Što mislite o stigmama?

• U rimokatoličkoj tradiciji, stigme se odnose na fizičke rane koje su slične onima koje je Isus Krist doživio tijekom svoje muke i smrti na križu. Prema vjerovanju, neki sveti ljudi su primili ove rane kao znak Božje blizine i milosti.

Unatoč tome što je vjera u stigme prisutna u tradicionalnom rimokatoličkom učenju, ova tema je u suvremenom društvu ponekad obavijena stigmom i nerazumijevanjem. Neki ljudi mogu biti skeptični prema ideji stigmi, smatrajući ih bizarnim i neprihvatljivim, dok drugi mogu vjerovati da su one dokaz bolesti ili mentalnog poremećaja.

Ipak, važno je napomenuti da su stigme duboko ukorijenjene u vjerovanje i kulturu rimokatoličke Crkve, te su ih mnogi sveci, poput svetog Franje Asiškog i svetog Padre Pija, smatrali darom Božjim. Neki ljudi i dalje vjeruju u stigme kao dokaz Božje prisutnosti i nadahnuća.

Da bude interesantnije, evo jedan primjer osobe koja nije rimokatolik, već pravoslavac:

External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

Kako vi promatrate ovaj fenomen?
    Kakvo bi moglo biti Božje opravdanje/razlog za takvo djelovanje?
    Ili postoji neko realnije objašnjenje?

• Da odgovorim na samo pitanje stigme nisu prisutne u pravoslavlju. Takav fenomen nije zabilježen među pravoslavnim asketama.

Ljudi su Boga osudili na smrt; vaskrsenjem svojim On ih osuđuje na besmrtnost.
    - sv. Justin Ćelijski

• Dok se taj po Kuriru povlači to je neka varka.

Da li bi imao više kredibiliteta kod tebe da je negdje drugdje gostovao?

Da odgovorim na samo pitanje stigme nisu prisutne u pravoslavlju. Takav fenomen nije zabilježen među pravoslavnim asketama.

Pravoslavci i rimokatolici se oslanjaju na tradiciju u svojim vjerskim uvjerenjima. Ako bi se pojava stigmi pojavila kod pravoslavnih asketa, da li bi dovodio u sumnju takav fenomen ili bi ga prihvatio? Ako da, zašto?, ako ne, zašto?

• Da li bi imao više kredibiliteta kod tebe da je negdje drugdje gostovao?

Vjerovatno ne ali kad vidim gdje gostuje onda baš nema kredibilitet.

Pravoslavci i rimokatolici se oslanjaju na tradiciju u svojim vjerskim uvjerenjima. Ako bi se pojava stigmi pojavila kod pravoslavnih asketa, da li bi dovodio u sumnju takav fenomen ili bi ga prihvatio? Ako da, zašto?, ako ne, zašto?

Ne. Bilo bi dosta suprotno dosadašnjem pravoslavnom iskustvu tako da bih bio skeptičan. Postoji i prelest tj. vizije koje nisu od Boga. Stigme nisu postojale u zapadnoj crkvi prije raskola 1054. dakle to je nešto što se razvilo nakon što se RKC odvojila. Sve to me dovodi do zaključka da to nije pojava koja je dio Prave Crkve.

- sv. Justin Ćelijski

• Ne. Bilo bi dosta suprotno dosadašnjem pravoslavnom iskustvu tako da bih bio skeptičan. Postoji i prelest tj. vizije koje nisu od Boga. Stigme nisu postojale u zapadnoj crkvi prije raskola 1054. dakle to je nešto što se razvilo nakon što se RKC odvojila. Sve to me dovodi do zaključka da to nije pojava koja je dio Prave Crkve.

Stavimo na stranu tu postepenu divergenciju, ono što me zanima je da vidim da li kod vas tradicionalnih vjernika postoji još nešto u promišljanju osim oslanjanje na samu tradiciju po ovom pitanju? Dakle, nešto o čemu bi trebao promišljati jedan rimokatolički i jedan pravoslavni vjernik, a da nije samo predaja?

• Stavimo na stranu tu postepenu divergenciju, ono što me zanima je da vidim da li kod vas tradicionalnih vjernika postoji još nešto u promišljanju osim oslanjanje na samu tradiciju po ovom pitanju? Dakle, nešto o čemu bi trebao promišljati jedan rimokatolički i jedan pravoslavni vjernik, a da nije samo predaja?

Pismo + Predanje + iskustvo Crkve. To su tri parametra koja bih ja rekao da se uzimaju u obzir mada ja nisam bogoslov i ne znam precizno reći kako se ocjenjuje.

- sv. Justin Ćelijski

• Ja bih rekao da je to proizvod samouvjeravanja, autosugestije. To ne znaci nuzno da je nesto lose. Moze biti posljedica intenzivne sabranosti uma duhovne osobe na neki duhovni sadrzaj npr. Isusovih rana i sl. Ako u nekoj tradiciji (npr. pravoslavlju) ne postoji takva praksa, manje je moguce da ce duhovna osoba intenzivno usmjeravati svoje misli na takav fenomen i da ce se ispoljiti i na njezinom tijelu.

U hinduizmu (ali i u drugim religijama) postoje stanja tako duboke sabranosti uma, a koje bi klinicka psihijatrija vjerovatno nazvala sizofrenim halucinacijama. To su stanja kada duhovna osoba toliko voli neko bozanstvo, da pocinje imati njegove vizije. Moze vidjeti Krshnu, Shivu, Kali, Ramu... ili Isusa i Bogorodicu, posve svejedno, tako da moze s njima razgovarati, igrati se, zabavljati se. No, takva stanja, iako se smatraju znakom velikog duhovnog zanosa i posvecenosti, ne smatraju se konacnim duhovnim ostvarenjem.

Poznati vedantinski guru Papaji je kao dijete imao intenzivne vizije Krshne. Mogao ga je povremeno vidjeti, igrati se s njim, razgovarati. Kada je otisao do svojeg ucitelja, Ramane Maharshija da ga poduci, ovaj ga je pitao... da li je sada Krshna s tobom? Nije, odgovorio je Papaji. Nesto sto se pojavljuje i nestaje nije konacna stvarnost, odgovorio je Ramana Maharshi i poducio ga duhovnoj sustini koja je izvan svakog imena i oblika.

• Pismo + Predanje + iskustvo Crkve. To su tri parametra koja bih ja rekao da se uzimaju u obzir mada ja nisam bogoslov i ne znam precizno reći kako se ocjenjuje.

U nekim crkvama koje su proizašle iz reformacije, uči se da je svaki pojedinac pozvan preispitivati učenja i stavove crkve u svjetlu Pisma te sam odlučiti što vjeruje. Ako je osvjedočen o istinama koje crkva propovijeda, pozvan je da ih prihvati i da ih se drži.

Što se tiče stigmi, osobno mi je nevjerojatno kako se takav fenomen može dogoditi u današnje vrijeme. Pitam se kakav je smisao takvog fenomena i drugih sličnih pojava u tradicionalnim crkvama.

Smatram da nema realnog razloga za takav fenomen, posebno nakon što je Krist preuzeo naše grijehe i trpio za nas. Stoga, nije potrebno da netko drugi preuzima Njegovu bol.

Nisam siguran koji su točni faktori koji dovode do ovakvih fenomena. Postoje primjeri lažnih stigmi gdje su čak neke časne sestre koristile pomagala kako bi stvorile iluziju krvi na svojim rukama pred drugima. S druge strane, želja nekih tradicionalnih vjernika da dožive Kristovu patnju kroz stigme može također igrati ulogu u tome. To ostavljam otvoreno za razmišljanje.

Međutim, najrealnije objašnjenje je duhovni utjecaj na čovjeka i njegovo stanje. Svaki pojedinac može sam prosuditi kakva je to duhovna pozadina u pitanju.

• Ima jedan članak koji analizira Franju Asiškog i stigme iz pravoslavne perspektive ali mi se čini malo previše antirimokatolički jer praktično proglašava to demonskim uticajem. Mislim da postoji i prirodno objašnjenje bez pozivanja na natprirodne pojave.

- sv. Justin Ćelijski

• +!
    Na ovom linku se nalazi tekst, koji trezveno piše o ovoj temi.
    http://www.naklada-pavicic.hr/stigme-neobican-fenomen/

Počeo bih od zadnje meni poznate 'stigmatičarke' - Myrna Nazzour.
    https://www.bitno.net/vjera/aktualno…arka-iz-sirije/

@Maki tebi bi moglo biti zanimljivo, jer se 1982. udala za 'pravoslavca', te je stigme dobivala određenih godina,
    kada su 'pravoslavni' i 'katolici' slavili Uskrs na isti datum.
    Ali to nije sve.
    Uostalom, možeš detaljno sam pročitati.
    Nije toliko važno je li nešto 'anti' koliko je važno je li 'pro' istinu.

2011. je počeo rat u Siriji.

• Sve je to lijepo ali ne mijenja činjenicu da su stigme potpuno strane pravoslavnom iskustvu. To što je žena vjenčana za pravoslavca dobila stigme ne znači puno.

- sv. Justin Ćelijski

• +!
    @Maki, luckasti braco!
    Tema jest o stigmama pod 'katoličanstvom' (katolicizam), ali sam mislio, da ćeš imati oči za ulje (dlanovi, suprugova mala ikona).
    Ili nisi dobro čitao ili ne želiš vidjeti i shvatiti, što želim naglasiti.

https://www.bitno.net/vjera/formacij…-stigmaticarka/
    Još jedna zanimljiva 'stigmatičarka'.
    Za vrijeme 'nacista' nije dobivala bonove za hranu, jer nije jela,
    ali je zato dobivala duplo bonove za sapun, jer je krvarila ne samo iz stigmi, nego i iz ostalih rana na tijelu (glava, oči,...).

• +!
    Bitno je živjeti ljubeći Ljubav i bližnjega, a stigme nisu bitne bez obzira jesu li od Boga ili vraga.

.

TKO JE TVOJ BOG ???

=======

Najteže pitanje za 90%

današnjih SAMOZVANIH Kršćana!
    =======

Tko je tvoj Bog?
    Da li je tvoj Bog – Biblijski Bog?
    Kako Mu je Ime?
    -----------
    Dokaži svoju tvrdnju
    sa 2-3 istoznačna ne dvosmislena Biblijska STIHA tipa -

Ime Boga je……………

U ispravno prevedenoj Bibliji postoji zapisano
    Sveto Ime Boga Jedinoga - YHVH – NA 7.000 mjesta !!!

Npr - http://biblija.biblija-govori.hr/?term=Jahv&pri…razi=Tra%C5%BEi
    ----------
    ILI
    TKO SU SVE TVOJI bogovi?
    =====

.

1. Božja Zapovjest –

DA LI JE POŠTUJEŠ?
    =====
    IZLAZAK 20,2

"Ja sam JAHVE, BOG tvoj,
    koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
    ,,,,,,,,,,,,,
    YHVH JE BOG Otac, A NE SIN Gospodin Yehoshua
    YHVH je izveo iz Egipta, a NE SIN Gospodin Yehoshua

----------

IZLAZAK 20,3

Nemoj imati drugih bogova uz mene.
    ,,,,,,,,,,,,
    NEMOJ IMATI SINA Gospodina Yehoshuu
    KAO BOGA - UZ BOGA Oca YHVH

----------

Svak onaj koji NE poštuje 10BZ,
    a naročito NE poštuje 1.BZ
    sigurno neće do Raja doč!

....

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator. The last reply was more than 365 days ago, this thread is most likely obsolete. It is recommended to create a new thread instead.
    • :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.