• Onoga koji se odrekao svakog nasilja prema svim živim bićima, slabim ili jakim, koji ne ubija niti navodi druge da ubijaju - njega ja nazivam svetim čovjekom.

Gautama Buddha

Kad se čovjek sažali na sva živa bića, tek tada je on plemenit.

Gautama Buddha

Postati vegetarijanac znači koračati prema struji koja vodi u nirvanu... Ljubaznost bi trebala postati prirodan način života, a ne iznimka.

Gautama Buddha

“Jezik poput oštrog noža... Ubija bez povlačenja krvi.”— Buddha

“Kao što kiša pada jednako na pravedne i nepravedne, ne opterećuj svoje srce osudama, nego svoju dobrotu jednako kiši na sve. ”― Buddha

“Odlučite se činiti dobro. Činite to uvijek iznova i bit ćete ispunjeni radošću.”
    ― Buddha Siddhartha Guatama Shakyamuni

• Official Post

Postati vegetarijanac znači koračati prema struji koja vodi u nirvanu... Ljubaznost bi trebala postati prirodan način života, a ne iznimka.

Gautama Buddha

Budize oprezni kod Buddhinih izjava. Internetom i literaturom kruzi mnogo netocnih izjava koje se pripisuju Buddhi. Zato je mnogo bolje kod izjave staviti i naziv spisa iz kojega je ona uzeta.

Ovo je primjer jedne takve izjave koja je neautetnticna. Buddha nije bio vegetarijanac i u pobuni unutar redovnicke zajednice, koju je pred kraj Buddhinog zivota organizirao Devadatta, Buddhin rodjak, koji je takodjer bio redovnik, jedan od zahtjeva koje je Devadatta trazio da Buddha prihvati bio je i obaveza da redovnici moraju biti vegetarijanci. Buddha je taj i ostale zahtjeve odbacio.

Budisticki redovnici ne smiju birati hranu, moraju uzeti sve sto im se ponudi. To je pravilo Buddha uveo da ne izlaze obicne ljude dodatnim opterecenjima, nego da svoju hranu dijele s redovnicima. Zato nikada nije uveo pravilo da redovnici moraju biti vegetarijanci. Naravno, ako neki redovnik to zeli, nije zabranjeno.

Nadalje, imamo fenomen mahayana budizma, u cijoj tradiciji su se poceli pojavljivati posve novi spisi (sutre) koji ranije nisu bili poznati i koji su pripisivani Buddhi. Ujedno, mahayanski budizam propagira vegetarijanstvo pa nije nemoguce da je gornji citat iz neke mahayanske sutre (tim vise treba navesti izvor). No povijesni Buddha Gautama Siddhartha sigurno nije bio vegetarijanac.

• No povijesni Buddha Gautama Siddhartha sigurno nije bio vegetarijanac.

Za sve treba imati mjeru. Postoji prica , ne znam koliko je autenticna, da je Buda meditacion bio okupjen , meditaciojom koja odvaja od svijeta...zatim je vidio sviraca kako svira i zakljicio da instrument ne treba nizi zatezati niti popustati mu zice da bi se mogao svirati. Tako je nadosao na ideju srednjeg puta.

• Budize oprezni kod Buddhinih izjava. Internetom i literaturom kruzi mnogo netocnih izjava koje se pripisuju Buddhi. Zato je mnogo bolje kod izjave staviti i naziv spisa iz kojega je ona uzeta.

Ovo je primjer jedne takve izjave koja je neautetnticna. Buddha nije bio vegetarijanac i u pobuni unutar redovnicke zajednice, koju je pred kraj Buddhinog zivota organizirao Devadatta, Buddhin rodjak, koji je takodjer bio redovnik, jedan od zahtjeva koje je Devadatta trazio da Buddha prihvati bio je i obaveza da redovnici moraju biti vegetarijanci. Buddha je taj i ostale zahtjeve odbacio.

Budisticki redovnici ne smiju birati hranu, moraju uzeti sve sto im se ponudi. To je pravilo Buddha uveo da ne izlaze obicne ljude dodatnim opterecenjima, nego da svoju hranu dijele s redovnicima. Zato nikada nije uveo pravilo da redovnici moraju biti vegetarijanci. Naravno, ako neki redovnik to zeli, nije zabranjeno.

Nadalje, imamo fenomen mahayana budizma, u cijoj tradiciji su se poceli pojavljivati posve novi spisi (sutre) koji ranije nisu bili poznati i koji su pripisivani Buddhi. Ujedno, mahayanski budizam propagira vegetarijanstvo pa nije nemoguce da je gornji citat iz neke mahayanske sutre (tim vise treba navesti izvor). No povijesni Buddha Gautama Siddhartha sigurno nije bio vegetarijanac.

Čitala sam debatu gdje su se budisti oko toga raspravljali i moram reći da su mišljenja podjeljena. Možda bolje da nisam, toliko su bili u žaru borbe da sam saznala kako je Buda ili netko drugi njima važan umro.. Također, čitala sam blog gdje mladog čovjeka njegov budistički učitelj vodi i priprema i bio je striktni vegetarijanac i neporočan po prijedlogu svog učitelja. Vjerujem da kao budista znate bolje, a mene budizam ni ne zanima. Posebno kad sam vidjela ljude koji ništa nisu promijenili u sebi, a pohvalili su se da su navodno budisti, samo su sve prilagodili svom vlastitom karakteru, koji je često poročan i sklon zlu umjesto dobru.

Iako se u većini slučajeva ne slažem s vama, ne radi se o vama, ne poznajem vas a i ne pišete često, a čini mi ste da ste napisali da nemate društvene mreže znači da ste svjesni nekih stvari...Ne osuđujem te ljude, to su samo ljudi, samo kažem da me to odbilo. Nažalost, možda ste vi meni dobronamjerno skrenuli pozornost da nisu svi budisti vegetarijanci no takvi ljudi će to sve prilagoditi sebi i svom karakteru i porocima..to je jedino tužno. Postoji novi dokumentarac zove se Christspiracy, iako nije o budizmu i tamo se jedan budista vidno uznemirio oko ovog pitanja : -)

Svako dobro

• Za sve treba imati mjeru. Postoji prica , ne znam koliko je autenticna, da je Buda meditacion bio okupjen , meditaciojom koja odvaja od svijeta...zatim je vidio sviraca kako svira i zakljicio da instrument ne treba nizi zatezati niti popustati mu zice da bi se mogao svirati. Tako je nadosao na ideju srednjeg puta.

Ta prica sa zicom glazbenog instrumenta se vise odnosi na njegovanje paznje u meditaciji. Paznja ne smije biti niti napeta i u grcu, a niti osoba treba da zaspe. Treba njegovati opustenu ali stalnu paznju.

Sto se tice srednjeg puta, on se vise odnosi na izbjegavanje hedonizma i asketizma. Nit potpuno prepustanje culnim uzicima, a niti grcevito potiskivanje po budizmu ne vodi do oslobodjenja od vezanosti. Oslobodjenje se, po budizmu, postize posmatranjem.

• Ta prica sa zicom glazbenog instrumenta se vise odnosi na njegovanje paznje u meditaciji. Paznja ne smije biti niti napeta i u grcu, a niti osoba treba da zaspe. Treba njegovati opustenu ali stalnu paznju.

Sto se tice srednjeg puta, on se vise odnosi na izbjegavanje hedonizma i asketizma. Nit potpuno prepustanje culnim uzicima, a niti grcevito potiskivanje po budizmu ne vodi do oslobodjenja od vezanosti. Oslobodjenje se, po budizmu, postize posmatranjem.

Razumijem da se posmatranjem, a ne identificiranjem sadrzaja svijesti moze doci do smirenja uma, ali da li je to dovoljno...zar ne bi trebalo raditi dobro?

• Razumijem da se posmatranjem, a ne identificiranjem sadrzaja svijesti moze doci do smirenja uma, ali da li je to dovoljno...zar ne bi trebalo raditi dobro?

Da, naravno. To je osnovno. Bez toga nema smirivanja uma. Ne mozemo se svadjati i krasti, lagati i varati i onda smirivati um meditacijom.

Zato budisticki Plemeniti osmerostruki put i sadrzava:

1. ispravno gledište (diṭṭhi)
    2. ispravna namera (sankappa)
    3. ispravan govor (vācā)
    4. ispravno delanje (kammanta)
    5. ispravno življenje (ājīva)
    6. ispravan napor (vāyāma)
    7. ispravnu svesnost (sati)
    8. ispravnu sabranost (samādhi)

Prva 2 koraka podrazumijevaju shvacanje budisticke filozofije i namjeru (volju) da se tim putem krene.

Slijedece 4 koraka podrazumijevaju upravo slijedjenje morala i ispravnog nacina zivljenja. Ovi koraci nemaju nista s meditacijom.

Dakle, kada je osoba shvatila poruku budizma i odlucila da se njome bavi (1-2), prva stvar koju mora da preduzme jeste moralno zivljenje (3-5). To su koraci koji su preduslov za bavljenje meditativnim naporom (6-8) koji vodi razvoju svijesti i sabranosti.

• Official Post

Pitanja poput 'odakle smo mi' Buda smatra neumjesnim(koliko sam uspio shvatit) , iako je u prirodi covjeka da trazi odgovore na ta pitanja.

Rekao bih da Buddha smatra da odgovor na to pitanje nista ne rjesava. Zato je svoju nauku i nazvao ucenjem o prestanku patnje, a ne ucenjem o bitku i prapocetku. Buddha je strogo izbjegavao svaku metafiziku.

Postoje mnoge jako fine metafizike. Meni je osobno najdraza filozofija monistickog shaivistickog tantrizma. To je vrhunac hinduisticke metafizike. Um se moze jako lijepo zabavljati s takvim metafizikama.

No u krajnjem slucaju... um ne moze donijeti jednoznacan i nedovosmislen odgovor na takva krajnja metafizicka pitanja. Um ne moze obuhvatiti bitak. Sustina ostaje izvan domasaja uma i moze se spoznati (ako je to uopce prava rijec) samo onkraj uma.

• Rekao bih da Buddha smatra da odgovor na to pitanje nista ne rjesava. Zato je svoju nauku i nazvao ucenjem o prestanku patnje, a ne ucenjem o bitku i prapocetku. Buddha je strogo izbjegavao svaku metafiziku.

Postoje mnoge jako fine metafizike. Meni je osobno najdraza filozofija monistickog shaivistickog tantrizma. To je vrhunac hinduisticke metafizike. Um se moze jako lijepo zabavljati s takvim metafizikama.

No u krajnjem slucaju... um ne moze donijeti jednoznacan i nedovosmislen odgovor na takva krajnja metafizicka pitanja. Um ne moze obuhvatiti bitak. Sustina ostaje izvan domasaja uma i moze se spoznati (ako je to uopce prava rijec) samo onkraj uma.

Ne mislim da pitanja bitka spadaju iskljucivo u domen metafizike, mozda ljudi to ne zovu tako a imaju svoje neke predođbe o tome odakle smo, kud sve ovo vodi.

I da um ima svoja ogranicenja, on moze dovesti covjeka do vrata ali ne moze 'uci'...za to sluzi srce gnostika.

O tom govore Ibn Arebijevi stihovi...

Srce moje je postalo primateljkom svakog oblika,

pašnjakom za gazele, samostanom za monahe,

panteonom za idole, Ka‘bom za hodočasnike,

Pločom Tore i Knjigom Kur‘ana.

Ja razglašujem religiju ljubavi,

pa kamogod deve ljubavi da krenu,

ondje je moja vjera i moj Vjerozakon.

• Official Post

Predivni su ovih stihovi Ibn Arebijevi. Govore o cistom umu, cistoj svijesti koja je iznad svakih dvojstava i podjela. Mistik u tom stanju shvaca da su sve razlike samo opsjene, samo pjena na vrhu valova, koji su dio Jednog te istog Oceana. U takvom stanju mistik shvaca da su pitanja pocetka i kraja jednako besmislena i da se Bogu nikada nista nije desilo.

• Predivni su ovih stihovi Ibn Arebijevi. Govore o cistom umu, cistoj svijesti koja je iznad svakih dvojstava i podjela. Mistik u tom stanju shvaca da su sve razlike samo opsjene, samo pjena na vrhu valova, koji su dio Jednog te istog Oceana. U takvom stanju mistik shvaca da su pitanja pocetka i kraja jednako besmislena i da se Bogu nikada nista nije desilo.

Mislim da je razlog takve sirina to sto gnostik ne vidi Boga (samo) odvojenoog od Kosmosa i Covjeka.OnGa vidi i kao trancedentnog i imanentnog, docim teolozi vide samo trancedenciju. Posto je sve od Boga, onda je sve i bozanstveno.Posto sve ima svoj hakk, pravo, duznost je svemu dati njegovo pravo....a to je i mudrost, staviti stvari na svoje mjesto.

• Posto je sve od Boga, onda je sve i bozanstveno.

Nisam siguran da je ovo validan zaključak. To bi značilo da i zlo dolazi od Boga i da je božanstveno, s čime se ne slažem. Vjerujem da je zlo došlo kao ljudska kreacija kroz korištenje slobodne volje u smjeru suprotnom od ljubavi. Mislim da je očito kako neke stvari nisu Božanstvene, kao na primjer čovjek(iako vjerujem da je stvoren savršen, ali ne Božanski savršen - mislim da tu postoji distinkcija), ali vjerujem da je Bog ugradio mehanizme, ukoliko se ispune određeni uvjeti, da čovjek može postati Božanstven.

Stvaranje čovjeka unaprijed Božanstvenim bi bilo kršenje slobodne volje individue, a to je nešto što Bog ne čini.

He who dwells in love, dwells in God and God in him.

Seek God's Love first, and everything else will be added to you.

Ako nekoga zanima, istinu o Bogu(koja nije religijska već znanstvena) može pronaći na Divine Truth youtube kanalu: https://www.youtube.com/@Divinetruthmain

• Nisam siguran da je ovo validan zaključak. To bi značilo da i zlo dolazi od Boga i da je božanstveno, s čime se ne slažem. Vjerujem da je zlo došlo kao ljudska kreacija kroz korištenje slobodne volje u smjeru suprotnom od ljubavi. Mislim da je očito kako neke stvari nisu Božanstvene, kao na primjer čovjek(iako vjerujem da je stvoren savršen, ali ne Božanski savršen - mislim da tu postoji distinkcija), ali vjerujem da je Bog ugradio mehanizme, ukoliko se ispune određeni uvjeti, da čovjek može postati Božanstven.

Stvaranje čovjeka unaprijed Božanstvenim bi bilo kršenje slobodne volje individue, a to je nešto što Bog ne čini.

Opozit dobru, sherr(u arapskom) jeste zlo ili odustvo dobra. Stoga, ono je ne-egzistent. Dobro samo dolazi od dobra. Svako dobro je existent. Existencija je stoga dobro. Bog je bezgranicno dobro. Stoga sta je svrha zla? Ibn Arebi veli da je zlo 'odustvo bica' (ne-egzistent) i odsustvo dobra.

Kad sam rekao sve od Boga je bozanstveno , mislio sam na bivstvovanje(egzistenciju) . tj da je bitak u toj perspektivi sam Bog.(u tom smislu On jeste imanentan)

• Official Post

Vec smo se zapleli u metafiziku. Da li postoji slobodna volja, je li Bozja volja apsolutna ili ogranicena... na ova pitanja nije moguce dati jednoznacan odgovor i Buddha za takva pitanja kaze:

a) da ne vode dokidanju patnje
    b) da se na njih ne moze jednoznacno odgovoriti niti da jeste, niti da nije, niti da i jeste i nije, niti da niti jeste, niti nije.

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator.

• :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.