Škapular

CharisWhispers

s u p e r m o d
Poruke
768
Poena
43

Reputacija:

"Upadi Saracena u Svetu zemlju oko 1300. prisilili su karmelićane na preseljavanje u Europu. Selidbe su za posljedicu imale napuštanje pustinjaštva i utemeljenje tridesetak prosjačkih redova na europskom tlu. Lionski sabor prihvatio je odluku o sekularizaciji 22 prosjačka reda, dok su karmelićani, s određenim vremenskim odmakom, priznati kao crkveni red. U trenutcima borbe za opstanak Reda tijekom njegova prijelaza s pustinjaštva na prosjaštvo i samog pitanja odobrenja, Šimun Stock zatražio je od zaštitnice Reda, Blažene Djevice Marije, zagovor za Crkveno priznanje reda. Prema predaji je 16. srpnja 1251. imao viđenje Marije, koja mu je predala škapular uz poruku:[1]

"Primi, moj ljubljeni sine, škapular svojega Reda: on je posebni milosni znak, koji sam izmolila za tebe i djecu gore Karmelske. Tko u tom odijelu umre, neće vidjeti ognja vječnoga. Vidi, to je znak spasenja, zaštita u pogibeljima, zalog mira i vječnog saveza sa mnom."
3234.png


Pobožnost se ubrzo proširila Europom, a njezino je širenje bilo obilježeno osnivanjem laičkih »škapularskih bratovština«, koje su do danas ostale sastavnim dijelom karmelićanskih redovničkih zajednica. Papa Pio X. dopustio je članovima škapularskih bratovština nošenje »škapularskih medaljica« mjesto smeđeg suknenog škapulara, koje s jedne strane imaju lik Srca Isusova, a na drugoj Marijinu sliku. Važnost škapulara u karmelskoj pobožnost utvrdila se tijekom stoljeća toliko da se glavna svetkovina reda, Gospa Karmelska, nerijetko naziva Škapularevo, dok je u nekim redovničkim zajednicama (kongregacijama) škapularska medaljica oznaka pripadništva. Svrha i značenje škapulara u karmelskoj pobožnosti jest posveta Mariji prema Crkvenom načelu »Per Mariam ad Jesum« (Po Mariji k Isusu). Prema kazivanju vidioca, Marija se u Lourdesu i Fatimi ukazala zaogrnuta smeđim škapularom. Papa Pio XII. u svom pismu od 11. veljače 1950. potiče na nošenje škapulara kao oblika posvete Prečistom Srcu Marijinu, kao što je to činio i njegov prethodnik Pavao VI.:[2]

"Sveti Škapular, kao odjeća Blažene Djevice Marije doista je znak i jamstvo njezine zaštite. Ipak, ne smiju misliti koji to sveto odijelo nose, da će lako postići svoj spas. Apostol naime upozorava: sa strahom i drhtanjem nastojte da postignete svoje spasenje. (Fil 2,12)"
Iako nije potvrđena povijesna utemeljenost tzv. »subotnje povlastice« (Bolla Sabatina), pod kojom se razumije obećanje što je papa Ivan XXII. dobio za Gospina ukazanja 3. ožujka 1322. u Avignonu, a koje glasi:

"Tko umre odjeven u škapular, a očuva u svom životu stalešku čistoću, bit će u jednu od prvih subota nakon smrti (tj. što prije) oslobođen iz čistilišta."
32343.jpg
Crkveni nauk ne umanjuje vrijednost škapulara i subotnje povlastice jer se isti temelje na sakramentalnom nauku Crkve. I škapular i subotnja povlastica više puta su Crkveno priznati i preporučeni te oboje imaju naslov blagoslovine (sakramentalije). Papa Pavao V. odobrio je izdavanjem posebnog dekreta 1613. valjanost subotnje povlastice pod uvjetom ispravnog pristupa pobožnosti, prema Crkvenom nauku o blagoslovinama (KKC 1670 i Sacrosanctum concilium, točka 60.).[3]"
Izvor: Link

Što vi mislite o ovoj privatnoj objavi?
Da li su ovakve poruke u skladu sa Biblijom?
 
Poslednja izmena:
+!
"Sveti Škapular, kao odjeća Blažene Djevice Marije doista je znak i jamstvo njezine zaštite. Ipak, ne smiju misliti koji to sveto odijelo nose, da će lako postići svoj spas. Apostol naime upozorava: sa strahom i drhtanjem nastojte da postignete svoje spasenje. (Fil 2,12)"


Što vi mislite o ovoj privatnoj objavi?
Da li su ovakve poruke u skladu sa Biblijom?
Nitko od 'katolika' nije dužan vjerovati u privatne objave.


Mt 7,13-14
Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu.
O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze!


Knjiga 'Biblija' jest nadahnuta Duhom Svetim, ali nitko ne može Duha Svetog ukalupiti poput 'Aladina'.

Netko će dolaziti pred Gospodina govoreći:
"Evo me, Učitelju! U Tvoje Ime sam propovijedao, krstio, činio čudesa,..."
Netko će pitati Gospodina:
"Da nisam ja izdajica?"

Itd.
Svaki pojedinac dolazi Ljubavi na svoj način, a je li nešto u skladu s 'Biblijom' ili ne, zna Sveznajući,
a osobito zna, je li nešto u skladu s Njegovom Voljom ili ne.
 
Svaki pojedinac dolazi Ljubavi na svoj način, a je li nešto u skladu s 'Biblijom' ili ne, zna Sveznajući,
a osobito zna, je li nešto u skladu s Njegovom Voljom ili ne.
Odgovornost podrazumijeva da pojedinac može prosuditi što je dobro, a što nije. Kada to ne bi tako bilo, nitko nikog ne bi mogao ukoriti za loše motive, a bližnji bi onda stradali jer nije bilo mudrosti da ih opomene. NO, danas je popularno da se njeguje kultura u kojoj se sve relativizira i gdje se kritika ne smatra poželjnom...
1. Sol 5:20,21 - "Sve provjeravajte: dobro zadržite, svake se sjene zla klonite!"
1. Iv 4:1 - "Ljubljeni, ne vjerujte svakome duhu, nego kušajte duhove, jesu li od Boga; jer mnogi lažni proroci iziđoše na svijet."
 
+!
Lk 12,4244
Reče Gospodin: "Tko li je onaj vjerni i razumni upravitelj što će ga gospodar postaviti nad svojom poslugom da im u pravo vrijeme daje obrok?
Blago onome sluzi kojega gospodar kada dođe, nađe da tako radi.
Uistinu, kažem vam, postavit će ga nad svim imanjem svojim."


Osobno nemam službu 'upravitelja', ali nisam baš ni tuntlav.

Možda ti imaš službu 'upravitelja', ali sigurno ne u 'katoličanstvu', jer u 'Katoličkoj Crkvi' postoje službe,
u kojima su odgovorne osobe također dobro upoznate s navedenim citatatima iz 'Ljubavnog Pisma',
koje je crkveno učiteljstvo odobrilo.

Može netko misliti i tvrditi, da je crkveno učiteljstvo stoljećima sa svim službama - brzopleto, površno, neodgovorno, pod utjecajem lažnih proroka, nekritično,...
Što je prava istina, saznat će se!
 
Poslednja izmena:
+!
नमस्ते
Mene ne 'svrbi' škapular.
No, možda saznam tvoj odgovor na temi 'Zagrobni život'.
 
+!
Po mogućnosti: iskren i jednostavan.
Kulturno je uopće odgovoriti.
 
+!
Po mogućnosti: iskren i jednostavan.
Kulturno je uopće odgovoriti.
A na što da odgovorim, da li sam ispustio tvoje pitanje?
I pokušaj u buduće ako tražiš od nekog odgovor ili direktno komentiraš neku osobu od koje očekuješ osvrt, onda citiraj tu osobu kako bi znala da se odnosi na nju i da joj to dođe u obavijesti...
 
Nazad
Vrh