• Koje čajeve forumaši piju. Evo da ja krenem. Čaj od gloga se rijetko može naći normalnim trgovinama, većinom u apotekama i trgovinama zdrave hrane. Ja neću samo da postavim tekst, nego da napišem i par riječi kako ovaj čaj djeluje na mene. On radi ono što stvarno piše o njemu. Prvenstveno štiti srce (sad mi je jasno zašto vampira ubijaju sa glogovim kolcem), znači zaštita srca. Ali ono što ja primjećujem najviše da ovaj čaj opušta od stresa i daje ti miran san. Probajte ljudi neće te se prevariti.

Čaj od gloga se tradicionalno upotrebljava za liječenje i sprječavanje kardiovaskularnih smetnji. Pozitivno utječe na anksioznost, nervozu i napetost, a sadrže mnoge fitokemikalije koje mogu djelovati pozitivno na ljudsko zdravlje.
    U nastavku članka pročitajte koja su to ljekovita svojstva koje glog pruža te pronađite recept za pripremu čaja od gloga.

[HEADING=2]Glog – uzgoj[/HEADING]

Glog (lat. Crataegus) je grmolika biljka iz porodice ruža, koja se može naći u šumi, na livadama i u raznim vrtovima gdje služi kao ukrasna biljka. Postoje dvije vrste:

• crveni glog (lat. Crataegus oxyacantha),
    • bijeli glog (lat. Crataegus monogyna).

Plod gloga je mesnat i pomalo je trpkog okusa, ali se od njega mogu praviti džemovi i marmelade, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea. Jestivi su i listovi, ali se sušenjem koriste za pripremu ljekovitog čaja, kao i cvjetovi.

Danas se glog može pronaći u svim bolje opremljenim prodavaonicama zdrave hrane u obliku čaja, tinkture ili dodataka prehrani. Najjednostavniji oblik upotrebe gloga je u obliku biljnog čaja.

[HEADING=2]Čaj od gloga – ljekovita svojstva[/HEADING]

Nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline navode ljekovita svojstva koja posjeduje čaj od gloga. To su:

Čaj od gloga je najpoznatiji u narodu po svom ljekovitom djelovanju na srce i krvožilni sustav. Mnoga istraživanja potvrđuju da pacijenti koji boluju od bolesti srca pozitivno reagiraju nakon konzumacije gloga, manje se umaraju i manje doživljavaju simptome poput nedostatka daha i “preskakanja” otkucaja srca.

Glog može djelovati ljekovito najviše zbog dijetalnih vlakana koja djeluju pozitivno na probavu, a sadrži i aktivne biljne spojeve koji djeluju antioksidativno. To su:

• flavonoidi,
    • rutin,
    • kvercetin,
    • viteksin.

Čaj od bobica i cvjetova gloga može se koristiti kod problema s kožom.

Kako bi se uočilo poboljšanje u općem zdravlju potrebno je konzumirati čaj nekoliko mjeseci s pauzama. Prije konzumiranje obavezno se posavjetujte s liječnikom kako biste se upoznati s mjerama opreza.

[HEADING=2]Čaj od gloga – priprema[/HEADING]

Kako biste priredili čaj od gloga, slijedite ove korake:

1. Stavite 1 – 2 čajne žličice osušenih cvjetova u šalicu kipuće vode.
    2. Potom poklopite i ostavite da odstoji 10-tak minuta.
    3. Potom procijedite i ispijate maksimalno 3 šalice dnevno.

Okus je kombinacija gorkastog i kiselkastog. Možete ga začiniti po želji s malo meda ili cimeta.

Jedna studija američkih znanstvenika iz 2005. godine argumentira činjenicu da je minimalna efektivna doza gloga 300 miligrama dnevno, a maksimalna bi trebala biti 500 miligrama.

Nikako se ne preporučuje se konzumiranje više od 1800 mg gloga dnevno jer se tad mogu pojaviti simptomi trovanja. Nakon 3 tjedna poželjno je kratko pauzirati pa onda nastaviti.

Više na https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/cajev…skularni-sustav

Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

• Kako sam napisao na temi o gljivama ja trenutno svako jutro pijem čaj od ćuranovog repa. Trenutno pravim tinkturu od njega. Kapi tinkture se dodaju drugim čajevima. Najinteresantnije kod ove gljive je što se može konzumirati dugo, godinama, što nije slučaj kod velikog broja drugih ljekovitih biljki. U stvari njegov pozitivni učinak čak raste tokom konzumiranja.
    Jako rijetke su nuspojave, probavne tegobe. A i za i to postoji objašnjenje da su one više reakcija detoksikacije organizma. Još jedan opširan i kvalitetan članak.
    Jako su skupi preparati od njega i dobro je makar ovu gljivu naučiti prepoznavati
    [URL unfurl="true"]https://modroizeleno.com/biljna-apoteka…ralna-svojstva/[/URL]

Ove godine sam nabrao dosta toga. Od nane/mente, preko divljeg origana, majčine dušice, bokvice/trputac, trnine, šipka...
    U zimsko vrijeme mi je najdraži čaj od đumbira. Za jednu dozu kuha se jedna čajna kačićica naribanog đumbira u 2.5 dcl vode oko 5 minuta. Procjedi se i ostaviti da se ohladi na ispod 40°C radi meda, da se ne uništi ono najbolje u njemu. Procjediti limuna po želji. Odlična stvar kod prehlade, gripe i naravno covida. Uz kapi tinkture ćuranovog repa mislim da je nešto ekstra.
    Probao sam i ljeti ledeni čaj, sve isto se radi osim što se ohladi u frižideru. Ekstra!

• Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator. The last reply was more than 365 days ago, this thread is most likely obsolete. It is recommended to create a new thread instead.
    • :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

Participate now!

Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.