Ne spadaju u biljke ni u životinje, nego samo u gljive. Razlika između pojmova gljive i pečurke je što pod gljive spada cijela grupa, a pod pečurke ona koja ima stručak, tj stabljiku.
Bez njih život na planetu ne bi bio moguć. Upravo one razgrađuju i prerađuju veliku većinu mrtvih organizama. Šuma bi npr bila zatrpana lišćem bez njih. Tačan broj vrsta još niko ne zna.
Mi ih najviše razlikujemo osim po izgledu i po jestivosti. Postoje one izvrsnog ukusa, pravi specijaliteti, i jako skupe. Postoje i nejestive, ali zato izuzetno zdravstveno korisne za nas, još skuplje za one koji ih ne poznaju. I na kraju postoje one otrovne, neke od njih jako smrtonosne. Zelena pupavka npr, Amanita phalloides, kod djece je smrtnost sto postotna, samo dvadesetak grama. Ali ja nju ja lično vidim kao glavnog čuvara svih gljiva. Da nije nje i sličnih vjerovatno bi mi ljudi uništili cijeli taj svijet.
A ono što im je svima zajedničko je njihova ljepota. Nevjerovatna je i njihova raznolikost oblika i boja. Gotovo kao vanzemaljska stvorenja.
Zelena pupavka školski primjer. Ono što većinu prevari je njena bijela varijanta, ima raspon boja od prilično zelene do bijele. Ona spada u red Amanita, prepoznatljive su po tome što se razvijaju kao iz jajeta, vidi se kao ljuska jajeta na mjestu gdje su iznikle iz zemlje. Neke amanite poput zelene pupavke su najotrovnije na svijetu. A neke poput Amanita delicious, blagva, su među najcjenjenujim. U Švicarskoj kilogram blagve postiže cijenu od 90 chf