očito da se zafrkavaju na račun krivo obrazovanih
Ne.
očito da se zafrkavaju na račun krivo obrazovanih
Ne.
Babilonci podržavaju takvu nauku. Kod nas možda ne ubijaju, ali na istoku zato ubijaju i to u dosta zemalja.
Display More
Ti brojevi samo su aproksimacije i da Adam nije morao imenovati svaku pojedinu vrstu, već skupine životinja koje je Bog doveo pred njega.Zapazi da opis stvaranja u Knjizi Postanka nije zamišljen kao precizan znanstveni izvještaj, već kao teološka poruka o Božjoj stvaralačkoj moći. Kao takav, fokus bi trebao biti na duhovnom značenju priče o stvaranju, a ne na pokušaju preciznog utvrđivanja broja vrsta koje je Adam identificirao.
Ne možemo biti dogmatični o stvarnom broju vrsta na Zemlji, što je ključni argument. Robert May, zoolog sa Sveučilišta Oxford, piše:
“Na čisto činjeničnoj razini, ne znamo do reda veličine s koliko vrsta biljaka i životinja dijelimo planetu: manje od 2 milijuna trenutno je klasificirano, a procjene ukupnog broja kreću se od ispod 5 milijuna do više od 50 milijuna”Prije svega, Adam nije trebao uloviti niti uhvatiti nijedno od tih stvorenja. Prema Postanku 2:19, Bog je doveo životinje Adamu. Drugo, iako su mnogi protivnici evolucije tvrdili da bi Adam morao identificirati milijune vrsta, stvarni broj bi najvjerojatnije bio puno manji.
Imajte na umu da Biblija izričito ukazuje da je Adam dao imena svim "zvijerima poljskim", "pticama nebeskim" i "stoci" (hebrejski: behemah) (hebrejski chayyah hassadeh). Nema dokaza da je Adam dao imena bilo kojem vodenom životu, uključujući ribe, ili bilo kojim kukcima, kornjašima ili paučnjacima. Zapravo, od dva milijuna vrsta koje su poznate, 98% su beskralješnjaci, što može uključivati sve od mekušaca i kornjaša do spužvi, crva i meduza. Kralježnjaci čine preostalih 2% i obuhvaćaju preko 40 000 različitih vrsta. Ovaj se broj dodatno smanjuje kada se isključi 25 000 morskih kralješnjaka3 i 4 000 vodozemaca4 jer je očito da oni ne pripadaju niti jednoj skupini životinja spomenutoj u Postanku 2:20.
Dodatno, 11 000 vrsta kralježnjaka o kojima je riječ najvjerojatnije bi potjecalo od daleko manjeg broja proto-vrsta da je specijacija kontinuirani proces od stvaranja. Svaki bi bio preteča životinja koje čine grupu bića koje taksonomisti nazivaju rodom5 (ili čak višim taksonomskim redom poznatim kao obitelj6) i ono što se u pripovijesti o Postanku naziva "vrstom". Vjerojatnije je da je Adam morao imenovati samo mali broj tih proto-vrsta, što je moglo biti učinjeno za nekoliko sati, s obzirom da mnogi rodovi uključuju desetke ili čak stotine vrsta. (Ako pretpostavimo da je Adam morao identificirati 2500 proto-vrsta (rodova), a on je svakih pet sekundi identificirao jednu proto-vrstu, trebalo bi mu oko tri sata i četrdeset pet minuta da završi zadatak.)
Važno je razumjeti da Bog nije samo paradirao svim stvorenjima ispred Adama kako bi im dao imena. Da bi bilo koje od ovih stvorenja ikada moglo biti njegov tjelesni, emocionalni, intelektualni ili duhovni partner, također je bilo potrebno naglasiti činjenicu da je čovjek jedinstveno stvoren i odvojen od ostatka stvorenja. Tako je Bog stvorio prikladnog partnera od Adamovog rebra (Postanak 2:21-24).
A šta ćemo sa logičkim primjerom drveća?
Kad drugi ne žele, pa moram ja :).
Konkretan izazov sa brojkama?
Bitno je razumeti koliko je on mogao opisati nešto, to je suština. Hajde da se pretvaramo da dan traje 24 sata i razmotrimo ostale dane, pa sami zaključite koliko to ima smisla. Na petom danu, Bog stvara morske životinje i ptice, govorimo o 251.000 vrsta stvorenih u 24 sata. Da li znate o kojoj se cifri radi? Ako saberemo sve poznate vrste živih bića koja su nastala u periodu od 3 do 6 dana, kako to opisuje današnja biologija, dolazimo do brojke od 8,8 miliona vrsta nastalih u 72 sata, pri čemu su neke specifične za određena mikropodručja. Na šestom danu, čovek imenuje sve životinje koje su prethodno nastale, i to sve u 24 sata. Pritom stabla moraju da narastu u 3. danu u roku od 24 sata, što je biološki nemoguće, s obzirom da nijedno stablo ne može tako brzo izrasti iz zemlje, a pričamo o 320.000 vrsta biljaka, od kojih neke jako sporo rastu. Jasno je da u ovom kontekstu ne može biti reč o 24-satnom danu. Sva ostala bića nastaju u naredna 48 sati. Ovo nije tehnički, biološki, matematički niti logički izvodljivo u tom vremenskom okviru. Ako ne uključimo DNK u priču, što bi dodatno zakomplikovalo stvari do te mere da ni egzegeza ni hermeneutika ne bi mogle pomoći u odbrani kreacionizma. Hoćete li forsirati narativ da su neke vrste nastale nakon, što je doslovno podrška evoluciji, ili, ako to nije slučaj, onda Veliki prasak pobeđuje. Dakle, pitam vas, koliko traje dan u Knjizi postanja tokom stvaranja i kako ste došli do tog zaključka?
Sveti Talalej bio je hrabri rimski vojnik, rodom iz Melitene, današnje Turske. Zbog svoje vere, odbio je sudjelovati u vojnim aktivnostima koje su suprotne kršćanskim vrednostima, a to mu nije donelo ništa dobro u očima rimskih vlasti. Umesto da ga poštede, odlučili su ga podvrgnuti surovom mučenju, kako bi ga prisilili na odricanje od vjere.
Talalej nije popustio pred patnjama i nije odstupio od svojih uverenja. Štoviše, njegov brat, također hrišćanin, hrabro je pružao podršku tijekom mučenja, ali su ga također pogubili. Na kraju je Talalej ubijen, postajući mučenik za svoju veru.
Sveti Talalej postao je simbol hrabrosti i odanosti veri u teškim vremenima. Njegova žrtva i hrabrost ostavili su dubok trag u svetom predanju i istoriji, a njegovo ime se često spominje u kontekstu mučeništva. Da je danas živ, bio bi ravnozemljaš velikomučenik.
Display More
.SAM SAMCAT Veliki El Šadaj Svemogući YHVH
Jedini Bog Otac
stvorio je SVE SAM SAMCAT
Bez Pomoći Ičije
BEZ POMOĆI SINA G Yehoshue
----------------IZAIJA 44,24
Ovako govori JAHVE, otkupitelj tvoj i tvorac tvoj od utrobe:
"Ja sam JAHVE koji sam SVE STVORIO,
koji sam nebesa SAM razapeo
i učvrstio zemlju
BEZ POMOĆI IČIJE.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Nije SIN Gospodin Yehoshua NITI pomagao
NITI bilo kako UČESTVOVAO u Stvaranju.
G Yehoshua sam kaže da NIJE ništa stvorio.
----------------
SIN G Yehoshua NIJE NIKAD NIŠTA stvorio
zato jer je i sam - stvorenje!A stvorenje ne može stvarati,
jer nije i neće nikad biti Bog.--------
DA LI POŠTUJEŠ SUBOTU – 4.BZ?
-------------------
Da li naučavaš da je Božji Sin G Yehoshua = Stvoritelj, ?ili - kako kaže ZAKON:
IZLAZAK 20,11
Ta i JAHVE je šest dana STVARAO
nebo, zemlju i more i sve što je u njima,
YHVH BOG OTAC JE STVORITELJ !
?????????
=========
Kada si video faraona da odgovara na ovakav nedostojan pergament moje pažnje. Da prevedem kada rob pošalje faraonu kopiran tekst bez pažnje gospodar ga ne gleda.
Ma i ako ne uzmeš da je 24 sata bukvalnih opet nemaš prostora za evoluciju.
Imamo znanost!!!
Približi kursor hramu i reci mi što radi? Koje su to izgubljene ovce foruma?
Okreće se u skladu sa rotacijom Zemlje.
Ja mislio da ćeš ti sad ispisati malo jači referat, a ti škrt na riječima hmpp
To je dosta, dobio si i previše. Na nekim drugim pitanjima ćemo detaljnije.
Nego Jeronime, kako ti se sviđa profilna slika, samo na ovom forumu ko želi dobije super profil sa posebnom bojom, ikonom, nazivom. Vidiš kako je lijep taj hram Sv. Save pored tvog imena sv. Jeronim.
Da prava pravoslavna slika, umeš da izabereš. Još da dodamo izgubljene ovce foruma :cool:
Kako imamo barem dva pravoslavna apologeta, ovdje im možemo postavljati pitanja. Reci nam sv. Jeronime zašto grčka i rumunska pravoslavna crkva slave Božić na 25.12. - jesu li katolici imali ikakav utjecaj ili je nešto drugo po srijedi?
Zato što su prihvatile reformisani kalendar.
Inače Jeh. svjedoci vele da je taj jedan dan stvaranja 1000 godina, baš su me iznenadili sa tim tumačnjem, ja mislio oni kreacionisti, a kad ono....
Ni oni nemaju potpuno razumevanje istine, samo su uzeli taj stih i njega se drže, dalje ne razumeju.
Mislim da je to pre svega pitanje za zene hriscanke - sta oni smatraju,kako je za njih bolje da se oblace,sta im nalaze savest...!?
Zato ti i odgovaraš. Ma naravno šalim se. Verujem da je to pitanje na koje treba da da sveštenstvo kao duhovni autoritet kao vasione mudrosti.
...inace,sto se muskarca tice,ako je on trenutno zainteresovan za zenskog tela umesto za bogosluzenje,ti njemu zenu mozes spakovati u veliku kartonsku kutiju i on ce razmisljati kako je obucena zena unutra,kakav donji ves trenutno koristi i t.d.
Ako je zainterosovan ne treba da mu se pomogne u tome.
Maki i ja smo ti teški kreacionisti - čim čujemo riječ "evolucija" makar i teistička, digne nam se kosa na glavi.
Ma teški ste vi da naučite nešto od drugih, kad ja završim sa vama dvojicom, Dokins će biti beba za vas dvojicu. Idemo, radne akcije na forumu, svesku u ruke i pišite, a ja ću da vam diktiram :-).
Marko i Kainose učite od ove inteligencije, ona zna kako je bilo, još da vas dvojicu ažuriramo na 2024. :-).
Interesantno da neko vjeruje u ravnu Zemlju a i u evoluciju. 🤔
To nije tema, molim te drži se teme.
Pa kad bi pojeo te 12 zivotinje onda bi se mogao okrenuti nekim drugim 12,pa trecim 12 i t.d. - dakle bilo je izuzetno veliki broj cistih,dakle JESTIVIH zivotinja koja su mu bila na raspolaganju i posto on nije imao nikakvog iskustva u zivotu na tom plnu mogao je samo birati i eksperimentisati...dakle mogao je sve to raditi u okvirima cistih zivotinja ALI NIJE SMEO DIRETI KOD NECISTIH bi to poremetilo Bozji plan za operaciju spasavanja koja je bila u toku ...
Da vidim kakva ti je logika forumašu.
Imamo osmero preživjelih! - treba to da nahraniš.
Imamo i druge životinje koje su po izlasku mogle tamaniti (čiste i nečiste)!
Imamo nezgode u prirodi (bolesti, pošasti) - ali, gle, dobre sam volje, pa to možemo zanemariti da mi se previše ne uznojiš u stolici doma.
Onda imamo one koje su bile samo za žrtvu predviđene.
I još kada tome pridodamo da se ljudi nisu dugo mogli baviti poljoprivredom, kako ti misliš da su opstali od čistih samo?
Zapravo, pokušava uskladiti znanstvene spoznaje s duhovnim uvjerenjima.
Sveti oci Crkve nisu imali pristup modernim znanstvenim otkrićima, pa njihove izjave o evoluciji treba sagledati u kontekstu vremena u kojem su živjeli. Razumijevanje evolucijskih procesa danas nam omogućuje da promišljamo o tim pitanjima na novi način.
Ali, i sam znaš da je dokazano. S jedne strane imaš dokaze, a s druge pretpostavku kako je moglo biti...
Ako misliš na člana robiveka, on je imao svoje razloge zašto je otišao sa ovog foruma, i nije čovjek nigdje pobjegao. Molit ću u raspravama da se ne dotičemo pojedinca, nego da dajemo argumente u ljubavi i istini.
To je trebalo njemu da kažeš u ovoj raspravi, pa pogledaj ti tu raspravu koju je vodio. Al, ok, ako ti tako kažeš, ne moramo o njemu...