Posts by sv. Jeronim


    A šta ćemo sa logičkim primjerom drveća?


    Kad drugi ne žele, pa moram ja :).
    Konkretan izazov sa brojkama?


    Bitno je razumeti koliko je on mogao opisati nešto, to je suština. Hajde da se pretvaramo da dan traje 24 sata i razmotrimo ostale dane, pa sami zaključite koliko to ima smisla. Na petom danu, Bog stvara morske životinje i ptice, govorimo o 251.000 vrsta stvorenih u 24 sata. Da li znate o kojoj se cifri radi? Ako saberemo sve poznate vrste živih bića koja su nastala u periodu od 3 do 6 dana, kako to opisuje današnja biologija, dolazimo do brojke od 8,8 miliona vrsta nastalih u 72 sata, pri čemu su neke specifične za određena mikropodručja. Na šestom danu, čovek imenuje sve životinje koje su prethodno nastale, i to sve u 24 sata. Pritom stabla moraju da narastu u 3. danu u roku od 24 sata, što je biološki nemoguće, s obzirom da nijedno stablo ne može tako brzo izrasti iz zemlje, a pričamo o 320.000 vrsta biljaka, od kojih neke jako sporo rastu. Jasno je da u ovom kontekstu ne može biti reč o 24-satnom danu. Sva ostala bića nastaju u naredna 48 sati. Ovo nije tehnički, biološki, matematički niti logički izvodljivo u tom vremenskom okviru. Ako ne uključimo DNK u priču, što bi dodatno zakomplikovalo stvari do te mere da ni egzegeza ni hermeneutika ne bi mogle pomoći u odbrani kreacionizma. Hoćete li forsirati narativ da su neke vrste nastale nakon, što je doslovno podrška evoluciji, ili, ako to nije slučaj, onda Veliki prasak pobeđuje. Dakle, pitam vas, koliko traje dan u Knjizi postanja tokom stvaranja i kako ste došli do tog zaključka?

    Sveti Talalej bio je hrabri rimski vojnik, rodom iz Melitene, današnje Turske. Zbog svoje vere, odbio je sudjelovati u vojnim aktivnostima koje su suprotne kršćanskim vrednostima, a to mu nije donelo ništa dobro u očima rimskih vlasti. Umesto da ga poštede, odlučili su ga podvrgnuti surovom mučenju, kako bi ga prisilili na odricanje od vjere.

    Talalej nije popustio pred patnjama i nije odstupio od svojih uverenja. Štoviše, njegov brat, također hrišćanin, hrabro je pružao podršku tijekom mučenja, ali su ga također pogubili. Na kraju je Talalej ubijen, postajući mučenik za svoju veru.

    Sveti Talalej postao je simbol hrabrosti i odanosti veri u teškim vremenima. Njegova žrtva i hrabrost ostavili su dubok trag u svetom predanju i istoriji, a njegovo ime se često spominje u kontekstu mučeništva. Da je danas živ, bio bi ravnozemljaš velikomučenik.



    Kada si video faraona da odgovara na ovakav nedostojan pergament moje pažnje. Da prevedem kada rob pošalje faraonu kopiran tekst bez pažnje gospodar ga ne gleda.


    Nego Jeronime, kako ti se sviđa profilna slika, samo na ovom forumu ko želi dobije super profil sa posebnom bojom, ikonom, nazivom. Vidiš kako je lijep taj hram Sv. Save pored tvog imena sv. Jeronim. ;)


    Da prava pravoslavna slika, umeš da izabereš. Još da dodamo izgubljene ovce foruma :cool:


    Mislim da je to pre svega pitanje za zene hriscanke - sta oni smatraju,kako je za njih bolje da se oblace,sta im nalaze savest...!?


    Zato ti i odgovaraš. Ma naravno šalim se. Verujem da je to pitanje na koje treba da da sveštenstvo kao duhovni autoritet kao vasione mudrosti.

    ...inace,sto se muskarca tice,ako je on trenutno zainteresovan za zenskog tela umesto za bogosluzenje,ti njemu zenu mozes spakovati u veliku kartonsku kutiju i on ce razmisljati kako je obucena zena unutra,kakav donji ves trenutno koristi i t.d.


    Ako je zainterosovan ne treba da mu se pomogne u tome.


    Pa kad bi pojeo te 12 zivotinje onda bi se mogao okrenuti nekim drugim 12,pa trecim 12 i t.d. - dakle bilo je izuzetno veliki broj cistih,dakle JESTIVIH zivotinja koja su mu bila na raspolaganju i posto on nije imao nikakvog iskustva u zivotu na tom plnu mogao je samo birati i eksperimentisati...dakle mogao je sve to raditi u okvirima cistih zivotinja ALI NIJE SMEO DIRETI KOD NECISTIH bi to poremetilo Bozji plan za operaciju spasavanja koja je bila u toku ...


    Da vidim kakva ti je logika forumašu.
    Imamo osmero preživjelih! - treba to da nahraniš.
    Imamo i druge životinje koje su po izlasku mogle tamaniti (čiste i nečiste)!
    Imamo nezgode u prirodi (bolesti, pošasti) - ali, gle, dobre sam volje, pa to možemo zanemariti da mi se previše ne uznojiš u stolici doma.
    Onda imamo one koje su bile samo za žrtvu predviđene.
    I još kada tome pridodamo da se ljudi nisu dugo mogli baviti poljoprivredom, kako ti misliš da su opstali od čistih samo?

    Zapravo, pokušava uskladiti znanstvene spoznaje s duhovnim uvjerenjima.

    Sveti oci Crkve nisu imali pristup modernim znanstvenim otkrićima, pa njihove izjave o evoluciji treba sagledati u kontekstu vremena u kojem su živjeli. Razumijevanje evolucijskih procesa danas nam omogućuje da promišljamo o tim pitanjima na novi način.

    Ali, i sam znaš da je dokazano. S jedne strane imaš dokaze, a s druge pretpostavku kako je moglo biti...


    Ako misliš na člana robiveka, on je imao svoje razloge zašto je otišao sa ovog foruma, i nije čovjek nigdje pobjegao. Molit ću u raspravama da se ne dotičemo pojedinca, nego da dajemo argumente u ljubavi i istini.


    To je trebalo njemu da kažeš u ovoj raspravi, pa pogledaj ti tu raspravu koju je vodio. Al, ok, ako ti tako kažeš, ne moramo o njemu...