Papinstvo i Antihrist

• Prvo da kazem da ova tema nema nameru da vredja nikoga, narocito ne katolike za koje verujem da postoje bezbroj iskrenih hriscana koji se identifikuju kao katolici.

Ono sto bih zeleo da kazem, je povezano sa tradicionalnim protestantskim stavom prema Papi i papstvu. Ne govorim o protestantima danas, jer ova danasnja svest gde sve treba da pude politicki korektno izrazeno, ne dozvoljava da se izrazi bilo koja ideja da je neko u krivu.

Tradicionalni protestanti, mislim na period 16. i 17. veka, su oznacavali Papu ili papstvo kao antihrista.

-Luther je tvrdio da je papstvo antihrist.
    -Calvin je tvrdio da je papa antihrist.
    -Cvingli je govorio o Rimskom antihristu.

Postavlja se pitanje da li je ovo bilo verovanje samo tadasnjih protestanata? Da li je to bila istina samo u ono vreme? Da li to jos uvek stoji danas?

Kao sto rekoh, ovo nije tema da se neko licno napadne, govorimo o sistemima verovanja, ne o pojedinim ljudima i vernicima koji mozda ne pripadaju onome sto svako od nas veruje.

Blago (Makarios) onima koji su čistog srca, jer će Boga videti
    Milost Gospoda Isusa Hrista, Božija ljubav i zajedništvo Svetoga Duha sa svima vama.

• Kakvo čudo da su protivnici rimokatoličanstva vjerovali da je papa antihrist. Rusi su u 19. vijeku Napoleona nazivali antihristom.

Ljudi su Boga osudili na smrt; vaskrsenjem svojim On ih osuđuje na besmrtnost.
    - sv. Justin Ćelijski

• Kakvo čudo da su protivnici rimokatoličanstva vjerovali da je papa antihrist. Rusi su u 19. vijeku Napoleona nazivali antihristom.

Da li mislis da su ga protestanti sa pravom tako zvali ili da je to samo bilo zato sto su se odvojili od Rima, pa je trebalo "satanizirati" papu?

Milost Gospoda Isusa Hrista, Božija ljubav i zajedništvo Svetoga Duha sa svima vama.

• Mislim da je to proizvod jedne ograničene perspektive. Protestantizam je proizvod Zapadne i Centralne Evrope gdje je vladala RKC pa oni nisu imali dodira sa bilo čim drugim. Rimske pape jesu definitivno iskvarili vjeru ali ne treba odmah skakati i nazivati ih antihristima. Ima i daleko gorih.

- sv. Justin Ćelijski

• Mislim da je to proizvod jedne ograničene perspektive. Protestantizam je proizvod Zapadne i Centralne Evrope gdje je vladala RKC pa oni nisu imali dodira sa bilo čim drugim. Rimske pape jesu definitivno iskvarili vjeru ali ne treba odmah skakati i nazivati ih antihristima. Ima i daleko gorih.

Pa ako se gleda inkvizicija, koja je vladala u to vreme, zar zaista ima nesto gorega od toga? Sta bi trebao biti antihrist pored toga sto je pod direktnim nalogom pape spaljivanje "jeretika" na lomaci ili rastezanje ljudi na spravama i ostala mucenja. Takve stvari su direktno od sotone, a jos uvek ih je blagoslovio onaj koji sebe naziva Hristovim zamenikom na zemlji.

Sta bi trebao onda antihrist da bude?

• Pa ako se gleda inkvizicija, koja je vladala u to vreme, zar zaista ima nesto gorega od toga? Sta bi trebao biti antihrist pored toga sto je pod direktnim nalogom pape spaljivanje "jeretika" na lomaci ili rastezanje ljudi na spravama i ostala mucenja. Takve stvari su direktno od sotone, a jos uvek ih je blagoslovio onaj koji sebe naziva Hristovim zamenikom na zemlji.

Islamske dinastije su bile daleko gore od bilo kakve inkvizicije recimo.

- sv. Justin Ćelijski

• Islamske dinastije su bile daleko gore od bilo kakve inkvizicije recimo.

Mozda, nisam siguran. Ovde nije rec ko je cinio vece zlo na svetu, nego je pitanje da onaj koji se proglasio zamenikom Hrista na ovom svetu, Vikarius Fili Dei, je to cinio.

Koliko mi je poznato, Islamske dinastije nisu tvrdile da su zamenici Hrista na ovom svetu.

• Mozda, nisam siguran

Po meni tu nema dvojbe. Islamske dinastije su maltene pa potpuno zbrisale hrišćanstvo iz njegove istorijske kolijevke.

Ovde nije rec ko je cinio vece zlo na svetu, nego je pitanje da onaj koji se proglasio zamenikom Hrista na ovom svetu, Vikarius Fili Dei, je to cinio.

Koliko mi je poznato, Islamske dinastije nisu tvrdile da su zamenici Hrista na ovom svetu.

Nisu ali jesu tvrdili da rade u ime Boga.

- sv. Justin Ćelijski

• Po meni tu nema dvojbe. Islamske dinastije su maltene pa potpuno zbrisale hrišćanstvo iz njegove istorijske kolijevke.

Nisu ali jesu tvrdili da rade u ime Boga.

Da li to znaci da se slazes sa onim sto ja papstvo radilo u to vreme i da to nema nikakvog znacaja da li je papa Hristov zamenik ili antihrist?

• Da li to znaci da se slazes sa onim sto ja papstvo radilo u to vreme

Ne ali smatram da je u određenoj mjeri preuveličano. Takođe smatram da je licemjerno da se recimo jedan Kalvin na to žali kad je on sam prepustio Miguela Serveta da ga spale na lomači u Ženevi zbog jeresi.

i da to nema nikakvog znacaja da li je papa Hristov zamenik ili antihrist?

Iskreno moje mišljenje je da nije nijedno od tog dvoje.

- sv. Justin Ćelijski

• Ne ali smatram da je u određenoj mjeri preuveličano. Takođe smatram da je licemjerno da se recimo jedan Kalvin na to žali kad je on sam prepustio Miguela Serveta da ga spale na lomači u Ženevi zbog jeresi.

Da, svakako, nisam zaboravio na Serveta i Kalvina, i mislio sam da o tome govorim.

Postoji ipak neka razlika izmedju Kalvina i pape.

Prvo da kazem, da je Kalvnin u neku ruku produkt katolicke crkve, kao onaj koji je bio njen svestenik. Drugim recima, taj njegov "ispad" moze se pripisati onome odakle dolazi.

Drugo, Kalvin je nije bio nazovi Hristov namesnik na zemlji. On je bio jedan svestenik, duhovni vodja, koji je u odredjenom trenutku napravio gresku sto nije sprecio Zenevske vlasti da spale jeretika. To stoji i to niko ne treba da porice.

Ipak, tvoja tvrdnja da nije bilo tako strasno pod papskom inkvizicijom me pomalo zabrinjava. Ja zivim na zapadu pa mnogo puta cujem komentare onih koji nisu prosli kroz ratne strahote nasih naroda, i koji kazu da nije to tako strasno. Mnogi u Nemackoj neveruju da se Holokost ikada desio.

• Nije mi namjera da opravdavam inkviziciju ali jeste to preuveličano u djelima kasnijih tzv. prosvjetitelja koji su bili protivnici hrišćanstva. Idalje se ne može nikako opravdati. Ali protestanti se samo hvataju za Rim i papu ignorišući mnoge druge stvari.

- sv. Justin Ćelijski

• Nije mi namjera da opravdavam inkviziciju ali jeste to preuveličano u djelima kasnijih tzv. prosvjetitelja koji su bili protivnici hrišćanstva. Idalje se ne može nikako opravdati. Ali protestanti se samo hvataju za Rim i papu ignorišući mnoge druge stvari.

Ono sto je katolicka crkva napravila tokom srednjeg veka je katastrofalno i bogohulno. Ne treba nista umanjivati niti opravdavati, kao sto si rekao.

Protestanti su nastali zbog rimske tiranije. Nije krivica u njima nego u Rimu. Tamo treba upreti prst, bar sto se tice tog perioda.

Pitanje je da li se papstvo promenulo posto oni tvrde da se ne menjaju. Nisam bas ubedjen da su se previse zabrinuli zbog svoje mracne istorije. Ili mozda jesu?

• +!

Pa ako se gleda inkvizicija, koja je vladala u to vreme, zar zaista ima nesto gorega od toga? Sta bi trebao biti antihrist pored toga sto je pod direktnim nalogom pape spaljivanje "jeretika" na lomaci ili rastezanje ljudi na spravama i ostala mucenja. Takve stvari su direktno od sotone, a jos uvek ih je blagoslovio onaj koji sebe naziva Hristovim zamenikom na zemlji.

"Nisam rimokatolik i nisam napisao ovu knjigu kako bih obranio Crkvu.
    Napisao sam je kako bih obranio povijest".

Rodney Stark (Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti, Verbum, 2019.

Očito je, da nisu upoznat s povijesnim činjenicama.
    Ako si ti ili netko drugi zainteresiran za knjigu, poklanjam je.

Inače, na ovoj temi nemam što pisati.

• Ono sto je katolicka crkva napravila tokom srednjeg veka je katastrofalno i bogohulno. Ne treba nista umanjivati niti opravdavati, kao sto si rekao.

Protestanti su nastali zbog rimske tiranije. Nije krivica u njima nego u Rimu. Tamo treba upreti prst, bar sto se tice tog perioda.

Pitanje je da li se papstvo promenulo posto oni tvrde da se ne menjaju. Nisam bas ubedjen da su se previse zabrinuli zbog svoje mracne istorije. Ili mozda jesu?

Pretrpjeli su protestanti od RKC ali to ne znači da je papa antihrist. Pravoslavni hrišćani i dohalkidonci su pretrpili daleko gore stvari nego protestanti.

- sv. Justin Ćelijski

• +!

"Nisam rimokatolik i nisam napisao ovu knjigu kako bih obranio Crkvu.
    Napisao sam je kako bih obranio povijest".

Rodney Stark (Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti, Verbum, 2019.

Očito je, da nisu upoznat s povijesnim činjenicama.
    Ako si ti ili netko drugi zainteresiran za knjigu, poklanjam je.

Inače, na ovoj temi nemam što pisati.

Hvala na ponudi. Predpostavljam da je u toj knjizi poslednja rec istine.

• +!
    Mislim, da je prije obratno (Napad je najbolja obrana!), ali nema veze.
    Ne mislim trošiti vrijeme u dokazivanju 'rasturanja katolika' i imovine (crkve i samostani) diljem Europe od odgovornih 'protestanata' i 'anglikanaca', pa i od odgovornih 'pravoslavaca'.

'Inkvizicija' postoji i danas, ali uvijek samo za 'katoličanstvo' i 'katolike'.

Ne moraš ovih dana (Božić) odgovarati mi, ali ne bi bilo loše obrađivati konkretne povijesne činjenice.
    Svaki konkretni primjer možemo u detalje analizirati, ako imamo nekakve podatke, pa makar i ne bili posve točni.

Opaska:
    - 'pokrštavanje' u 'katoličanstvu' ne postoji, ako se misli na krštenje 'pravoslavnih' ili bilo kojeg 'kršćanina', koji ima pravovaljano sv. Krštenje.

• Da, RKC nikad nije silom pokrštavala. To se nikad nije dogodilo. Samo imamo bezbroj primjera koji nam govore suprotno.

- sv. Justin Ćelijski

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator.

• :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.