Vjera na autopilotu: Kada formalnosti zamijene autentičnost

• Ah, katolička vjera - sveta, mistična i ispunjena ritualima. Ali, jeste li ikada pomislili da su ti rituali samo obična formalnost? Da, da, upravo tako! Mnogi vjernici primaju sakramente, obavljaju propisane obrede i nakon toga, kao da su završili s cijelom pričom. To je kao da su zadovoljili kvotu i sada mogu nastaviti sa svojim svjetovnim životom.

Pa, možda postoji nešto u tom razmišljanju. Nakon svečanosti Prve pričesti ili Krizme, mnogi vjernici jednostavno gube interes za daljnjim odlascima u crkvu i produbljivanjem svog znanja o vjeri. Svi su sakramenti obavljeni, forme ispunjene, i to je to! Ali, čekajte malo, zar crkva nije mjesto gdje bismo trebali rasti u duhovnosti i razumijevanju naše vjere?

I prije nego okrivite komunizam ili tako nešto, razmislite o tome kada ste zadnji put bili u crkvi i kada ste zadnji put čitali Bibliju i razgovarali o tome sa svojim župnikom.

Mnogi pastiri su zauzeti vodeći svoje stado, ali čini se da nema sustavnog rada između njih i vjernika. Nakon sakramenata, pastiri jednostavno očekuju da vjernici sami pronalaze svoj put u duhovnosti. Možda bi bilo korisnije da se pastiri više angažiraju u mentorstvu i pružanju smjernica vjernicima, kako bi se produbila njihova vjera.

Ali tko je kriv? Možda je crkvi stalo do statistike više nego do prave vjere. Možda su brojke važnije od istinskog produbljivanja duhovnosti vjernika. Ako svi primaju sakramente, čini se da je crkva zadovoljna, čak i ako je znanje i duhovnost vjernika na vrlo plitkom nivou.

Zašto onda kriviti vjernike? Ako crkva ne pokazuje pravi interes za njihov duhovni rast, zašto bi se vjernici trudili dalje? Zašto bi se poticali na učenje i istraživanje svoje vjere kada se čini da se crkva zadovoljava samo formalnostima? Gotovo kao da ima neke koristi od tih formalnosti :-).

Možda je vrijeme da se stvari promijene. Možda je vrijeme da crkva pokaže veći interes za vjernike i njihovu duhovnost. Možda je vrijeme da pastiri postanu mentori i vodiči, a ne samo izvođači rituala. I možda je vrijeme da vjernici sami preuzmu odgovornost za svoje duhovno sazrijevanje.

Na kraju krajeva, vjera je mnogo više od formalnosti. Trebala bi nas nadahnuti, voditi i razvijati. Trebala bi biti duboko ukorijenjena u našem životu, oblikovati našu svakodnevicu i donijeti nam mir i smisao.

I zato, možda je vrijeme da preispitate svoje stavove i očekivanja od crkve. Možda je vrijeme da tražite više od samih sakramenata i formalnosti. Možda je vrijeme da tražite aktivno sudjelovanje u zajednici, razumijevanje Božje Riječi i produbljivanje vlastitog odnosa s Bogom.

Kako bi postigli to produbljivanje vjere, možete istraživati različite izvore informacija. Postoje mnoge knjige, članci, propovijedi i materijali dostupni koji vam mogu pomoći u boljem razumijevanju rimokatoličke vjere. Također, možete se pridružiti vjeronaučnim grupama, biblijskim studijima ili zajednicama koje vam pružaju podršku i priliku za dijeljenje vjerskih iskustava.

No, ključno je da ne čekate da vas crkva ili pastiri vode za ruku. Mi sami moramo preuzeti odgovornost za svoj duhovni rast. Trebamo biti aktivni sudionici u vjeri, postavljati pitanja, istraživati, raspravljati i tražiti dublje značenje.

Zato, idite dalje od kojekakvih formi. Tražite dubinu, tražite znanje, tražite iskustvo koje će vam ojačati vjeru. Neka vam vjera bude izvor inspiracije, hrabrosti i ljubavi. Neka bude vaš vodič kroz život i osnova na kojoj gradite svoj duhovni rast.

• [URL unfurl="true"]

External Content www.facebook.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.
    [/URL]

• Rekao bih da su ti blagdani sporedni. Nista se bitno ne desava na te dane, nego sto bi se desavalo na bilo koje druge dane. Bitna je du'ovna praksa koju svakodnevno obavljamo, a ne magija odredjenih datuma. Osim toga, vecina tih datuma je proizvoljna i preuzeta iz prirodnog kalendara.

Bozic je preuzet od rimskih saturnalija, 21. decembar, kada se slavio pocetak ponovnog jacanja Sunca. Uskrs s ulaskom Sunca u prvi mjesec Zodijaka (Sunca u Ovnu, pocetak prirodnog kalendara). Ovo cudnovato Tjelovo ionako nitko ne zna sto je to... ali isto vjerovatno neka rimska budalastina.

• Rekao bih da su ti blagdani sporedni. Nista se bitno ne desava na te dane, nego sto bi se desavalo na bilo koje druge dane. Bitna je du'ovna praksa koju svakodnevno obavljamo, a ne magija odredjenih datuma. Osim toga, vecina tih datuma je proizvoljna i preuzeta iz prirodnog kalendara.

Naravno da je bitna duhovna praksa, ali upravo opći stav ljudi prema tim praznicima pokazuje da je to za većinu puka formalnost i ništa više. Ista takva površnost odražava se i u svakodnevnom odnosu s Kristom.

Bozic je preuzet od rimskih saturnalija, 21. decembar, kada se slavio pocetak ponovnog jacanja Sunca. Uskrs s ulaskom Sunca u prvi mjesec Zodijaka (Sunca u Ovnu, pocetak prirodnog kalendara). Ovo cudnovato Tjelovo ionako nitko ne zna sto je to... ali isto vjerovatno neka rimska budalastina.

Uh, ovo je poslastica za Makija :-).
    Da, vremenski period Božića neodoljivo podsjeća na poganske običaje. A što se tiče spomenutog blagdana Tijelovo, to nisu nikakve rimske budalaštine, to je Crkva ja mislim negdje 12. 13. stoljeće uspostavila...
    A Uskrs kao takav, nema veze sa mjesecom Zodijaka kako navodiš...
    Svi danas koji drže Božić ili Uskrs ne razmišljaju o tako nekim paralelama, već im je važno da se napiju, dobro najedu, zabave itd.
    Najveći je problem što su srca daleko od Boga...

• Najveći je problem što su srca daleko od Boga...

Hm, ali nije li upravo to posve normalno?

Zasto bi svi trebali biti super-talentirani i super-zainteresirani za du'ovnost?

Kojom ljudskom djelatnoscu se svi ljudi bave jednako dobro i jednako intenzivno? Nijednom!

To je kao kada bi smo prigovarali ljudima sto ne igraju svi nogomet barem tako dobro kao igraci u drugoj ligi, ako ne vec kao reprezentativci?! Ili sto ne znaju svi pjevati i svirati i sl.

Ima ljudi koje nogomet ili muzika uopce ne zanimaju. Zato bi du'ovnost trebala sve zanimati?!

Posve je normalno da se tamo pretvaraju i povrsno prate sto se dogadja s vjerom, podjednako kao sto mnogi povrsno i sa malim zanimanjem prate sport ili bilo koju drugu ljudski djelatnost.

• Mislim da primjer nije baš adekvatan za samu temu.
    Nevjera, odnosno nedostatak interesa za vjeru, ne može se izjednačiti s vjerom kao svjetonazorom ili uvjerenjem. Vjera obuhvaća širok spektar uvjerenja, svetih tekstova, moralnih smjernica, rituala i duhovne prakse. To je duboko osobno uvjerenje koje ima izniman utjecaj na život pojedinca.

Iako je istina da ljudi imaju različite interese i strasti, ne možemo jednostavno reći da je nedostatak interesa za duhovnost jednako kao nezanimanje za sport ili druge ljudske aktivnosti. Duhovnost ima dublje implikacije na pitanja identiteta, svrhe i smisla života. Za mnoge ljude, duhovnost je izvor utjehe, smjernica i inspiracije u svakom danu.

A pretvaranje samo otkriva duh licemjerja, a to nije ono što Bog želi od čovjeka...

• Mozda ste vi krscani pomalo iskljucivi po tom pitanju? Mozda je to zato jer povijesno zbivanje promatrate pravocrtno, a ne kruzno.

Vi nekako na to gledate kao da bi se svi trebali preobratiti, uzvjerovati u vasu poruku i u stavu mirno cekati Isusov drugi dolazak.

Budisti, hinduisti i taoisti na to gledaju drugacije. Nisu svi ljudi na istom stupnju razvoja. Kao sto bi Buddha rekao, postoje ljudi cije oci nisu potpuno zatrunjene neznanjem i pohlepom. Za te ljude se daje poduka, a ne za one koji to ne mogu da razumiju. Istocna ucenja (uostalom, kao i ezotericna ucenja na Zapadu) se daju za one koji ih mogu razumjeti, a ne za sve.

Mislim da to proizlazi iz razlika u shvacanju pitanja krajnjeg cilja duhovnog zivota. Krscani nekako smatraju da je oslobodjenje kolektivni cin, u kojem ce se cijela zajednica vjerujucih kolektivno osloboditi. Dovoljno je samo uzvjerovati u jednu pretpostavku, ucenje ili mit... svejedno kao to nazvali... i oslobodjenje je zajamceno. Kod istocnjaka je oslobodjenje uvijek osobno, i zasniva se ne na vjeri, nego na licnoj spoznaji, uvidu i mudrosti koju je osoba uspjela (ili nije uspjela) izgraditi.

Konacno, tu je i pitanje reinkarnacije, jer ako nisi uspio u ovom zivotu, nastavljas dalje. Kao sto bi Krshna u BhG otprilike rekao, nakon sto umre, yogin se radja u porodici dobrih i duhovnih ljudi gdje mu se pruza nova prilika da uci i usavrsava se. Ako samo iz radoznalosti pokusa raditi yogu, uskoro dostize Brahma nirvanu.

• Mozda ste vi krscani pomalo iskljucivi po tom pitanju? Mozda je to zato jer povijesno zbivanje promatrate pravocrtno, a ne kruzno.

Ne možemo promatrati ciklično jer se kosi s biblijskom objavom o planu spasenja čovječanstva. U smislu toga, razumijemo razvoj dešavanja i promatramo ga kroz proročki uvid koji nam je dat.

Vi nekako na to gledate kao da bi se svi trebali preobratiti, uzvjerovati u vasu poruku i u stavu mirno cekati Isusov drugi dolazak.

Ovo mi malo djeluje karikaturalno.
    Pravo je pitanje što Bog misli po tom pitanju...

Budisti, hinduisti i taoisti na to gledaju drugacije. Nisu svi ljudi na istom stupnju razvoja. Kao sto bi Buddha rekao, postoje ljudi cije oci nisu potpuno zatrunjene neznanjem i pohlepom. Za te ljude se daje poduka, a ne za one koji to ne mogu da razumiju. Istocna ucenja (uostalom, kao i ezotericna ucenja na Zapadu) se daju za one koji ih mogu razumjeti, a ne za sve.

Našu poruku svatko može razumjeti, nije ograničena za određeni postotak...

Mislim da to proizlazi iz razlika u shvacanju pitanja krajnjeg cilja duhovnog zivota. Krscani nekako smatraju da je oslobodjenje kolektivni cin, u kojem ce se cijela zajednica vjerujucih kolektivno osloboditi. Dovoljno je samo uzvjerovati u jednu pretpostavku, ucenje ili mit... svejedno kao to nazvali... i oslobodjenje je zajamceno. Kod istocnjaka je oslobodjenje uvijek osobno, i zasniva se ne na vjeri, nego na licnoj spoznaji, uvidu i mudrosti koju je osoba uspjela (ili nije uspjela) izgraditi.

Ne, na prvom mjestu to je osobni domen kojeg svaki vjernik doživljava sa Bogom, i naravno, to nije samo vjera, to je i iskustvo.

Konacno, tu je i pitanje reinkarnacije, jer ako nisi uspio u ovom zivotu, nastavljas dalje. Kao sto bi Krshna u BhG otprilike rekao, nakon sto umre, yogin se radja u porodici dobrih i duhovnih ljudi gdje mu se pruza nova prilika da uci i usavrsava se. Ako samo iz radoznalosti pokusa raditi yogu, uskoro dostize Brahma nirvanu.

Depresivno.

• Mozda ste vi krscani pomalo iskljucivi po tom pitanju?

Ne pomalo, već posve. Istina isključuje svaku laž. Krist nije samo sinonim za Istinu, On zaista i jest (utjelovljenje Istine i) Istina - ovog postojanja i ljudskog postojanja, njegova svrha i zbiva se - oni koji vide, to vide, koji ne vide... jednom će progledati. Dotad, nije naodmet fokusirati se na Pilatovo pitanje: "što je istina?"

Mozda je to zato jer povijesno zbivanje promatrate pravocrtno, a ne kruzno.

Nije zato, nije zbog promatranja. Kad se povijesna zbivanja krenu promatrati onako kako ih ljudi ili povijesna disciplina kreće promatrati, ono što se da izvući je neumitna cikličnost. Tumačenja iste mogu biti ovakva ili onakva, Heraklit je imao svoje, Fomenko je imao svoje i zadnji je krik mode one stare i anegdotalne "ordo ab chao".

Povijesna zbivanja - iz jedne posve druge, pa i primarne, perspektive - jesu pravocrtna (linija pa i ona svrhe) i kad se sve zaista svede na isti nazivnik - gore spuste, a doline podignu i sinusoida raznovrsnosti kultura postane "ravna linija" globaliteta (pa kad se "globalno" uoči da su svi "globalno" vraćeni u "starozavjetno" pretKristovo doba)... bit će to sasvim očigledno. Ili kad se sazna što sve ovo jest što znači i zašto sve ovo. A dotad, bilo kojeg od to dvoje... svakom njegovo. Šuma se sastoji od stabala, pojedinačnih.

Da dodam i ovo: ono što je kružno je "oko kere", kao mačka oko vruće kaše i pipanje naokolo kao kad malo dijete sklopi oči i veselo viče: ne vidiš me, ne vidiš me. Ali pazi sad da ne ispadne... i opet neka horizontalna šuma.

Ne znam kako drugi, ili, zapravo, da, mnogi to, čini se u današnje vrijeme i već dosta dugo gledaju tako. Ali to je samo zato što jezik svašta trpi u izmaglici horizonta.
    Prvo, poruka nije "naša" - poruka evanđelja je Vječna i od iz Vječnosti i od i iz Istine. A fakat, tu istu Istinu traže svi kako ih nazivaš "du'ovnjaci" - bilo gdje i bilo kad i kako god se prozivali.
    Ja ne čekam u stavu mirno Isusov dolazak, jer Isus je tu - "nikad vas neću napustiti", - rekao je; i rekao je: "ja sam uvijek s vama". Ja mu vjerujem, ali ja to i znam.

Drugo, da se vratim na početak. Ne moraju se svi preobratiti. Vječno Evanđelje je ekskluzivno. Ono je središte. A dakako, postoji i kružnica i sve ono između - duljinom vremenitog radijusa. I to između je sasvim jasno, dovoljno je to shvatiti kao Istinu koja (ono) Jest i cijela gomila mišljenja vanjskih umova ostaju tek sićušne krijesnice koje su izgubile svoje svjetlo jer laži obasjane Istinom... zamiru. I jedino je što zamire. I u kruženju radijusa, stoji ono općeprihvaćeno ali posve zanemareno evanđelje od kojega sve počinje - jer u ovom svijetu, zakonito je počinjati "od nule", svi startaju jednaki i od tamo gdje su (gdje je svak ponaosob, što je i samorazumljivo), od izvana: Gle jaganjca Božjeg što odnosi grijeh svijeta. I to jest evanđelje ovo vremenito (jer i svijet je vremenit): ono koje vodi u sud - jer i kaže neupitno: "svi će uskrsnuti", pa kud koji mili moji. Da pojasnim za one kojima je sve ovo previše kriptično rečeno: jedni uskrsavaju na Život, drugi na Sud (po djelima) - tako je zapisano i nitko to još nije izmijenio. Da stavim sinonime na njihova mjesta: jedni uskrsavaju nastavljajući živjeti u čemu su i za života ovog (za)živjeli: poznavanje Boga i Krista = Istine, Bitka, Ljubavi, Mudrosti, Života... Drugi idu na procjenu reorijentacije - što čudno zvuče ove "nebiblijske riječi" - pa ponovimo: sud. Sud nije "osuda", sud je presuda - procjena situacije i donošenje konačnog... "rješenja". Kao što rekoh, kud koji mili moji, ili drukčije rečeno: svaka ptica svome jatu leti, što vrijedi za ama baš sve. Ili ona anegdotalna: dome slatki dome, svak se najbolje osjeća u vlastitom domu. A kako znamo: dom je tamo gdje je srce. Na kraju krajeva, "u Očevoj je kući puno soba". Ja volim reći, u Očevom je gradu puno kuća, također. Što volim metafore, prenesena značenja, alegorije i prispodobe... pjesme. Uvijek nove pjesme... nove, a poruka uvijek ista.

Kad kažeš da nisu svi ljudi na istom stupnju razvoja, to se može prikazati i onim iznad spomenutim radijusom (cijelim čudom radijusa, dakako): netko je bliže kružnici, netko pri središtu, netko se šeta između. I za sve jednako vrijedi: Gle Jaganjca Božjeg što odnosi grijeh svijeta. Odnosi, odnio. Grijeh, ne "grijehe".
    A i Isus je imao različite... različita odnošenja prema različitim kategorijama ljudi: pismoznanci, farizeji, saduceji, legalisti... mnoštvo koje ga je slijedilo ili se okupljalo oko njega... učenici... oni koji su se privijali uz njegove grudi, braća i sestre, matere i tatka.

Eto, šta je tu na autopilotu? Šta je formalnost, a šta autentičnost? Nadam se jedino da je dostatno u okvirima teme. S druge strane, nije mi posve bistro zašto je tema baš u katoličanstvu? Među njima je još najraširenija praksa sasvim pristupačnih "duhovnih obnova" kojima se izlazi u susret mnogim vjernicima, što nisam toliko primijetila ni u protestantizmu ni u pravoslavlju da je slučaj. Ili netko ima neku drugu informaciju?

Reinkarnacija u tom smislu u kojemu je najrašireniji - ne postoji. Postoji... reciklaža - onih "laži koje zamiru" kad ih Istina obasja, ali ne prije toga - i one se uvijek iznova recikliraju u svakom novom stvorenju koje se rodi, mada, to može biti i stvar svjesnog izbora, kad se čovjek dozove pameti. Postoji tako šta kao "suštinski identitet" svake individue... ali to sam donekle već predstavila iznad.

Uglavnom, ne zamjerite, upravo kraj mene stoji moja mala sedmogodišnja "Carica" (Sara) koja mora vježbati čitanje i pročitala je dobar dio ovoga (sve lijepo, neke riječi i po nekoliko puta dok nismo pogodili kako treba) i upita me upravo sad: "šta ćeš još smiješno napisati?" Dijete ima pravo, nas dvije smo se nasmijale, a vi kako hoćete sa svim ovim. (Posve je zadovoljna završetkom.)

Dodatak:

"sve čovjekove nevolje proizlaze iz njegove nesposobnosti da sjedi sam u tišini svoje sobe".

Ne znam za sve, ali čini se da bi mnoge mogle biti.

• Ako je vjerovati Matejevom evandjelju, nije se uopce potrebno preobratiti. Nije potrebno niti poznavati Isusa. Dovoljno je biti dobar i blagonaklon prema drugim ljudima.

Dobronamjerno, baci oko, pa razmisli:

Mt 4:17 - "Odatle se Isus poče propovijedati: 'Pokajte se, jer približilo se kraljevstvo nebesko!'"
    Mt 5:3-10 - "Blaženi siromasi duhom, jer njihovo je kraljevstvo nebesko. Blaženi koji plaču, jer će se utješiti. Blaženi krotki, jer će baštiniti zemlju. Blaženi gladni i žedni pravednosti, jer će se nasititi. Blaženi milosrdni, jer će zadobiti milosrđe. Blaženi čisti srcem, jer će Boga gledati. Blaženi mirotvorci, jer će se sinovima Božjim zvati."
    Mt 6:33 - "Tražite najprije kraljevstvo Božje i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo nadodati."
    Mt 7:7-8 - "Ištite i dat će vam se; tražite i naći ćete; kucajte i otvorit će vam se. Jer tko ište, nalazi; tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se."
    Mt 7:13-14 - "Uđite na uska vrata. Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. Kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u život! Malo ih je koji ga nalaze."
    Mt 7:21-23 - "Neće svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj tko vrši volju Oca mojega koji je na nebesima. Mnogi će mi reći u onaj dan: 'Gospodine, Gospodine! Nismo li u tvoje ime prorokovali i tvojim smo imenom đavle izgonili i tvojim smo imenom mnoga čudesa činili?' I tada ću im kazati: 'Nikad vas nisam poznavao! Idite od mene, vi koji činite bezakonje!'"
    Mt 9:13 - "Idite, dakle, i naučite što znači: Milosrđe hoću, a ne žrtvu. Ta nisam došao zvati pravednike, nego grešnike."
    Mt 10:32-33 - "Tko god mene prizna pred ljudima, priznat ću i ja njega pred svojim Ocem koji je na nebesima. A tko se mene odrekne pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem koji je na nebesima."
    Mt 10:38-39 - "I tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe svoj život, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga."
    Mt 11:28-30 - "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe i učite od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Ta jaram je blag i breme je moje lako."
    Mt 16:24-26 - "Tada Isus reče svojim učenicima: 'Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Jer tko hoće svoj život spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga. Ta što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne, a duši svojoj naudi? Ili što će čovjek dati u zamjenu za svoju dušu?'"
    [color=#FAC51C]Mt 18:3 - "Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko."[/COLOR]
    Mt 19:16-17 - "Evo, pristupi neki i reče mu: 'Učitelju dobri, što ću dobro činiti da imam život vječni?' A on mu reče: 'Što me pitaš o dobrome? Jedan je dobar - Bog. Ako hoćeš ući u život, čuvaj zapovijedi.'"
    Mt 21:28-32 - "Ali što vam se čini? Čovjek ima dva sina. Pristupi prvome i reče: 'Sine, idi danas raditi u vinograd.' A on odgovori: 'Neću.' Poslije se pokaja i ode. Pristupi i drugome i reče isto. A on odgovori: 'Evo, Gospodine.' Ali ne ode. Tko od ove dvojice izvrši volju očevu? Kažu mu: 'Prvi.' Isus im reče: 'Zaista, kažem vam, carinici i bludnice pretekoše vas u kraljevstvo Božje. Došao vam je Ivan putem pravde i niste mu povjerovali, a carinici i bludnice povjerovaše mu. A vi to vidjevši niste se ni kajali poslije da biste mu povjerovali.'"
    Mt 22:37-39 - "Reče mu Isus: 'Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.'"
    Mt 24:13 - "Tko ustraje do kraja, bit će spašen."
    Mt 24:42 - "Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi."
    Mt 28:19-20 - "Idite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio."

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator. The last reply was more than 365 days ago, this thread is most likely obsolete. It is recommended to create a new thread instead.
    • :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.