• Čistilište je bilo nepoznato sve do Grgura I. (540-604), on je o čistilištu govorio sa stanovitom neodlučnošću. Navodno se duša tamo muči ognjem, a može joj se pomoći kupovanjem oprosta i misama zadušnicama (koje se također plaćaju).

Da li je ovaj nauk suprotan biblijskom - gdje u Bibliji nalazimo potporu za ovaj nauk, ili je i ovdje tradicija prevagnula?

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

Edited once, last by καιnos (January 5, 2023 at 12:55 AM).

• .

ČISTILIŠTE

=========

U Istinitoj Božjoj Očevoj Jahvinoj
    Knjizi Zakona – Bibliji,
    NEMA spomena o Čistilištu,
    a time je jasno da je Čistilište
    obična ljudska izmišljotina,
    a još je i u kontradikciji sa naukom Biblije,
    koji jasno kaže da se nakon smrti
    ide u stanje SPAVANJA – NESVJESNOSTI
    i čeka se

ILI
    prvi uskrs za malobrojne spašenike za vječni Raj,
    ILI
    drugi uskrs za većinu za sud i za vječnu muku Ognjena Jezera.

• Moje pitanje za one koji vjeruju u čistilište je kako oni znaju, ili svećenik, obitelj koja osoba se nalazi u čistilištu da se mole za njega. Nije valjda da se za svakog umrlog katolika misli da je u čistilištu. Da nema neki procjenitelj koji veli - ovaj je u raju, ovaj je u paklu bez obzira što ga je svećenik sahranio, ili ovaj je u čistilištu - bio je malo dobar, malo zao.

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Čistiliste je osmisljeno samo radi novaca, prodaje oprosnica i do danasnjeg dana se rimokatolicka crkva nije odrekla te bogohulne prakse

Kao pravoslavac ti mogu reći da nije radi novaca , već što je problem teološko-filozofski KC navodno rešila a onda ga dogmatizirala ne pustivši da ostane misterija , i to je dovelo kasnije do posledice koju pominješ.
    KC i PC imaju koncept jedinstva svih božjih duša jer je Isus propovedao u adu , i zato imamo svece koji mole Boga za nas i zato svi mi živi na zemlji se molimo Bogu za naše mrtve.

• +!
    Job 1,5
    A kad bi se izredali s gozbama, Job bi ih pozvao na očišćenje.
    Uranio bi izjutra i prinio paljenice za svakog od njih; mislio je: "Tko zna nisu li mi sinovi griješili i u srcu Boga hulili!"

Tako je Job svagda činio.

2Mak 12,42-45
    Zatim se pomoliše da bi se počinjeni grijeh sasvim oprostio.
    Plemeniti Juda opomenu vojnike da se čuvaju čisti od grijeha, jer sad vide što je zbog grijeha zadesilo one koji su pali.
    Nato je sabrao oko dvije tisuće srebrnih drahmi i poslao u Jeruzalem da se prinese žrtva okajnica za grijeh.
    Učinio je to vrlo lijepo i plemenito djelo jer je mislio na uskrsnuće.
    Jer da nije vjerovao da će pali vojnici uskrsnuti, bilo bi suvišno i ludo moliti za mrtve.
    K tome je imao pred ovima najljepšu nagradu koja čeka one koji usnu pobožno.
    Svakako, sveta i pobožna misao.
    Zato je za pokojne prinio žrtvu naknadnicu da im se oproste grijesi.

Mt 12,32
    I rekne li tko riječ protiv Sina Čovječjega, oprostit će mu se.
    Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svijetu [size=36]ni u budućem[/SIZE].

Mislim i vjerujem, da Isus tvrdi, da se neki grijesi ne opraštaju [size=36]samo[/SIZE] na ovom svijetu.

• Živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa, niti više imaju platu, jer je spomen na njih zaboravljen. I ljubavi njihove i mržnje njihove i ljubomore njihove nestalo je, i više nemaju udijela ni u čemu što se čini pod suncem… Sve što ti dođe pod ruku da činiš, čini to po svojim sposobnostima, jer nema ni rada, ni razmišljanja, ni znanja, ni mudrosti u grobu u koji ideš. (Propovjednik 9:5,6,10)

Mislim da je ovde sve objašnjeno.

A mnogi od onih što spavaju u prahu zemaljskom probudiće se, jedni za vječni život, a drugi za sramotu i vječni prezir. (Danilo 12:2)

Danilo čak i o poslednjem vremenu govori, tako da se ni posle Hrista ništanije promenilo.

Ovo važi i za one koji propagiraju besmrtnost duše, jer koriste stih koji govori da će mrtvi čuti. Naravno da će čuti kada neko reši da ih probudi.

U pismu nema reči o čistilištu.

• +!

Živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa, niti više imaju platu, jer je spomen na njih zaboravljen. I ljubavi njihove i mržnje njihove i ljubomore njihove nestalo je, i više nemaju udijela ni u čemu što se čini pod suncem… Sve što ti dođe pod ruku da činiš, čini to po svojim sposobnostima, jer nema ni rada, ni razmišljanja, ni znanja, ni mudrosti u grobu u koji ideš. (Propovjednik 9:5,6,10)

Mislim da je ovde sve objašnjeno.

Lk 16,22-26
    Kad umrije siromah, odnesoše ga anđeli u krilo Abrahamovo. Umrije i bogataš te bude pokopan.
    Tada u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara pa zavapi:
    'Oče Abrahame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vršak svoga prsta u vodu i rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu.'
    Reče nato Abraham:
    'Sinko! Sjeti se da si za života primio dobra svoja, a tako i Lazar zla. Sada se on ovdje tješi, a ti se mučiš.
    K tome između nas i vas zjapi provalija golema te koji bi i htjeli prijeći odavde k vama, ne mogu, a ni odatle k nama prijelaza nema.'

Isus ovo priča, dok još nije bio pokopan i sašao nad pakao.
    Abraham i Lazar čekaju, da mogu ući u Raj zajedno sa svim ostalim 'pravednicima' među kojima je i 'raskajani razbojnik' (Lk 23,43).

A mnogi od onih što spavaju u prahu zemaljskom probudiće se, jedni za vječni život, a drugi za sramotu i vječni prezir. (Danilo 12:2)

Danilo čak i o poslednjem vremenu govori, tako da se ni posle Hrista ništanije promenilo.

Bez komentara.

Ovo važi i za one koji propagiraju besmrtnost duše, jer koriste stih koji govori da će mrtvi čuti. Naravno da će čuti kada neko reši da ih probudi.

Mt 25,46
    I otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni.

A što se tiče teme, citirao bih ovo:
    Mt 5,23-26
    Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe,
    ostavi dar ondje pred žrtvenikom,
    idi i najprije se izmiri s bratom,
    a onda dođi i prinesi dar.
    Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu.
    Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.

Lk 12,57-59
    Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo?
    Kad s protivnikom ideš glavaru, na putu sve uloži da ga se oslobodiš pa te ne odvuče k sucu.
    Sudac će te predati izvršitelju,
    a izvršitelj baciti u tamnicu.
    Kažem ti: nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjega novčića.

Lk 12,47
    I onaj sluga što je znao volju gospodara svoga, a nije bio spreman ili nije učinio po volji njegovoj, dobit će mnogo udaraca.

Edited 6 times, last by utopija (January 9, 2023 at 1:10 PM).

• Ne bih ništa da crtama više. Jasno je rečeno da ljudima propadnu sve misli kada umru.
    Avram i Lazar su čista simbolika.
    Bravo za sve koji veruju u večne muke.

Samo ti veruj u čistilište, šta drugo da ti kažem.

To jeste velik problem, jer postoje bukvalno stihovi i simbolika, a kada neki bukvalne gledaju simbolično, a simbolične bukvalno, onda se dodje do raznih nauka.

• +!
    Želja mi je samo iz Učiteljeve priče iščitati ono bitno, a to je, da su umrli čekali oslobođenje od okova smrti zbog prvotnog grijeha.
    - Može li biti simbolika, da mrtvi spavaju ili je to stvarnost?
    - Može li čovjek (duh) bez fizičkog tijela spavati?

1 Sam28,10-19
    A Šaul joj se zakle Jahvom govoreći: "Tako mi živog Jahve, nećeš biti ništa kriva za ovo!"
    Tada žena zapita: "Koga da ti dozovem?"
    A on odgovori: "Dozovi mi Samuela!"
    Kad žena ugleda Samuela, povika iza glasa, a onda reče Šaulu: "Zašto si me prevario? Ta ti si Šaul!"
    A kralj joj odvrati: "Ne boj se! Nego što vidiš?"
    A žena odgovori Šaulu: "Vidim nešto božansko što se diže iz zemlje."
    Šaul je upita: "Kakva je obličja?"
    A ona odgovori: "Izlazi starac, ogrnut plaštem."
    Tada Šaul spozna da je to Samuel, pa pade licem do zemlje i pokloni se.

Samuel upita Šaula: "Zašto si pomutio moj mir dozivajući me gore?"

A Šaul odgovori: "U velikoj sam nevolji jer su Filistejci zavojštili na me,
    a Bog se okrenuo od mene i ne odgovara mi više ni preko proroka ni u snima. Zato sam dozvao tebe da me poučiš što da činim.
    "

A Samuel odvrati: "Zašto mene pitaš kad se Jahve odvratio od tebe i postao ti neprijateljem?
    Jahve ti je učinio kako ti je kazao preko mene: istrgao je kraljevstvo iz tvoje ruke i dao ga tvome suparniku, Davidu,
    jer nisi poslušao riječi Jahvinih i jer nisi izvršio njegova žestokog gnjeva na Amaleku: stoga ti je Jahve danas ovako učinio.
    Jahve će predati, zajedno s tobom, i Izraela u filistejske ruke.
    Sutra ćeš sa svojim sinovima biti sa mnom, a i tabor izraelski Jahve će predati u filistejske ruke.

Ne bi bilo loše pročitati tvoje mišljenje o gornjem citatu.

• Duh i telo daju živu dušu. Kada se razdvoje mi smo mrtvi. Duša je besmrtna u smislu da Bog ima pravo na nju, da može da je oživi sa svim podacima.
    Ali sama reč mrtav čovek nam dovoljno govori, mrtav je, umro je, ne postoji više dok ga Bog ne oživi.

Hajde da malo razmislim a da li čovek može prizvati mrtvog čoveka?

U ovom slučaju nam niko ne potvrdjuje da je u pitanju pravi Samuel.
    Sve i da jeste bio, bio je u svom miru ili snu i bio je probudjen. Ovako nešto je mogao da dozvoli samo Bog.
    Takodje nas čitavo pismo upozorava da ne pitamo mrtve.

Ja sam pri stavu da je Saul u ovom slučaju razgovarao sa nekim od demona. Jer čoveka ili demon nisu u stanju da prizovu mrtvog čoveka.

Iz pisma ne možemo videti dokaze da je iko verovao u duhove mrtvih. Spominjali su se duhovi, ali se uglavnom mislilo na viša bića ili na demone, nikad na mrtve ljude.

• +!

Duh i telo daju živu dušu.

Ja vjerujem, da Bog daje dušu (duhovno tijelo) u koju Bog 'udahnjuje' duh, a fizičko tijelo se dobiva od roditelja i tako imamo čovjeka (osobu muškog ili ženskog tijela).
    Ja vjerujem, da tijelo (karoserija) treba materijalnu hranu, piće, odmor, njegu, zdravlje,..., a duša treba nematerijalnu hranu, piće, odmor, njegu, zdravlje,...
    Doduše, ima ljudi, koji nisu godinama jeli i pili osim Pričesti, a neki ni spavali (Marthe Robin).
    Duh može biti postojan ili nepostojan, čist ili nečist,...

Sve i da jeste bio, bio je u svom miru ili snu i bio je probudjen. Ovako nešto je mogao da dozvoli samo Bog.

Ako je bio Samuel, onda njegov mir ne mora značiti i san.
    Ti kad sam čitaš neku knjigu ili uživaš u razmišljanju na planini, uz more, u šumi, u podrumu ili negdje drugdje, onda ne želiš, da te netko smeta.
    Zatvorenih očiju razmišljati je meni veoma drago.

Ništa se ne događa bez Božjeg Znanja.

Ja sam pri stavu da je Saul u ovom slučaju razgovarao sa nekim od demona.

Ok.
    - No, vjeruješ li, da 'demon' zna, što će biti sutra, tj. da će kralj Šaul sa sinovima poginuti i da će izraelski tabor pasti u [B] filistejske ruke?[/B]

Iz pisma ne možemo videti dokaze da je iko verovao u duhove mrtvih. Spominjali su se duhovi, ali se uglavnom mislilo na viša bića ili na demone, nikad na mrtve ljude.

Nije važno, što ljudi misle, nego što nam Ljubav objavljuje.
    Neki su vjerovali u uskrsnuće, a neki nisu.

• Stvaranje čoveka kaže da smo živi kada se duh i telo spoje.
    Znaš onu čuvenu, kada je neki čovek opasan i uništava sve pred sobom, ljudi se dogovore, ubiju ga i nema ga više. Reč mrtav ima doslovno značenje. Ili blaže rečeno označava san.

Niko nam nije rekao da se duša nalazi na takvom mestu. Mrtvi ne razmišljaju.

Znam da demon može videti budućnost, jer pouzdano znam da vračare vide budućnost, znamo ko je njihov gospodar.

Važno je u smislu da starozavetne vernike niko nije učio o besmrtnosti duše.

• +!

Znam da demon može videti budućnost, jer pouzdano znam da vračare vide budućnost, znamo ko je njihov gospodar.

Ja mislim, da nijedno stvorenje, ni 'čovjek' ni 'anđeo' ni 'demon' nemaju moć vidjeti budućnost, osim ako im Bog to ne dopusti.
    Ne bih sada o komunikaciji Mojsija i Ilije s Isusom (Preobraženje), nego me zanima tvoje mišljenje o 'udarcima' (Lk 12,47).

• +!

Ja mislim, da nijedno stvorenje, ni 'čovjek' ni 'anđeo' ni 'demon' nemaju moć vidjeti budućnost, osim ako im Bog to ne dopusti.
    Ne bih sada o komunikaciji Mojsija i Ilije s Isusom (Preobraženje), nego me zanima tvoje mišljenje o 'udarcima' (Lk 12,47).

Ovo jasno govori o drugom Hristovom dolasku i uporedjuje sa kaznom koja se može pretpeti od gospodara.

• +!
    @Lovac Istine

NA PUTU - DOK PUTUJEMO

Mt 5,23-26
    Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe,
    ostavi dar ondje pred žrtvenikom,
    idi i najprije se izmiri s bratom,
    a onda dođi i prinesi dar.
    Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu.
    Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića.

Moje mišljenje:
    Ako ideš sa mnom sada u vremenu i prostoru, te se sjetiš, da imam nešto protiv tebe, trebamo se izmiriti prije smrti.
    Tamnica je poslije smrti, a ne dok smo još na putu.

+++

Lk 12,35-48
    "Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća sa svadbe da mu odmah otvore čim stigne i pokuca.
    Blago onim slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne!
    Zaista, kažem vam, pripasat će se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih.
    Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima!"

"A ovo znajte: kad bi domaćin znao u koji čas kradljivac dolazi, ne bi dao prokopati kuće.
    I vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi."

Nato će Petar: "Gospodine, govoriš li tu prispodobu samo za nas ili i za sve?"

Reče Gospodin: "Tko li je onaj vjerni i razumni upravitelj što će ga gospodar postaviti nad svojom poslugom da im u pravo vrijeme daje obrok?
    Blago onome sluzi kojega gospodar kada dođe, nađe da tako radi.
    Uistinu, kažem vam, postavit će ga nad svim imanjem svojim."

"No rekne li taj sluga u srcu: 'Okasnit će gospodar moj' pa stane tući sluge i sluškinje, jesti, piti i opijati se,
    doći će gospodar toga sluge u dan u koji mu se ne nada i u čas u koji i ne sluti;
    rasjeći će ga i dodijeliti mu udes među nevjernicima."

"I onaj sluga što je znao volju gospodara svoga, a [size=24]nije bio spreman ili nije učinio po volji njegovoj[/SIZE],
    dobit će mnogo udaraca.
    A onaj koji nije znao,
    [size=24]ali je učinio što zaslužuje udarce[/SIZE],
    dobit će malo udaraca.

Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati."

Moje mišljenje:
    - Zar ovo treba objašnjavati?
    Jedan sluga zna volju svoga gospodara, ali nije učinio to ili nije bio spreman, pa će dobiti mnogo udaraca poslije smrti.
    Drugi sluga ne zna volju svoga gospodara, a učinio je što zaslužuje udarce, dobit će malo udaraca poslije smrti.

+++

Lk 12,57-59
    Zašto sami od sebe ne sudite što je pravo?
    Kad s protivnikom ideš glavaru, na putu sve uloži da ga se oslobodiš pa te ne odvuče k sucu.
    Sudac će te predati izvršitelju,
    a izvršitelj baciti u tamnicu.
    Kažem ti: nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjega novčića.

• Sve je ovo čista simbolika.
    Voleo bih da vidim konkretan stih koji će potvrditi čistilište.
    Stihove koji potvrđuju da duša spava do dana vaskrsenja imamo na pretek. To su stihovi u kojima se jasno govori o stanju posle smrti.

• +!
    SIMBOLIKA

@Lovac Istine
    - To što Učitelj govori u 'simbolici' ima nekog smisla i bitnu poruku ili je nevažno?

Lk 23,42-43
    Onda reče: "Isuse, sjeti me se kada dođeš u Kraljevstvo Svoje."
    A On će mu: "Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa Mnom u Raju!"

Pitanje:
    - Hoće li duša 'raskajanog razbojnika' (Dizma) spavati u Raju, dok čeka neraspadljivo tijelo po uskrsnuću?

Više nemam 'simboličnih' stihova o 'čistilištu', dok ti znaš za 'nesimbolične' stihove kako duša 'spava' do 'usrksnuća'.
    Onda su 'saduceji' bili duhovno slijepi, kad nisu iz 'Staroga Zavjeta' po tim tvojim 'nesimboličnim' riječima vjerovali u 'uskrsnuće'.

• Razbojnik nije mogao da bude u raju sa Isusom tog dana, jer je Isus sledeća tri bio mrtav, a nakon toga je još 40 dana bio na zemlji.
    Osim ako ne tvrdiš da smo na krstu gledali predstavu, da je Isus otišao u raj, pa se vratio u svoje telo.

Mada o tom stihu možemo opširnije.

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator. The last reply was more than 365 days ago, this thread is most likely obsolete. It is recommended to create a new thread instead.
    • :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.