• Još je Hipokrat rekao da bi ‘hrana trebala biti lijek’ no, moderan način života i konzumerizam odveo nas je u posve drugom smjeru. Tu je temu tek djelomično dotaknula doc.dr.sc. Anita Freimann (35), profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, koja je prije nekoliko godina doktorirala na temu ekonomije sreće i izdala zanimljivu knjigu ‘Hrabrost na putu sreće – 12 izazova napuštanja zone komfora i kreiranja sretnog života‘. Pišući knjigu otkrila je prednosti sirove prehrane i njoj se posve posvetila.

– Naišla sam na knjigu Viktorije Boutenko koja je i donijela boom sirove hrane u zapadni svijet. Ona kaže da mi kao ljudi nismo stvoreni kao mesojedi nego je za nas prirodnije jesti sirovu hranu. Ne bi trebalo jesti ništa što naše prabake ne bi prepoznale kao hranu, a osim toga oni koji se hrane sirovim namirnicama imaju daleko više energije i zdraviji su – izjavila je.

Prehrana “živom” (sirovom) hranom

– Nije istina da svakoga dana morate pojesti nešto na žlicu ili komad mesa te da u sjemenkama, voću i povrću, orašidima, nemate dovoljno ugljikohidrata, minerala, proteina i masti. Knjiga mi se jako svidjela, pogledala sam puno videa na tu temu i odlučila sam probati. Meni su prije vegetarijanci uvijek bili malo čudaci jer ne jedu meso, a sada sam odabrala najrigorozniji oblik prehrane sirovom hranom. Izbacila sam mlijeko, meso, jaja, ribu, brašno, žitarice i počela sa smoothiejima – priča Anita.

Dodaje kako je važno osvijestiti što jedemo, a što jede nas. Već nakon tri tjedna počela se osjećati bolje, imala je više energije, receptori na jeziku su se promijenili i počela je osjećati prave okuse hrane koju jede. Na internetu je otkrila puno recepata za tu prehranu, od slastica do glavnih, zasitnih jela.

– Krenula sam polako, sa smoothiejima za doručak. To je i pravilo, krenuti sa sokovima ili smoothiejima u kojima ima 80 posto voća, 20 posto povrća i orašida, a potom s vremenom mijenjati omjer dok ne dođete na posve suprotno – objasnila je.

Prednosti ovakve prehrane
    U sirovoj prehrani možete odabrati dva pravcaekstremni je mono hrana kada ljudi jedu samo jednu namirnicu po obroku, a druga je vrsta zapravo prilagodljiva hrana u kojoj možemo u sirovoj izvedbi pripremiti sve inačice poznatih jela, primjerice ćevape, sarmu, pizzu, punjenu papriku. Jako je važno piti zdravu vodu, pročišćenu ozonatorom ili nekim uređajem, i u nju ubaciti neke arome, krastavac, limun, mentu, jagodu, neka stoji koji sat jer tada postaje alkalna. Naše tijelo je kiselo i takvo je podloga za razvoj svih bolesti pa treba unositi alkale. Pomoću PH traka u urinu možete lako provjeriti kolika vam je kiselost tijela – pojašnjava Anita.

Ovom prehranom unosimo čistu energiju jer je to sirova hrana, vrlo zasitna pa je možete manje pojesti. Koriste se četiri skupine proizvoda – voće, povrće, orašidi i sjemenke (klice). Sirova hrana zapravo znači da se ona ne smije grijati i termički obrađivati više od 41 stupnja. Polazi se od teze da je ta hrana zapravo živa i da se mora jesti cjelovita. Ako posadimo jabuku u zemlju, nešto će niknuti. To je prikaz njenog života. Ako ju posadimo skuhanu i ispečenu, neće ništa niknuti. Kuhanjem joj ubijamo djelatne tvari, enzime, koji su zapravo život i njena svrha u našoj prehrani......

Dalje čitati na https://trecadobhrvatska.com/sirovom-hranom…ewrEO_JUvB3W7F4

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

Edited once, last by καιnos (December 26, 2022 at 9:50 PM).

• Ja sam u veljaci/februaru ove godine isao 3 tjedna na sirovu hranu, a sada sam preko ovih bozicnih i novogodisnjih blagdana isto odlucio biti na sirovoj hrani barem tjedan dana. Ta prehrana svakako ima svojih prednosti, ali nakon jedno 2 tjedna stvarno oslabis. Padne ti misicna masa, izgubis snagu. Treba ubaciti meso. Ne znam kako bi bilo uz tu hranu ubaciti 1-2 x tjedno tatar biftek. Ozbiljno razmisljam o tome.

• Sigurno je da je sirova hrana zdrava, ali cijeli život to jesti ne znam. Jedi uz nju grah, leću, kotlete od soje, tofu sir, avokado, mahune i ne bi trebalo da gubiš mišićnu masu i snagu. Pa najjači čovjek na svijetu je vegan, nosi 500 kg na leđima 10 metara. Probat ću ja ovako da se hranim, samo ću ponekad ubaciti jaja. Inače zanimljiv film za pogledati od Netflixa, James Cameroon......Game Changers

P.S. Fazlija u ovom video glavni lik tvrdi da su gladijatori bili vegetarijanci

External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Sigurno je da je sirova hrana zdrava, ali cijeli život to jesti ne znam. Jedi uz nju grah, leću, kotlete od soje, tofu sir, avokado, mahune i ne bi trebalo da gubiš mišićnu masu i snagu. Pa najjači čovjek na svijetu je vegan, nosi 500 kg na leđima 10 metara. Probat ću ja ovako da se hranim, samo ću ponekad ubaciti jaja. Inače zanimljiv film za pogledati od Netflixa, James Cameroon......Game Changers

P.S. Fazlija u ovom video glavni lik tvrdi da su gladijatori bili vegetarijanci

External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

Zanimljivo, ali što se tiče gladijatora, sumnjam da su bili vegetarijanci. Više su bili silom prilika, nego svojevoljno. Škole za gladijatore koje su držale i obučavale te gladijatore uglavnom su ih hranili žitaricama. Jer ih je to dugo držalo sitima i davalo im dovoljno energije za svakodnevni trening. Mesni obroci i pijanke su uglavnom bile pred velike turnire u čast njihovih bogova... dakle, ekonomičnost i korisnost žitarica je bila razlog njihove ishrane...

• Da, ali Fazlija veli da je oslabio jedući samo sirovu hranu....teško je dobijao izgleda proteine.

Kužim, svi koji su naviknuli kroz životinjske namirnice unositi dnevne potrebe proteina uglavnom prelaskom na biljnu ishranu ne zadovoljavaju potrebe organizma. To nije zato što su biljke inferiornije, već zato što su meso, jaja kao i mliječni proizvodi svakog dana na čovjekovom tanjuru. Dok biljna prehrana koja je bogata proteinima i nije baš u tolikoj mjeri. Tako da prelazak na drugu vrstu prehrane podrazumijeva i edukaciju...

• Meni se pokazala kao najbolja prehrana na sirovom bilju (salate, voce) i meso, riba, jaja. Kada potpuno izbacim tjesteninu i mlijecne proizvode.

Naravno da nije moguce sve povrce jesti sirovo (npr. articoka, grahorice, kopriva i sl.), ali sto vise sirovog, to bolje.

Evo, doslo je proljece. Vec berem maslacak, a krenula je i kopriva.

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator. The last reply was more than 365 days ago, this thread is most likely obsolete. It is recommended to create a new thread instead.
    • :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.