• Jucer sam procitala clanak koji me podsjetio na moja nekadasnja promisljanja (a i jos se ponekad jave). Sumnja u vjeri.
    [URL unfurl="true"]https://hkm.hr/duhovnost/sumnja-u-vjeri-je-nuzna/[/URL]

Sumnjate li? Zamjerate li si tu sumnju? Gledate li na sumnju kao prepreku vasoj predanosti i posvecenosti Bogu i vjerskom zivotu, kao suprotnost imperativu da pred Bogom budemo kao djeca?
    Moj mozak je sam po sebi oduvijek bio (i ostao) kriticki nastrojen. Popitkujem sve. Analiziram sve. Ne vjerujem po defaultu nikome bez da mi vrijeme i iskustvo pokaze da nema razloga za sumnju. Ali i onda ostaje oprez.
    S takvom mentalnom ustrojenoscu, ponekad mi se cini da se moj mozak neprekidno hrva s mojoj vjerom. Da li da uopce opisujem kakvu sam zadrsku imala prema dogmama? Jedan karizmatik mi je rekao da ako cu sve gledati kroz prizmu racija i racionalnog, nikad tako necu duhovno napredovati. A onda mi pak zapne za uho "Toma Akvinski je Boga spoznao razumom".
    Kako se vi borite sa svojom sumnjom?

• Misliš li sumnju prema dogmama (u tvom slučaju katoličkim) ili sumnja u Boga, vjeru? Inače muškarci većinom spoznaju Boga razumom, žene više ulaze sa emocijama. Ne želim reći da muškarci imaju jaču vjeru zbog toga.

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Nisam siguran da je T. Akvinski Boga spoznao razumom, razumom se Boga ne može spoznati jer kakav bi to bio Bog kad bi ga spoznali razumom.
    To sigurno nebi bio Bog.
    Postojanje Boga ne možemo dokazati jer kad bi to mogli to onda nebi bio Bog.

Bog je nadnaravna stvarnost koja se ne može spoznati osim ako se on sam ne objavi što je i učinio.

Boga se spoznaje jedino vjerom što je nadnaravni dar koji se svima daje ali ga svi ne primaju.

Ako imaš vjeru onda vjeruješ u Boga i njegovu objavu i vjeruješ da je postao čovjek i uzeo našu smrtnu narav a nama dao svoju božansku da bi i bili kao on.

• +!
    Iz 'Katekizma'

50 Svojim naravnim razumom čovjek može sa sigurnošću spoznati Boga polazeći od Njegovih djela.
    Postoji međutim i drugi red spoznanja, do kojega čovjek ne može doprijeti vlastitim silama: to je red božanske Objave.
    Po Svojoj posve slobodnoj odluci Bog se čovjeku objavljuje i dariva time što mu otkriva Svoje Otajstvo,
    Svoj dobrohotni Naum što Ga je odvijeka zasnovao u Kristu za sve ljude.
    Bog je Svoj Naum Spasenja potpuno objavio time što je poslao Svoga ljubljenog Sina, Gospodina našega Isusa Krista, i Duha Svetoga.

89 Naš duhovni život i dogme organski su povezani.
    Dogme su svjetla na putu naše vjere, one ga osvjetljuju i čine sigurnim.
    I obratno, ako nam je život ispravan, bit će nam razum i srce otvoreni da prihvate svjetlo vjerskih istina.

143 Vjerom čovjek potpuno podlaže Bogu svoj razum i svoju volju.
    Čovjek daje svoj pristanak Bogu objavitelju svim svojim bićem.
    Taj čovjekov odgovor Bogu objavitelju Sveto pismo naziva »poslušnošću vjere«.

1730 Bog je stvorio čovjeka razumnim, udijelivši mu dostojanstvo osobe obdarene inicijativom i gospodstvom nad svojim djelima.
    »Bog je htio čovjeka prepustiti u ‘ruke njegove vlastite odluke’ (Sir 15, 14), tako da sam od sebe traži svog Stvoritelja i da,
    prianjajući [color=#2969B0]slobodno[/COLOR] uza Nj, dođe do potpunog i blaženog savršenstva.«

»[color=#2969B0]Čovjek je obdaren razumom i u tome je sličan Bogu, stvoren slobodan i gospodar svojih čina.[/COLOR]«
    [size=12]IRENEJ LIONSKI, Adversus haereses, 4, 4, 3: SC 100, 424 (PG 7, 983).[/SIZE]

Sumnjate li? Zamjerate li si tu sumnju? Gledate li na sumnju kao prepreku vasoj predanosti i posvecenosti Bogu i vjerskom zivotu, kao suprotnost imperativu da pred Bogom budemo kao djeca?
    ... Jedan karizmatik mi je rekao da ako cu sve gledati kroz prizmu racija i racionalnog, nikad tako necu duhovno napredovati. A onda mi pak zapne za uho "Toma Akvinski je Boga spoznao razumom".
    Kako se vi borite sa svojom sumnjom?

Ne sjećam se, jesam li ikada sumnjao.

Sv. Toma Akvinski nije ništa pisao posljednih par godina svoga življenja i sve što je napisao je smatrao 'pljevom'.
    Poniznost i pedantnost je potrebno čovjeku u duhovnom rastu po Duhu Svetomu.

Iako je čovjek razuman, može [color=#2969B0]razmišljati[/COLOR][color=#B8312F] nerazumno[/COLOR], [color=#2969B0]govoriti[/COLOR][color=#B8312F] nerazumno[/COLOR] i [color=#2969B0]djelovati[/COLOR][color=#B8312F] nerazumno[/COLOR].
    Nije lijepo čuti od Ljubavi: "[color=#B8312F]Bezumniče![/COLOR]"

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator.
    • :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.