Posts by Maki

    Apostoli su imali više spisa nego što je danas sačuvano. Novi zavet nije celokupan. To predanje koje je sačuvano, bilo je sigurno prethodno zapisano, pa se kasnije izgubilo. To je bio glavni razlog sabora 325. godine u Nikeji, jer da su imali sve pismeno nebi trebali da se sastanu da utvrde šta je ispravno a šta nije. Origen na primer je zapisao sva izvorna učenja i predavanja, samo ipak su ih kasnije proglasili herezom.

    Da novi zavet nije celokupan možemo pročitati u njemu:

    U novom zavetu se pominju pisma kao, Poslanica pre poslanice Korinćanima (1 Kor 5:9), još jedna poslanica Efescima (Ef 3:3), poslanica iz Laodikije (Kol 4:16), još jedna poslanica od Jude (Juda 1:3). One što su poznate.

    To su samo one što su poznate...

    Da, nije sve sačuvano od apostola u pisanoj formi ali je sačuvano unutar Crkve kao Predanje. Zato i jesu bitni Sv. Oci koji su sačuvali i taj dio apostolskih učenja. A da nije sve bilo zapisano znamo iz riječi samih apostola da su nešto učili putem pisanih poslanica a nešto usmenom riječju.

    Nijedna knjiga ne sadrži sve odgovore, niti to može, niti je Mormonova knjiga zamena za Bibliju, ipak Mormonova knjiga sadrži puninu jevanđelja a Biblija samo deo. Jedan veliki deo ipak mnogi obredi i uredbe jevanđelja Isusa Hrista fale u Bibliji ili nisu dovoljno jasno opisani. Tek kada ove obe knjige uzmemo da budu zajedno u našoj ruci razumemo sve pricipe jevanđelja.

    Za te dopune i preciziranja služi Sveto Predanje sačuvano u Crkvi. A ne neka knjiga otkrivena prije 150 godina. Kako su apostoli koji nisu znali za Mormonovu knjigu mogli voditi hrišćanske zajednice?

    Jesi li ikad cuo onu poslovicu "umiljato jagnje,dve majke doje"?

    Tako je Isus samo sredstvo preko kojeg Jehova spasava ceo ljudski rod,to je mogao da bude bilo koji poslusni andjeo ,ali Isus se prvi ponudio kao dobrovoljac "Evo mene,posalji mene" time je postao i nas otac vecni jer nas je oziveo svojom zrtvom.

    Da li si mozda zaboravio predsliku kako Avram hoce da prinese svog sina Isaka na zrtvu?

    E pa to je posluzilo da se vidi kako je Jehova Bog prineo svog sina na zrtvu i tako je Jehova Bog jedini pravi Spasitelj,a Isus samo sredstvo i to ne malo sredstvo zbog cega mu iskazujemo ogromno postovanje,Razmisli samo kolko je bio veliki posao Jehove Boga da sacuva Davidovu lozu,a potom da prebaci zivot svog sina Mihaila u utrobu device Marije da se rodi kao beba Isus? Mislis li da je tajh posao bilo Lak i nebitan???

    Isus je Spasitelj. Nema drugog Spasitelja sem Isusa Hrista niti se ikakav drugi Spasitelj stavlja u opciju. Spasiti ljude od smrti, grijeha i đavola nije moglo nikakvo stvorenje, nikakav anđeo već jedino Sam Bog.

    I sta je tu cudno?

    Jel cudno to sto je na samom pocetku ljudske pobune u Edenskom vrtu ,Jehova Bog pripremio plan za spasenje ljudi tako sto je obecao zenino seme koje ce unistiti sotonu?

    Zar nije Spasitelj onaj koji je napravio plan spasenje i obezbedio sredstvo spasenja,a posto je Isus Hrist sredstvo tog spasenja s puno razloga se moze reci da nam je i Isus spasitelj bas kao i vecni otac ili po naski drugi otac jer nas je svojom prolivenom krvlju otkupio.

    Ne pripisuje li se uspeh ili neuspeh nekog vladara zemlje ili preduzeca pre svega vodji,a potom onima koji su izvrsavali naredjenja?

    Zasto od komarca pravite magarca ,bas kao fariseji.

    Manje mantre. Jahve je JEDINI Spasitelj a Hristos Se direktno naziva Spasiteljem. Zbroji dva i dva.

    Isus se razlicito pise i izgovara na razlicitim jezicima,potice od Jevrejskog imena Jehoshua sto znaci Jehova je Spasenje,i to ime Jehoshua ili Isus je uobicajeno u Jevreja,naprimer u Bibliji posle 5.Mojsijevih knjiga ide 6.Knjiga Isusa sina Navinova.

    Ali ime Jehova ne nosi niko sem pravoga i istinitog Boga Svemoguceg,Stvoritelja svega sto se vidi i sto se ne vidi,

    I kao sto je Bog menjao imena ljudima Avram-Avraham, Jakov- Izrael itd,tako je i andjelu Mihailu nadenuo da mu zemaljsko ime bude Isus,a kasnije je andjeo Mihailo zbog svojih zasluga na zemlji dobio titulu PRVOG andjela ili arhandjel po grcki,i on je taj koji ce nas izbaviti u Armagedonu

    Otkrivenje 12:7 I posta rat na nebu. Mihailo i anđeli Njegovi udariše na aždahu, i bi se aždaha i anđeli njeni.

    Imaš problem u narativu. Mihailo nije jedini arhanđel. Da, u protestantskom kanonu Pisma se jedino Mihailo naziva arhanđelom ali vidimo iz Knjige proroka Danila da nije jedini arhanđel.

    "Ali knez carstva Persijskoga staja mi nasuprot dvadeset i jedan dan; ali, gle, Mihailo jedan od prvijeh knezova dođe mi u pomoć; tako ja ostah ondje kod careva Persijskih." (Danilo 10:13).

    U Knjizi proroka Danila pod knezovima se misli na duhovna bića tj. anđele. Mihailo je JEDAN OD prvih anđela. Arhanđel kako si ti sam naveo znači prvoanđeo. Mihailo je jedan od arhanđela a ne jedini arhanđel.

    Hrist nikada ne moze da bude jednak Bogu jer znaci Bozji Poslanik,a ne Bog,

    a vi ako hocete da kazete da je Bozji poslanik (sluga) Bog Stvoritelj to je ludilo

    Vi još sniziste Hrista. Sad je Hristos samo Poslanik. Na dobrom ste putu do:
    ""Ja sam Allahov rob" - o­no reče - "meni će o­n Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti".

    Došla sam do zaključka da je to ipak moja crkva. Zato što Kristova crkva mora biti vidljiva cijelom svijetu u doslovnom smislu te riječi i kao što je pisano vrata pakla neće je nadvladati“ (Matej 16,18 ). Naravno, ne vidim zašto bi moje mišljenje utjecalo na druge ljude. Neka svatko proučava za sebe i samostalno, drugi čovjek je samo čovjek i uvijek može pogriješiti...

    Pozdrav!

    Poštujem Vaše vjerovanje mada smatram da biste trebali malo detaljnije analizirati učenja RKC.