Čista & nečista hrana

Da li bi kršćani trebali jesti nečistu hranu?

• Da

Glasovi: 3 42.9%
  • Ne

Glasovi: 4 57.1%

• Ukupno glasača
    7

καιnos

Spirit Junkie
A d m i n
Reakcijski bodovi
306
Bodovi
83
Poznato je da Židovi jednostavno ne jedu i ne dotiču svinjetinu. Muslimani također. Pa zašto kršćani jedu šunku, slaninu i ostale svinjske prerađevine?

Zabrana “nečistog” svinjskog mesa
se spominje u Levitskom zakoniku: “A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa – za vas je nečista.”

Također se spominje i u Ponovljenom zakonu 14,8: “A svinja, premda ima papke razdvojene, ne preživa: neka je za vas nečista. Njezina mesa nemojte jesti niti se njezina strva doticati.”

Jesu li ”rani kršćani” jeli svinjetinu?

Neki vjeruju da “rani kršćani” nisu jeli svinjetinu, a da je trend konzumiranja došao kasnije. Ovo je tehnički točno, ali ne toliko kasno da se točka preokreta ne nalazi u Novom zavjetu.

Ključni trenutak se nalazi u Djelima, poglavlje 15, koje opisuje sabor u Jeruzalemu. Ovaj susret se održao radi rješavanja sukoba između židovskih kršćana iz Jeruzalema, i neznabožačkih kršćana iz Antioha u Siriji. Prvi su htjeli da drugi slijede mojsijevske običaje kao što je obrezanje.

DOZNAJTE Što Biblija kaže o jedenju svinjetine?

Izaslanstvo – vođeno apostolom Pavlom i njegovim prijateljem Barnabom – se trebalo posavjetovati sa starješinama crkve u Jeruzalemu. To je zapravo bio trenutak kada se Crkva modernizirala. Bez toga, kršćanstvo možda ne bi imalo polet koji nam je poznat, a možda ne bi ni preživjelo do danas.

Rezultat je bilo pismo poslano neznabožačkim vjernicima koje se završavalo ovakvim dogovorom: “uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva.” (Djela 15,29).

Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti

U stvari, neki vjeruju da je Isus već ukazao na to, govoreći: “Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje.” (Marko 7,15).

Ovo je možda navelo Pavla da kaže: “Znam i uvjeren sam u Gospodinu: ništa samo od sebe nije nečisto.” (Rimljanima 7,14).

Kako god se ova debata nastavila razvijati, odluka donesena od strane židovskih vjernika na skupu u Jeruzalemu da se neznabošcima dozvoli da postanu kršćani, bez držanja židovskih odrednica o prehrani i obrezivanja, vjerojatno je ključni faktor zbog čega je kršćanstvo postalo prava vjera poznata diljem svijeta.

Jasno je da je članstvo kršćanskoj zajednici zasnovano na vjeri u Krista, potvrđeno dolaskom Svetog Duha na učenike, ne na vanjskim obilježjima, piše Christian Today.

Preuzeto sa https://www.novizivot.net/zasto-krscani-jedu-svinjetinu/

Da li se slažete sa gore navedenim tekstom, preuzetog sa jednog protestantskog portala. Ako da, navedite razloge - ako ne, isto.

Svakako kršćani ne trebaju jesti nečistu hranu tj. bilo kakve životinje....trebaju biti vegetarijanci...kako na nebu tako i na zemlji ! Takvi su bili Isusovi učenici i poznati nazirej i Isusov brat Jakov koji nikad nije jeo meso...povjesno poznato. To da su i ostali apostoli bili vegetarijanci je manje poznato.

Nego Maki, što vjeruješ po ovom pitanju. Smiju li kršćani jesti svinju i druge nečiste životinje?

Da. U 15. poglavlju Djela apostolskih apostolski sabor u Jerusalimu je odlučio o tome koji se uslovi trebaju postaviti pred hrišćane iz neznaboštva. I nigdje se ne navodi da moraju poštovati zakone o hrani iz Starog zavjeta.

Da. U 15. poglavlju Djela apostolskih apostolski sabor u Jerusalimu je odlučio o tome koji se uslovi trebaju postaviti pred hrišćane iz neznaboštva. I nigdje se ne navodi da moraju poštovati zakone o hrani iz Starog zavjeta.

Znači kršćani mogu jesti zmije, gmazove, krokodile, mačke, pse itd.

Mnogi misle da ta podjela u 3. Mojsijevoj važi samo za Židove - isto kao i subota. Ali sjećaš se što je Bog rekao Noju za korablju, čiste i nečiste životinje. Znači tada još nije bilo nacija. Bog je to sve imao u planu za čovječanstvo.

No ne možemo ignorisati Novi zavjet koji nam govori da zakoni o hrani ne važe više za hrišćane.

Hmmm, moram priznati da je ovo zaista "interesantna"teoloska tvrdnja vredna paznje...
...samo jedno pitanje,onako "za zagrevanje" : Ako je zaista tacno ovo sto si naveo,dakle ako su ono sto je navedeno u 15 pogl. Djelima apostolskih ZAISTA SVi USLOVI koje se trebaju postaviti pred hriscane iz neznabostva - dali je hriscanima,po tebi i to iz teoloskih razloga, dozvoljeno praktikovati zoofiliju ( imati seks sa zivotinjama ) i molim te objasni zasto !??
( molim moderatore da mi ne zameraju sto,bar na prvi pogled, idem direktno off topic ali je to iskljucivo u funkciji predmetne teme,sto cu argumentovano dokazati u produzetku).

Sol Zemlji

Znači kršćani mogu jesti zmije, gmazove, krokodile, mačke, pse itd.

Definitivno ne,to mogu mozda muslimani ( koji osim svinjetine "imaju slobodu" za sve ostalo ) ,pravoslavni,katolici,vecina protestanata ali hriscanima ,kao pripadnici NZ-og Bozjeg naroda - to je jos uvek zabranjeno t bice tako bukvalno do vecnog suda ( naime,Biblija nam jasno daje do znanja da ce upravo konsumacija neciste hrane biti jedan od kriterija na osnovu kojeg ce se odlucivati za vecni zivot svakog pojedinca).

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Na apostolskom saboru u Jerusalimu se odlučivalo da li hrišćani iz neznaboštva moraju slijediti starozavjetni zakon. Odgovor je NE. To uključuje i poštovanje zapovijesti o čistoj i nečistoj hrani. Stvar je sasvim jasna.

Na apostolskom saboru u Jerusalimu se odlučivalo da li hrišćani iz neznaboštva moraju slijediti starozavjetni zakon. Odgovor je NE. To uključuje i poštovanje zapovijesti o čistoj i nečistoj hrani. Stvar je sasvim jasna.

Zamolio sam te da mi prvo odgovoris na ono "pitanje za zagrevanje" a onda ulazimo u prvu fazi analize gde cemo temeljno obraditi sve aspekte ovog pitranja...naravno,ako bude interesa za jedno takvo istrazivanje...

Dakle ??? हिन्दी

Ubacio si mi riječ "svi". Postavljeni su uslovi vezani za poštovanje Mojsijevog Zakona.

Idemo dječjim koracima.

Zašto je održan apostolski sabor u Jerusalimu?
"Onda ustadoše neki od jeresi farisejske koji su povjerovali, govoreći da ih valja obrezati i zapovjediti da drže Zakon Mojsejev.
A apostoli i prezviteri sabraše se da izvide ovo mišljenje.
" (Dj. Ap. 15:5-6)
Upravo da bi se razrješilo ovo pitanje. Da li hrišćani iz neznaboštva moraju slijediti Mojsijev Zakon.

Šta je sabor odlučio?
"Da se čuvate od žrtava idolskih i od krvi i od udavljenoga i od bluda, (i što nećete da se čini vama ne činite drugima); od ovoga ako se čuvate, dobro ćete činiti. Budite zdravo." (Dj. Ap. 15:29).
Ovdje jasno vidimo da se nigdje ne spominje obaveza da se idalje drže pravila o čistim i nečistim životinjama.

Idemo dalje. Viđenje apostola Petra:
"Ja bijah u gradu Jopi na molitvi, i vidjeh u zanosu viđenje: nekakav sasud silažaše kao veliko platno sa četiri kraja i spuštaše se s neba, i dođe do mene.

Zagledavši u njega pažljivo, razmotrih i vidjeh četvoronožne životinje zemaljske i zvjerinje i gmizavce i ptice nebeske.

I čuh glas koji mi govori: Ustani, Petre, zakolji i jedi.

A ja rekoh: Nipošto, Gospode, jer ništa pogano ili nečisto nikada ne uđe u moja usta.

I odgovori mi glas sa neba po drugi put: Što je Bog očistio, ti ne pogani
!
" (Dj. Ap. 11:5-9)
Apostol Petar pita kako može jesti nečiste životinje a glas mu odgovara da je Bog očistio sve životinje. Bog je u Starom zavjetu određene životinje proglasio nečistim a u Novom je izdao novu zapovijest.

Ubacio si mi riječ "svi". Postavljeni su uslovi vezani za poštovanje Mojsijevog Zakona.

Idemo dječjim koracima.

Zašto je održan apostolski sabor u Jerusalimu?
"Onda ustadoše neki od jeresi farisejske koji su povjerovali, govoreći da ih valja obrezati i zapovjediti da drže Zakon Mojsejev.
A apostoli i prezviteri sabraše se da izvide ovo mišljenje.
" (Dj. Ap. 15:5-6)
Upravo da bi se razrješilo ovo pitanje. Da li hrišćani iz neznaboštva moraju slijediti Mojsijev Zakon.

Šta je sabor odlučio?
"Da se čuvate od žrtava idolskih i od krvi i od udavljenoga i od bluda, (i što nećete da se čini vama ne činite drugima); od ovoga ako se čuvate, dobro ćete činiti. Budite zdravo." (Dj. Ap. 15:29).
Ovdje jasno vidimo da se nigdje ne spominje obaveza da se idalje drže pravila o čistim i nečistim životinjama.

Tako je,idemo dalje:

Idemo dalje. Viđenje apostola Petra:
"Ja bijah u gradu Jopi na molitvi, i vidjeh u zanosu viđenje: nekakav sasud silažaše kao veliko platno sa četiri kraja i spuštaše se s neba, i dođe do mene.

Zagledavši u njega pažljivo, razmotrih i vidjeh četvoronožne životinje zemaljske i zvjerinje i gmizavce i ptice nebeske.

I čuh glas koji mi govori: Ustani, Petre, zakolji i jedi.

A ja rekoh: Nipošto, Gospode, jer ništa pogano ili nečisto nikada ne uđe u moja usta.

I odgovori mi glas sa neba po drugi put: Što je Bog očistio, ti ne pogani!" (Dj. Ap. 11:5-9)

Slazem se,to zaista jeste vizija koju je imao apostol Petar.
Idemo dalje:

Apostol Petar pita kako može jesti nečiste životinje

Tako je,idemo dalje:

a glas mu odgovara da je Bog očistio sve životinje. Bog je u Starom zavjetu određene životinje proglasio nečistim a u Novom je izdao novu zapovijest.

Heeeeej,polako prijatelju,ti bi na ociju svih da falsifikujes Sveto Pismo...
Zasto podmeces apostolu to sto nije rekao kako bi opravdao svoju tvrdnju ???
Dozvoli mi da ponovo citiram deo teksta kojeg si sam izneo a koji sadrzi Bozji odgovor,mislim ONAJ PRAVI A NE TAJ KOJEG SI TI FALSIFIKOLVAO:

Što je Bog očistio, ti ne pogani!"
Ovo je dakle Bozji odgovor na pitanje apostola u toku te vizije i taj se razgovor zavrsava u tom trenutku...!?
Jel zaista tako ???
Pa nije prijatelju,nije tako nego se taj razgovor zavrsava tek kada su te konkretne reci , IZ NEKOG KONKRETNOG RAZLOGA, bile ponovljene triput !!!
Evo ti Bibliskog dokaza:

Dj.11,9.10:
"...
A glas mi odgovori drugom s neba govoreći: što je Bog očistio ti ne pogani.
A ovo bi triput;
i uze se opet sve na nebo..."

E sad pre nego sto krenemo na analizu vizije u smislu sta ona pretstavlja,koja je simbolika,koja je konkretna poruka i kome je sve upucena,daj da prvo rasistimo STA JE TO STO JE APOSTOL DO TADA POGANIO !!!
Dali je apostol na svoju ruku poganio svinje,bube i sve druge neciste zivotinje ???
Pa naravno da ne,bio je dat konkretan SZ-ni zakon koji je pod smrtnom pretnjom branio Bozjem narodu konsumacju necistog mesa stroga apostol je u vezi te moguce pretpopstavko POTPUNO NEVIN !!!
Dakle sta je to sto je jos uvek bilo pogano u ocima apostola ali vise nije bilo "u Bozjim"...???

Koga je i u kom smislu apostol ( kao i svi jevreji onog vremena) tretiao,smatrao,dozivljavao ili kategorizirao kao POGANE i sta je to realno znacilo ???

Ovo je krucijalno pitanje koje nam daje smernice u kom se pravcu trebamo kretati u nasu dalju analizu ( sledece je analiza na sam znacaj poruke,kako je apostol to razumeo i kako su to razumeli oni kojima je apostoj sve to prepricao da bi na kraju sve to upopredili sa onim sto si ti razumeo).

Dakle ???

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Kakva gomila besmislica.

"6. Zagledavši u njega pažljivo, razmotrih i vidjeh četvoronožne životinje zemaljske i zvjerinje i gmizavce i ptice nebeske."
Petar vidi razne životinje uključujući i nečiste.

"7. I čuh glas koji mi govori: Ustani, Petre, zakolji i jedi."
Bog mu kaže da jede te životinje.

"8. A ja rekoh: Nipošto, Gospode, jer ništa pogano ili nečisto nikada ne uđe u moja usta."
Petar odgovara da ne smije jer su to nečiste tj. pogane životinje. Zašto ovo govori? Zato što je u Mojsijevom Zakonu bilo predviđeno koje su životinje nečiste za jelo.

"9. I odgovori mi glas sa neba po drugi put: Što je Bog očistio, ti ne pogani!"
Bog mu odgovara da su te životinje očišćene i da ih Petar ne treba više smatrati poganima. Riječ "ti ne pogani" je u kontekstu nove zapovijesti Božije da ne postoje više nečiste životinje za hranu. Petar je do tada poganio nečiste životinje a sada je dobio zapovijest da to više ne čini. Da ih je nastavio poganiti prekršio bi Božju zapovijest. Što čine svi oni koji bi i danas hrišćane da vrate pod Zakon.

Jasno kao dan. Riječima Gospoda Isusa Hrista: "Ništa nema što bi čovjeka moglo opoganiti od onoga što spolja ulazi u njega, nego što izlazi iz njega ono je što pogani čovjeka." (Marko 7:15).

To je makar lako.
Da li je medicinski dokazano da je biljna hrana zdravija od životinjske? Jeste.
Da li treba da pazimo na ishranu? Apsolutno.
( Ko da odoli jagnjetu ili prasetu? 😂)

Da li će nam Bog zameriti ako jedemo svinjsko meso kada smo gladni i kada nemamo šta drugo da jedemo? Neće.

Jedina zapovest je da ne preterujem o u hrani, da budemo umereni. Ništa nam nije zabranjeno da jedemo. Druga je stvar što zbog zdravlja treba paziti na ishranu.

Marko 7,15: "Nema ničega što izvana ulazi u čovjeka da bi ga moglo onečistiti, nego ono što iz njega izlazi, to je ono što onečišćuje čovjeka."

Ovo je navodno najjači argument onih koji zastupaju jedenje svega....ali ovo je jadan pokušaj. To što ti citiraš je nadodano, i to svaki teolog i bibličar zna. Evo ti gore pravi prijevod teksta pa uči. Nadodan je onaj dio, da Isus očisti sva jela...

Nazad
Vrh