Gnosticizam

three angels

Član
Poruke
18
Poena
3

Reputacija:

Gnosticizam obuhvaća vrlo širok raspon vjerovanja i bolje ga je promatrati kao skup religija koje dijele neke zajedničke teme, a ne kao jednu specifičnu religiju. Postoje dvije osnovne komponente vjerovanja koja se obično označavaju kao gnostička, iako važnost jedne u odnosu na drugu može jako varirati. Prvi je gnoza, a drugi dualizam.

Gnostička vjerovanja​

Gnoza je grčka riječ za znanje, a u gnosticizmu (i religiji općenito) odnosi se na svijest, iskustvo i znanje o prisutnosti Boga. Također se često odnosi na samosvijest, jer netko shvaća i prepoznaje božansku iskru unutar svoje smrtne ljuske.

Dualizam​

Dualizam, grubo govoreći, postavlja postojanje dva kreatora. Prvi je bog dobrote i čiste duhovnosti (često nazivan Božanstvom), dok je drugi (često zvan demijurg) tvorac fizičkog svijeta, koji je zarobio božanske duše u smrtnom obliku. U nekim slučajevima, demijurg je sam po sebi bog, jednak i suprotan Božanstvu. U drugim slučajevima, demijurg je biće manjeg (iako još uvijek značajnog) položaja. Demijurg bi mogao biti posebno zlo biće, ili bi jednostavno mogao biti nesavršen, kao što je njegovo stvaranje nesavršeno.

U oba slučaja, gnostici štuju samo Božanstvo. Demijurg nije vrijedan takvog poštovanja. Neki su gnostici bili vrlo asketski, odbacujući materijalnu riječ što je jače moguće. Ovo nije pristup svih gnostika, iako su svi u konačnici duhovno usredotočeni na stjecanje razumijevanja i ujedinjenja s Bogom.

Gnosticizam i judeokršćanstvo danas​

Velik dio (ali ne sav) današnji gnosticizam ukorijenjen je u judeo-kršćanskim izvorima. Gnostici se mogu i ne moraju identificirati kao kršćanski , ovisno o količini preklapanja između njihovih vlastitih uvjerenja i kršćanstva. Gnosticizam svakako ne zahtijeva vjerovanje u Isus Krist , iako ga mnogi gnostici uključuju u svoju teologiju.


Gnosticizam kroz povijest​

Gnostička misao imala je dubok utjecaj na razvoj kršćanstva, koje tradicionalno vidi borbu između nesavršenog materijalnog svijeta i savršenog duhovnog svijeta. Međutim, rani crkveni oci odbacili su gnosticizam općenito kao kompatibilan s kršćanstvom i odbacili su knjige koje su sadržavale najviše gnostičkih ideja kada je Biblija sastavljena.


Različite gnostičke skupine pojavile su se unutar kršćanske zajednice tijekom povijesti samo da bi ih ortodoksne vlasti označile heretičkim. Najpoznatiji su katari, protiv kojih je albigenski križarski rat pozvan 1209. Maniheizam, vjera sv. Sveti Augustin prije nego što se obratio, također je bio gnostik, a Augustinovi spisi naglašavali su borbu između duhovnog i materijalnog.

knjige​

Budući da gnostički pokret obuhvaća tako širok raspon vjerovanja, ne postoje posebne knjige koje proučavaju svi gnostici. Međutim, Corpus Hermeticum (iz kojeg proizlazi hermetizam) i Gnostička evanđelja su uobičajeni izvori. Gnostici također često čitaju prihvaćena Sveta pisma judaizma i kršćanstva, iako se općenito uzimaju više metaforički i alegorijski nego doslovno.

Preuzeto sa https://hr.ndu.ac/religious-components-gnosticism
 
Ovo predavanje Barta Ehrmana o Judinom evandjelju mi se čini kao vrlo kvalitetno predavanje o temeljnim vjerovanjima gnostickih krscana. Mnogi Barta Ehrmana ne vole, jer osporava neke temeljne krscanske dogme, ali mislim da je ovo predavanje o gnosticizmu stvarno kvalitetno i poucnao.

Osobno mislim da je i nasa Crkva bosanska bila jedna takva gnosticka crkva, mozda i ona koja je najduze prezivjela zatiranje u cijelom krscanskom svijetu. Nadam se da cete uzivati u ovom predavanju! Meni je bilo jako poucno.

 
Nije me bas dojmio ovaj teolog Dusan Beric Bera, sto tumaci gnosticizam uz jutarnju kafu.
 
Evo jednog jako dobrog akademskog predavanja o Tominom evandjelju, jednom jako zanimljivom gnostickom tekstu:

 
Nazad
Vrh