Matej 28:1 Sabat,subota ili odmor?

• ASV Matthew 28:1 Now late on the sabbath day, as it began to dawn toward the first day of the week, came Mary Magdalene and the other Mary to see the sepulchre.

KJV Matthew 28:1 In the end of the sabbath, as it began to dawn toward the first day of the week, came Mary Magdalene and the other Mary to see the sepulchre.

NAS Matthew 28:1 Now after the Sabbath, as it began to dawn toward the first day of the week, Mary Magdalene and the other Mary came to look at the grave.

BGT Matthew 28:1 Ὀψὲ δὲ σαββάτων, τῇ ἐπιφωσκούσῃ εἰς μίαν σαββάτων ἦλθεν Μαριὰμ ἡ Μαγδαληνὴ καὶ ἡ ἄλλη Μαρία θεωρῆσαι τὸν τάφον.

BYZ Matthew 28:1 Ὀψὲ δὲ σαββάτων, τῇ ἐπιφωσκούσῃ εἰς μίαν σαββάτων, ἦλθεν Μαρία ἡ Μαγδαληνή, καὶ ἡ ἄλλη Μαρία, θεωρῆσαι τὸν τάφον.

VUC Matthew 28:1 Vespere autem sabbati, quae lucescit in prima sabbati, venit Maria Magdalene, et altera Maria, videre sepulchrum.

CRO Matthew 28:1 Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob.

M-01A Matthew 28:1 Οψε δε σαββατων τη επιφωσκουση εις μιαν σαββατωˉ ηλθεν Μαριαμ η Μαγδαληνη και η αλλη Μαρια θεωρησαι τον ταφοˉ

DK Matej 28:1 A po večeru subotnom na osvitak prvog dana nedelje dođe Marija Magdalina i druga Marija da ogledaju grob.

Mogu li se milje zameniti kilometrima ,inci centimetrima i slicno???

Postoje merni sistemi imperijalni i evropski,a kad je racunanje vremena u pitanju ogroma je razlika izmedju racunanja dana u hebrejskom vremenu i u evropskom.

Naime Jevrejima dan traje od zalaska Sunca do zalaska Sunca,orjentaciono od 18 do 18 sati a dane nazivaju Prvi,Drugi,Treci,Cetvrti,Peti,Sesti i ODMOR im je sedmi dan.

Zapazite na grckom BGT,BYZ i sinajski kodeks M-01A da se u Mateju 28:1 dva puta srece rec SABAT sto prevedeno na nas jezik ne znaci subota vec ODMOR.

Samim tim prevod doboija drugacije znacenje

Posle Odmora,prvog dana posle Odmora dodje Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob.

Pojam odmora je malo sira definicia.Naprimer pravoslavci imaju neradan uskrsnji ponedeljak kao odmor...,a slicno i mnogi drugi.

Ako Jevreji nisu mirovali na Pashu vec su radili sve sto ne treba,konkretno jurili i hapsili Isusa pa ga saslusavali tukli i na kraju predali Pilatu da ga ubije i to sve u dan kad ne smeju da rade nikakav posao,a zasto ne bi sebi dodali bar jedan dan odmora vise???

Zar nesto slicno nije zapisano u Bibliji za vreme Solomona i Jezekije???

2.Dnevnika 7:8 U to vreme svetkova Solomun svetkovinu sedam dana i sav Izrailj s njim, sabor veoma velik od Emata do potoka misirskog.9 I u osmi dan praznovaše praznik, jer posvećivanje oltara svetkovaše sedam dana, i svetkovinu sedam dana.

2.Dnevnika 30:22 I Jezekija govori ljubazno sa svim Levitima koji vešti behu službi Gospodnjoj; i jedoše o prazniku sedam dana prinoseći žrtve zahvalne i slaveći Gospoda Boga otaca svojih.23 I sav zbor dogovori se da praznuje još sedam dana; i praznovaše još sedam dana u veselju. (dakle ukupno 14 dana)

Poenta ove teme jeste da nije isto prvi dan posle odmora sto i prvi dan u sedmici,ili preciznije Isus nikako nije vaskrsnut u nedelju vec u ponedeljak prema Isusovom prorocanstvu o 3 dana i 3 noci,Matej 12:40

• Pa koji je dan jevrejski "odmor"?

Odmor je sedmi dan i bilo koji praznik od Pashe pa nadalje,pa cak i sami mogu da dodele sebi kad ce da odmaraju pride od odmora kao sto postoji u Srba uskrsnji ponedeljak, a sta mislis od koga smo mi to sve pa naucili?da odmaramo...samo se ta rec njihova Sabat na nas jezik prevodi sa Odmor.,kao rec amin ili amen sto znaci da se slazemo sa necim,aleluja znaci slavite Jah gde je Jah skracenica od Jehova.,ima li jos neka rec da nije prevedena nas jezik i zasto nije?

i kao sto rekoh ludost je porediti babe i zabe,metarski sistem sa anglosaksonskim miljama i incima, i jevrejske mere za vreme sa nasim evropskim,eto kod njih dan traje od zalaska do zalaska sunca,a kod nas od ponoci do ponoci.

• Pa koji je jevrejski sedmi dan?

Nije vezan (niti bio ikad) uz sedmične dane i njihove nazive kakvima ih se danas koristi, već su ga računali svakog mjeseca vezano uz mjesec i njegove faze.
    To je vezano uz soli-lunarni (ili luni-solarni) kalendar, pa su sabati (pri kraju svakog (solarnog) mjeseca (od trideset dana) mogli padati i u razmaku od dva-tri-četiri dana... ovisno o mjesecu (solarnom), jer nitko zaista nije mjesec vezivao posve uz lunu, već i u sunce, pa su zbog diskrepanci ... jasno je, kome je jasno. Mnogi narodi su tako računali dane, zapravo, ne narodi već "zvjezdoznanci" i magovi na dvorima vladara. Da ne duljim... mnogi i među hindusima, baš kao i Židovi danas, u svoje religijske svrhe koriste iste takve kalendare i mjesečeve faze i mijene.
    I otuda i oni prigovori Judejcima o računanjima i držanjima (ili obdržavanjima) mjesečevih dana i tako to i tome slično... Nije to nikakva subota onakvom kakvom ju mi znamo, ona iza petka i ispred nedjelje, nikad bila.
    E sad, posve je drugo pitanje koliko je to "biblijski", ili radije da li je Bog to baš tako osmislio i zamislio za čovjeka, a osobito - što je uopće Šabat. Ne dajem ni... da mi se ne omakne ona naša narodska o "bobu"... što su ljudi nekad mislili (pa ni danas), pa čak ni Izrailje niti Judejci (osobito Isusovog doba, što istini za volju čine i dan-danas), već što je Kristovima rečeno jer Isus Krist je... pa i sam Sin Čovječji je Gospodar Šabata i nije čovjek načinjen zbog šabata, već šabat (odmor) zarad čovjeka.

• jevrejski sedmi dan se hebrejski kaze Sabat,a na nasem jeziku se prevodi sa ODMOR.

M-01A Matthew 28:1 Οψε δε σαββατων τη επιφωσκουση εις μιαν σαββατωˉ ηλθεν Μαριαμ η Μαγδαληνη και η αλλη Μαρια θεωρησαι τον ταφοˉ (Matt. 28:1 M-01A)

Dakle sa leve strane se vidi jevrejska rec Sabat,a u sredini je na grckom osvetljena

• Nije vezan (niti bio ikad) uz sedmične dane i njihove nazive kakvima ih se danas koristi, već su ga računali svakog mjeseca vezano uz mjesec i njegove faze.
    To je vezano uz soli-lunarni (ili luni-solarni) kalendar, pa su sabati (pri kraju svakog (solarnog) mjeseca (od trideset dana) mogli padati i u razmaku od dva-tri-četiri dana... ovisno o mjesecu (solarnom), jer nitko zaista nije mjesec vezivao posve uz lunu, već i u sunce, pa su zbog diskrepanci ... jasno je, kome je jasno.

Ne vjerujem bas da su nepismene narodne mase antike ista izracunavale na kraju mjeseca... A niti su za njih to izracunavali ikakvi zvjezdoznanci i svecenici, jer i da su izracunavali, kako bi im dojavili te svoje izracune. Oni su imali utvrdjen tjedan i jedan od tih dana je bio neradni. E sada koji je to dan tjedna bio... pa najrazumnije posljednji. Odmoris se i onda pocinje novi tjedan.

• Ne vjerujem bas da su nepismene narodne mase antike ista izracunavale na kraju mjeseca... A niti su za njih to izracunavali ikakvi zvjezdoznanci i svecenici

Aj ;), prijatelju, slobodno ti vjeruj što god te volja. NASA i dan danas koristi tj. svoje je tabele eklipsi doslovce prepisala iz izračuna starobabilonskih astronoma i efemerida astrologa, a zvjezdoznanstvo je jedna od najdrevnijih znanstvenih disciplina, praktički, jedina drevna disciplina, kako na bliskom tako i na dalekom istoku. Egipat, Babilon, drevna Indija... svugdje su se te stvari znale, proučavale i koristile. Dakako da se time nisu bavile neke tamo "nepismene narodne mase", još manje im je itko išta "dojavljivao". Kalendari su jedna od kompliciranijih tematika, a nekakvi kalendari utemeljeni na kretanjima nebeskih tijela koristili su se odvajkada; mjesečeve faze su, pak, "mačji kašalj" u toj priči. Mojsije je, tj. u Mojsijevim knjigama se da iščitati da je promijenio početak godine za Izrailje, uvevši "svetu" godinu koja je počinjala različito od (svugdje iste) "sekularne" godine. Ali opet, svak neka si vjeruje što god mu drago.

• WTT Leviticus 16:31 שַׁבַּ֙ת שַׁבָּת֥וֹן הִיא֙ לָכֶ֔ם וְעִנִּיתֶ֖ם אֶת־נַפְשֹׁתֵיכֶ֑ם חֻקַּ֖ת עוֹלָֽם׃
    Sedmog meseca desetog dana uvek je Sabat. (3.Moj:29-31)

Da li je sedmog meseca deseti dan uvek subota ili nije? (samo mali primer da razmislite)

• Subota je sedmi dan, ali Krist je veći od subote. Bogu nije bilo do tog dana ponekad ni u SZ. Oprostite, no neću objašnjavati gdje, neka ljudi uče samostalno i razmišljaju svojom glavom, a ne da samo uzimaju misli drugih ljudi koji su kao i oni sami ljudska bića sklona pogreškama. Bog je jasno rekao da će nam biti suđeno po našim djelima, riječima, karakteru. Pisano je: Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih Matej 22,14

Lijep pozdrav!

• WTT Leviticus 16:31 שַׁבַּ֙ת שַׁבָּת֥וֹן הִיא֙ לָכֶ֔ם וְעִנִּיתֶ֖ם אֶת־נַפְשֹׁתֵיכֶ֑ם חֻקַּ֖ת עוֹלָֽם׃

Da li je sedmog meseca deseti dan uvek subota ili nije? (samo mali primer da razmislite)

Cini mi se da je pravo vreme da ti ukazem na sledecu sustinsku razliku:

Babe su pripadnici zenskog roda u odmaklim godinama dok su zabe bezrepi vodozemci koji dominantno zive u vodenim sredinama i koje ujedno krekecu.

P.S. ne znam dali trebamo dati jos neka pojasnjenja sa obzirom da si pomesao sedmicne subote koje su direktno i ekskluzivno vezane sa stvaranjem i onog sto je uradio sam Bog u toku tog kreativnog procesa JOS PRE ljudskog PADA U GREH dok su subote koje si pomenuo praznici direktno vezani za GREH I KRVNE ZRTVE stoga su deo svih praznika koji su prestrali jer su bili regulisano zakonima koji su se ispunili Hristovom zrtvom !!!

Edited once, last by robivek5 (August 5, 2024 at 5:45 PM).

• Cini mi se da je pravo vreme da ti ukazem na sledecu sustinsku razliku:

Babe su pripadnici zenskog roda u odmaklim godinama dok su zabe bezrepi vodozemci koji dominantno zive u vodenim sredinama i koje ujedno krekecu.

P.S. ne znam dali trebamo dati jos neka pojasnjenja sa obzirom da si pomesao sedmicne subote koje su direktno i ekskluzivno vezane sa stvaranjem i onog sto je uradio sam Bog u toku tog kreativnog procesa JOS PRE ljudskog PADA U GREH dok su subote koje si pomenuo praznici direktno vezani za GREH I KRVNE ZRTVE stoga su deo svih praznika koji su prestrali jer su bili regulisano zakonima koji su se ispunili Hristovom zrtvom !!!

Pa po kom onda principu poredis jevrejsko racunanje dana sa nasim?Kad se kod njih dan meri od zalaska sunca (oko 18 sati prosecno) do zalaska sunca .,a mi merimo dan od 00-24?

I naravno dal je samosedmi dan u sedmici Sabat???

Pa naravno da nije.

Sabat je cak i

WTT Leviticus 16:31 שַׁבַּ֙ת שַׁבָּת֥וֹן הִיא֙ לָכֶ֔ם וְעִנִּיתֶ֖ם אֶת־נַפְשֹׁתֵיכֶ֑ם חֻקַּ֖ת עוֹלָֽם׃

evo primer i drugih tekstova pa vi kazite dal je deseti dan sedmog meseca uvek vasa subota ili moze da bude koji god hoce dan u sedmici?

ASV Leviticus 16:31 It is a sabbath of solemn rest unto you, and ye shall afflict your souls; it is a statute for ever.

KJV Leviticus 16:31 It shall be a sabbath of rest unto you, and ye shall afflict your souls, by a statute for ever.

NAS Leviticus 16:31 "It is to be a sabbath of solemn rest for you, that you may humble your souls; it is a permanent statute.

BGT Leviticus 16:31 σάββατα σαββάτων ἀνάπαυσις αὕτη ἔσται ὑμῖν καὶ ταπεινώσετε τὰς ψυχὰς ὑμῶν νόμιμον αἰώνιον

WTT Leviticus 16:31 שַׁבַּ֙ת שַׁבָּת֥וֹן הִיא֙ לָכֶ֔ם וְעִנִּיתֶ֖ם אֶת־נַפְשֹׁתֵיכֶ֑ם חֻקַּ֖ת עוֹלָֽם׃

VUC Leviticus 16:31 Sabbatum enim requietionis est, et affligetis animas vestras religione perpetua.

CRO Leviticus 16:31 Neka je to za vas subotnji počinak kad postite. Trajan je to zakon.

• Pa koji je jevrejski sedmi dan?

Pa razmisli malo o 3.Moj 16:29-31 Deseti dan sedmoga meseca vam je SABAT

Koji je dan svake godine sedmog meseca a deseti dan???? Kazi ako znas?

Pa kako je moguce onda da i ponedljak bude Sabat?

WTT Leviticus 16:31 שַׁבַּ֙ת שַׁבָּת֥וֹן הִיא֙ לָכֶ֔ם וְעִנִּיתֶ֖ם אֶת־נַפְשֹׁתֵיכֶ֑ם חֻקַּ֖ת עוֹלָֽם׃ (jednom godisnje obred ociscenja za sav Izraael)

KJV Leviticus 16:31 It shall be a sabbath of rest unto you, and ye shall afflict your souls, by a statute for ever.

NAS Leviticus 16:31 "It is to be a sabbath of solemn rest for you, that you may humble your souls; it is a permanent statute.

BGT Leviticus 16:31 σάββατα σαββάτων ἀνάπαυσις αὕτη ἔσται ὑμῖν καὶ ταπεινώσετε τὰς ψυχὰς ὑμῶν νόμιμον αἰώνιον

• Cini mi se da je pravo vreme da ti ukazem na sledecu sustinsku razliku:

Ako je netko uvjeren da je subota važna i vjeruje da je Isus njegov Spasitelj onda bi ju trebao slaviti gledajući na Isusa što je On radio subotom, a to sve možemo pročitati u Bibliji.

Netko razlikuje dan od dana, a drugi cijeni svaki dan jednako. Neka svatko bude potpuno uvjeren u svoje mišljenje. Rimljanima 14,5

• Slazem se sa nekim tvojim poentama ali ne sa onim sto mesas sedmicne subote i one druge koje su bile deo zakona o prinosenju krvnih zrtava.

Ove druge su ispunjenje kada je ispunjen taj ceremonijalni zakon Hristovom zrtvom !

• Slazem se sa nekim tvojim poentama ali ne sa onim sto mesas sedmicne subote i one druge koje su bile deo zakona o prinosenju krvnih zrtava.

Ove druge su ispunjenje kada je ispunjen taj ceremonijalni zakon Hristovom zrtvom !

Razmisli malo i sam kakvu je odluku donelo Vodece telo u Jerusalimu samo zbog pitanja obrezanja????

Dela ap 15:20 Nego da im se zapovedi da se čuvaju od priloga idolskih i od kurvarstva i od udavljenog i od krvi, i što njima nije milo drugima da ne čine.

Dakle nisu ni pomenuli ni obrezanje,ni drzanje Sabata ,ni nejedenje mesa.

E sad ko je taj kao fariseji koji stalno podmecu nogu da bi sapleli hriscane???

Razmisli pa kazi

Sabat znaci Odmor ,pa i mi produzavamo odmor za kolko hocemo,Pa jevreji su na Pashu radili a nisu smeli pa zasto ne bi dodali jos jedan dan odmora?

U svakom slucaju Isus kaze Matej 12:40

Jer kao što je Jona bio u trbuhu kitovom tri dana i tri noći: tako će biti i Sin čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći.

pa sad izracunaj kad pocinju i kojeg dana se zavrsavaju 3 dana i 3 noci od kad je Isus ubijen pa do uskrsenja ,ili od kad je polozen u grob pa do uskrsenja prebroj na prstima ruke 3 dana i 3 noci pa kazi kad je to,ili mislis da je Isus to lupio onako bezveze,ili jos gore da nas je umesto da nam pojasni,on slagao???

• Razmisli malo i sam kakvu je odluku donelo Vodece telo u Jerusalimu samo zbog pitanja obrezanja????

Dela ap 15:20 Nego da im se zapovedi da se čuvaju od priloga idolskih i od kurvarstva i od udavljenog i od krvi, i što njima nije milo drugima da ne čine.

Dakle nisu ni pomenuli ni obrezanje,ni drzanje Sabata ,ni nejedenje mesa.

A jesu li pomenuli da se ne sme uzalud koristiti Bozje ime ?

Ili da je mozda zoofilija i dalje zxabranjena ?

Dali to mozda znaci da su te radnje danas legitimne ?

E sad ko je taj kao fariseji koji stalno podmecu nogu da bi sapleli hriscane???

Razmisli pa kazi

Sabat znaci Odmor ,pa i mi produzavamo odmor za kolko hocemo,Pa jevreji su na Pashu radili a nisu smeli pa zasto ne bi dodali jos jedan dan odmora?

Sabat znaci odmor ali ja govorim o sedmom danu koji se u nekim jezicima naziva subotom .kontas ?

I zasto uopste smatras da je to prorocanstvo dato u kontekst danasnjeg r24 satnog acunanja vremena ?

Sasvim je drugo pitanje dali je to vreme obuhvatalo 3 razlicita dana i tri razlicite noci i da ne duzimo evo matematike:

Isus je umro u petak dakle to je prvi dan i polozen je pre zalaska sunca sto ce reci da je uhvatio i deo veceri u petak pre zlaska sunca i to su prvi dan i noc

Nakon zalaska u petak prelazi se na noc u subotu i onda dan da bi nakon toga presli na isti ciklus u toku nedelje jer je Isus vaskrsao rano u toku nedeljnog dana.

Ukupno imamo tri dana i tri noci ali definitibvno ne puna 3 dana i ne pune noci u smislu 3x( 12+12) sati !

• Jadni Jevreji. Ne daju im mira. Na osnovu njihove vjere stalno izmisljaju neke nove religije. Te krscanstvo, te islam. Dobra je ona izreka koja kaze da je Bog izmislio mormone da krscani shvate kako se Jevreji osjecaju. Najbolje su ucinili Hazari. Oni su lijepo presli na judaizam. Nita krscanstvo, nista islam, nego ravno na original.

Isus je imao namjeru da djeluje samo medju Jevrejima. Nije mu bila namjera stvaranje nove religije, nego reforma judaizma. Da je bilo po njemu i da se nije najednom i niotkuda pojavio Pavle, Petar, Jakov i prvi (izvorni) apostoli bi Isusovo ucenje razvijali kao duhovni smjer unutar judaizma.

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator.

• :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.