Veoma cijenim zalaganje piramida4 , za istinu i ovaj tekst je njegov , kopiran i zalijepljen , identična metoda .
Ali nakon njegovog citata o križu ili stupu , ja vam navodim biblijske tekstove koji ukazuju na stup .
Prvo pogledajte kako u grčkom jeziku riječ Stavros može značiti i stup i križ :
>> KRIŽ – STUP <<
======
MATEJ 10,38
Tko ne uzme svoga KRIŽA i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.
# vidite ovdje može pisati i stup i rečenica ne gubi smisao #
Mat 10:38 AndG2532 heG3739 that takethG2983 notG3756 hisG848
CROSS,G4716
andG2532 followethG190 afterG3694 me,G3450 isG2076 notG3756 worthyG514 of me.G3450
---------------
CROSS,G4716
G4716
σταυρός
stauros
stow-ros'
---------------
From the base of G2476; a stake or post(as set upright), that is, (specifically) a pole or cross (as an instrument of capital punishment); figuratively exposure todeath, that is, self denial; by implication the atonement of Christ: - cross.
---------------
Od bazu G2476, ulog ili post (kao što je navedeno uspravno), to jest (konkretno)
STUP
ili
KRIŽ
(kao instrument smrtne kazne);
# instrument smrtne kazne nalazimo u svim talijanskim gradovima na trgovima a to su stupovi srama , ogromni zidani okrugli stupovi sa lancima pri vrhu i pošto je stup bio promjera 1,5 metara na jedan stup bi se uvjek objesila po tri razbojnika za primjer drugima , te bi se ostavili da na stupu umru , a prije skidanja sa stupa bi svaki mrtav bio proboden kopljem da se bude siguran da je mrtav - kao i kod Isusa Krista , posjetite grad Zadar ili Split i pogledajte , ili grad Milano, ili Bologna , svi ti gradovi imaju stup srama a ne križ srama . To je bio rimski običaj smaknuća kriminalaca ! #
figurativno izloženost smrti,
to jest, samoodricanje, implicitno okajanja Krista: - križ.
------------
Gornje ti jasno kaže da je moguće upotrijebiti I KRIŽ I STUP.
OD kojeg materijala se radio tada KRIŽ?
OD drveta!
# kad smo kod drveta , recite mi , zar vi doista mislite da je Petar bio toliki laik da nije znao razliku između drveta i križa ?
gle njegov citat iz Djela apostolskih 5:30
30 Bog otaca naših uskrisi Isusa koga vi umoriste objesivši ga na drvo.
#Kada se knjiga krivotvori mora se paziti da se knjiga ne odbaci kao krivotvorena , zato većina Biblija nije taj tekst prevela sa Križ , ali neke jesu #
Ako te stave na KRIŽ od drveta - staviti te na DRVO.
Da li je važno ŠTO je bilo?
#Križ se ne slaže sa Isusovim citatom u kome citira Mojsijevu zmiju od bakra #
Ivan 3:14
14 I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako mora biti podignut Sin Čovječji,
# ali su počeli praviti filmove u kojima Mojsije pravi mali križ na vrhu štapa te na nju veže zmiju od bakra ali šta kaže pismo ?
- brojevi 21:8-9
Mojsije se pomolio za narod, 8 a BOG mu je rekao: »Napravi zmiju otrovnicu i stavi je na motku. Koga god ugrize zmija, neka pogleda u zmiju na motki i ostat će živ.« 9 Tako je Mojsije napravio brončanu zmiju✝︎ i stavio je na motku. Koga god bi ugrizla zmija, pogledao bi u brončanu zmiju i ostao živ.
# Isusov citat ukazuje da će on biti podignut kao zmija , a zmiju nisu podigli na križ#
Dal je bila giljotina, vješanje, električna stolica,...?
NIJE!
Važno je TO - da je SIN od Boga Jedinoga Oca YHVH -
G Yehoshua - BIO USMRĆEN!
# sa ovom zadnjom rečenicom se slažem djelomično , ali je bitno da ne uzdižemo križ kao sredstvo na kojemu je Jehošua bio ubijen , jer križ nije tek u kršćanstvu nastao , već je to mnogo mnogo stariji simbol #