Još je Hipokrat rekao da bi ‘hrana trebala biti lijek’ no, moderan način života i konzumerizam odveo nas je u posve drugom smjeru. Tu je temu tek djelomično dotaknula doc.dr.sc. Anita Freimann (35), profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, koja je prije nekoliko godina doktorirala na temu ekonomije sreće i izdala zanimljivu knjigu ‘Hrabrost na putu sreće – 12 izazova napuštanja zone komfora i kreiranja sretnog života‘. Pišući knjigu otkrila je prednosti sirove prehrane i njoj se posve posvetila.
– Naišla sam na knjigu Viktorije Boutenko koja je i donijela boom sirove hrane u zapadni svijet. Ona kaže da mi kao ljudi nismo stvoreni kao mesojedi nego je za nas prirodnije jesti sirovu hranu. Ne bi trebalo jesti ništa što naše prabake ne bi prepoznale kao hranu, a osim toga oni koji se hrane sirovim namirnicama imaju daleko više energije i zdraviji su – izjavila je.
Prehrana “živom” (sirovom) hranom
– Nije istina da svakoga dana morate pojesti nešto na žlicu ili komad mesa te da u sjemenkama, voću i povrću, orašidima, nemate dovoljno ugljikohidrata, minerala, proteina i masti. Knjiga mi se jako svidjela, pogledala sam puno videa na tu temu i odlučila sam probati. Meni su prije vegetarijanci uvijek bili malo čudaci jer ne jedu meso, a sada sam odabrala najrigorozniji oblik prehrane sirovom hranom. Izbacila sam mlijeko, meso, jaja, ribu, brašno, žitarice i počela sa smoothiejima – priča Anita.
Dodaje kako je važno osvijestiti što jedemo, a što jede nas. Već nakon tri tjedna počela se osjećati bolje, imala je više energije, receptori na jeziku su se promijenili i počela je osjećati prave okuse hrane koju jede. Na internetu je otkrila puno recepata za tu prehranu, od slastica do glavnih, zasitnih jela.
– Krenula sam polako, sa smoothiejima za doručak. To je i pravilo, krenuti sa sokovima ili smoothiejima u kojima ima 80 posto voća, 20 posto povrća i orašida, a potom s vremenom mijenjati omjer dok ne dođete na posve suprotno – objasnila je.
Prednosti ovakve prehrane
U sirovoj prehrani možete odabrati dva pravca – ekstremni je mono hrana kada ljudi jedu samo jednu namirnicu po obroku, a druga je vrsta zapravo prilagodljiva hrana u kojoj možemo u sirovoj izvedbi pripremiti sve inačice poznatih jela, primjerice ćevape, sarmu, pizzu, punjenu papriku. Jako je važno piti zdravu vodu, pročišćenu ozonatorom ili nekim uređajem, i u nju ubaciti neke arome, krastavac, limun, mentu, jagodu, neka stoji koji sat jer tada postaje alkalna. Naše tijelo je kiselo i takvo je podloga za razvoj svih bolesti pa treba unositi alkale. Pomoću PH traka u urinu možete lako provjeriti kolika vam je kiselost tijela – pojašnjava Anita.
Ovom prehranom unosimo čistu energiju jer je to sirova hrana, vrlo zasitna pa je možete manje pojesti. Koriste se četiri skupine proizvoda – voće, povrće, orašidi i sjemenke (klice). Sirova hrana zapravo znači da se ona ne smije grijati i termički obrađivati više od 41 stupnja. Polazi se od teze da je ta hrana zapravo živa i da se mora jesti cjelovita. Ako posadimo jabuku u zemlju, nešto će niknuti. To je prikaz njenog života. Ako ju posadimo skuhanu i ispečenu, neće ništa niknuti. Kuhanjem joj ubijamo djelatne tvari, enzime, koji su zapravo život i njena svrha u našoj prehrani......
Dalje čitati na https://trecadobhrvatska.com/sirovom-hranom…ewrEO_JUvB3W7F4