I opet smo na početku , Krist kao anđeo biva proglašen sinom (
"Isus je stvoren prvi , kao anđeo"
Isus nije stvoren nego rođen:
"On je slika nevidljivog Boga, prvorođeni pre svakog stvorenja." (Kološanima 1:15-18) Prvorodjeni ne na zemlji nego na nebu od Boga Oca, i tada je već bio Sin Božji, prvorođeni Sin Božji. A kada je došao na zemlju postao je jedinorodni Sin Božji u telu od Boga Oca. Ako piše da je stvoren, tu se misli da je stvoren tako što je rođen. Ipak to ne znači da Isus prethodno nije postojao, nego da prethodno nije imao telo od duha. On ima početak kao Sin, ipak njegov razum je večan i nema početka ni kraja, niti može biti stvoren.
"Čovek u početku isto tako beše sa Bogom. Razum, ili svetlost istine, ne beše stvoren niti načinjen, niti bi to mogao da bude." (UiZ 93:29)
"Sva istina je nezavisna u delokrugu u kojem ju je Bog postavio, da deluje sama po sebi, kao i svaki razum; u suprotnom nema postojanja." (UiZ 93:30)
Da, Pavle je lepo rekao: "Zato, ulazeći u svijet, veli: Žrtvu i prinos ti ne htjede, nego mi tijelo pripravi."
Ali rekao je i ovo: "A za vreme kada će Prvorodnoga uvesti u svet, govori: »I da mu se poklone svi anđeli Božiji«. " (Jev 1:6.)
"kao sin božiji rođen na zemlji , bez posebnih moći , a sva čuda je činio otac nebeski da svjedoči za njega."
To nije baš tačno. Sveta pisama govore nešto drugo:
SVET POSTA KROZ Isusa:
"Na svetu beše, i svet kroz njega posta." (Jovan 1:10-12)
Znači Sin Isus Hrist je stvorio sve, jer svet kroz Njega posta.
KROZ ISUSA SVE POSTALO:
"ali mi imamo jednoga Boga Oca, od koga je sve i za koga smo mi, i jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz koga je sve postalo" (1 Kor 8:5,6)
Znači Sin je stvorio, jer svet kroz Njega posta.
u ISUSU je SVE STVORENO:
"Jer je u njemu stvoreno sve što je na nebesima i na zemlji, sve vidljivo i nevidljivo,." (Kolosanima 1:15-20)
Znači Sin je stvorio, jer je u Njemu sve stvoreno.
posredstvom ISUSA SVE STVORENO:
"...u ove poslednje dane progovorio nam je preko Sina, čijim posredstvom je i svet stvorio;" (Jevrejima 1:2)
Znači Sin je stvorio, jer je Njegovim posredstvom svet stvoren.
Znači možemo jasno da kažemo: Isus je stvorio i tako je On stvoritelj i tako jedan Bog, koga slušaju svi elementi, jer on kaže i tako bude, On je reč.
"Da bi se otplatio grijeh Adama , ne treba se žrtvovati božanski život jer bi tako cijena bila prevelika , nitko od vas u trgovini kad kupuje kruh , plati deset kruhova a uzme jedan ."
Isusova žrtva je POSLEDNJA VEČNA ŽRTVA, i NIJE LJUDSKA ŽRTVA
"Naime, potrebno je da se pomirenje izvrši, jer se prema velikom planu Večnog Boga pomirenje mora izvršiti, inače ceo ljudski rod mora neizbežno stradati. Da, svi su okoreli, da, svi su pali i izgubljeni i moraju stradati osim posredstvom pomirenja koje je potrebno izvršiti.
Jer, potrebno je da bude velika i poslednja žrtva. Da, ne žrtva čovečja, niti životinjska, niti bilo kakve živine, jer to neće biti ljudska žrtva, već mora biti beskonačna i večna vžrtva.
Evo, nema ni jednog čoveka koji bi mogao da žrtvuje svoju krv koja će izvršiti pomirenje za grehe drugog. Evo, ubije li čovek, gle, hoće li zakon naš, koji je pravedan, uzeti život brata njegovog? Kažem vam, ne.
Nego zakon traži život onog koji ubistvo počini. Stoga ne može biti ničeg manjeg od beskonačnog pomirenja koje će zadovoljiti za grehe sveta.
Potrebna je, stoga, da bude velika i poslednja žrtva, i tada će biti, ili bi trebalo da bude kraj prolivanju krvi. Tada će se zakon Mojsijev ispuniti. Da, sve će se ispuniti, svako slovce i crtica, i ništa neće proći.
I gle, to je celo značenje zakona, svaki delić ukazuje na veliku i poslednju žrtvu. A ta velika i poslednja žrtva biće Sin Božji, da, beskonačna i večna.
I tako će On doneti spasenje svima onima koji veruju u ime Njegovo. A to je svrha te poslednje žrtve, da izvrši potpunu milost koja nadvladava pravdu i ljudima pruža sredstvo da bi mogli imati veru koja vodi ka pokajanju.
I tako milost može da udovolji zahtevima pravde, i obuhvata ih u naručje sigurnosti, dok je onaj koji ne ispoljava veru koja vodi ka pokajanju izložen celom zakonu zahteva pravde. Stoga se samo za onog koji ima veru ka pokajanju ostvaruje taj veliki i večni plan otkupljenja.
Stoga, neka vam Bog podari, braćo moja, da počnete da ispoljavate svoju veru ka pokajanju, da počnete da prizivate Njegovo sveto ime, da bi On imao milosti prema vama." (Alma 34:10-17)
"I tako su mnoga učenja kriva . Usporedimo moje citate koje sam dao sa vašim , da vidimo gdje je greška ."
Ovo nije takmučenje, nego poziva da se čita Mormonova knjiga i uputa Bog u ime Isusa Hrista.