Coffee Chat

καιnos

Spirit Junkie
A d m i n
Reakcijski bodovi
306
Bodovi
83
Evo ovdje možemo porazgovarati onako opušteno...i postati koju šalu

Prilozi

• modazaalcoholic.jpg
    modazaalcoholic.jpg
    129.5 KB · Pogledi: 62
  • specodred.jpg
    specodred.jpg
    51.6 KB · Pogledi: 77
Muževi u kupovini

Prilozi

• Muzevi.jpg
    Muzevi.jpg
    78.2 KB · Pogledi: 65
kraljevina.jpg

Evo šta je pisalo u pasošu Kraljevine Jugoslavije kao poruka iseljenicima:
"Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a naročito prema železničkom i brodskom osoblju, zatim prema ženama i deci.
-Budi posve spreman za iskrcavanje, čim brod stigne u luku. Rublje na Tebi neka je čisto, a odelo uredno i lice vedro.
-U novoj zemlji budi ozbiljan i ispravan;pokoravaj se zakonima i vlastima;ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju ne zaboravljaj.
-Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju platu od ostalih radnika, ne konkuriraj drugim radnicima već budi solidaran s njima pa će Te poštovati i tražiti radnici i poslodavci.
-Ne opijaj se i ne kockaj.
-Novac štedi i šalji svojima u stari kraj i to preko Poštanske Štedionice, jer Ti je novac u Poštanskoj Štedionici posve siguran, pošto država jamči za to. Ne poveravaj novac raznim nepoznatim bankarima, posrednicima i agentima.
-Ako Ti je potreban kakav savet, zaštita, ili šta drugo, obrati se na našeg Konzula ili Iseljeničkog Izaslanika.
-Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj maternji jezik i sa svojom decom razgovaraj samo na maternjem jeziku, bez obzira da li su deca rođena u starom kraju ili novoj zemlji.
A sada bilo ti srećno i do viđenja!
Znaj, da će se Tvoja otadžbina veseliti Tvome povratku."

"Crowfoot je stajao i gledao kako bijeli čovjek širi mnogo novčanica od jednog dolara po zemlji.
"Ovo je ono s čim bijelac trguje; ovo je njegova bivolska odjeća. Kao što vi trgujete skinovima, mi trgujemo s ovim papirom. "
Kada je bijeli poglavica položio sav svoj novac na zemlju i pokazao koliko bi dao ako bi Indijanci potpisali sporazum, Crowfoot je uzeo šaku gline, napravio loptu od nje i stavio je na vatru.
Nije pukla.
Onda reče bijelom čovjeku: Sad stavi svoj novac na vatru pa vidi hoće li trajati koliko i glina.
Bijelac je rekao, Ne.... moj novac će izgorjeti jer je od papira.
Sa zabavnim sjajem u očima stari poglavica reče: Oh, tvoj novac nije dobar kao naša zemlja, zar ne?
Vjetar će ga otpuhati; vatra će ga spaliti; voda će ga istrunuti. Ali ništa neće uništiti našu zemlju.
Ne radiš baš dobru trgovinu.
Onda je s osmijehom Crowfoot pokupio šaku pijeska sa obale rijeke, predao ga bijelom čovjeku i rekao: Ti u tome broji zrnca pijeska dok ja brojim pare koje daješ za zemlju.
Bijelac je rekao, ne bih poživio da ovo prebrojim, ali novac možeš izbrojati za par minuta.
Vrlo dobro, reče mudri Crowfoot, naša zemlja je vrijednija od vašeg novca. Trajat će zauvijek.
Neće propasti sve dok sunce sija i voda teče, i kroz sve godine život će dati ljudima i životinjama, i zato zemlju ne možemo prodati.
Tamo ga je postavio Veliki duh i ne možemo ga prodati jer zapravo ne pripada nama.
Možete brojati svoj novac i spaliti ga klimanjem glave bizona, ali samo Veliki Duh može brojati zrna pijeska i vlati trave na ovim ravnicama.
Kao poklon ćemo ti dati sve što možeš ponijeti sa sobom, ali zemlju ti ne možemo dati. "
Poglavica Crowfoot: Konfederacija Blackfoota

Prilozi

• Crowfoot.jpg
    Crowfoot.jpg
    13.2 KB · Pogledi: 63
U Egiptu je osvanuo mural posvećen istinskom doktoru
👨🏻‍⚕️

Nedavno je u 76. godini preminuo Muhamed Mašali, doktor koji je 50 godina potpuno besplatno liječio najsiromašnije građane Egipta. U ambulanti je provodio 12 sati dnevno i primao je 30-50 pacijenata dnevno. Pored toga što je svaki dan bila kolona ljudi ispred njegove ambulante, njemu su ljudi prilazili na ulici i on im je davao medicinske savete. Doktor Muhamed Mašali nikada nije imao auto, pa čak ni telefon. Pješke je išao od kuće do ordinacije.

Kada je jedan bogataš saznao za njegovu priču, dao mu je 20.000 dolara, kola i stan u njegovom gradu, ali nakon godinu dana, po povratku u Egipat, bogati čovjek je saznao da je doktor prodao automobil za pomoć siromašnim pacijentima i kupio novu medicinsku opremu. Kada je Muhamed Mašali diplomirao na Medicinskom fakultetu u Kairu, 1967. godine, rekao je zašto želi da se žrtvuje za dobro drugih:
„Moj otac je žrtvovao svoj život da bi me učinio doktorom. Onda sam obećao Bogu da neću uzeti ni novčića od siromašnih i da ću živjeti život u službi ljudi bilo koje kulture ili veroispovesti.“

Prilozi

• Muhamed.jpg
    Muhamed.jpg
    58.9 KB · Pogledi: 59
Živio je jednom čovjek koji je cijeli život radio, a novac štedio.
Screenshot-2022-12-16-at-11.36.06.png

Nije mu bilo ravnog u škrtosti. Volio je novac više od svega na svijetu, i pred smrt je rekao svojoj ženi: „Kada umrem, hoću da sav moj novac staviš u sanduk zajedno sa mnom. Hoću da ga ponesem na onaj svijet“.

Ponavljao je to stalno, dok nije dobio obećanje od žene da će to učiniti.

Došao je taj dan, i on je umro. Na sahrani, čovjek je ležao u sanduku, žena je, u crnini, sjedila pored, a pored nje je sjedila njena najbolja prijateljica.

Kada je oproštajna ceremonija bila završena, i kada su počeli zatvarati poklopac sanduka, žena je ustala i rekla: „Samo momenat!“

U rukama je držala kutiju od cipela. Prišla je i stavila kutiju u sanduk. Zatim su kovčeg zatvorili i spustili u zemlju.

„Nadam se da nisi poludila i nisi stavila sav novac sa tom starom škrticom?“ – upitala ju je drugarica.

Žena je odgovorila: „Da, stavila sam novac tamo, kako sam i obećala. Pravedna sam hrišćanka i ne mogu lagati. Obećala sam da ću staviti novac zajedno sa njim u sanduk“

„Želis da kažeš, da si sve, do posljednje pare, poslala u grob?“ – iznenadila se prijateljica.

„Naravno“, – odgovorila je udovica – Uzela sam sav njegov novac, stavila ga na svoj račun, a njemu sam ispisala ček na pun iznos, pa neka ga gore unovči kad stigne“.

Za 5 dana sam se probio na mjesto broj 4 po ukupnom broju postova na forumu. Nadam se da su makar kvalitetni. 😉

Za 5 dana sam se probio na mjesto broj 4 po ukupnom broju postova na forumu. Nadam se da su makar kvalitetni. 😉

Imao si za dvana oko 118 postova. Izgleda da si odmah nakon mene i piramide4 treći po broju postova, ne četvrti. E sada koliko su postovi kvalitetni otom-potom बाइबिल. Ali pridodao si kvaliteti foruma dosta. Oživio si čak i neke mrtve teme. Polako, forum je 21.12 dana imao rođendan, jedan mjesec star i moramo priznati nije loše. Pogotovo kad znamo da poslije 2010 većina se seli na faceboog grupe. Ali tamo je meni sve zbrda - zdola. Ne znaš gdje što stoji, gdje je tema, gdje su tvoji postovi, ništa ne možeš naći. Ja sam ostao vjeran forumu. Evo nekih mojih bivših foruma. Izaija95 je bio najbolji kršćanski EX-YU Forum....imao sam sve kršćanske zajednice osim mormona i sve religije. U Arhivu može se pronaći zanimljivih tema, debata.

[/URL]

[/URL]

Poslije sam imao i treći forum samopismo-forum.net ali je nestao, kad prijatelj nije platio hosting, a ja nisam odmah reagovao. To je isto bio dobar forum. Ali evo sada imamo ovaj. Zato trebam pokrenuti temu - forumaš vrbuje novog forumaša. Svaki aktivan forumaš mora dovesti jednog člana, vjernika - ne ateistu ili nevjernike. Važi.

Slazem se sa supermoderatorom da je tvoje pisanje definitivno dodalo vrednost ukupnih diskusija i teoloskih analiza na ovom forumu.
Postujem to sto se ne das lako obeshrabriti,sto razmisljas o onome sto iznosi tvoj sagovornik i trudis se da adekvatno reagujes.
Sa moje tacke gledista,to me samo dodatno motivise da i ja svoje komentare adaptiram tom nivou jer kad neko podigne standarde diskusije - kultura nalaze da se taj tempo prati...na taj nacin svi mi mozemo temeljno i kvalitetno istrazivati Bibliju i ujedno na taj ce nacin mnogi imati prilike da otkriju neke nove detalje koje su im mozda bile nedovoljno poznate...

Nego ja sam razgovarao sa robivekom5 na početku kad je forum osnovan, da imamo forumsku porotu koju bi činili najaktivniji članovi foruma, i da zajedno sagledamo ako neki forumaš nekoga vrijeđa, koje sankcije da preuzmemo. Što mislite po ovom pitanju?

Ideja mi se svidja mada smatram da ovaj novi koncepat ne sme ogranicavati moderatora da deluje po savesti kako bi resavao konkretne situacije pa cak i kada mnozinstvo porotnika iz nekih razloga smatra drugacije.

Ajme sad sam u trci za 2. mjesto po broju poruka. Ali kad krenem ne znam stati. Vjerovatno je to i problem. Izgorim brzo.

Nazad
Vrh