• "Upadi Saracena u Svetu zemlju oko 1300. prisilili su karmelićane na preseljavanje u Europu. Selidbe su za posljedicu imale napuštanje pustinjaštva i utemeljenje tridesetak prosjačkih redova na europskom tlu. Lionski sabor prihvatio je odluku o sekularizaciji 22 prosjačka reda, dok su karmelićani, s određenim vremenskim odmakom, priznati kao crkveni red. U trenutcima borbe za opstanak Reda tijekom njegova prijelaza s pustinjaštva na prosjaštvo i samog pitanja odobrenja, Šimun Stock zatražio je od zaštitnice Reda, Blažene Djevice Marije, zagovor za Crkveno priznanje reda. Prema predaji je 16. srpnja 1251. imao viđenje Marije, koja mu je predala škapular uz poruku:[1]

[color=#2969B0]"Primi, moj ljubljeni sine, škapular svojega Reda: on je posebni milosni znak, koji sam izmolila za tebe i djecu gore Karmelske. Tko u tom odijelu umre, neće vidjeti ognja vječnoga. Vidi, to je znak spasenja, zaštita u pogibeljima, zalog mira i vječnog saveza sa mnom."
    [/COLOR]

Pobožnost se ubrzo proširila Europom, a njezino je širenje bilo obilježeno osnivanjem laičkih »škapularskih bratovština«, koje su do danas ostale sastavnim dijelom karmelićanskih redovničkih zajednica. Papa Pio X. dopustio je članovima škapularskih bratovština nošenje »škapularskih medaljica« mjesto smeđeg suknenog škapulara, koje s jedne strane imaju lik Srca Isusova, a na drugoj Marijinu sliku. Važnost škapulara u karmelskoj pobožnost utvrdila se tijekom stoljeća toliko da se glavna svetkovina reda, Gospa Karmelska, nerijetko naziva Škapularevo, dok je u nekim redovničkim zajednicama (kongregacijama) škapularska medaljica oznaka pripadništva. Svrha i značenje škapulara u karmelskoj pobožnosti jest posveta Mariji prema Crkvenom načelu »Per Mariam ad Jesum« (Po Mariji k Isusu). Prema kazivanju vidioca, Marija se u Lourdesu i Fatimi ukazala zaogrnuta smeđim škapularom. Papa Pio XII. u svom pismu od 11. veljače 1950. potiče na nošenje škapulara kao oblika posvete Prečistom Srcu Marijinu, kao što je to činio i njegov prethodnik Pavao VI.:[2]

"Sveti Škapular, kao odjeća Blažene Djevice Marije doista je znak i jamstvo njezine zaštite. Ipak, ne smiju misliti koji to sveto odijelo nose, da će lako postići svoj spas. Apostol naime upozorava: sa strahom i drhtanjem nastojte da postignete svoje spasenje. (Fil 2,12)"
    Iako nije potvrđena povijesna utemeljenost tzv. »subotnje povlastice« (Bolla Sabatina), pod kojom se razumije obećanje što je papa Ivan XXII. dobio za Gospina ukazanja 3. ožujka 1322. u Avignonu, a koje glasi:

[color=#2969B0]"Tko umre odjeven u škapular, a očuva u svom životu stalešku čistoću, bit će u jednu od prvih subota nakon smrti (tj. što prije) oslobođen iz čistilišta."[/COLOR]

Crkveni nauk ne umanjuje vrijednost škapulara i subotnje povlastice jer se isti temelje na sakramentalnom nauku Crkve. I škapular i subotnja povlastica više puta su Crkveno priznati i preporučeni te oboje imaju naslov blagoslovine (sakramentalije). Papa Pavao V. odobrio je izdavanjem posebnog dekreta 1613. valjanost subotnje povlastice pod uvjetom ispravnog pristupa pobožnosti, prema Crkvenom nauku o blagoslovinama (KKC 1670 i Sacrosanctum concilium, točka 60.).[3]"
    Izvor: Link

Što vi mislite o ovoj privatnoj objavi?
    Da li su ovakve poruke u skladu sa Biblijom?

• +!

"Sveti Škapular, kao odjeća Blažene Djevice Marije doista je znak i jamstvo njezine zaštite. Ipak, ne smiju misliti koji to sveto odijelo nose, da će lako postići svoj spas. Apostol naime upozorava: sa strahom i drhtanjem nastojte da postignete svoje spasenje. (Fil 2,12)"

Što vi mislite o ovoj privatnoj objavi?
    Da li su ovakve poruke u skladu sa Biblijom?

Nitko od 'katolika' nije dužan vjerovati u privatne objave.

Mt 7,13-14
    Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu.
    O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze!

Knjiga 'Biblija' jest nadahnuta Duhom Svetim, ali nitko ne može Duha Svetog ukalupiti poput 'Aladina'.

Netko će dolaziti pred Gospodina govoreći:
    "Evo me, Učitelju! U Tvoje Ime sam propovijedao, krstio, činio čudesa,..."
    Netko će pitati Gospodina:
    "Da nisam ja izdajica?"

Itd.
    Svaki pojedinac dolazi Ljubavi na svoj način, a je li nešto u skladu s 'Biblijom' ili ne, zna Sveznajući,
    a osobito zna, je li nešto u skladu s Njegovom Voljom ili ne.

• Svaki pojedinac dolazi Ljubavi na svoj način, a je li nešto u skladu s 'Biblijom' ili ne, zna Sveznajući,
    a osobito zna, je li nešto u skladu s Njegovom Voljom ili ne.

Odgovornost podrazumijeva da pojedinac može prosuditi što je dobro, a što nije. Kada to ne bi tako bilo, nitko nikog ne bi mogao ukoriti za loše motive, a bližnji bi onda stradali jer nije bilo mudrosti da ih opomene. NO, danas je popularno da se njeguje kultura u kojoj se sve relativizira i gdje se kritika ne smatra poželjnom...
    1. Sol 5:20,21 - "Sve provjeravajte: dobro zadržite, svake se sjene zla klonite!"
    1. Iv 4:1 - "Ljubljeni, ne vjerujte svakome duhu, nego kušajte duhove, jesu li od Boga; jer mnogi lažni proroci iziđoše na svijet."

• +!
    Lk 12,4244
    Reče Gospodin: "Tko li je onaj vjerni i razumni upravitelj što će ga gospodar postaviti nad svojom poslugom da im u pravo vrijeme daje obrok?
    Blago onome sluzi kojega gospodar kada dođe, nađe da tako radi.
    Uistinu, kažem vam, postavit će ga nad svim imanjem svojim."

Osobno nemam službu 'upravitelja', ali nisam baš ni tuntlav.

Možda ti imaš službu 'upravitelja', ali sigurno ne u 'katoličanstvu', jer u 'Katoličkoj Crkvi' postoje službe,
    u kojima su odgovorne osobe također dobro upoznate s navedenim citatatima iz 'Ljubavnog Pisma',
    koje je crkveno učiteljstvo odobrilo.

Može netko misliti i tvrditi, da je crkveno učiteljstvo stoljećima sa svim službama - brzopleto, površno, neodgovorno, pod utjecajem lažnih proroka, nekritično,...
    Što je prava istina, saznat će se!

Edited 2 times, last by utopija (May 8, 2023 at 10:48 PM).

• +!
    Po mogućnosti: iskren i jednostavan.
    Kulturno je uopće odgovoriti.

A na što da odgovorim, da li sam ispustio tvoje pitanje?
    I pokušaj u buduće ako tražiš od nekog odgovor ili direktno komentiraš neku osobu od koje očekuješ osvrt, onda citiraj tu osobu kako bi znala da se odnosi na nju i da joj to dođe u obavijesti...

• Ja sam mislio da je skapular neka kutijica u kojoj su relikvije, kad ono to je pregaca. Mislim da od takvih izvanjskih stvari i svetih predmeta, pregaca i sl. nikakve duhovne koristi. Tako i mormoni nose neko zastitno rublje, ali... badava, nista od toga. Nije moguce procistiti um takvim izvanjskim stvarima.

• +!

Mislim da od takvih izvanjskih stvari i svetih predmeta, pregaca i sl. nikakve duhovne koristi.
    Tako i mormoni nose neko zastitno rublje, ali... badava, nista od toga. Nije moguce procistiti um takvim izvanjskim stvarima.

"Rekla sam mu da nosim tzv. smeđi škapular, kao vrstu pokore i samodiscipline."

"Škapular koji trenutno imam nov je i grebe. Neudoban je, ali sam ga zavoljela, jer kad me zagrebe, postanem ga svjesna ili ga trebam namjestiti,
    pa se tada podsjetim da sam slaba i da trebam pomoć, a na to mi uvijek treba podsjetnik."

"Počela sam nositi škapular u tešku vremenu u svojem životu,
    kad se nisam najbolje nosila sa stanjem koje me je trebalo naučiti onomu čemu sam se protivila: strpljivosti, poniznosti
    i da što je više moguće držim usta zatvorena, umjesto da odmah lanem sve što mi padne na pamet, kako sam običavala."

Nošenje škapulara veličine poštanske marke pomaže ovoj udatoj ženi u samodisciplini.
    'Katolik' bi trebao biti svjestan, da ništa ne može bez Ljubavi, ali ipak mora donositi odluke i uvijek nastojati mudro izabrati
    kako bi bio jedno sa Savršenom Ljubavi.
    Bez obzira što je zaljubljen u Ljubav, tijekom dana može kiksati ne samo mislima i riječima, nego i djelima i propustima.

Osnovna aktivnost 'katolika' jest:
    - post,
    - molitva i
    - djela milosrđa.
    U post spada i pokora, a to je i nošenje 'škapulara'.

Sv. Thomas More je nosio kostrijet, a njegova druga žena dugo nije znala za to, jer je kćerka prala krvavu košulju.

Svako koristi svoju glavu u slušanju ili čitanju tuđih riječi.

Edited 3 times, last by utopija (August 7, 2023 at 10:50 PM).

• +!
    Kostrijet je kozja ili devina dlaka za izradu grubog odjevnog materijala ili za torbe i vreće.
    Kao pokorničko odijelo nosi se direktno na kožu.

Škapular je mali grubi materijal, koji se također nosi direktno na kožu i lagano grebe.
    Jedan dio visi s prednje strane na prsima, a drugi na leđima.

• Jadni ljudi... sto sve sami sebi namecu kao uzaludnu i besmislenu pokoru.

Isus je u evandjeljima naucavao da moramo biti dobri jedni prema drugima, iskreno ispovijedati i kajati se za svoje pogreske i ne ponavljati ih vise te u svemu i u svakome prepoznati Boga. Nije naucavao da moramo nositi nesto sto nas grebe ispod kosulje ili da moramo nositi broj manje cipele da nas zuljaju. Kako nas takva praksa moze podsjetiti i uputiti na to da budemo ljubazniji prema drugima, da se iskreno kajemo za nase propuste i da u svemu vidimo Boga?!

Edited once, last by Fazlija (August 9, 2023 at 9:20 PM).

• "Rekla sam mu da nosim tzv. smeđi škapular, kao vrstu pokore i samodiscipline."

"Škapular koji trenutno imam nov je i grebe. Neudoban je, ali sam ga zavoljela, jer kad me zagrebe, postanem ga svjesna ili ga trebam namjestiti,
    pa se tada podsjetim da sam slaba i da trebam pomoć, a na to mi uvijek treba podsjetnik."

"Počela sam nositi škapular u tešku vremenu u svojem životu,
    kad se nisam najbolje nosila sa stanjem koje me je trebalo naučiti onomu čemu sam se protivila: strpljivosti, poniznosti
    i da što je više moguće držim usta zatvorena, umjesto da odmah lanem sve što mi padne na pamet, kako sam običavala."

Izvrsno se prikazuje tipična situacija traganja za izbavljenjem kroz predmete.
    Ali površinske radnje samih predmeta nemaju istinski utjecaj ili vrijednost kada je u pitanju suočavanje s unutarnjim izazovima.

Bog, kao izvor snage i iscjeljenja, ima ključnu ulogu u našem uzdizanju i obnovi. Traženje ovih transformacija izvan tog duhovnog okvira može jedino rezultirati nedostatkom istinske pomoći, prave poniznosti, i na kraju krajeva, pravog odnosa s Bogom. Pa ne čudi što može rezultirati dugotrajnim borbama s istim slabostima tijekom čitavog života.

• +!
    1 Kor 9-27
    Ja dakle tako trčim - ne kao besciljno, tako udaram šakom - ne kao da mlatim vjetar, nego krotim svoje tijelo i zarobljavam da sam ne budem isključen pošto sam drugima propovijedao.

Izvrsno se prikazuje tipična situacija traganja za izbavljenjem kroz predmete.
    Ali površinske radnje samih predmeta nemaju istinski utjecaj ili vrijednost kada je u pitanju suočavanje s unutarnjim izazovima.

Osobno ne vidim "traganje za izbavljenjem kroz predmete", nego prije svega svjesnost svojih 'Ahilovih peta' i trajni podsjetnik na njih.
    Iz članka se ne može znati mnogo o njezinom osobnom odnosu s Milosrdnom Ljubavi.
    Ipak uzmimo u obzir, da je tvoja kritika ispravna.

Bog, kao izvor snage i iscjeljenja, ima ključnu ulogu u našem uzdizanju i obnovi. Traženje ovih transformacija izvan tog duhovnog okvira može jedino rezultirati nedostatkom istinske pomoći, prave poniznosti, i na kraju krajeva, pravog odnosa s Bogom. Pa ne čudi što može rezultirati dugotrajnim borbama s istim slabostima tijekom čitavog života.

Sv. Pavao je dobro znao kako ljudska 'guzica' želi biti najvažnija.
    Drago mi je, ako je Ljubav pomogla nadvladati 'tijelo' tebi i svima iz tvoje zajednice.
    Bilo bi dobro i korisno napisati, što bi savjetovao ovoj udanoj ženi.

• Bilo bi dobro i korisno napisati, što bi savjetovao ovoj udanoj ženi.

Nadilaženje grijeha zahtijeva duboko razumijevanje duha Božjeg zakona i spoznaju da zakon nije samo skup pravila, već i ogledalo koje otkriva naš karakter i sklonosti. Kroz citate iz teksta, jasno je da Božji zakon služi kao svjetlo koje osvjetljava našu grešnost i nedostatke. "Nego ja grijeha ne spoznadoh osim kroz zakon; jer ne bih znao što je pohota kad zakon ne bi rekao: 'Ne poželi!'" (Rimljanima 7,7)

Shvaćamo da zakon ima svrhu pokazati nam našu grešnost i potrebu za promjenom. "da bude grijeh odviše griješan zapovijeđu.." (Rimljanima 7,13). Kroz zakon postajemo svjesni grijeha, kako bismo prepoznali potrebu za promjenom: "Jer kroz zakon dolazi spoznaja grijeha." (Rimljanima 3,20).

Naš karakter je ključan, jer "sve što je u svijetu – požuda tijela, požuda očiju i ohola oholost – nije od Oca, nego je od svijeta." (1. Ivanova 2,16) Razumijevanje vlastite grešnosti nas usmjerava da se ne oslanjamo na sebe, već da se čvrsto držimo uz Krista kako bismo izbjegli grijeh.

Pokajanje je korak prema promjeni, ali bez dubokog razumijevanja duha zakona, postoji opasnost da se fokusiramo samo na vanjske postupke. "Bez razumijevanja duha zakona, čovjek će čak i nakon pokajanja ostati ista osoba kao i prije, jer će se pokajati samo za loše postupke, a ne i za loš karakter." Duhovno rođenje nas transformira, kako je rečeno: "Na te će sići Duh Gospodnji i ti ćeš postati drugi čovjek." (1. Samuelova 10,6)

Kroz ovu spoznaju, shvaćamo Božju želju da nas očisti od nečistoća i da nam podari novo srce i novi duh. "Dat ću vam novo srce i duh nov metnut ću u vas; izvadit ću srce kameno iz tijela vašega i dat ću vam srce od mesa. Duh svoj metnut ću u vas i učinit ću da hodite po mojim naredbama, čuvate moje zakone i vršite ih." (Ezekiel 36,25-28)

Dakle, nadvladavanje grijeha dolazi kroz duboko razumijevanje duha Božjeg zakona, prepoznavanje svoje grešnosti, kajanje zbog lošeg karaktera i postupaka, te otvaranje za transformaciju kroz duhovno rođenje i dar novog srca i duha.

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator. The last reply was more than 365 days ago, this thread is most likely obsolete. It is recommended to create a new thread instead.
    • :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.