• U ovoj zanimljivoj temi na forumu, svi ste pozvani postavljati pitanja katolicima o njihovoj vjeri, praksama i svemu ostalom što vas zanima. Bilo da ste katolik ili jednostavno želite saznati više o ovoj religiji, ovdje možete dobiti odgovore koji će vas zanimati. Sudjelujte u prijateljskim raspravama s drugim članovima, razmjenjujte ideje i stvarajte otvoreno okruženje za diskusiju o katoličkoj vjeri. Slobodno izrazite svoju znatiželju i upite na jednostavan način, kako biste potaknuli korisne i relevantne odgovore od strane iskusnih katolika koji će rado podijeliti svoje znanje i iskustvo.

• Evo, da "probijem led".
    Kako ocjenjujete trenutne napore pape da unaprijedi situaciju kršćana u Kini? Jeste li primijetili da je koristio svoj položaj i utjecaj u cilju poboljšanja njihovog statusa?
    Također, zanimaju me mišljenja pravoslavnih vjernika o ovoj temi. Jesu li njihovi crkveni lideri aktivni u vezi ovih pitanja?

• +!
    Ukoliko nema 'katolika', mogu ja (ekskomuniciran - izopćen) odgovarati.

Kako ocjenjujete trenutne napore pape da unaprijedi situaciju kršćana u Kini? Jeste li primijetili da je koristio svoj položaj i utjecaj u cilju poboljšanja njihovog statusa?

Na ova pitanja bi trebali odgovarati 'kršćani' iz Kine, a osobito 'katolici'.
    Osobno mislim, da je teško poboljšati tešku situaciju 'kršćana' u Kini bez obzira na diplomaciju 'Svete Stolice'.
    https://www.bitno.net/vijesti/svijet…cu-na-pet-dana/

No, 'kršćani' u Kini su sve brojniji i možda 2030. 'najkršćanskija' na svijetu.

• +!

Vjerojatno si ti za sada najbolji reprezent, naravno da možeš...

Osobno mislim, da je teško poboljšati tešku situaciju 'kršćana' u Kini bez obzira na diplomaciju 'Svete Stolice'.

Možda, a da li misliš da je trebalo učiniti više?
    Osobno vjerujem da zapad od kojeg Kina ima velike koristi (zbog trgovine) može učiniti daleko više, a papa uživa veliki ugled svakako...

• Evo, da "probijem led".
    Također, zanimaju me mišljenja pravoslavnih vjernika o ovoj temi. Jesu li njihovi crkveni lideri aktivni u vezi ovih pitanja?

Nisu.

Ljudi su Boga osudili na smrt; vaskrsenjem svojim On ih osuđuje na besmrtnost.
    - sv. Justin Ćelijski

• External Content www.youtube.com
    Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
    Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

• +!

Nitko ni ne tvrdi da je ugled pape presudan za odluke kineske vlasti. Ono što je fakat, je njegov utjecaj na zapadu. U tom smislu, mogu se pokrenuti različita pitanja unutar politike zapada koji će barem uputiti nešto konkretnijih poruka Kini.

Zapadni političari jedva čekaju, da saslušaju Papu kako bi očitali bukvicu kineskoj Vladi, koja se toga najviše boji. ύθ

• +!
    Zapadni političari jedva čekaju, da saslušaju Papu kako bi očitali bukvicu kineskoj Vladi, koja se toga najviše boji. ύθ

Gdje se izgubio onaj narativ "ljubav" kada su ove teme u pitanju?
    Znamo kako bi danas pisao Pavao tim crkvama i gorljivo ih hrabrio, ali izgleda da danas nema takvog "Pavla", niti "Petra"...

Stanje u današnjem svijetu, a i u Crkvi:
    Mt 24:12 - "Jer će bezbožnost uzeti maha, ljubav će ohladnjeti kod mnogih."
    Otk 3:17-19 - "Jer govoriš: Bogat sam i obogatio sam se i ništa ne trebam; a ne znaš, da si bijedan i nevoljan, i siromah i slijep, i gol. Svjetujem te, da kupiš u mene zlata žeženoga u ognju, da se obogatiš, i bijele haljine, da se obučeš, i da se ne pokaže sramota golotinje tvoje, i masti, da pomažeš oči svoje, da vidiš. Ja kojegod ljubim, one korim i kaznim; budi revan dakle i pokaji se!"

• +!
    @Maki
    Ukoliko se neki odrasli razumni 'katolik' ne smije pričestiti, znači da je izopćen od crkvenih vlasti ili je sam sebe izopćio,
    kao što je moj slučaj.
    Barem jednom godišnje Ispovijed i Pričest, a ja se nisam ispovjedio duže vrijeme.
    Još k tome živim nevjenčano s udovicom.

@CharisWhispers
    Kako su se 'katolički' vladari nekad loše ponašali prema Papi, ne treba posebno isticati.
    Američki se predsjednik smatra 'katolikom' (drugi poslije J.FK-a).
    Itd.

Što sve poduzima diplomacija Svete Stolice (ne samo u Kini), neće se baš mnogo iznositi u javnost.
    Moguće je, da bi ti bio bolji od rimskog biskupa i diplomata Svete Stolice.
    I za Ujgure ('muslimani') se treba zauzimati.
    Uvijek protiv nepravde.
    Kao kad se Papa zauzimao za progonjene Armence, ali se skoro nitko od europskih političara i Vlada nije oglasio,
    da se ne bi zamjerili Turcima.

A koliko trpe skriveni 'katolici' nepriznati od kineske Vlade, dovoljno je pročitati samo ovo:
    https://ika.hkm.hr/novosti/premin…stickog-rezima/

Ipak, ovim sadašnjim tempom Kina bi uskoro mogla postati država s najviše 'kršćana'.

Edited 2 times, last by utopija (June 19, 2023 at 9:58 PM).

• Što sve poduzima diplomacija Svete Stolice (ne samo u Kini), neće se baš mnogo iznositi u javnost.

Ako nešto ne znamo da li se događa, onda to ne možemo uzeti u obzir.

Moguće je, da bi ti bio bolji od rimskog biskupa i diplomata Svete Stolice.
    I za Ujgure ('muslimani') se treba zauzimati.
    Uvijek protiv nepravde.

Tvoj argument izgleda da sklizne s teme. Širenje rasprave na druge argumente ne doprinosi raspravi već predstavlja logičku pogrešku kojom se skreće pažnja s primarne teme. Ova strategija često se koristi kada netko ne želi raspravljati o glavnoj temi već namjerno proširuje raspravu postavljajući pitanja poput "a što je s ovim...?" ili "a što je s onim...?"

Kao kad se Papa zauzimao za progonjene Armence, ali se skoro nitko od europskih političara i Vlada nije oglasio,
    da se ne bi zamjerili Turcima.

Pa to je period Osmanskog carstva, tada je diplomacija bila daleko drugačija nego danas.
    Imamo danas više zemalja koje su priznale genocid i osudile to u svojim rezolucijama... ali to ionako nije tema...
    Evo ti jedan od novijih primjera da vidiš da nije sve samo interes:
    [URL unfurl="true"]https://www.geopolitika.news/vijesti/njemac…-nad-armencima/[/URL]

• Osudili genocid a nabavljaju resurse od Azerbejdžana, zemlje koja nastavlja genocidnu politiku prema Jermenima.

- sv. Justin Ćelijski

• Osudili genocid a nabavljaju resurse od Azerbejdžana, zemlje koja nastavlja genocidnu politiku prema Jermenima.

Ne znam koji je smisao za ovu temu rasprava o odnosima EU između Armenije i Azerbajdžana?
    Azerbajdžan se ponaša tako kako se ponaša jer ima snažno zaleđe u Turskoj i još nekim zemljama. A Turska uživa dobar položaj zbog geopolitičkog stanja kod zapada, a bome i kod Rusije koja je pravoslavna.
    Inače, Armenija je zona ruskog interesa...

• Ne znam koji je smisao za ovu temu rasprava o odnosima EU između Armenije i Azerbajdžana?
    Azerbajdžan se ponaša tako kako se ponaša jer ima snažno zaleđe u Turskoj i još nekim zemljama. A Turska uživa dobar položaj zbog geopolitičkog stanja kod zapada, a bome i kod Rusije koja je pravoslavna.
    Inače, Armenija je zona ruskog interesa...

Smisao je u tome što evropske zemlje deklarativno priznaju genocid nad Jermenima ali zapravo finansiraju nastavak tog genocida kroz saradnju sa Turskom i Azerbejdžanom.

- sv. Justin Ćelijski

• Smisao je u tome što evropske zemlje deklarativno priznaju genocid nad Jermenima ali zapravo finansiraju nastavak tog genocida kroz saradnju sa Turskom i Azerbejdžanom.

Eto, sad na kraju raspravljamo o tome.
    Ti stvarno misliš da EU prekine trgovinsku suradnju da bi došlo do mira i da je njihova suradnja odgovorna za stradanja?
    I s Rusijom trgovina i dalje se kotrlja, a što im je uz "dvorište", a kamoli ne Azerbajdžan.

Smisao teme je što danas Crkva može učiniti po pitanju poboljšanja statusa, a politika na kraju vodi svoju priču...

• +!

Pa zasto te izbacilo iz svete Crkve, pobogu?! Oni ne izbacuju olako.

Mozda je to zato jer se KP Kine drzi one stare Staljinove maksime... koliko divizija ima taj papa?!

• Još k tome živim nevjenčano s udovicom.

Hajde, hajde, pa sta je to prema svim onim neozenjenim popovima i njihovom popovskom djecom, homoseksualcima, pedofilima, alkoholicarima, ratnim zlocincima i drugom veselom, sto klerikalnom, a sto laickom druzinom koja nesmetano djeluje unutar Crkve?

Plemenito je ozeniti udovicu koja je ostala bez skrbi nekog co'eka.

Barem jednom godišnje Ispovijed i Pričest, a ja se nisam ispovjedio duže vrijeme.

Moja tetka katolkinja voli da ide na mise u pravoslavnu crkvu i 'ladno se tamo pricesti. Sta fali, sve je to ista crkva, isti Bog.

Ja sam siguran da ti katolicki svecenik ne bi odbio ispovijed i pricest, a ako bas nece... odi lijepo kod pravoslavaca ili onih... adventista sedmog dana. Ti su na dobrom glasu kao posteni i vegetarijanci.

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator.
    • :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.