Biblija/Tradicija/Učiteljstvo

• Pokretač teme Pokretač teme Maki
  • Datum početka Datum početka

Maki

Pravoslavac
Član
Reakcijski bodovi
220
Bodovi
63
Ovim načinom razmišljanja možemo sve osporiti. Recimo istim ovim argumentom Jevreji osporavaju tačnost hrišćanstva i govore da je sv. ap. Pavle izmišljao stvari i uvodio običaje Grka, Rimljana i drugih mnogobožačkih naroda.

Činjenica je da je potrebno da postoji autoritet koji će čuvati istinu vjere. Taj autoritet ne može biti Sveto Pismo samo po sebi jer je Sv. Pismo knjiga i ne može govoriti niti tumačiti samo sebe. Taj autoritet je Crkva, stup i tvrđa istine (1 Tim 3:15), koja je tijelo njegovo tj. Hristovo (Ef 1:23).

Riječima sv. Justina Ćelijskog:
"Sveto Pismo je izvor svetih dogmata samo u onom smislu, obliku i sadržini, kako ga od Gospoda Hrista i svetih Apostola ima, čuva i tumači jedina, sveta, saborna, apostolska Crkva Pravoslavna."

Znamo da protestanti temelje svoje učenje na Sola Scripturi i u međusobnim raspravama koriste samo Bibliju. Za katolike i pravoslavce to nije dostatno te se oslanjaju još na Tradiciju ili Sveto Predanje i Magisterij ili Crkveno Učiteljstvo. U Tradiciju možemo svrstati učenje kršćanskih otaca. Kada je u pitanju proučavanje Biblije - taj zadatak ostavljau Crkvi "kao jedinom tumaču Biblije".

Evo to je bio kratak uvod, pa evo sad ste vi na redu - iskažite svoje mišljenje po ovoj temi. Po meni Tradicija mora biti u skladu, ali ako pogledmao učenje crkvenih otaca, vidjet ćemo da se njihova učenja razlikuju u vezi mnogih doktrinarnih tačaka. Bibliju može pojedinac razumjeti uz pomoć Božjeg Duha. Isto tako Zapad preferira ove oce, Istok one. Pitanje za protestante, zašto je samo Sola Scriptura za njih dostatna?

Kako pojedinac može biti siguran da ima pomoć Duha? Hiljadu ljudi može tumačiti Pismo na hiljadu načina.

Npr. katolici uzimaju malo poznate kršćanske oce koji objašnjavaju da je Petar Stijena, prvi Papa. A ja sam na jednom forumu postavio njihovo oružje, tradiciju i kršćanske oce koji ne misle tako. I ovakvih stvari ima milion, ovi oci uče ono, ovi ono...svašta. Evo mog odgovora njima

Ali, dosta o tome, moja prečasna braćo; sada ću govoriti o velikom argumentu – stijeni (petra, grč.) - kojeg ste ranije spomenuli – za uspostavljanje prvenstva rimskog biskupa. Ako je to točno, raspravi bi bio kraj, ali naši očevi - a oni su zacjelo nešto znali - nisu o tome imali isto mišljenje kao mi.

Sv.Ćiril u svojoj četvrtoj knjizi o Trojstvu kaže 'Mislim da pod stijenom morate misliti na nepoljuljanu vjeru apostola'.
Sv.Hilarije, Biskup iz Poatjea u svojoj drugoj knjizi o Trojstvu kaže 'Stijena (petra) je blagoslovljena i jedina stijena vjere ispovjedane iz usta Sv.Petra' i u šestoj knjizi o Trojstvu, on kaže 'Na ovoj stijeni ispovjedanja vjere sagrađena je crkva.' 'Bog', kaže
Sv.Jerom u svojoj šestoj knjizi o Sv.Mateju, 'je zasnovao svoju crkvu na ovoj stijeni, a po toj stijeni je i apostol Petar dobio ime.' Poslije njega
Sv.Chrysostom kaže u svojoj pedeset i trećoj propovjedi o Sv.Mateju, 'Na ovoj stijeni ja ću izgraditi crkvu – to znači na vjeri ispovijedanja.' Sada, što je to ispovijedanje apostola? To je bilo ovo: 'Ti si Krist, Sin Boga živoga.'
Ambroz, Sveti Nadbiskup Milana (o drugoj glavi Efežanima), Sv.Bazil iz Selucija i očevi kalcedonskog Koncila, poučavaju upravo istu stvar. Od svih doktora kršćanske prošlosti,

Sv.Augustin zauzima jedno od prvih mjesta po znanju i svetosti. Poslušajte što on piše u svojoj drugoj raspravi o 1.Ivanovoj poslanici, 'Što znače riječi: “Izgradit ću svoju crkvu na toj stijeni?” Na toj vjeri, na tome što kaže, “Ti si Krist, sin Boga živoga”.' U toj raspravi o Sv.Ivanu nalazimo najznačajniju frazu: 'Na ovoj stijeni koju si ti ispovjedio, ja ću izgraditi svoju crkvu, budući da je Krist bio stijena.' Veliki biskup nije baš vjerovao da je crkva bila izgrađena na Sv.Petru, tako da je rekao ljudima u svojoj trinaestoj propovijedi 'Ti si Petar, i na toj stijeni (petra) koju si ti ispovijedio, na toj stijeni koju si spoznao govoreći, “Ti si Krist, Sin Boga živoga”, ja ću sagraditi svoju crkvu – na meni samome koji sam Sin Boga živoga: izgradit ću je na meni, ne mene na tebi.'

Ovako kako je Sv.Augustin mislio o ovom proslavljenom odlomku, mislio je i sav kršćanski svijet tog vremena.

Dok je Isus bio na zemlji, ljudi su ga ubili baš zbog toga što su verovali svojoj crkvi, tj farisejima.
Tako i ljudi danas slepo veruju crkvi i kada bi Isus ponovo došao, teško da bi ga prepoznali.

Ovim načinom razmišljanja možemo sve osporiti. Recimo istim ovim argumentom Jevreji osporavaju tačnost hrišćanstva i govore da je sv. ap. Pavle izmišljao stvari i uvodio običaje Grka, Rimljana i drugih mnogobožačkih naroda.

Tako je s tim sto moram napomenuti da su jevreji nekada bili ali vise nisu Bozji narod sto moze biti i iskustvo nekih koji smatraju da su hriscani ali u stvari to nisu.
Naime,svako ko osporava sadrzinu Pisma po bilo kom osnovu taj u stvari ulazi u rat sa Bogom za koji mora biti unapred siguran da je to "nemoguca misija"i to iz prostog razloga sto je to Bozja rec iza koje stoji Sam Bog !!!
Inace,mesati paganske obicaje sa onim sto su propovedali apostoli je mnoooogo gore nego li mesati "babe i zabe".

Činjenica je da je potrebno da postoji autoritet koji će čuvati istinu vjere.

Tako je i taj autoritet jeste ISKLJUCIVO Sveto Pismo i nista i niko vise !!!

Taj autoritet ne može biti Sveto Pismo samo po sebi jer je Sv. Pismo knjiga i ne može govoriti niti tumačiti samo sebe. Taj autoritet je Crkva, stup i tvrđa istine (1 Tim 3:15), koja je tijelo njegovo tj. Hristovo (Ef 1:23).

Hmmmm,prosto sam iznenadjen tvojim ...pristupom ( ovo su birane reci jer je realnost nesto grublja)...
Navodis tvrdnju i zatim dajes Bibliski tekst koji sadrzi izuzetno bitnu poruku ali KOJI NEMA APSOLUTNO NIKAKVE dodirne tacke sa tvojom tvrdnjom !!!
Za razliku od tvog pristupa,ja cu dati jedan Biblijski izvestaj o caru Josiji,izrailjevog cara za kojeg stoji zapisano da je hodio po putevima Gospodnjim i koji je odlucio staviti kraj na " predanja" koja su jevreji dobivali od "njihovih otaca"a s kojima su u sustinu gnjevili Boga Nebeskoga.
Ovaj car je izmedju ostalog,odlucio da ocisti i renovira Dom Bozji ( misli se na Hrama) kako bi se ponovo organizovala svestenicka sluzba.
...medjutim,nesto mu je falilo...hteo je ali nije znao tacno sta se sve treba promeniti i kako,nije imao sve relevantne podatke na osnovu kojih bi mogao inicirati ozbiljnu duhovnu reformu u redovima izrailja ... dakle interneta nije bilo,telefona takodje,svestenici rod mu nije mogao dati odgovora na sva pitanja jer nisu se imali na sta pozvati osim na predanje od otaca a to se predanje u velikom sadrzalo paganske elemente iz paganskog komsiluka...
...i onda deluje Bog Nebeski kako bi mu dao PRAVI AUTORITET kojeg ce moci konsultirati kako bi saznao KOJA JE PRAVA BOZJA VOLJA u odnosu na svakog pojedinca .
...dao mu je KNJIGU OD ZAKONA i tebi za cudo - nije bilo ni jednog tumaca,svestenika ili sta god drugo nego je sakupio sav narod i naredio DA SE PROCITA TA BOZJA KNJIGA !!!
A kad su to sve procitali,doneta je odluka da se od tad pa nadalje u izrailju praktikuje SVE STO JE BILO ZAPISANO u toj knjizi !!!
Evo ti Biblijskog dokaza:

2 Dn.34,1.2, 14-16,,18-21,

" Osam godina bijaše Josiji kad poče carovati, i carova trideset i jednu godinu u Jerusalimu.
On činjaše što je pravo pred Gospodom i hođaše putovima Davida oca svojega i ne otstupaše ni nadesno ni nalijevo...
...I kad iznošahu novce donesene u dom Gospodnji, nađe Helkija sveštenik knjigu zakona Gospodnjega danoga preko Mojsija.
I kaza Helkija Safanu pisaru i reče: nađoh zakonik u domu Gospodnjem. I dade Helkija knjigu Safanu.
A Safan odnese knjigu caru...
I još kaza Safan pisar caru govoreći: knjigu mi dade Helkija sveštenik. I pročita je Safan caru.
A kad car ču šta govori zakon, razdrije haljine svoje.
I zapovjedi car Helkiji i Ahikamu sinu Safanovu i Avdonu sinu Mihejinu i Safanu pisaru i Asaji sluzi carevu, govoreći:
Idite upitajte Gospoda za me i za ostatak u Izrailju i Judi radi riječi ove knjige što se nađe, jer je velik gnjev Gospodnji koji se izlio na nas zato što oci naši ne držaše riječi Gospodnje da čine sve onako kako je napisano u ovoj knjizi...
...otide car u dom Gospodnji i svi ljudi iz zemlje Judine i Jerusalimljani, i sveštenici i Leviti i vas narod, malo i veliko, i pročita im sve riječi knjige zavjetne, koja se nađe u domu Gospodnjem.
I car stojeći na svom mjestu zadade vjeru pred Gospodom da će ići za Gospodom i držati zapovijesti njegove i svjedočanstva njegova i uredbe njegove svijem srcem i svom dušom svojom vršeći riječi toga zavjeta napisane u toj knjizi.."

_______________________________________________________________________________________________________

ZAKLJUCAK: Kao sto se jasno vidi iz citata,jedini pravu autoritet u vezi pitanja koja je volja Bozja za vernike jeste BOZJA KNJIGA koju je Bog dopunjivao i sacuvao kroz istoriju do dana danasnjeg - to je Knjiga koju danas nazivamo SVETO PISMO ili Biblija !!!
Toj Knjizi ne trebaju tumaci kako bi je desifrovali jer su tamo najbitniji pre svega zapovesti i uredbe Gospodnje a one su zapisane JASNO I PRECIZNO...mozda su neka prorocanstva malo specificna i traze bar nekog iskustva u vezi principa kako se to treba razumeti i opet - U OKVIRIMA BIBLIJE A NIKAKO VAN TOGA !!!

Zadnje uređeno od strane moderatora:
A ko je sakupio Sveto Pismo? Ko je odlučio da će tačno ove knjige biti dio Svetog Pisma? Odgovor je: Crkva. Crkva. Crkva. Ovih 27 knjiga NZ je npr prvi naveo 367. sv. Atanasije Aleksandrijski u jednom pismu. Nije Sveto Pismo palo sa neba. Kad Se Hristos vaznio na nebesa iza Sebe nije ostavio Bibliju već Crkvu. Šta je bio autoritet najranijih hrišćana dok spisi Novog zavjeta nisu napisani? Crkva naravno. Stub istine. Sola scriptura je izmišljotina Reformacije i dovela je do potpunog cjepkanja protestantskog hrišćanstva u milione podvrsta i grupica jer je svaka mislila da je ona protumačila Sv. Pismo kako treba.

A ko je sakupio Sveto Pismo? Ko je odlučio da će tačno ove knjige biti dio Svetog Pisma? Odgovor je: Crkva. Crkva. Crkva. Ovih 27 knjiga NZ je npr prvi naveo 367. sv. Atanasije Aleksandrijski u jednom pismu. Nije Sveto Pismo palo sa neba. Kad Se Hristos vaznio na nebesa iza Sebe nije ostavio Bibliju već Crkvu. Šta je bio autoritet najranijih hrišćana dok spisi Novog zavjeta nisu napisani? Crkva naravno. Stub istine. Sola scriptura je izmišljotina Reformacije i dovela je do potpunog cjepkanja protestantskog hrišćanstva u milione podvrsta i grupica jer je svaka mislila da je ona protumačila Sv. Pismo kako treba.

Sakupili su i sredili oni koje je Bog u tom trenutku smatrao da mogu biti iskorisceni za taj posao,pa cak ako je to mozda bilo i suprotno njihovoj volji !!!
I upravo je u tome ironija kojom se Bog ocito posluzio - oni koji su vec uvelikom praktikovali razne teoloske stogodarije sa paganskim tonovima, upravo oni su ucestvovali u procesu finisiranja konecnog formata Svetog Pisma !!!
...da ne bude posle da im je neko to podmetnuo nego su njihove ruke sve to selektirali i odlucivali...naravno,pod direktnim uticajem Boga Nebeskoga !!!

Sakupili su i sredili oni koje je Bog u tom trenutku smatrao da mogu biti iskorisceni za taj posao,pa cak ako je to mozda bilo i suprotno njihovoj volji !!!
I upravo je u tome ironija kojom se Bog ocito posluzio - oni koji su vec uvelikom praktikovali razne teoloske stogodarije sa paganskim tonovima, upravo oni su ucestvovali u procesu finisiranja konecnog formata Svetog Pisma !!!
...da ne bude posle da im je neko to podmetnuo nego su njihove ruke sve to selektirali i odlucivali...naravno,pod direktnim uticajem Boga Nebeskoga !!!

Apsurdno je vjerovati Crkvi u jednom tako značajnom aspektu a u svim ostalim ne vjerovati. Činjenica je da ovo današnje Sv. Pismo imamo zbog Crkve. Inače bi vjerovali u jevanđelja po Tomi, po Filipu, po Judi itd.

Mislim da su sva najbitnija pisma već bila u crkvi još u prvim vekovima. Bog je sastavio Bibliju i nije bilo teorije da njegova reč ne bude sastavljena kako treba.
Arijanci i Crkva su definitivno koristili iste tekstove.

Postoje ogromne razlike između izvornog hrišćanstva i trenutne hrišćanske religije.

Biblija kaže da je verovanje u Sina Božijeg spasenje.
Crkva kaže da je verovanje u trojstvo spasenje.

Biblija kaže da je Isus jedini posrednik.
Crkva kaže da su svetitelji posrednici.

Biblija kaže da se ne molimo rezanim likovima.
Crkva naredjuje da se molimo.

Stefan pred smrt kaže da njegov Bog ne prebiva u građevini koju je čovek napravio.
Crkva tvrdi da su njihove građevine svete i da bez njih nema spasa.

Isus kaže da ne ponavljamo molitvu.
Crkva kaže da je ponavljamo i da čitamo iz molitvenika.

Biblija i izvorni hrišćani ne govore o Mariji kao devici.
Crkva tvrdi da jeste devica.

Biblija uči da se ne molimo anđelima.
Crkva kaže da se molimo anđelima.

Postoji još gomila razlika. Ja se samo pitam kako da verujemo crkvi?

Ja nemam problem da se pokajem ako jednom saznam da sam se ogrešio jer sam ovo pisao, ali kako da joj verujem.

Apsurdno je vjerovati Crkvi u jednom tako značajnom aspektu a u svim ostalim ne vjerovati. Činjenica je da ovo današnje Sv. Pismo imamo zbog Crkve. Inače bi vjerovali u jevanđelja po Tomi, po Filipu, po Judi itd.

Ovo sam vec pojasnio konkretnim Bibliskim dokazima stoga je korektno da se ne ponavljamo istim tezama ukoliko nemamo konretne protivdokaze.
Hvala unapred na razumevanju.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Mislim da su sva najbitnija pisma već bila u crkvi još u prvim vekovima. Bog je sastavio Bibliju i nije bilo teorije da njegova reč ne bude sastavljena kako treba.

Postoje ogromne razlike između izvornog hrišćanstva i trenutne hrišćanske religije.

Stefan pred smrt kaže da njegov Bog ne prebiva u građevini koju je čovek napravio.

Ja nemam problem da se pokajem ako jednom saznam da sam se ogrešio jer sam ovo pisao, ali kako da joj verujem.

Hmmmm, zaista me cudi kako propustate realnost da nije svaka verska zajednica Crkva stoga je bitno drzati se principa TAKO RECE GOSPOD !!!
...dakle ako li neka verska zajednica drzi SVE STO JE ZAPISANO u Svetom Pismu ( mislim na ono sto je aktuelno i nije se ispunilo Hristovom zrtvom) - onda je to zaista Crkva Hristova dok u suprotnom to definitvno nije.
...e sad to ne znaci da u toj Crkvi nece biti gresnika jer smo to svi mi ali je bitno da ta Crkva uci narod da se uz Bozju pomoc pokaje i vrati se na putevima Gospodnjim,prihvacajuci zrtvu Bozjeg Jagnjeta za nase spasenje.

Hmmmm, zaista me cudi kako propustate realnost da nije svaka verska zajednica Crkva stoga je bitno drzati se principa TAKO RECE GOSPOD !!!
...dakle ako li neka verska zajednica drzi SVE STO JE ZAPISANO u Svetom Pismu ( mislim na ono sto je aktuelno i nije se ispunilo Hristovom zrtvom) - onda je to zaista Crkva Hristova dok u suprotnom to definitvno nije.
...e sad to ne znaci da u toj Crkvi nece biti gresnika jer smo to svi mi ali je bitno da ta Crkva uci narod da se uz Bozju pomoc pokaje i vrati se na putevima Gospodnjim,prihvacajuci zrtvu Bozjeg Jagnjeta za nase spasenje.

Moram na neki način da objasnim. Crkvu svakako čine ljudi.

Ovo sam vec pojasnio konkretnim Bibliskim dokazima stoga je korektno da se ne ponavljamo istim tezama ukoliko nemamo konretne protivdokaze.
Hvala unapred na razumevanju.

Idalje nema smisla vjerovati u Sveto Pismo koje je sastavila Crkva a ne vjerovati u Crkvu. Koliko god "argumenata" iznosili kontra toga ovo će ostati osnovna rupa u protestantskoj teologiji.

A ko je odlučio da li je Njegova riječ sastavlja kako treba? Opet ponavljam prvi spisak ovih trenutnih 27 knjiga Novog zavjeta imamo u pismu sv. Atanasija Aleksandrijskog iz 367. što je kasnije potvrđivano na saborima. Na Kartaginskom saboru iz 397. se jasno govori da se ovaj sadašnji kanon potvrđuje "quia a patribus ista accepimus in ecclesia legenda" u prevodu "jer smo od Otaca dobili da se ove knjige čitaju u crkvi". Dakle prihvatanje kanona Sv. Pisma se direktno povezuje sa prihvatanjem od strane Otaca Crkve čiji autoritet vi osporavate.

Ovo nije suprotno jedno drugom već upravo suprotno. Hristos kao Sin Božiji upućuje na Njegovo Božanstvo i na dogmat o Sv. Trojici.

O ovome sam već pisao.

Biblija zabranjuje da se klanjamo kipove u smislu idolopoklonstva da od kipova pravimo bogove i obožavamo ih umjesto Jednoga Boga. U Crkvi se ne klanjamo ikonama kao idolima niti ih smatramo bogovima niti im se ukazuje isto poštovanje kao Bogu. Jasno se to preciziralo u Orosu vjere 7. Vaseljenskog sabora:
"Jer ukoliko se ove stalno posmatraju u likovnim izobraženjima, utoliko se i oni koji ih gledaju pokreću ka željenju i podražavanju samih originala. I da se ovima odaje celivanje i počasno poklonjenje (ασπασμον και τιμητικήν προσκύνησιν), ali ne i istinsko služenje (λατρείαν) po veri našoj, koje priliči samo Božanskoj Prirodi"

Svaka hrišćanska denominacija ima svoje građevine gdje se vrše bogosluženja. Ako je ovo argument protiv Pravoslavne Crkva argument je i protiv bilo koje druge "crkve".

Hristos nam govori da ne govorimo puno kao neznabošci:
"A kad se molite, ne govorite mnogo, kao neznabošci; jer oni misle da će za mnoge riječi svoje biti uslišeni." (Matej 6:7) ali to ne znači da se ne treba ponavljati molitva ako se to radi iz istinske želje za molitvom. Sljedeću tvoju logiku ne bismo smjeli izgovoriti Oče Naš jer eto, Hristos je tu molitva izgovorio prije 2000 godina a mi ne smijemo ponavljati molitve.

Pisao sam i o ovome.

I ovome je pisano.

"Tako svako drvo dobro rodove dobre rađa, a zlo drvo rodove zle rađa." (Matej 7:17).
Crkvu poznaj po njenim plodovima. Pogledajmo samo na primjere bezbrojnih podvižnika koje je dala Pravoslavna Crkva. Sv. Antonije Veliki, sv. Sisoje Veliki, sv. Marija Egipćanka, sv. Petka, sv. Grigorije Palama, sv. Serafim Sarovski, starac Pajsije, starac Porfirije itd. Ti ljudi su bili ideal skromnosti i krotosti. Oni su sve svoje materijalno ostavili i posvetili cijeli život Bogu. Živjeli su po pustinjama i skitovima, jeli kriške hljeba na dan samo kako bi bili bliže Bogu. Uporedi to sa protestantskim televangelistima, propovijednicima prosperity gospela, čistim materijalistima. To su plodovi tzv. biblijskog hrišćanstva protestantskog tipa.

Hristos je rekao da Njegovu Crkvu neće nadvladati vrata pakla. Koja je druga crkva preživjela ono što je preživjela Pravoslavna Crkva? Vijekove gonjenja, vijekove brutalne islamske vlasti, vijek bezbožnog fašizma i komunizma, današnja zatiranja po Bliskom Istoku. Ali Pravoslavna Crkva idalje postoji. Idalje je jaka i stoji kao tvrđava istine.

Slava neka je Gospodu našem Isusu Hristu koji nam dade Svoju Svetu Crkvu kao putokaz istine.

Idalje nema smisla vjerovati u Sveto Pismo koje je sastavila Crkva a ne vjerovati u Crkvu. Koliko god "argumenata" iznosili kontra toga ovo će ostati osnovna rupa u protestantskoj teologiji.

Prijatelju,ja sam ti izneo nesporne Bibliske cinjenice a to dali ce ovi argumenti i dalje biti "rupa"ili deo Bozje reci to je tvoja odluka...

A ko je odlučio da li je Njegova riječ sastavlja kako treba? Opet ponavljam prvi spisak ovih trenutnih 27 knjiga Novog zavjeta imamo u pismu sv. Atanasija Aleksandrijskog iz 367. što je kasnije potvrđivano na saborima. Na Kartaginskom saboru iz 397. se jasno govori da se ovaj sadašnji kanon potvrđuje "quia a patribus ista accepimus in ecclesia legenda" u prevodu "jer smo od Otaca dobili da se ove knjige čitaju u crkvi". Dakle prihvatanje kanona Sv. Pisma se direktno povezuje sa prihvatanjem od strane Otaca Crkve čiji autoritet vi osporavate.

Ovo nije suprotno jedno drugom već upravo suprotno. Hristos kao Sin Božiji upućuje na Njegovo Božanstvo i na dogmat o Sv. Trojici.

O ovome sam već pisao.

Tako je,ti si napisao a ja sam sve to demantirao cvrstim Bibliskim argumentima pa sad ti nadalje kako hoces...

Biblija zabranjuje da se klanjamo kipove u smislu idolopoklonstva da od kipova pravimo bogove i obožavamo ih umjesto Jednoga Boga. U Crkvi se ne klanjamo ikonama kao idolima niti ih smatramo bogovima niti im se ukazuje isto poštovanje kao Bogu. Jasno se to preciziralo u Orosu vjere 7. Vaseljenskog sabora:
"Jer ukoliko se ove stalno posmatraju u likovnim izobraženjima, utoliko se i oni koji ih gledaju pokreću ka željenju i podražavanju samih originala. I da se ovima odaje celivanje i počasno poklonjenje (ασπασμον και τιμητικήν προσκύνησιν), ali ne i istinsko služenje (λατρείαν) po veri našoj, koje priliči samo Božanskoj Prirodi"

Hajdemo ovo zajednicki testirati:
Dali se pravoslavni mole mrtvacima ispred ikona ( koje su navodno njihov realan fizicki odraz poput danasnjih fotografija) ,,dakle mrtvim svecima koji su nekada ziveli i mozda bili verni ali su eto umrli i "spavaju"u prahu zxemaljskome "cekajuci"vaskrsenje" da bi im davale nekakve benefite u smislu,blagostanje zastitu,zdravlja i isceljenje na natprirodan nacin,sa "nebeske"distance ...!?
Da ili ne ?
Dali pravoslavne ljube ikone i njima prinose razno-razne dare na oci zaposlenih "crkvenih"sluzbenika ...?
Da ili ne ?

Dali u Bibliji postoji bilo kakv zapis da se je Bozji narod ikada molio mrtvacima,ljubio im slike i t.d ?
Da ili ne ?

E sad uveren sam da kad budes pre svega samom sebi a i nama na forumu , iskreno odgovorio ova pitanja da ces doci do pravog zakljucka kako stvari zaista stoje.

Svaka hrišćanska denominacija ima svoje građevine gdje se vrše bogosluženja. Ako je ovo argument protiv Pravoslavne Crkva argument je i protiv bilo koje druge "crkve".

Ovo nije sporno,crkva je pre svega skup vernika i to je vec rascisceno,zar ne ?

Hristos nam govori da ne govorimo puno kao neznabošci:
"A kad se molite, ne govorite mnogo, kao neznabošci; jer oni misle da će za mnoge riječi svoje biti uslišeni." (Matej 6:7) ali to ne znači da se ne treba ponavljati molitva ako se to radi iz istinske želje za molitvom. Sljedeću tvoju logiku ne bismo smjeli izgovoriti Oče Naš jer eto, Hristos je tu molitva izgovorio prije 2000 godina a mi ne smijemo ponavljati molitve.

A ko je to OSIM TEBE rekao,jel me mozes citirati ???

Slava neka je Gospodu našem Isusu Hristu koji nam dade Svoju Svetu Crkvu kao putokaz istine.

Amin !!!
...samo molim te uzmi u obzir koja je to Crkva,da ne budes i dalje u zabludi...

Prijatelju,ja sam ti izneo nesporne Bibliske cinjenice a to dali ce ovi argumenti i dalje biti "rupa"ili deo Bozje reci to je tvoja odluka...

Tako je,ti si napisao a ja sam sve to demantirao cvrstim Bibliskim argumentima pa sad ti nadalje kako hoces...

Ništa ti nisi demantovao samo si nabacao gomilu citata u cilju da pokušaš svoj argument osnažiti količinom.

Hajdemo ovo zajednicki testirati:
Dali se pravoslavni mole mrtvacima ispred ikona ( koje su navodno njihov realan fizicki odraz poput danasnjih fotografija) ,,dakle mrtvim svecima koji su nekada ziveli i mozda bili verni ali su eto umrli i "spavaju"u prahu zxemaljskome "cekajuci"vaskrsenje" da bi im davale nekakve benefite u smislu,blagostanje zastitu,zdravlja i isceljenje na natprirodan nacin,sa "nebeske"distance ...!?
Da ili ne ?

Sveci ne spavaju već predstoje Bogu i mole se za nas. Mole se da bi "dobili benefite" ali tako da se sveci mole Bogu za njih. Ako se neko krivo moli to je njegova lična greška a ne greška Crkve koja jasno razdvaja poštovanje svetitelja od obožavanja Boga.

Dali pravoslavne ljube ikone i njima prinose razno-razne dare na oci zaposlenih "crkvenih"sluzbenika ...?
Da ili ne ?

Opet isti odgovor. Poštovanje =/= obožavanje.

Dali u Bibliji postoji bilo kakv zapis da se je Bozji narod ikada molio mrtvacima,ljubio im slike i t.d ?
Da ili ne ?

Ne. Zato što u Starom zavjetu ikona nije bilo a Novi zavjet je pisan kad nije bilo moštiju svetitelja jer su gonjenja tek počinjala i imamo svega nekoliko zapisa o mučeništvima tipa sv. arhiđakona Stefana. Ali istorijski izvori nam pokazuju da su hrišćani od najranijih vremena imali ikone u svojim crkvama. Najstariji tekst o mučeništvima van Novog zavjeta je "Mučeništvo Polikarpovo" iz 2. vijeka (Μαρτύριον του Αγίου Πολυκάρπου) govori kako su hrišćani u 2. vijeku sakupili kosti sv. Polikarpa jer su "vrijednije od najvrijednijeg bisera i očišćenije od zlata" i postavili ih na prigodno mjesto gdje su se okupljali. Sv. Polikarp je bio učenik sv. ap. Jovana Bogoslova. Sigurno bi hrišćanima svog vremena zabranio da poštuju njegove mošti da je to bilo zabranjeno i pogrešno. Gle čuda nije.

E sad uveren sam da kad budes pre svega samom sebi a i nama na forumu , iskreno odgovorio ova pitanja da ces doci do pravog zakljucka kako stvari zaista stoje.

Što sam ja i uradio.

Amin !!!
...samo molim te uzmi u obzir koja je to Crkva,da ne budes i dalje u zabludi...

Istu poruku šaljem ja tebi.

Ništa ti nisi demantovao samo si nabacao gomilu citata u cilju da pokušaš svoj argument osnažiti količinom.

Pa dobro jesam li uspeo u tome ili su to bili samo neki citati van konteksta,onako bez veze,reda radi...?
Ako li smatras da je ovo zadnje bio slucaj daj onda pojasni koji je pravi znacaj citiranih tekstova i navedi zasto se taj kontekst ne moze koristiti kao dokaz mojih tvrdnji ?

Sveci ne spavaju već predstoje Bogu i mole se za nas. Mole se da bi "dobili benefite" ali tako da se sveci mole Bogu za njih.

Dakle po tebi verni mrtvaci su aktivni,svesni su i znaju ljudske probleme jer ih cuju kad im se ovi mole,jel tako ?
...iskreno,osecam hriscansku duznost da te informisem za ono sto sada vec znam da ne znas - ovim tvojim stavom ti zapravo direktno i nedvosmisljeno optuzujes Sveto Pismo da sadrzi laz i da ono sto je recimo zapisano u Knjizi Propovednikovoj zapravo neistina.
A zasto ?
Pa zato sto tamo pise upravo suprotno od onog sto ti tvrdis !!!
Evo ti Bibliskog dokaza:

Prop.9,5.6:
"...Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.
I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dijela nigda ni u čemu što biva pod suncem..."

Da ili ne ?

Ne. Zato što ...

Ma nema sad ZATO STO prijatelju,ili ima ili nema !!!
A posto nema to definitivno znaci da u citavom Svetom Pismu ne postoji evidentirana praksa da su vernici uopste,ukljucujuci i hriscane u NZ-u, ikada SLUZILI MRTVACIMA a nit postoji zapis da su od mrtve TRAZILI USLUGE KOJE JEDINO BOG NEBESKI MOZE OMOGUCITI SA NEBESNE DISTANCE !!!
E sad ako li to Bog nikada nije trazio od vernika a nit su oni to praktikovali onda jedini logicki zakljucak jeste da i danasnji vernici i21 veka ne smeju imati versku praksu koja nikada nije bila praktikovana od strane Bozjeg naroda...

Ne vidim potrebu za takvim teatralnim govorom.

Pa dobro jesam li uspeo u tome ili su to bili samo neki citati van konteksta,onako bez veze,reda radi...?

Logično je neodrživa pozicija da Sv. Pismo smatramo jedinim izvorom Otkrivenja jer Sv. Pismo može svako tumačiti kako hoće i do dovodi do podjela što se u protestantizmu i dogodilo.

Dakle po tebi verni mrtvaci su aktivni,svesni su i znaju ljudske probleme jer ih cuju kad im se ovi mole,jel tako ?

Da. Inače Hristos ne bi propovijedao Jevanđelje mrtvima. Mojsije se ne bi pojavio na Tavoru tokom Preobraženja. Kako se pojavio ako mrtvi spavaju i nisu svjesni? Zašto se u Sv. Pismu kaže da su Bogu svi živi?

...iskreno,osecam hriscansku duznost da te informisem za ono sto sada vec znam da ne znas - ovim tvojim stavom ti zapravo direktno i nedvosmisljeno optuzujes Sveto Pismo da sadrzi laz i da ono sto je recimo zapisano u Knjizi Propovednikovoj zapravo neistina.
A zasto ?
Pa zato sto tamo pise upravo suprotno od onog sto ti tvrdis !!!
Evo ti Bibliskog dokaza:

Ne sadrži laž ali je potrebno tumačenje kroz Novi Zavjet. SZ se uvijek mora gledati kroz Otkrivenje Novog.

Ma nema sad ZATO STO prijatelju,ili ima ili nema !!!
A posto nema to definitivno znaci da u citavom Svetom Pismu ne postoji evidentirana praksa da su vernici uopste,ukljucujuci i hriscane u NZ-u, ikada SLUZILI MRTVACIMA a nit postoji zapis da su od mrtve TRAZILI USLUGE KOJE JEDINO BOG NEBESKI MOZE OMOGUCITI SA NEBESNE DISTANCE !!!

Dokazao sam da su rani hrišćani poštovali mošti svetitelja. Objasni kako je moguće da Hristos kaže da Njegovu Crkvu neće nadvladati vrata pakla a hrišćani tako brzo skrenuli krivo.

E sad ako li to Bog nikada nije trazio od vernika a nit su oni to praktikovali onda jedini logicki zakljucak jeste da i danasnji vernici i21 veka ne smeju imati versku praksu koja nikada nije bila praktikovana od strane Bozjeg naroda...

ILi jednostavno trebamo prestati vjerovati u Sola scriptura.

Nazad
Vrh