• Ljudi manje čitaju Pismo jer ga baš i ne doživljavaju važnim. A oni koji ne čitaju Pismo, mislim da nisu nešto ni ludi za tradicijom, već samo ograničenom perspektivom tradicije koja im odgovara... ne postoji kompenzacija za Pismo, kao ni za bogoslužje...

Ima istine u ovome nažalost. Ovo jeste stvar na kojoj se treba raditi ali polako će i to doći na svoje. Uostalom onaj ko zaista želi postati istinski pravoslavni hrišćanin će čitati i Pismo a i biti na Liturgijama gdje se takođe čita Pismo.

Stvar je u tome kako se nešto kaže, odnosno koja je poanta iza onog što se govori.
    Naravno da jedan prosječan čitatelj Pisma neće ga razumjeti kao neki učenjak. Ali, kod tradicionalnih (nekih vjernika) postoji baš ta neka bojazan od čitanja Pisma. I u tom smislu, treba ohrabriti vjernike koji uglavnom ne čitaju da čitaju Pismo, a ne ih dodatno utvrditi u pogrešnim stavovima. Svakako, jedna od uloga crkve je da podučava, zato je i Duh Sveti dao jedne za učitelje. Ali, učiteljstvo, mise ili bilo koji crkveni program ne može biti kompenzacija za čovjekovo osobno iskustvo s Bogom. I zato ljude treba poticati da čitaju.
    Da, istina je da ima puno mišljenja, ali je isto tako istina da ima puno zajedničkih stvari oko kojih se ljudi slažu. I većina njih ako im daš Pismo će ubosti one temeljne stvari vezane za spasenje...

Slažem se da ne treba braniti niti iko i brani ali treba odmah uputiti na svetootačka tumačenja. Dosta od toga je prevedeno na naš jezik a što nije trebalo bi prevoditi ako neko ne zna engleski recimo pošto je jako puno svetootačke literature prevedeno na engleski. Tu su rimokatolici jako dobri sa newadvent sajtom.

Što se tiče slaganja 90% će se i složiti ali oko onih 10% će nastati gloženja što vidimo u praksi. Poruka Biblije je drastično drugačija za klasične protestante nego za adventiste ili mormone ili Svjedoke ili neke druge.

Nama protestantima ne trebaju ukazanja. Duh Sveti je poslan od Krista za sve nas i ne treba nam nikakva objava putem ukazanja...

Nisu ukazanja ni kod pravoslavnih nešto oko čega se grade doktrine. Iako ima čuda u koje ja vjerujem a koja su povezana sa saborima Crkve na kojima se raspravljalo o dogmama ali ne kaže niko da je pravoslavno vjerovanje ispravno samo zato jer je bilo takvo neko čudo. Da ne budem licemjer ne kažu ni rimokatolici za svoja nova učenja ali svakako se ona mogu osporiti drugim putevima.

No ne mogu sporiti da su se čudesna ukazanja dešavala i da je potvrđeno kroz vijekove postojanja Crkve. I da je vrlo često rezultat takvih ukazanja bio bliži odnos tog čovjeka sa Bogom. Npr. sv. Pajsije Svetogorac je imao kao mladić viđenje Hrista koje mu je otklonilo sumnje u Hristovo božanstvo pa je postao veliki duhovnik i svetitelj i riznica pouka. Ali stoji da se svako ukazanje treba preispitivati. Nekad je to vrlo jednostavno kao kad je u pitanju Međugorje ali ajde da se ne uvrijede rimokatolici na forumu.

Ljudi su Boga osudili na smrt; vaskrsenjem svojim On ih osuđuje na besmrtnost.
    - sv. Justin Ćelijski

• Eto, vec vise od pola sata citam vasu diskusiju i ne nadjoh nigdje jedan biblijski citat da se nekome drugome trebamo moliti izuzev Ocu kroz Krista. Izuzev onaj stih iz Otkrivenja 5:13, koji ovdje nije primjenjiv, jer je Otkrivenje knjiga prorostva i vizija i ne treba se doslovno uzeti. Treba li da vjerujemo da je Sotona zaista jedna zmija, Babilon Veliki jedna zena koja pije krv a Isus jedno jagnje?

U Bibliji ne postoji niti jedan citat koji ukazuje da se moze moliti onima koji su otisli na nebo (izuzev Isusa), ako uopce do sada takvih ima. Cak je i Isus rekao "ako sto molite Oca u moje ime, ucinit cu" a nije rekao da njega molimo.
    Ako radimo nesto sto nema biblijskog temelja onda slijedimo "ljudske predaje" a to je ono sto je Isus osudio, Matej 15:9 "Uzalud me štuju naučavajući nauke - uredbe ljudske." Apostoli su odbijali bilo kakvu vrstu "slavljenja" Dj.ap 10:26"A Petar ga podiže i reče: "Ustani, i ja sam samo čovjek."
    Sto ako su svi ti sveci kojima se molimo, da oni mole za nas, doista sada mrtvi i cekaju na uskrsnuce? Onda je to kontakt sa mrtvima, a znamo kako je Saul zavrsio nakon sto je to ucinio.
    I tko se to uopce od ljudi usudi da proglasi nekoga svecem? Ako to radim, ja sam onda sebe postavio za sudiju. Ili molim nekoga, koga je netko drugi proglasio svecem. A mi imamo samo jednog sudiju, Krista."I nema ni u jednom drugom spasenja; jer nema drugoga imena pod nebom danoga ljudima, u kojem treba da se spasimo." (Djela 4:12). Krist je i nas Uzor. Kome se on molio? Samo Ocu.

Bog slusa nase molitve i da nas je mirijade i mirijade. On je za svakoga od nas tu. Mi smo njegova djeca. "Oponašajte Boga, budući da ste vi djeca koju on voli" (Ef. 5:1). Ako ga ne mogu nesto direktno pitati, onda imam neki problem sa njim. Jos veci razlog, da to u jednoj iskrenoj molitvi istrazim. "Ako nas kori srce naše, Bog je veći od srca našega. On zna sve."(1.Ivanova 3:20).
    Kako bi se ti osjecao da tvoja djeca mole tvog dobrog prijatelja, da on tebe nesto zamoli, za sto njima treba. Ne bi li pomislio, da nisi dobar otac ili da je nesto krivo u tvom odnosu prema djeci?

Eto, vec vise od pola sata citam vasu diskusiju i ne nadjoh nigdje jedan biblijski citat da se nekome drugome trebamo moliti izuzev Ocu kroz Krista.

Poštujem. Nisam ni očekivao da će neko promjeniti mišljenje na ovu temu.

Izuzev onaj stih iz Otkrivenja 5:13, koji ovdje nije primjenjiv, jer je Otkrivenje knjiga prorostva i vizija i ne treba se doslovno uzeti. Treba li da vjerujemo da je Sotona zaista jedna zmija, Babilon Veliki jedna zena koja pije krv a Isus jedno jagnje

Ne mora biti direktno primjenjiv ali je značajno da takav jedan koncept svetih na nebu koji se mole Bogu postoji u jedinoj novozavjetnoj knjizi napisanoj nakon početka velikih progona i mučeništava.

U Bibliji ne postoji niti jedan citat koji ukazuje da se moze moliti onima koji su otisli na nebo (izuzev Isusa), ako uopce do sada takvih ima. Cak je i Isus rekao "ako sto molite Oca u moje ime, ucinit cu" a nije rekao da njega molimo.

Hristos je primao molitve od Svojih učenika.

Ako radimo nesto sto nema biblijskog temelja onda slijedimo "ljudske predaje" a to je ono sto je Isus osudio, Matej 15:9 "Uzalud me štuju naučavajući nauke - uredbe ljudske."

Postoji razlika između običnog ljudskog predanja i onog crkvenog Svetog Predanja.

Apostoli su odbijali bilo kakvu vrstu "slavljenja" Dj.ap 10:26"A Petar ga podiže i reče: "Ustani, i ja sam samo čovjek."

Ovo će reći i bilo koji svetitelj. Niko od njih neće prihvatiti bilo kakvo slavljenje koje pripada Bogu. Zato su i postali svetitelji. Pa i sami apostoli koji su odbijali slavljenje su danas proslavljeni od strane svih hrišćana.

Sto ako su svi ti sveci kojima se molimo, da oni mole za nas, doista sada mrtvi i cekaju na uskrsnuce? Onda je to kontakt sa mrtvima, a znamo kako je Saul zavrsio nakon sto je to ucinio.

Ovo je ključno pitanje. Ako neko vjeruje da oni spavaju i nisu svjesni neka im se ne moli.

I tko se to uopce od ljudi usudi da proglasi nekoga svecem? Ako to radim, ja sam onda sebe postavio za sudiju. Ili molim nekoga, koga je netko drugi proglasio svecem. A mi imamo samo jednog sudiju, Krista.

Svetitelje proglašava Crkva koju je Hristos osnovao kao stub istine na Zemlji.

"I nema ni u jednom drugom spasenja; jer nema drugoga imena pod nebom danoga ljudima, u kojem treba da se spasimo." (Djela 4:12). Krist je i nas Uzor. Kome se on molio? Samo Ocu.

Tako je. Molio se Ocu kao čovjek ali je od učenika primio slavljenje kao Bog.

Bog slusa nase molitve i da nas je mirijade i mirijade. On je za svakoga od nas tu. Mi smo njegova djeca. "Oponašajte Boga, budući da ste vi djeca koju on voli" (Ef. 5:1). Ako ga ne mogu nesto direktno pitati, onda imam neki problem sa njim. Jos veci razlog, da to u jednoj iskrenoj molitvi istrazim. "Ako nas kori srce naše, Bog je veći od srca našega. On zna sve."(1.Ivanova 3:20).
    Kako bi se ti osjecao da tvoja djeca mole tvog dobrog prijatelja, da on tebe nesto zamoli, za sto njima treba. Ne bi li pomislio, da nisi dobar otac ili da je nesto krivo u tvom odnosu prema djeci?

Po ovoj logici ne smijemo zamoliti nikoga da se moli za nas. Ni najrođenije poput uže porodice. A to ide u suprotnosti sa Svetim Pismom koje od nas traži da se molimo jedni za druge.

Ljudi su Boga osudili na smrt; vaskrsenjem svojim On ih osuđuje na besmrtnost.
    - sv. Justin Ćelijski

• +!
    Medaljica sa simbolima ima svrhu za one, koji se odluče nositi je i moliti svakodnevno,
    ali i dalje je takvim osobama važno sakramentalno življenje: osobito sv. Ispovijed i sv. Pričest, koje nije simbolično.

* * * * * * * * * * * *

'Katolicima' nije strano niti je zabranjeno moliti se pravednim i svetim stvorenjima, koje su napustile vrijeme i prostor,
    a osobito je čašćena Bogorodica.
    'Katolici' ne vjeruju, da duše preminulih spavaju nekakvim duhovnim snom.

Fil 1,21-24
    Ta meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak! A ako mi živjeti u tijelu omogućuje plodno djelovanje, što da odaberem? Ne znam!
    Pritiješnjen sam od ovoga dvoga: želja mi je otići i s Kristom biti jer to je mnogo, mnogo bolje; ali ostati u tijelu potrebnije je poradi vas.

Edited once, last by utopija (February 19, 2023 at 8:55 PM).

• Postoji razlika između običnog ljudskog predanja i onog crkvenog Svetog Predanja.

Za mene ne. I crkva se sastoji od obicnih ljudi, zasto bi bila "sveta"? Ako je Hristos osnovao crkvu, koju onda? Ima ih mozda na tisuce i svaki imaju svoje "svetitelje", koje po nihovom nahodjenju odredjuju, cime sjedaju u Isusovu stolicu. Po mom misljenju, ono sto je Isus osnovao je hram Boziji, "na kojemu je sva građevina složena i raste za sveti hram u Gospodinu" (2. Ef 2:21),"Ne znate li, da ste hram Božji, i Duh Božji da stanuje u vama? (1. Korincanima 3:16). Kome je Pavle pisao? Pa nama svima, a ne nekoj organiziranoj skupini ljudi.

Po ovoj logici ne smijemo zamoliti nikoga da se moli za nas. Ni najrođenije poput uže porodice. A to ide u suprotnosti sa Svetim Pismom koje od nas traži da se molimo jedni za druge.

Ovo me je navelo na razmisljanje. Da, Bozija rijec zaista poziva da se molimo za druge. Ali bitan je "pravac" molitve. Uvijek od mene->Ocu, od tebe->Ocu, od nekog treceg->Ocu, uvijek prema Bogu. Kao ovdje npr: "Uostalom, braćo, molite se za nas, da riječ Gospodnja trči i da se slavi kao i u vas;" (2. Sol 3:1). Ali nigdje nije napisano,"molite se Stjepanu, da zamoli Oca da mi pomogne". Stjepan je bio jedan od prvih pravednika koji je kamenovan od Zidova (Dj.7:59), Prema vjerovanju da duse idu odmah na nebo, Stjepan je vec bio kod Oca. Znaci moglo bi ga se zamoliti za nesto. Ali to ne pise nigdje.
    Poslanice su pisane od zivih ljudi, zivima. I to se danas isto moze primijeniti. Evo ja te molim, moli se za mene Ocu. Ali to je molba, nije molitva. Molitva je nesto posebno, to nije obican razgovor. To je moja osobna veza sa Ocem, posebna veza samo za njega i ni za koga drugog. Ona je rezervisana samo za Najveceg, sastavni dio mog obozavanja. Zato mislim da je pogresno dijeliti tu privilegiju jednog osobnog, iskrenog razgovora sa Ocem, na nekoga trecega, cetvrtog... I mozda rizikovati da ga razalostimo. Ali to je moje osobno misljenje, a svatko zna svoje.

• +!
    Zachary King dobio 'medaljicu':

External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator. The last reply was more than 365 days ago, this thread is most likely obsolete. It is recommended to create a new thread instead.
    • :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.