Sveti Duh je jedna osoba od Duha, koji nema opipljivo telo.
Zadatak Duha Svetoga je da svedoči o Bogu Ocu i njegovom Sinu Isusu Hristu. Samo potvrdom Svetog Duha možemo imati zaista sigurno svedočanstvo i apsolutnu sigurnost postojanja jednog Boga Oca kao i spasitelja Isusa Hrista.
Čovek se može prevariti kroz prirodne oči, sluhom, osećajem dodira, svim svojim čulima; postoji samo jedna stvar koja se ne može prevariti. A to je u delu Svetog Duha, moći Duha i Božje sile, koju možemo čuti i osetiti u sebi u našem Duhu.
Bez Svetog Duha niko od nas ne bi znao da postoji jedan Bog. Niko od nas ne razumeo njegov odnos prema nama i ne bi imao božansko vođstvo u svom životu i niko ne bi bio motivisan da poštuje Božje zapovesti. Drugim rečima, niko se ne bi kvalifikovao da se vrati u Božje prisustvo nakon ovog života. Sveti Duh ima ime ali se spominje po imenu kako bi se sprečila zloupotreba njegovog imena od lažnih proroka. Prorok Nefi ga opisuje da ima izgled kao jedan čovek. "I kad izgovorih ove reči, Duh povika jakim glasom, govoreći: Osana Gospodu, Bogu Svevišnjemu, jer On je Bog nad svom zemljom, da, i to iznad svega. I blagosloven si Nefi jer veruješ u Sina Boga Svevišnjega. Stoga ćeš videti ono što zažele. ... jer govorah Mu kao čovek što govori, jer videh da beše obličja čovečjeg. Pa ipak, znadoh da je to Duh Gospodnji i On mi govoraše kao što čovek sa čovekom govori." (1 Nefi 11:1-6,11)
Tko je Duh Sveti?
-
-
Sveti Duh
On se zove Bog (Djela 5:3,4; 16:6-10 );
Bio je uključen u stvaranje (Postanak 1:2; 2:7; Job 33:4; Psalam 33:6; 104:30)
On nastanjuje tjelesni hram kao božanska prisutnost (Djela 2:4; 1. Korinćanima 3:16,17; 6:19);
On uzrokuje da se ljudi nanovo rode, što je jedino moguće s Bogom (Ivan 3:5-9; 16:8-11; Matej 19:23-26);
On je vječan, a mi znamo da je samo Bog vječan (Hebrejima 9:14; usporedi sa Ponovljeni zakon 33:27);
Uskrisio je Isusa iz mrtvih, a samo Bog može oživjeti mrtve (Rimljanima 8,11; 1. Petrova 3,18; usporedi Ivan 5,25.28);
On je Autor proročanstva (Marko 12:36; Djela 1:16; 28:25; 2. Petrova 1:21; usporedi sa 2. Timoteju 3:16);
On je jednak Sinu, kao što je Sin jednak Ocu (Ivan 14:16,17; usp. stihovi 9,10);
Spominje se zajedno s Ocem i Sinom, što ga čini jednakim po prirodi i rangu, iako ne i po funkciji (Matej 28:19; 1. Korinćanima 12:4-6; 2. Korinćanima 13:14; 1. Petrova 1:1,2)Ime Jehova, najviši hebrejski izraz za Božanstvo, jednako se odnosi na Duha Svetoga kao i na Oca i Sina (Hebrejima 10:15-17; Jeremija 31:31-34; usporedi sa 1. Korinćanima 3:17);
On otkriva Sina, baš kao što Sin otkriva Oca, a kao Predstavnik božanstva i On sam mora biti božanski (Matej 11:27; Ivan 14:26; 15:26; 16:13-15). -
- Official Post
Sv. Duh nije Jehova. Taj izvjestaj iz Hebrejima 10,15-17 veli da je Sv. Duh prorekao, i ako odemo u Stari zavjet vidjet cemo da tamo prica Jehova Bog - Otac. To je ono sto ja citavo vrijeme govorim. Bog i Isus su personicificarani u Sv. Duhu, to ne govori neka treca osoba, nego neko od njih dvojice.
-
Oprosti, ali ne slažem se s tobom. Bog je trojstvo. Sveti Duh je treće lice Božanstva. Kada je mladi, školovani, pametni i tada još uvijek pomalo naivan Prescott napisao predavanje o Isusu kao velikom Ja Jesam našao se pod velikim pritiskom i na neki način bulingom tadašnjeg vodstva koji su bili antitrinitarci. Tražio je sestru White za pomoć i ona mu je rekla da dođe kod nje u Australiju, tamo su ga s ljubavlju prihvatili i predavao je svoje. Ellen White je tada govorila za njega ( Prescotta) da iz njegovih usta govori Sveti Duh. Naravno ljudi se mijenjaju, nažalost često na gore... čije je kakvo srce to samo Bog zna i prosuđuje -- no, dok je čovek mlad ima dozu naivnosti u sebi kao i iskrenog žara za nečim. To isto ovisi o karakteru mladog čovjeka. Isus je na neki način pokazao da se Juda koji nije bio kako treba, bio je nevaljalac, ne može baš tako lako promijeniti iako mu je u svom velikom milosrđu dao posljednju šansu kada su se posljednji put sreli ( tko poznaje barem segmente židovske tradicije zna o čemu pričam)
Recimo adventisti drže do Valdenžana, a u njihovom starom prijevodu Biblije postoji 1 Ivanova 5,7 -- gledala sam i provjeravala stare prijevode i vidjela sam to...
Mnogi ljudi procjenjuju krivo na osnovu družbe i slično, to istina jest ljudski no nije baš tako po Bibliji, ako poznaješ Bibliju to dobro znaš. Neće nam biti suđeno po vjerovanju već po karakteru i našim djelima. Ne kanim se s tobom prepirati oko toga.
Želim ti svako dobro i Božji blagoslov!
Zbogom
-
Izraz Duh Božji ima više značenja, prvi se odnosi na Duh Boga Oca i njegovu delotvornu snaga i moć koja proizlazi od Njega. Pa onda imamo Duh Hristov i njegova njegovu delotvornu snagu i moć koja proizlazi od Njega, i njegovo svetlo koje ispunjuje beskrjnost svemira i poziva sve ljude da čine dobro, to svetlo je savest čoveka, svako ko sluša svoju savest bude vođen da primi svetog Duha, koji svedoči o Ocu i Sinu i tako spoznaje Oca i Sina.
Zato je Duh sveti osoba i jedan svedok, jer svedoči o Ocu i Sinu, što znači da i On ima svoju delotvornu snagu i moć koja proizlazi od Njega, a to utičena nas i naše svedočanstvo koje tako možemo dobiti o Ocu i Sinu.
-
I ja ću moliti Oca, i dat će vam drugoga Utješitelja, da ostane s vama dovijeka,
Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi, niti ga poznaje; a vi ga poznajete, jer ostaje kod vas i u vama je.
A Utješitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napomenut će vam sve, što vam rekoh. A kad dođe Utješitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji izlazi od Oca, on će svjedočiti za mene. (Ivan 14:16-17,26; 15:26)Gdje ćeš kraće, jasnije i sažetije? Duh Sveti je duh kojega uzneseni Isus šalje od Oca, koji izlazi od Oca i koji je kod svakog tko ga primi i taj Ga i poznaje. Tako, sad kad znaš TKO je i gdje Ga možeš pronaći, kako prepoznati, preostaje samo jedno: prioni!
-
Imamo dva utešitelja koji izlaze od Oca. Prvi je Isus Hrist a drugi je sveti Duh. I jedan i drugi su poslani onima koji veruju, a svet pošto ne veruje, neće imati koristi ni od jednog. Isus je tu govorio samo svojim učenicima, jer su samo oni posle krštenja u vodi primili Dar Duha svetoga, jedan dar od Boga kao pravo da Duh sveti bude stalno sa Njima. Ali ko taj dar ne primi nema pravo čak iako je dostojan toga da Duh bude uvek sa Njim.
To je glavni razlog zašto u mnogim crkvama danas stalni uticaj Duha fali. Zato i mnogi neznaju ko je i šta je Duh sveti jer ga nikada nisu primili.
-
-
Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator.
Participate now!
Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.