• Fazlija

Jedna od divnih stvari u vezi sa budizmom koja me je u mladim danima
    ohrabrila da postanem budista i koja me drzi da budem budista i danas
    jeste da se postavljanje pitanja uvek ohrabruje. Ne ocekuje se da
    verujete. U jednom od govora iz kanona Buda poducava svog glavnog
    ucenika, postovanog Sariputu. Posto mu je rekao sta je imao, Buda ga
    pita: "Sariputa, da li verujes u ovo sto sam upravo rekao?" Sariputa
    bez oklevanja odgovara: "Ne, ne verujem, zato sto to jos nisam licno
    iskusio." A Buda odvraca: "To je dobro! To je dobro!" To je stav koji
    treba ohrabrivati u svakome, bilo da je rec o religiji ili nauci. Ne
    verovati, vec odrzavati otvoren um sve dok ne steknemo istinsko
    iskustvo. Takav stav ide protiv dogmatizma, ide protiv
    fundamentalizma, koji ne vidjamo samo u religiji, vec cesto i u nauci."

"Velicina nekog naucnika", kaze stara izreka, "meri se i duzinom
    vremena tokom kojeg on sprecava napredak u svojoj naucnoj oblasti."

Sto je naucnik poznatiji, sto je vise uvazavan, to se vise njegovi
    stavovi uzimaju kao apsolutna istina. Njegova slava sprecava druge
    ljude da te stavove dovode u pitanje; ona odlaze dolazak "bolje"
    istine. U budizmu, kada pronadjete bolju istinu, odmah pocnite da je
    koristite.

Ajahn Brahmavamso: Buddhism and Science

Edited once, last by καιnos (November 23, 2022 at 5:36 PM).

• Nego fazlija, neko je postavio pitanje - je li Budizam ateistička religija? I neko je kratko odgovorio ovako

"
    Budizam jeste ateistička religija. Čak i u hinduizmu postoji ateistička struja, bez obzira
    na toliki broj božanstava. Božanstva se smatraju personifikacijom određenih emocija,
    prirodnih pojava ili stanja svesti.
    Naravno, postoje budistički pravci koji nisu ateistički, što nije Budino izvorno učenje,
    ali je sasvim legitimno."

Da li se ti slažeš po ovom pitanju?

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• je li Budizam ateistička religija?

Ja bih rekao da nije. Budizam se jednostavno ne bavi tim pitanjem. Buddha je jasno rekao da se na pitanja poput onih da li postoji Bog ne moze odgovoriti niti da postoji, niti dane postoji, niti da i postoji i ne postoji, niti da niti postoji niti ne postoji. To i slicna metafizicka pitanja spadaju u skupinu onih na koje ljudski um ne moze iznaci nedvosmislen odgovor tj. nalaze se izvan domasaja ljudskog uma.

Budizam nije ucenje kojem je cilj da objasni postanak i prapocelo svijeta, nego da dokine ljudsku patnju. Zato budizam izbjegava svaku metafiziku (barem onaj izvorni budizam kojem je poducavao Buddha).

Božanstva se smatraju personifikacijom određenih emocija,
    prirodnih pojava ili stanja svesti.

Niti s ovim se ne bih potpuno slozio.

Bozanstva u hinduizmu sigurno nisu niti ljudske emocije, niti prirodne pojave, a niti stanja (ljudske ili bilo cije) svijesti. Hinduizam doista vjeruje u stvarna bozanska bica (nešto poput nasih andjela i kerubina) koja postoje u nekim drugim razinama vise stvarnosti. Pri tome ta bica nisu stvaratelji svijeta, nego izvan i iznad njih postoji vrhunska i neizreciva bozanska sustina - Brahman ili Parama Brahma. Taj Brahman se, vjeruju hindusi, ponakad u povijesti utjelovljuje kao ljudsko bice da pomogne ljudima (npr. slicno kao sto krscani vjeruju za Isusa Krista koji se rodio u ljudskom tijelu u datom povijesnom trenutku), a inace predstavlja najdublju sustinu svakog (bilo kojeg) bica, bilo ono ljudsko, zivotinjsko, bozansko ili demonsko. To se izrazava vedskom (upanisadskom) izrekom Ti to Jesi (Tattvam asi). Ti jesi taj Brahman. Tvoj Atman, tvoja najdublja sustina jeste sam Brahman, sam Bog... mi bi smo rekli.

Budisti isto vjeruju u bogove (vise odgovaraju nasem poimanju andjela), ali izbjegavaju svako (hinduisticko) spekuliranje o krajnoj sustini, Brahmanu, Bogu ili slicnim metafizickim temama.

Naravno, postoje budistički pravci koji nisu ateistički, što nije Budino izvorno učenje,

Kao sto sam rekao, budizam nije ateisticki. Ateist je netko tko tvrdi da Bog ne postoji. Agnostik je netko tko tvrdi da ne zna da li Bog postoji. Ali Buddha nije tvrdio nista od toga. On je jednostavno odbijao o tome ista reci, tvrdeci da je odgovor na to pitanje izvan domasaja ljudskog uma. Stovise, da je trazenje tog odgovora zalosno i besmisleno gubljenje vremena.

Kasniji pravci su pod utjecajem hinduizma razvijali odredjene vrste metafizike, ali nikada teisticke prirode.

• Dela 17
    11 Ovi pak behu plemenitiji od onih što žive u Solunu; oni primiše reč sa svim srcem, i svaki dan istraživahu po pismu je li to tako.
    Danas svako veruje u sta god hoce,ali svako bi trebalo za samoga sebe da proveri da li su njegova verovanja prava ili lazna.
    Naprimer muz veruje svojoj zeni i obrnuto godinama,i tek nakon vise godina shvati da ga je on ili ona varao ili varala.
    I sta ce da uradi?
    Ko zeli da zivi u lazi?
    Tako i mi treba da proveravamo i sami sebe i veru koju imamo u ovo ili ono.
    Primer je grupa Hriscana iz Verije koja je sve proveravala sta su im rekli u starim spisima.
    Da li tako rade i budisti i dokle su stigli? Da li ljube i klanjaju se kipovima Bude? Sta kaze Budizam,ko je stvorio Zemlju?uzimaju li budisti oruzje u ratovima? itd itd...

• Da li tako rade i budisti i dokle su stigli? Da li ljube i klanjaju se kipovima Bude?

Nije moguce budizam procjenjivati samo s polaziska krscanske vjere, a ne znati nista o temeljnim ucenjima budizma. Oni koji misle da je budizam klanjanje kipovima, samo pokazuje da ne znaju ustvari sto budizam naucava. Osim toga, sam Buddha je bio protiv izrade svojih kipova.

Sta kaze Budizam,ko je stvorio Zemlju?

Budizam (osim sto se u nasem pravopisu pise malim slovom, kao i nazivi svih drugih religija) se upravo po tome razlikuje od drugih religija sto nije nauka koja ima za cilj dati odgovor na pitanja tko je stvorio Zemlju, kako je nastao svijet i sl.

Temeljno ucenje Buddhe je kako dokinuti patnju. Time se budizam bavi.

uzimaju li budisti oruzje u ratovima? itd itd...

Redovnici ne bi trebali uzimati oruzje u ruke, ali je u povijesti bilo okolnosti koje su neke redove prisilile na razvoj borilackih vjestina (npr. poznati samostan Shaolin u Kini). U novije vrijeme su redovnici u Burmi osramotili i sebe i cijeli budisticki svijet jer su aktivno sudjelovali u genocidu nad muslimanima.

Po Vinayi, pravilima ponasanja za budisticke redovnike, takvi bi redovnici trebali biti dozivotno izbaceni iz zajednice, a po Buddhinom ucenju zasigurno ce se preporoditi u paklu. Nazalost burmanska budisticka zajednica se nije ogradila od takvih redovnika, niti ih je izbacila iz zajednice.

• Budizam se,bas kao i svaka druga religija ili sta vec procenjuje iz svih uglova,a ne samo jednog.
    Meni nije cilj da ismevam ili ruzim bilo ciju religiju ili misljenje.Zelim samo da svako razmisli o odgovorima koje im daje njihova religija kolko su upotrebljivi i tacni.
    "Dotaknuti Patnju"???
    Ima li nekoga ko nije dotakao patnju?Svi mi zivimo u svetu gde mnogi neduzni ljudi pate!
    Sta mislite,sta je potrebno da bi se okoncala bol i patnja svih tih ljudi?
    Meni je pomogla jedna recenica,jedno najlepse obecanje ikada dato ljudima,a zapisano je u Otkrivenju 21:4 gde se govori za buduce vreme koje tek treba da dodje
    Otk. 21
    4 I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe.
    Dakle sam Bog je obecao da ce unistiti ne samo smrt,nego i svaku bolest i patnju.

• Budizam se,bas kao i svaka druga religija ili sta vec procenjuje iz svih uglova,a ne samo jednog.

Jeste, to svakako stoji. Predmet naseg sudjenja treba pogledati i razmotriti iz vise uglova, no glediste bez kojega se ne moze krenuti u razmatranje je poznavanje osnovnih postavki ucenja koje izlazemo svojem kritickom sudjenju. To bi bio minimum od kojeg trebamo krenuti.

Meni je pomogla jedna recenica,jedno najlepse obecanje ikada dato ljudima,a zapisano je u Otkrivenju 21:4 gde se govori za buduce vreme koje tek treba da dodje
    Otk. 21
    4 I Bog će otrti svaku suzu od očiju njihovih, i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više; jer prvo prođe.
    Dakle sam Bog je obecao da ce unistiti ne samo smrt,nego i svaku bolest i patnju.

Ovo je jako plemenito i nadahnjujuce, no u svakodnevnom zivotnom iskustvu mi vidimo da su krscani podlozni patnji. Da ih cin vjere nije oslobodio patnje.

Ovdje je jako vazno napomenuti da budizam NE naucava da budisti nece patiti samo zato ako povjeruju u Buddhino ucenje i to je to. Zato budizam i nije vjera, nego praktican put vjezbe i samousavrsavanja. Dapace, Buddha je ohrabrivao zdravu sumnju i poticao ucenike da mu ne vjeruju, nego da sami na sebi isprobaju da li njegovo ucenje djeluje ili ne. Uvijek je koristio izraz - znati sam za sebe, uvidjeti sam za sebe.

Ovdje cu kratko pokusati sazeti ucenje. Buddha je u osnovi uvidio da neprosvjecen i neuvjezban um ima 3 osobine (on je to nazvao 3 otrova koja treba ocistiti), a to su strast (pohlepa), bijes (mrznja) i obmana.

Na svako ugodno iskustvo, mi odgovaramo strascu i zelimo povecati ugodu. Na svaku neugodu, mi odgovaramo s mrznjom i bijesom te zelimo smanjiti ili odagnati neugodno iskustvo. Kroz to se stvara obmana, um nikada ne zeli prihvatiti stvari onakvima kakve one jesu, nego im zeli upravljati. Razvijaju se ostali otrovi ili negtivna stanja uma. Razvija se oholost, umisljenost, positovjecenje s prolaznim, uvjerenje da smo gospodari svojeg zivota, da smo mali bogovi koji upravljaju svojim zivotima. Izvrijedjali su me na poslu, ali sam se najeo cevapa i popio 3 pive... Buddha kaze da neupucen i nepoducen covjek ne zna kako da se nosi s neugodom, osim da je stalno pokusava zamijeniti s novom ugodom. I tako se vrti stalno izmedju strasti i mrznje iz kojih se radja obmana o samo-vaznosti.

Zato budizam nema nista s vjerom. Kada osoba cuje za ovo, ona moze da pozeli da vjezba sama na sebi i vidi da li moze osvjedociti da se ovakav psiholoski postupak odigrava i u njezinom umu ili ne. Jednom kada ga uvidi (sama za sebe), mozda moze pozeljeti da ga smanji, da iscisti 3 otrova iz svojeg uma. Zato je budizam vjezba samorazvoja, a ne vjera.

Osoba koja je dobro uvjezbana u ovome, na sve gleda jednako. Kada se pojavi patnja, ona je podnosi bez zudnje da je smanji. Kada se pojavi uzitak, ona ga podnosi bez zudnje da ga rasplamsa.

Ako bi smo ovo prosudjivali kroz pojmove drugih religija, mene to podsjeca na Isusove rijeci - ne sudite, tko ste vi da ista sudite, prihvatite potpuno Bozju volju onakvu kakva ona jeste, ne obecavajte nikome nista, tko ste vi da ista obecajete. Mi nismo tvorci nicega, tko smo mi da sudimo Bozjoj volji ili da je pokusavamo izmijeniti. Ne trgujte i ne pogadjajte se s Bogom, prihvatite iskustvo kojem vas Bog izlaze potpuno i bez ostatka. Slusao sam neka pravoslavna ucenja, to se mislim tamo naziva potpuno izmirenje s Bogom. To bi otprilike bilo vrlo slicno budistickom ucenju.

Zen budisticka poslovica kaze: otvori vrata, ali ne nudi caj. To znaci, prihvacaj svakog gosta koji dolazi, ali ga ne zadrzavaj, ne vezi se, ne nudi mu caj. Ako goste (ugodne i neugodne podjednako) gledamo bez strasti i mrznje, ne stvara se nikakva reakcija. Nema razgovora, nema zelje, nema ocekivanja, nema zadrzavanja i posjetilac sam odlazi...

Ako bi smo to pokusali opisati pojmovima u tradiciji yoge, to bi se moglo opisati s prvih nekoliko strofa Patanjalijevih Yoga Sutri: Yoga je obustava poriva uma, tada svijest obitava u svojem izvornom stanju, inace se poistovjecuje s nekim od poriva...

Kada budizam kaze da je cilj duhovnog zivota dokidanje patnje, to ne znaci da izvjezbani budista nikada vise nece osjecati nikakvu patnju ili da ce od sada pa nadalje samo uzivati. Nego da ce i bol i uzitak podjednako ravnodusno promatrati, bez volje da ih mijenja. Iz ovoga vidimo da je rijec o vjezbi, a ne o slijepoj vjeri. Ovo nitko ne moze da uradi za nas i umjesto nas samih. To je kao kada bi smo rekli da ce netko drugi jesti za nas, a mi cemo se zasititi. Necemo. Moramo se sami za sebe najesti. Tako i budisti, satima sjede i vjezbaju sami za sebe ciscenje spomenutih otrova iz svojeg uma. Nikakva vjera tu nista ne pomaze.

Nadam se sam ti barem malo objasnio o cemu se radi u budizmu. Jer nazalost, vecina ljudi nista o tome ne zna pa naivno vjeruju da budisti jednostavno izrade zlatni kip Buddhe i onda mu se mole da dobiju na lotu ili da sretno udaju kcer. Medjutim, to nema veze s budizmom.

• Svi ljudi,bez obzira na naciju,veru ili razmisljanje imaju neki vid patnje vise ili manje vidljiv.
    Od rodjenja pa do smrti postoji bezbroj iskusenja za svako ljudsko stvorenje....,i ne samo za ljudsko,vec i za zivotinje i za biljke i ceo zivi svet,pa cak i za celu nasu planetu koja je pred svojim izdisajem,ako nas neko ne spasi??? Da li mislis da razmisljanje bilo kog covecjeg sina moze da spasi nasu planetu od unistenja i ljude od patnji???
    Da li mozes da zamisli da je pre 2000 godina zapisano da ce Bog unistiti one koji zemlju unistavaju?
    Da li je bilo moguce Zemlju unistiti cak pre samo 100 godina??? A sada ne samo da moze da se unisti ,nego ne jednom vec 100 puta sto je apsurdno....
    Otk. 11
    18 I neznabošci se progneviše, i dođe gnev Tvoj i vreme mrtvima da se sudi, i da se da plata slugama Tvojim, prorocima i svetima, i onima koji se boje imena Tvog, malima i velikima, i[color=#B8312F] da se pogube oni koji zemlju pogubiše[/COLOR].
    A evo jos nekih stihovima koji pokazuje da ce Bog otkloniti svaku patnju
    Isaija 11:6 I vuk će boraviti s jagnjetom, i ris će ležati s jaretom, tele i lavić i ugojeno živinče biće zajedno, i malo dete vodiće ih.
    7 I krava i medvedica zajedno će pasti, mlad njihova ležaće zajedno, i lav će jesti slamu kao vo.
    8 I dete koje sisa igraće se nad rupom aspidinom, i dete odbijeno od sise zavlačiće ruku svoju u rupu zmije vasilinske.
    9 Neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, jer će zemlja biti puna poznanja Gospodnjeg kao more vode što je puno.

Isaija 25:8 Uništiće smrt zauvek, i utrće Gospod Gospod suze sa svakog lica, i sramotu naroda svog ukinuće sa sve zemlje; jer Gospod reče.

Isaija 26:19 Oživeće mrtvi tvoji, i moje će mrtvo telo ustati. Probudite se, i pevajte koji stanujete u prahu; jer je Tvoja rosa rosa na travi, i zemlja će izmetnuti mrtvace.
    Ovo su stihovi zapisani na hebrejskom jos mnogo ranije od onog prvog,

• Da li mislis da razmisljanje bilo kog covecjeg sina moze da spasi nasu planetu od unistenja i ljude od patnji???

Mislim da moze, jer smo sve probleme do sada rijesili (naravno, usput i stvorili neke nove) zahvaljujuci ljudskim izumima i rjesenjima. Novim tehnologijama cemo sigurno uspjeti spasiti planetu. A opcenito dokidanje patnje... time se bavio Buddha i jos se bave budisti ☺️

Da li mozes da zamisli da je pre 2000 godina zapisano da ce Bog unistiti one koji zemlju unistavaju?

Nazalost, to ne mogu zamisliti. To se meni cini potpuno suludim ocekivanjem. Ta se ocekivanja jednostavno nisu do sada ispunila, a ocito niti nece. Jadni i naivni ljudi vec 2.000 godina cekaju taj smak svijeta pa opet nista. Svijet ide dalje.

Da li je bilo moguce Zemlju unistiti cak pre samo 100 godina??? A sada ne samo da moze da se unisti ,nego ne jednom vec 100 puta sto je apsurdno....

Da, ali je nije unistilo niti prije 100 godina, a nece je unistiti niti sada.

A evo jos nekih stihovima koji pokazuje da ce Bog otkloniti svaku patnju

Sve su to jako lijepa obecanja i plemenita ocekivanja, ali ostaje cinjenica da se nikada do sada nisu ispunila. Niti je Bog uklonio zle ljude sa Zemlje, niti je Zemlju dao pravednicima, niti se vuk igra s janjetom, niti ris s jaretom, niti krava i medvjed zajedno pasu, niti se dijete igra sa zmijom, niti su ljudi oslobodjeni patnje i smrti, niti su mrtvi ozivjeli pa pjevaju...

Meni je zao, ali cinjenica je da se nista od toga nikada nije dogodilo. I ne samo to, nego i kada gledamo svijet oko sebe, ne izgleda nam da bi se tako nesto uopce moglo ikada dogoditi. Stvari u svijetu ne daju nam za pravo da bi smo takve stvari mogli ocekivati da ce se dogoditi. Meni to vise slici kao na neko mastanje i zamisljanje (mozda i u najboljoj namjeri), ali ne da je to vrlo razumna i ostvariva slika svijeta u kojem zivimo.

Ostaje nam jedino zakljuciti da su to mozda bile neke alegorije, pjesnicke figure, ili mozda tek naivna ocekivanja tih drevnih ljudi, ali ne cinjenice po kojima se danas treba i moze planirati nas zivot.

Naravno, ovdje je tama budizam, a ne starozavjetna prorocanstva. Ima sasvim dovoljno tema na ovom forumu o Starom zavjetu na kojima se o tome moze raspravljati.

Ono sto je vazno reci za budizam, jeste da budizam zanima samo ono sto je tu i sada. Uvid u pravu prirodu stvari (iskustva, sadrzaja nase svijesti) i nas odnos prema problemu patnje.

Budizam se ne bavi prorocanstvima koja ce se ispuniti za 2.000 godina, ne ocekuje da Bog rijesi sve probleme, ne trazi misticno znacenje i ne izracunava kada ce se nesto desiti pa da sve stvari dodju u red... jer nikada nece sve biti u redu i savrseno.

• Budizam definitivno ima jaku duhovnu dimenziju. Otac Serafim Rouz piše da je konkretno zen budizam "najviši kosmički ideal do kojeg je čovjek mogao doći bez Hrista".

Ljudi su Boga osudili na smrt; vaskrsenjem svojim On ih osuđuje na besmrtnost.
    - sv. Justin Ćelijski

• Lijepe rijeci oca Serafima. I sam nalazim puno slicnosti u svim svjetskim religijama pa time i u budizmu i krscanstvu.

Inače Serafim Rouz je jedan od rijetkih amerikanaca koji je primio pravoslavlje - sigurno je u jednom periodu svoga života proučavao istočnjačke religije.

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Inače Serafim Rouz je jedan od rijetkih amerikanaca koji je primio pravoslavlje - sigurno je u jednom periodu svoga života proučavao istočnjačke religije.

A gledao sam, ima i onaj jedan nas monah Arsenije. I on je bio ljekar u Americi i bavio se raznim duhovnostima, sve dok se nije pronasao u pravoslavlju, vratio se u Srbiju i sada je monah negdje.

• Treba poštovati svačije verovanje. Ali Hrišćanstvo ne bi trebalo da veliča ostale.

Otac Serafim ne veliča zen budizam već navodi da imaju izgrađenu duhovnu tradiciju. Svaki čovjek ima potrebu za Bogom i duhovnim ali nije svugdje došlo hrišćanstvo u ranim vijekovima tako da su ti predjeli morali razvijati svoje duhovne tradicije.

Ljudi su Boga osudili na smrt; vaskrsenjem svojim On ih osuđuje na besmrtnost.
    - sv. Justin Ćelijski

• Mislim da moze, jer smo sve probleme do sada rijesili (naravno, usput i stvorili neke nove) zahvaljujuci ljudskim izumima i rjesenjima. Novim tehnologijama cemo sigurno uspjeti spasiti planetu. A opcenito dokidanje patnje... time se bavio Buddha i jos se bave budisti ☺️

Nove tehnologije nisu ljudima produzile zivot,nisu smanjile patnju ,vec skratile zivot i prouzrokovale jos vise patnje.Evo ovi ratovi od krstasa do najnovijeg bratoubilackog rata u Ukrajini.

Nazalost, to ne mogu zamisliti. To se meni cini potpuno suludim ocekivanjem. Ta se ocekivanja jednostavno nisu do sada ispunila, a ocito niti nece. Jadni i naivni ljudi vec 2.000 godina cekaju taj smak svijeta pa opet nista. Svijet ide dalje.

Sta ne mozete zamisliti? Da je neko jos pre 2000 godina zapisao da ce Bog unistiti one koji zemlju unistavaju ili unistise? Jel to bilo moguce cak i da se pomisli da je neko u stanju da unisti Zemlju? Sa najnovijom tehnologijom zemlja moze da se unisti 40 puta. To je kao kad u mrtvog coveka ili zivotinju ispucas jos 40 metaka iz kalasnjikova.Ali pisac je prorekao cak i 1000 godina obnovu Zemlje i ljudi do savrsenstva nakon velike nevolje koja nam sada predstoji. Da je to pisao covek sam od sebe,zar mu ne bi bila granica unistenje zlih i uspostava raja???,nego se pise jos o 1000 godina nakon toga i jos jednoj kusnji ili ratu,ubijanju kako god hoces.

Da, ali je nije unistilo niti prije 100 godina, a nece je unistiti niti sada.

Bog nikada nece unistiti Zemlju,a to nece ni dozvoliti coveku da unisti Zemlju. Za Boga postoje crvene granice.

Sve su to jako lijepa obecanja i plemenita ocekivanja, ali ostaje cinjenica da se nikada do sada nisu ispunila. Niti je Bog uklonio zle ljude sa Zemlje, niti je Zemlju dao pravednicima, niti se vuk igra s janjetom, niti ris s jaretom, niti krava i medvjed zajedno pasu, niti se dijete igra sa zmijom, niti su ljudi oslobodjeni patnje i smrti, niti su mrtvi ozivjeli pa pjevaju...

Meni je zao, ali cinjenica je da se nista od toga nikada nije dogodilo. I ne samo to, nego i kada gledamo svijet oko sebe, ne izgleda nam da bi se tako nesto uopce moglo ikada dogoditi. Stvari u svijetu ne daju nam za pravo da bi smo takve stvari mogli ocekivati da ce se dogoditi. Meni to vise slici kao na neko mastanje i zamisljanje (mozda i u najboljoj namjeri), ali ne da je to vrlo razumna i ostvariva slika svijeta u kojem zivimo.

Meni je zao sto ne primecujes ono sto vec sada mnogi primecuju. U ovo doba tehnologije mozes videti kako covek pripitomljava sve zivotinje,pa cak i kako su zivotinje prijatelji medju sobom a u prirodi se ubijaju?Pogledaj malo na you tube,najlakse je.
    Sto se tice samih ljudi,vec danas Jehovini Svedoci se prepoznaju po ljubavi jer se zajedno druze i pomazu bez obzira na poreklo prema rasi,veri i narodu.Medju njima vlada istinska bratska ljubav,oni su ujedinjeniu obozavanju jedinog pravog Boga po imenu Jehova.

Ostaje nam jedino zakljuciti da su to mozda bile neke alegorije, pjesnicke figure, ili mozda tek naivna ocekivanja tih drevnih ljudi, ali ne cinjenice po kojima se danas treba i moze planirati nas zivot.

Naravno, ovdje je tama budizam, a ne starozavjetna prorocanstva. Ima sasvim dovoljno tema na ovom forumu o Starom zavjetu na kojima se o tome moze raspravljati.

Ono sto je vazno reci za budizam, jeste da budizam zanima samo ono sto je tu i sada. Uvid u pravu prirodu stvari (iskustva, sadrzaja nase svijesti) i nas odnos prema problemu patnje.

Budizam se ne bavi prorocanstvima koja ce se ispuniti za 2.000 godina, ne ocekuje da Bog rijesi sve probleme, ne trazi misticno znacenje i ne izracunava kada ce se nesto desiti pa da sve stvari dodju u red... jer nikada nece sve biti u redu i savrseno.

Hmmm, U Bibliji pise da ce u poslednje vreme Zli napredovati od zla na vece zlo,ali da im ne smemo zaviditi za nekaznjene zlocine..,Sto se tice Biblije ona pokazuje da Jevreji,Muslimani i Hriscani sa svim svojim ograncima veruju u Boga koji je stvorio prvi ljudski par ,Adama i Evu.
    A ta takozvana bratska ljubav je veoma krvava po ratovima koji su vodjeni.
    Eto naprimer Isus nikad nije nasilno nametao svoje ucenje drugima,dok sve ove religije jesu,,,naprimer crkvena inkvizicija.
    Crkvena inkvizicija je spaljivala sve na lomaci koji su ih razotkrivali kao bitange i lazove. Da li je i Isus isto tako radio?
    Naprimer spalili su astronoma Djordana Bruna koji je tvrdio da je Zemlja okrugla,dok su oni govorili da je zemlja ravna ploca koju nose 4 slona koji su na dzinovskoj kornjaci.
    Da li znas da u Bibliji pise da je Zemlja kruznog oblika ,obesena ni na cem?
    Sta je Buda rekao za Zemlju ?,kakvog je oblika i slicno?po pitanju danasnjeg znanja da se slaze sa tim zapisima?

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator.

• :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.