
Divim se tom čovjeku koji je toliko vjerovao Bogu .
Ali ljubav nikoga ne kuša , mi dobro znamo da su uvjek anđeli zastupali boga . Tako da ti anđeli ponekad učine preko svojih ovlasti . Mislim da sam Bog - otac nikad ne bi zahtjevao da se žrtvuje djete . Ali je to primjer da se pokaže koliku on ljubav ima prema nama . Jer on je dopustio da se njegov sin ubije za razliku od Abrahamovog sina . To je daklem ljubav . Da kroz ne zasluženu smrt bude oživljen i da svima da mogućnost da steknu iste osobine kao on koji nije zaslužio smrt . Jel tako ?
 

bloger_Toni

s u p e r m o d
Poruke
462
Poena
28

Reputacija:

: Je li moć ili ljubav načinila svemir? Onaj tko odgovori na ovo pitanje ima ključ svih pravih pitanja.


BOG JE LJUBAV


Po svemu izgleda da postoje samo dva moguća načina za razumijevanje stvarnosti ovog stvaralačkog činjenja i Boga koji stoji iza toga:


1. Oboje ili moć ili ljubav;


2. Kreativna sila, koja definira svemir i Božji karakter koji ga je stvorio.


Ne pada mi na pamet postojanje neke treće opcije.


Svaki nauk koji mi ljudi formuliramo može se pratiti ili do pretpostavke moći ili ljubavi. Ako "Bog je ljubav" (1. Ivan. 4, 8), logično iza toga slijedi: a) svaki istinit nauk stavio bi Božju ljubav kao način stvaranja, b) svaki lažni nauk bi na neki način gledao da ukloni ljubav u korist moći.


Da, Bog je moćan. Biblija kaže da je Bog "Svemoguć" (Post. 17,1; Otk.1,18). S pravom koristimo riječ "Svemoguć" kako bismo opisali Boga. Ali, čak i Svemoguć ima svoja ograničenja, zapravo izuzetno značajna ograničenja.
Postoje stvari koje čak ni Svemogući Bog ne može učiniti. Sama Biblija imenuje najmanje četiri takva ograničenja:


1. Bog "ne može lagati" (Titu 1,2), za razliku od ne želi lagati.
2. Bog "ne može zanijekati samoga sebe" ( Tim 2,13), što znači da Bog ostaje točno ono što jest u karakteru. Bog je nepromjenjivo vjeran svom identitetu.
3. Bog »ne može biti kušan zlom« (Jakov 1,13).
4. Bog ne može spasiti osobu koja je izabrala biti izgubljena, koliko god to Bog želio ( Pet. 3,9)


1. S. Lewis objašnjava ovu ideju ovako:


Njegova svemoć znači moć da učini sve što je suštinski moguće, a ne da čini suštinski nemoguće. Možete mu pripisati čuda, ali ne i besmislice. To nije granica njegove moći. Ako odlučite reći: "Bog može dati stvorenju slobodnu volju i istodobno joj uskratiti tu slobodnu volju", niste uspjeli reći ništa o Bogu: besmislene kombinacije riječi ne stječu odjednom značenje samo zato što im dodajemo druge dvije riječi: "Bog može". Ostaje istina da je sve moguće s Bogom: suštinske nemogućnosti nisu stvari, već nešto što ne postoji. Ništa nije više moguće za Bog nego za najslabija njegova stvorenja da provedu obje uzajamno isključive alternative; ne zato što njegova moć nailazi na prepreku, već zato što besmislice ostaju besmislice čak i kada govorimo o Bogu. (C.S. Lewis, Problem boli)


Sada moramo naučiti važnu lekciju: činimo veliku teološku pogrešku kada Božju svemoć pretvaramo u svekontrolu. Iscrpna kontrola u kontekstu slobodnog moralnog djelovanja nužno bi podrazumijevala prisilu. Ako postoji nešto što Svemogući Bog ne želi, to je kontrola. Bog posjeduje svu moć, a ipak ne koristi tu svu svoju moć da uvijek bude po Njegovom. U trenutku kada izjednačimo svemoć sa sve-kontrolom, moramo računati s činjenicom da se ljubav i prisila međusobno isključuju. Oni jednostavno ne mogu istovremeno zauzimati isti relacijski prostor. Zamisliti Boga kao posjednika apsolutne kontrole jest eliminiranje svih smislenih koncepcija ljubavi iz naše vizije stvarnosti.


Poanta je i jednostavna i duboka: jer Božja ljubav je krajnja, a ne moć. Bog ima moć. Ali Bog je ljubav! I sva moć koju Bog ima je upotrijebljena za činjenje ljubavi koja Bog jest!


U Božjem bitnom prikazu, Božje sposobnosti služe Božjem karakteru, a ne obratno.


Jedno pitanje koje je ključ za sva ostala
"Je li moć ili ljubav krajnja Božja osobina? Odgovorite na to jedno pitanje i imat ćete ključ za sva ostala prava pitanja."


Ljubav se događa samo dobrovoljnim ukrštanjem neutralnog prostora koji leži između pojedinca slobodnog od sebe i jednako slobodnog od drugog. Ako je bit Božjeg identiteta ljubav, slijedi da Bog ne primjenjuje silu u svojoj potrazi za uspostavljanjem odnosa s nama. Podrazumijeva se biblijska ideja "Bog je ljubav", kao ideja božanskog samoograničenja: Bog ne može kontrolirati one koje želi da Ga vole. Ako je ljubav željeni kraj, sama moć sile ne može biti sredstvo njezina ostvarenja. Zato biblijski narativ prikazuje Boga koji obuzdava svoju moć u korist udvaranja, privlačenja, pozivanja i upućivanja molbe:


Obratite se k meni, svi krajevi zemaljski, i spasit ćete se. Izaija 45,22 VŽB


Gospod mi se objavi odavna: “Da, ljubavlju vječnom uzljubih tebe, zato te privukoh milosrđem. Jeremija 31,3 VŽB


Zato ću je ja, evo, primamiti. Hošea 2,14 VŽB


I ja, kad budem podignut sa zemlje, sve ću privući k sebi. Ivan 12,32 VŽB


Koliko puta htjedoh skupiti djecu tvoju kao što kvočka skuplja svoje piliće pod krila i ne htjedoste. Matej 23,37 VŽB


Jer ljubav nas Kristova obuzima…da oni koji žive ne žive više sebi, nego onomu koji za njih umrije i uskrsnu… Kristovi smo dakle poslanici, kako vas Bog po nama zaklinje, mi vas umjesto Krista molimo: pomirite se s Bogom. 2. Kor. 5,14.15.20 VŽB


Dakle, da, Bog može učiniti bilo što - bilo što. "Ali je Bogu sve moguće"(Matej 19,26). Ali logično ne slijedi da je Bogu sve moguće i sa onim što ne postoji. Bog može učiniti sve osim onoga što logično leži izvan područja mogućeg - poput stvaranja dviju susjednih planina bez doline između, ili stvaranja nečeg što ne postoji: uzmimo klasičan primjer za ovo kad Sotona traži da Isus načini od kamenja hljebove, ili izazivanja ljubavi u srcu slobodnog bića koje ne želi ljubav. Ili – dosežući sve do samog temelja same stvarnosti – Bog ne može biti ljubav bez nekoga koga treba ljubiti, koliko god ljubav podrazumijevala drugo središte. Bog ne može biti ljubav ako se Bog, kao Bog, ne sastoji i od sebe i od drugih. Mislim, ako Bog jeste i uvijek je bio ljubav, onda je Bog nužno društveni pokretač nekog oblika koji uključuje i samosvojnost i drugost.


To nas dovodi do rješenja našeg predmeta
Pretvorite Boga u apsolutnog, usamljenog sebe, i svako koherentno poimanje ljubavi nužno će nestati iz vaše teologije, a sve što vam je ostalo je samo vrsta bezlične moći. U tu rečenicu namjerno sam ubacio riječ koherentno (dosljedno), jer, mogli biste proizvoljno izjaviti da je "Bog ljubav" usred vašeg tvrđenja da je Bog usamljenik, ali brzo bi uslijedila kontradikcija. Ne poznajući Boga kao relacijsku dinamiku više od jedne osobe, pretpostavka da "Bog je ljubav" nestaje u dimu teološkog dimnjaka. U tom trenutku, još jedna temeljna premisa mora nužno biti stavljena na mjesto ljubavi, a jedina preostala premisa je moć.


Apel
"Bog je ljubav" piše na svakom pupoljku što se rascvjetava, na svakoj proljetnoj vlati trave. Ljupke ptice što ispunjavaju prostor veselim pjesmama, cvjetovi nježnih boja što mirišu u svojemu savršenstvu, bogato razlistano i veličanstveno šumsko drveće – sve nam svjedoči o Božjoj, očinskoj brižnosti i pažljivosti i o njegovoj želji da usreći svoju djecu" (Ellen G. White, Put Kristu, str. 10).


Bog je vjeran Bog, nepogrešive i postojane zavjetne ljubavi i mi smo bili stvoreni da živimo u uzajamnom, savezničkom ili zavjetnom odnosu s Bogom i jedni s drugima. U konačnoj analizi, najsuvislije što možemo reći o Bogu jest: "Bog je ljubav". Time je rečeno sve. Upravo je ta stvarnost navela Boga da posegne za sobom kako bi postao član ljudske rase. Bog tako duboko, strastveno, nesebično voli ljudski rod, da je izabrao ući u vječnu solidarnost s nama kao našim Bratom u tijelu. Stvoritelj svemira – Bog koji je stvorio zamršene detalje u svim svojim oblicima – dobrovoljno postaje jedno s nama kako bi nas vratio u zajedništvo sa samim sobom. Bog je to učinio za vas, za mene. Jer Bog je ljubav! Izvor: Posljednja vremena
 

mystery

Član
Poruke
345
Poena
28

Reputacija:

+!
Post 22,1-19
- Kuša li Ljubav Abahama, da zakolje sina kao žrtvu?

+++


Mt 10,6
Evo, Ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!

- Je li Ljubav sadistična?

+++


Lk 22,42
Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od Mene. Ali ne Moja Volja, nego Tvoja neka bude!

- Je li Ljubav mazohistična?
Ljubav je pravedna.
 

utopija

VJERA+LJUBAV
Poruke
140
Poena
18

Reputacija:

+!
Iv 2,15-16
I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima.
Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: "Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku."- Je li Isus ljutito nastupao i udarao bičem ljude i blago?
003-jesus-cleansing-temple.jpg
 

bloger_Toni

s u p e r m o d
Poruke
462
Poena
28

Reputacija:

+!
Iv 2,15-16
I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima.
Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: "Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku."- Je li Isus ljutito nastupao i udarao bičem ljude i blago?
003-jesus-cleansing-temple.jpg
Isus je bio svakako ljut. Ne mislim da je udarao ljude, ali ih je svakako zastrašio Njegov nastup i akcija prevrtanja stolova i ostalog...
Koliko je naš Bog obazriv, to najbolje vidimo po tome što im je rekao da nose golubove.
 

utopija

VJERA+LJUBAV
Poruke
140
Poena
18

Reputacija:

+!
Bič je simbol vlasti, a jednom rukom je rasipao novce i prevrtao stolove.
Dobro si vidio Kristovu obazrivost prema pticama.
No, ja osobno ne vjerujem, da je bio ljut, jer po meni: Ljubav se ne može ljutiti.
 

bloger_Toni

s u p e r m o d
Poruke
462
Poena
28

Reputacija:

+!
Bič je simbol vlasti, a jednom rukom je rasipao novce i prevrtao stolove.
Dobro si vidio Kristovu obazrivost prema pticama.
No, ja osobno ne vjerujem, da je bio ljut, jer po meni: Ljubav se ne može ljutiti.
Ne mogu se složiti s vama. Vidimo u Pismu da se Bog više puta gnjevi na ljude. Samo je razlika između nas i Njega ta, što kad se On ljuti, On ne griješi, za razliku od većine ljudi.
 

utopija

VJERA+LJUBAV
Poruke
140
Poena
18

Reputacija:

+!
Iv 14,9
Nato će mu Isus:
"Filipe, toliko sam vremena s vama i još Me ne poznaš? Tko je vidio Mene, vidio je i Oca."


Krist nije bio tada ni ikada ljutit i ne piše u 'Bibliji', da je bio ljutit.
Za mene ne postoji sveta srdžba ili sveta ljutnja, jer nespojiva je s Ljubavlju.
Ljubav nikad ne djeluje u ljutnji.

Ne samo, da Ljubav ne može učiniti grijeh, nego ne može učiniti ni zlo.
Dopušta zlo, ali ne može Dobri učiniti zlo djelo (opći potop, uništenje Sodome i Gomore,...).
Ljubav je odgovorna za sve, ali nije kriva za zla djela i grijehe razumnih stvorenja.
 

bloger_Toni

s u p e r m o d
Poruke
462
Poena
28

Reputacija:

Mk 10:14 - Kad to vidje Isus, rasrdi se i reče im: "Pustite djecu, neka dolaze k meni, i ne branite im; jer je za takve kraljevstvo Božje.
Isus se znao naljutiti, to samo po sebi nije grijeh i ne sukobljava se s Njegovim karakterom ljubavi. Naprotiv, pravedna srdžba pokazuje da je ljudima stalo, a ne da griješe. Bog gleda na motive srca, a ne na emocionalno stanje čovjeka.
Tako treba razlikovati tjelesnu srdžbu i pravedničku. Jednu Biblija ne podržava, dok drugu navodi u pozitivnom kontekstu.

Iskreno, mislim da takvim stavom ne otkrivate pravu Božju ljubav, već je ograničavate svojom perspektivom.
 

utopija

VJERA+LJUBAV
Poruke
140
Poena
18

Reputacija:

+!
Mk 10,14
Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče im: "Pustite dječicu neka dolaze k Meni; ne priječite im, jer takvih je Kraljevstvo Božje!


Ili da je bio ogorčen po drugim prijevodima, ali ljudi ne mogu vidjeti Srce Učitelja ni kada Ga je poljubio 'prijatelj' Juda Iškariotski
ni kada Ga je udario sluga.

Ja mislim, da ljudi ograničavaju Isusa ljudskom perspektivom i stavljaju u ljudski kalup Ljubav (OtacSinDuhSveti) poput Aladina ('Aladinov sindrom').
Ljudi čitaju 'Bibliju', a koliko poznaju Ljubav je poanta ove teme.

Ne pišemo kao slijepci o bojama, jer ipak možemo tražiti i otkrivati.
Slobodno mi ti i drugi mogu pisati koliko su otkrili Lice Božje do sada.

- Ljubi li Ljubav zloduhe?
 

bloger_Toni

s u p e r m o d
Poruke
462
Poena
28

Reputacija:

+!
Mk 10,14
Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče im: "Pustite dječicu neka dolaze k Meni; ne priječite im, jer takvih je Kraljevstvo Božje!


Ili da je bio ogorčen po drugim prijevodima, ali ljudi ne mogu vidjeti Srce Učitelja ni kada Ga je poljubio 'prijatelj' Juda Iškariotski
ni kada Ga je udario sluga.

Ja mislim, da ljudi ograničavaju Isusa ljudskom perspektivom i stavljaju u ljudski kalup Ljubav (OtacSinDuhSveti) poput Aladina ('Aladinov sindrom').
Ljudi čitaju 'Bibliju', a koliko poznaju Ljubav je poanta ove teme.

Ne pišemo kao slijepci o bojama, jer ipak možemo tražiti i otkrivati.
Slobodno mi ti i drugi mogu pisati koliko su otkrili Lice Božje do sada.

- Ljubi li Ljubav zloduhe?
+!
Mk 10,14
Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče im: "Pustite dječicu neka dolaze k Meni; ne priječite im, jer takvih je Kraljevstvo Božje!


Ili da je bio ogorčen po drugim prijevodima, ali ljudi ne mogu vidjeti Srce Učitelja ni kada Ga je poljubio 'prijatelj' Juda Iškariotski
ni kada Ga je udario sluga.
Iz konteksta je jasno da se Krist naljutio, a vi slobodno ignorirajte tu činjenicu.
Sličan dijalog sam imao s nekim kršćanima koji su miksali Bibliju i neke New ageovske poglede o ljubavi.
Ja mislim, da ljudi ograničavaju Isusa ljudskom perspektivom i stavljaju u ljudski kalup Ljubav (OtacSinDuhSveti) poput Aladina ('Aladinov sindrom').
Ljudi čitaju 'Bibliju', a koliko poznaju Ljubav je poanta ove teme.
Poanta teme je jedno, tvrdnja da se Bog ne ljuti sasvim nešto drugo...
Ne pišemo kao slijepci o bojama, jer ipak možemo tražiti i otkrivati.
Slobodno mi ti i drugi mogu pisati koliko su otkrili Lice Božje do sada.
Kako se to piše koliko se otkrilo Božje lice do sada?
- Ljubi li Ljubav zloduhe?
Zli duhovi svojim izborom su van te ljubavi...
 

utopija

VJERA+LJUBAV
Poruke
140
Poena
18

Reputacija:

+!
Mt 12,19-20
preti se neće, neće bučiti,
glas mu se neće čuti po trgovima;
trske stučene prelomiti neće,
stijenja što tek tinja neće ugasiti -
sve dok do pobjede ne izvede pravo.


Iz konteksta je jasno da se Krist naljutio, a vi slobodno ignorirajte tu činjenicu.

Ja ne vidim činjenicu, da se Krist naljutio niti se ljutim, ako netko misli, da se Bog ljuti.
Samo iskreno pišem svoje mišljenje i ne tvrdim, da pišem u Duhu.
Ako se Krist ljuti, onda je moje mišljenje krivo.

Mir Kristov bio sa svima nama!


Kako se to piše koliko se otkrilo Božje lice do sada?

Spoznavanje

Naravno, da je teško ljudskim riječima pisati ne samo o Ljubavi, nego uopće o Otajstvima.
Ali naše shvaćanje Boga se razlikuje.
Netko može tvrditi, da se naš Otac ljuti, pa se malo smiri i pokaje, pa Ga neko stvorenje udobrovolji i odustane od Svojeg Nauma.
Ja nemam takvo poimanje ni za Oca ni Sina ni Duha Svetoga.

Ef 1,17
Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave, dao vam Duha mudrosti i objave kojom ćete Ga spoznati;

Ef 3,14-19
Zato prigibam koljena pred Ocem, od koga ime svakom očinstvu na nebu i na zemlji:
neka vam dadne po bogatstvu Slave Svoje ojačati se po Duhu Njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka da po vjeri Krist prebiva u srcima vašim
te u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni mognete shvatiti sa svima svetima što je Dužina i Širina i Visina i Dubina
te spoznati nadspoznatljivu ljubav Kristovu da se ispunite do sve Punine Božje.


1 Kor 13,12
Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada - licem u lice!
Sada spoznajem djelomično, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat!


Zli duhovi svojim izborom su van te ljubavi...

Ok, ali to nije odgovor na pitanje, pa ću ga ponoviti na drugačiji način:
- Ljubi li naš Otac zloduhe?


Nadam se, da prolazi ova tvrdnja: ljubiti znači drugome željeti dobro.
 

bloger_Toni

s u p e r m o d
Poruke
462
Poena
28

Reputacija:

+!
Ja ne vidim činjenicu, da se Krist naljutio niti se ljutim, ako netko misli, da se Bog ljuti.
Samo iskreno pišem svoje mišljenje i ne tvrdim, da pišem u Duhu.
Ako se Krist ljuti, onda je moje mišljenje krivo.

Mir Kristov bio sa svima nama!
Pa nije problem, vi imate pravo misliti i tako.
Spoznavanje

Naravno, da je teško ljudskim riječima pisati ne samo o Ljubavi, nego uopće o Otajstvima.
Ali naše shvaćanje Boga se razlikuje.
Netko može tvrditi, da se naš Otac ljuti, pa se malo smiri i pokaje, pa Ga neko stvorenje udobrovolji i odustane od Svojeg Nauma.
Ja nemam takvo poimanje ni za Oca ni Sina ni Duha Svetoga.
Ne znam baš nekog tko ima takvo poimanje Boga pa da navodite tako neki čudan primjer... to uglavnom koriste protivnici Biblije kada žele prikazati neke izvještaje iz Pisma u pogrešnom svjetlu, ali od vjernika to nitko ne dovodi u pitanje...
Ok, ali to nije odgovor na pitanje, pa ću ga ponoviti na drugačiji način:
- Ljubi li naš Otac zloduhe?


Nadam se, da prolazi ova tvrdnja: ljubiti znači drugome željeti dobro.
Nisam siguran koliko se može ta vaša tvrdnja uzeti u razmatranje kada je u pitanju Božji stav o demonima.
Možemo reći da je Bog sa svoje strane sve napravio kako bi zaustavio pobunu n a nebu, ali kao što znamo, trećina njih se pobunila i otišla od Boga. Kako su odvojeni od izvora milosti, ostala je pravda (dan suda) koji čeka i njih kad se navrši vrijeme. I ta pravda će biti dobra za sve one koji su propatili zbog Sotoninog zavođenja i kaosa kog je radio na Zemlji.

Inače, htjeti nekom dobro ne znači da je to prava ljubav, ona može biti i sebična, to je pogotovo kod nas ljudi čest slučaj:
Mt 7:11 - Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu!
 

utopija

VJERA+LJUBAV
Poruke
140
Poena
18

Reputacija:

+!
Ljubav ljubi sva stvorenja i ne može ne voljeti.

Drugome
(ne 'ja') željeti dobro bez obzira: je li mi netko simpatičan ili ne; je li mi prijatelj ili ne; je li mi rod ili ne;...
Svakom drugom željeti dobro, čak i da me muči, siluje, ubija,...
 

Qala Davidov

still small voice
Poruke
53
Poena
8

Reputacija:

Ljubav - Pravda - Sud

Šta nedostaje?
Šta je krucijalno za svo troje?

Po Mojsiju dođe zakon, po Isusu Kristu blagodat i istina. Ljubav je istina. Pravda je istina. Sud je istina.
Bog Svevišnji je ljubav.
Bog Svevišnji je pravednik.
Bog Svevišnji je sudac.

Istinitost ljubavi podrazumjeva vjernost. Vjernost je iskaz ljubavi. Vjernost u mudrosti je pravednost. Pravednost je istinito svjedočenje. Istinito svjedočenje je iskaz ljubavi za istinu, ljubavi za pravdu, za mudrost. Istina vječno opstaje je sud.

U ovom svijetu gdje to nije tako: prosudba se izokrene naopačke i pravda se drži na odstojanju: jer istina je srušena i leži na ulici i pravica ne može ući.
Da, istina posustaje; i tko god se odriče zla pravi od sebe laki plijen.
Prorok nastavlja: Gospod je to vidio i oneveselilo ga je nepostojanje (zdrave) prosudbe.

Kada, kako Izaija inferira, istina posustane i stoga svaka zdrava prosudba biva onemogućena jer prosudba mora biti utemeljena na živoj istini i ne na obmanama, lažima i mazanjima očiju (mita i korupcija), pravda i pravednost Božje ljubavi ili ljubaznost pravednosti "ne može ući" i zaživjeti u ljudskim i međuljudskim okolnostima.
Slijedi neumitna degradacija, još veća korupcija i korumpiranost, otimačine, krađe, nasilja i zlostavljanja, opresije i tlačenja, sve jedna se laž gomila na drugu, jedna obmana na drugu prijevaru dok stvar ne eskalira.

U tim krajnje negativnim okolnostima za čovjeka, u kojima su - figurativno rečeno: "istina i pravica pale na ulici", gdje pale znači da su "ubijene", njih Bog u svojoj ljubavi i pravednosti podiže kao u rezurekciji i nikad u povijesti društava to nije prošlo bez korjenitih promjena i prevrata (iako kratkotrajnih zbog uvijek iste simptomatike istog sindroma kojeg Izaija opisuje) koji događaji su za one koji žive u tim časovima uvijek percipirani kao društvene katastrofe. I pri tome je lako zanemariti da je katastrofa ono što je polako, kad "svi znaju i svi šute", nagrizalo odsvakuda samo tkivo bilo koje zajednice koja je ostala "zajednicom" samo u imenu, a razularena je banda gdje svak... recimo to ovako, citiram:

Ipak, najčešća optužba koju Izaija izvlači nad svim ostalima je "opresija" - ašaq. Riječ znači, gušiti, zgrabiti za vrat i stiskati, tlačiti, posve iskoristiti nekoga tko je slabiji od tebe, ukratko: maksimizirati profite. Sve je to centralizirano u "Babilonu... zlatnome gradu" - "opresoru, tlačitelju" (Izaija 14:4). I tako odmah dobivamo i instant uvid u društvenu i ekonomsku strukturu Izaijinog svijeta. To je natjecateljsko, kompetitivno i predatorsko društvo, "da, oni su pohlepni psi kojima nikad nije dosta, oni su pastiri koji ne mogu shvatiti [ne znaju šta se događa jer svatko gleda samo na se u se i poda se]: svi gledaju za boljitak svojih vlastitih puteva, načina, svak gdje može izvući profit i dobitak, (samo vire) iz svojih cipela" (Izaija 56:11) i ne vide dalje od vlastitog nosa.

.

Kada nema svjedočenja istine bilo kojeg zbivanja, kaže Izaija, istina posustaje. Kad istina posustane - prosudba je nemoguća (sve je u laži i obmani) i pravda ne može ući. Pravda je ljubav, pravda je milost, pravda je iscjeljenje, spasenje, oslobođenje.
Podrazumijeva priznanje i svjedočanstvo. Činjenice - vanjske kao i nutarnje, ljudske i zemaljske jednako kao i Božje i nebeske. Istinitost. Tu silazi izvrsnost - dobrota Božja koja vodi u metanoiu.
Nema razlike između Božje ljubavi i Božje pravednosti.

Što Gospod očekuje od čovjeka, prorok je jasno prenio:
čini pravedno
ljubi milosrdno
hodi smjerno sa svojim Bogom.

Svjedočenje istine u Kristu je svjedočenje imanentnosti Kraljevstva Božjeg. To će reći: Božjeg suverenog Kraljevanja nad svime. Božje ljubavi jednako kao i pravednosti. Povratak, pokajanje, obraćenje.

Ne može se reći, da Bog ljubi, ali on mora biti i "pravedan sudac nepravednima" i pri tome Ga dijeliti na nekakve dvije nepodudarne ili međusobno suprotstavljene linije.
Bog nije tek pravedan sudac nepravednima - Božja pravednost nije vezana uz postojanje nepravednosti, već uz Njega samoga kao ljubaznog, istinitog i vjernog.
 
Vrh