Da li su Hrist i Jehova jedna te ista osoba (2. deo)

• Da li su Hrist i Jehova jedna te ista osoba (2. deo)

PRIPREMITE PUT

Kome je Jovan Krstitelj bio pripremitelj puta, ili za koga? Za Hrista ili Jehovu?

"Neko viče u pustinji: ‘Raščistite put Jehovi! Poravnajte kroz pustu zemlju stazu našem Bogu!" (Isaja 40:3)

"Neko viče u pustinji: ‘Pripremite put Jehovi! Poravnajte mu staze! I propovedao je: „Za mnom dolazi neko ko je jači od mene. Ja nisam dostojan da se sagnem i da mu odvežem remenje na sandalama. Ja sam vas krstio vodom, a on će vas krstiti Svetim Duhom.” (Marko 1:3,7-8)

"Odgovorio je: „Ja sam glas onoga koji viče u pustinji: ‘Poravnajte put Jehovi’, kao što je rekao prorok Isaija. Sutradan je ugledao Isusa kako dolazi k njemu i rekao je: „Evo Jagnjeta Božjeg koje odnosi greh sveta! To je onaj za koga sam rekao: ‘Za mnom dolazi čovek koji je ispred mene, jer je postojao pre mene.’ Ni ja ga nisam znao, ali zato sam i došao da krštavam vodom da bise on pokazao Izraelu.” (Jovan 1:23,29-31)

"A ti, dete, bićeš nazvan prorokom Svevišnjega, jer ćeš ići predGospodom (Jehovom) da mu pripremiš puteve. Narod je bio u iščekivanju i svi su seu svom srcu pitali za Jovana: „Da nije moždaon Hristos?” Zatoje Jovan svima rekao: „Javas krštavam vodom, ali dolazi onaj koji je jači od mene, kome ja nisam dostojan da odvežem remenje na sandalama. On će vas krstiti Svetim Duhom i vatrom." (Luka 1:76 i 3:15-16)

Biblija kaže da je Jovan Krstitelj bio pripremitelj puta za Jehovu i da je rekao da taj kome pripravlja put krstiće vatrom i Duhom svetim.

Kada je Jovan video Isusa, on je rekao: „Ovo je onaj o kome sam govorio“. Može li biti nesporazuma oko ovoga? Kao što vidimo, Hrist je Jehova. Oni su jedno te isto. Biblija to dokazuje.

STVORITELJ

Stari Zavet kaže da je Jehova stvoritelj:

„I Jehova Bog stvori čoveka od praha“ (Postanak 2:7)

"Jehova nad vojskama, Bože Izraelov... Ti si stvorio nebesa i zemlju." (Isaija 37:16)

"Jehova, Stvoritelj svih krajeva zemaljskih, večan je Bog." (Isaija 40:27)

"Jehovina rukato učinila, Sveti Bog Izraelov je to stvorio.” (Isaija 41:20)

"Ovako kaže istiniti Bog, Jehova, Stvoritelj..." (Isaija 42:5)

"Ja sam Jehova koji sam sve stvorio, koji sam nebesa sam razapeo i učvrstio zemlju bez pomoći ičije." (Isaija 44:24)

Novi Zavet kaže da je Isus Hrist stvoritelj:

"U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč. Ona beše u početku u Boga. Sve je kroz Nju postalo, i bezNje ništa nije postalo štoje postalo." (Jovan 1:1-3)

"Na svetu beše, i svet kroz njega posta." (Jovan 1:10-12)

"Ali mi imamo jednoga Boga Oca, od koga je sve i za koga smo mi, i jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz koga je sve postalo" (1Kor 8:5,6)

"Jer je u njemu stvoreno sve što je na nebesima i na zemlji, sve vidljivo i nevidljivo,." (Kolosanima 1:15-20)

"...u ove poslednje dane progovorio nam je preko Sina, čijim posredstvom je i svet stvorio;" (Jevrejima 1:2)

Ko je sada bio stvoritelj? Stari zavet kaže da je to bio Jehova Bog. Novi zavet kaže da je to bio Hrist, Reč „koja je bila kod Boga“ Svi tragovi identifikuju Jehovu kao Isusa Hrista i sigurno će ova činjenica da je Isus Hrist stvoritelj biti dovoljna za svaku razumnu osobu. Biblijsko otkriva da su Isus i Jehova jedna te ista osoba, da je Hrist zaista Jehova.

PRVI I POSLEDNJI

Stari zavet kaže da je Jehova "prvi i poslednji:

"Ovako govori Gospod Car Izrailjev i Izbavitelj njegov, Gospod nad vojskama: ja sam prvi i ja sam poslednji, i osim mene nema Boga," (Isaja 44:6)

"Ja sam isti. Ja sam prvi. Ja sam i poslednji." (Isaija 48:12)

"Ja sam, Prvi i Poslednji, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svemoćni... Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji, i Živi: i bejah mrtavi evo sam živ va vek veka, amin." (Otkr. 1:8-18)

"I anđelu crkve u Smirni napiši: ovo govori Prvi i Poslednji, koji bi mrtav i ožive: (Otkr 2:8)

"Evo, dolazim brzo i donosim platu, da platim svakome prema njegovom delu. Ja sam Alfa i Omega, prvi i poslednji, početak i svršetak." (Otkr. 22:12)

Jedina osoba koja je umrla, kao što je gore spomenuta, i živi zauvek, jeste Isus Hrist, koji je bio ubijen i uskrsnuo trećeg dana.

Sveto pismo jasno kaže da je JEHOVA Bog, PRVI I POSLEDNJI.

Što znači da je Isus Hrist Jehova. On je početak i kraj, prvi i poslednji i "svemoćni".

KAMEN UGAONI

Stari Zavet tvdi da je Jehova kamen ugaoni:

Ovo su vrata Gospodnja. Pravednici će na njih ulaziti. Hvaliću te, jer si me uslišio, postao si spasitelj moj. Kamen koji su graditelji odbacili postao je kamen ugaoni." (Psalam 118:20-22)

Novi zavet tvrdi da je Isus Hrist kamen ugaoni:

"On je ‘kamen koji ste vi graditelji smatrali bezvrednim, a koji je postao ugaoni kamen’. " I ni u kom drugom nema spasenja, jer nema drugog imena pod nebom datog ljudima kojim bi se mi mogli spasiti.” (Dela 4:11)

SVAKO KOLENO

"Zakleo sam se samim sobom, u pravednosti je reč izašla iz mojih usta, i neće se vratiti, da će se svako koleno saviti preda mnom i da će mi se svaki jezik zaklinjati, (Isaja 45:23)

"Jer je pisano: „‘Tako ja bio živ’, kaže Gospod, ‘preda mnom će se saviti svako koleno i svaki će jezik javno priznati Boga’.” Dakle, svako će od nas položiti Bogu račun za sebe." (Rim 14:11-12)

"Zato savijam kolena pred Ocem našeg Gospoda Isusa Hrista, po kome se zove svaka porodica na nebu i na zemlji." (Efes 3:14-15)

"Zatoga je Bog iuzvisio i dao muime koje je iznad svakog imena, da seu Isusovo ime savije svako koleno onih kojisu na nebu ionih koji su nazemlji i onih kojisu pod zemljom, i dasvaki jezik javno prizna Isusa Hrista za Gospoda na slavu Boga, Oca." (Filipljanima 2:9-11)

Znači svako će se koleno saviti ne samo pred Bogom Ocem nego i Njegovom Sinu koji ga je zastupao od početka pod imenom Jehova.

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator.

• :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.