Isus dolazi 8. aprila 2025.

Hrišćanin

Član
Reakcijski bodovi
3
Bodovi
8
Neki kažu da će se vaznesenje biti 23. septembra 2025. AD na Praznik truba. Ne, neće biti tada niti bilo koji drugi datum nakon 12. aprila 2025. AD koji je poslednji dan Adara prema kalendaru punog meseca. A ne postoji kalendar po kojem neki datum nakon 12. aprila 2025. godine pripada Adaru. Adar je vezan za 144 (000) kao što smo pisali ranije. 144000 iz Otkr. 7 i Otkr. 14 su prvi plodovi tj. prvi verni koji će biti vaskrsli, preobraženi i odvedeni na Nebo. Dakle, to mora biti u Adaru. I Nisan 23 5981 SD, 7/8. aprila 2025. AD je 26. Adara po kalendaru punog meseca na osnovu osnovnog, glavnog biblijskog kalendara - solarnog (Enohovog) kalendara. Takođe, Jašer 83 kaže:

„1 i u dvanaestom mesecu, dvadesetak treći dan u mesecu Mojsije je uzeo Arona i njegove sinove, a on obukao ih u njihove odeće i pomazali ih i učinili im se kao da mu je Gospod naredio, A Mojsije je doneo sve ponude koje je Gospod imao taj dan komandovao.“

Adar je 12. mesec i objasnili smo da je Jašer 83: 1 praslikovao vaskrsenje Crkve koje će se takođe dogoditi na dan "23" (ali nisan) i koji takođe pripada i mesecu Adaru prema kalendaru punog meseca (8. april je Adar 26 po tom kalendaru). Takođe, "Završetak hrama" 23. Adara (pomenuto u Jezdra 6:15 prema prevodu jerusalimske Biblije) u vreme Jezdre je slika završetka naših tela 23. Nisana po solarnom kalendaru (ali 26. Adara po kalendaru punog meseca) tj. vaskrsenja i preobraženja tela koja su hram Svetog Duha. Takođe stih Jestira 2:16 koji govori o poklonjenju Jestire kralju u mesecu Adaru po Septuaginta prevodu tj. uzimanje Neveste i poklonjenje kralju Isusu u mesecu Adaru. Zato smo 100% sigurni da u Adaru idemo. Ali ne u Adaru sledeće ili bilo koje druge godine, već ove godine jer smo pokazali na preko 100 stranica biblijskih argumenata da je 2025. godine vaznesenje. Postoje neki argumenti za vaznesenje poslednjeg dana Adara (12/13. aprila), zatim 21/22. Adara (3. aprila) i 23/24. Adara (5. aprila) - ovo drugo posebno zbog brojeva 23 i 24, ali imamo brojeve 23 i 24 i u slučaju 7/8. aprila i mnogo više argumenata za taj dan nego bilo koji drugi dan u aprilu: https://drive.google.com/file/d/1LU7y34crQJ4KYAvM7UbkHQoOAZEfkkS3/view , tako da kažemo ne samo da Isus 100% dolazi do 12/13. aprila 2025., već i da Isus 100% dolazi tačno 8. aprila 2025. godine.

Takođe smo pomenuli ranije viziju o ratu na Tajvanu nekoliko dana pre vaznesenja a i o novoj plandemiji (bolest X) pre vaznesenja (ovo:
bi mogao biti pokazatelj toga). Takođe, vizije o događajima kod Srba koji vode ka 3. sv. ratu. Vidimo sada dešavanja kod nas, onda da je Tajvan okružen kineskom vojskom (posebno važno jer rat sa Iranom samo što nije počeo a koji će takođe biti pokretač 3. sv. rata i uništavanja SAD nakon uništavanja dela Irana, Damaska i sl.- videti Isaija 17 i Jeremija 49, i Kina bi ovaj trenutak mogla da iskoristi da napadne Tajvan a kasnije zajedno sa Rusijom, Iran i Severnom Korejom da uništi veći deo SAD - Otk. 17, 18). Postoje i vizije o događajima u Moldaviji pre nuklearnog rata, ali ne znači da je ta vizija od Boga. A mnoge vizije kažu da pre prve nuklearne bombe padnu na Zemlju, idemo na nebo. Ali te vizije treba testirati jer apostol Pavle kaže da treba ispitati duhove jesu li od Boga, one mogu biti dodatni, ali ne i neophodni dokaz. Meni pak te vizije deluju uverljive.

U svakom slučaju, biblijski dokazi su broj jedan i dokazali smo na osnovu njih (https://drive.google.com/file/d/1LU7y34crQJ4KYAvM7UbkHQoOAZEfkkS3/view i ranije što smo govorili o brojevima 23, 24, 25 i sl., kao i sve ostalo vezano za biblijsku hronologiju) da je vaznesenje 100% 8. aprila 2025 AD.

Maran ata!

Ustvari, najbolje je napisati da Isus dolazi svaki dan i bilo koji dan pa smo rijesili problem.

144000 iz Otkr. 7 i Otkr. 14 su prvi plodovi tj. prvi verni koji će biti vaskrsli, preobraženi i odvedeni na Nebo.
Gde to piše da će prvi biti 144 000 koji će vaskrsnuti i biti odvedeni na nebo? Ne piše li da su posle vaskrsenja Isusa mnogi sveti vaskrsnuli? Šta je sa obećanjem Isusa da će otoći na nebo da pripremi mesto za Njegove apostole, što govori da su i ono vaskrsli i otišli na nebo?

Isus 100% dolazi tačno 8. aprila 2025. godine.
Isus neće doći tačno 8. aprila 2025. godine, jer mnogi znaci Njegovog dolazka još nisu ispunjeni. Kada vidimo da je Izrael okupiran od mnogih nacija i kada se pojave dva proroka koji će biti ubijeni i kada vaskrsnu trećeg dana, onda će se pojaviti Sin Božji na oblacima.

Nema druge, nego da se Hriscanin okane suludih i sumanutih izracunavanja i da krene na jedan mindfulness seminar. Da posmatra sopstveno disanje, polozaj tijela, osjecaje, misli... ono sto je stvarno, sto je tu i sada. A ne da masta neka prosla jalova prorcanstva i zamislja neku izmisljenu buducnost koja nikad nece doci.

A ne da masta neka prosla jalova prorcanstva i zamislja neku izmisljenu buducnost koja nikad nece doci.
Jedan čovek oko 76–74 god. pre Hrista se suprostavio proročanstvima o dolazku Hrista:

"Ali, dogodi se da krajem sedamnaeste godine dođe jedan čovek u zemlju Zarahemlu, a beše on anti-Hrist, jer poče propovedati narodu protiv proroštava koje proroci behu izrekli o dolasku Hristovom.

A taj anti-Hrist, čije ime beše Korihor, poče propovedati narodu da Hrista neće biti. I ovako on propovedaše, govoreći:

O, vi, koji ste okovani bezumnom i uzaludom nadom, zašto se podjarmljujete takvim bezumnim stvarima? Zašto Hrista očekujete? Jer niko ne zna ništa o onome što će biti.

Gle, ovo što vi proroštvima zovete, što kažete da sveti proroci predaše, gle, to su bezumna predanja očeva vaših.

Kako znate za njihovu izvesnost? Gle, ne možete znati ono što ne vidite, stoga ne znate da će Hrista biti.

Očekujete i kažete da vidite oprost greha svojih. Ali gle, to je posledica poremećenog uma, a to pomračenje umova vaših dolazi zbog predanja očeva vaših koja vas navode na verovanje u nešto što nije tako.

I on im još mnogo toga reče, govoreći im da nikakvog pomirenja ne može biti za grehe ljudske, već svaki čovek prolazi kroz ovaj život onako kako se kao biće snađe. Stoga, svaki čovek uspeva u skladu sa sposobnošću svojom, i svaki čovek pobeđuje u skladu sa snagom svojom. I šta god čovek učini nije zločin.

I tako im on propovedaše, zavodeći srca mnogih, navodeći ih da uzdižu glave svoje u opakosti svojoj, zavodeći mnoge žene, a i muškarce, da kurvarstva čine – govoreći im da kada čovek umre, da je tada kraj." (Alma 30:6,12-60) (MORMONOVA KNJIGA)

Danas nije mnogo drugačije. Ali isto kao što je to bilo tada, mnogi i danas nemogu da zamisle da se proročanastva mogu ispuniti i da če Hrist ponovo doći. Oko tri decenije kasnije imamo izveštaj da ih je Hrist posetio.

Gde to piše da će prvi biti 144 000 koji će vaskrsnuti i biti odvedeni na nebo? Ne piše li da su posle vaskrsenja Isusa mnogi sveti vaskrsnuli? Šta je sa obećanjem Isusa da će otoći na nebo da pripremi mesto za Njegove apostole, što govori da su i ono vaskrsli i otišli na nebo?
Piše u Otkr. 14:3,4:
"I pjevahu kao novu pjesmu pred prijestolom i pred četiri životinje i pred starješinama: i niko ne mogaše naučiti pjesne, osim onijeh sto i četrdeset i četiri hiljade koji su otkupljeni sa zemlje.
Ovo su koji se ne opoganiše sa ženama, jer su djevstvenici, oni idu za jagnjetom kud god ono pođe. Ovi su kupljeni od ljudi prvenci Bogu i jagnjetu."
Sveti koji su vaskrsnuli (oko 500 njih) nakon Isusovog vaskrsenja u nedelju kasnije su ponovo umrli, nisu otišli na Nebo nego čekaju vaskrsenje pravednih 12/13.4.2025. Jedino je Bogorodica mnogo kasnije kad je umrla i vaskrsla odmah i vazneta na Nebo i ona je deo tih 144000 i ona je kraljica nebeska (jer iako ne Bog ipak jedina od ljudi koja nikad nije sagrešila) koja će prema Psalam 45 dovesti ostale iz Neveste Hristu caru. Obećanje Isusa iz Jovan 14:2,3 nije samo za apostole nego za svih 144000 vernih novozavetnih Hrišćana, mudrih deva iz Matej 25 i ostvariće se 12/13.4.2025.

Isus neće doći tačno 8. aprila 2025. godine, jer mnogi znaci Njegovog dolazka još nisu ispunjeni. Kada vidimo da je Izrael okupiran od mnogih nacija i kada se pojave dva proroka koji će biti ubijeni i kada vaskrsnu trećeg dana, onda će se pojaviti Sin Božji na oblacima.
Mešaš, kao i mnogi, Drugi i Treći dolazak Hristov. Drugi Hristov dolazak je ovaj vikend, a Treći 21.02.2030. radi pobede u armagedonskoj bitki (od 25. do 27.02.2030.). Dva proroka propovedaju poslednje 3,5 godine i bivaju ubijeni pa oživeli 2030. godine. 28.02.2030., 1 dan nakon završetka armagedonske bitke, oživeće sveti Nevolje koji su ubijeni zbog neprimanja žiga zveri (bocke i PCR testa) - Otkr. 20:4 i vladaće zajedno sa Hristom i ovih 144000 što vaskrsnu, preobraze se i odu na Nebo ovog vikenda (u nedelju po jerusalimskom vremenu, u subotu na Zapadu).
Ali, ne vredi ti govoriti dalje, jer se nisi nažalost pokajao ni za ono pre što si pisao iako dokazah da je to učenje mormonizma koje propovedaš jeres.

Isus 100% dolazi 12/13 aprila 2025. godine. 12. april je poslednji dan Adara i prema Jestiri 2:16-18 (prevod Septuaginte), Jezdri 6:15, Pravednog 83:1 i činjenici da Adar znači 144(000) Isus mora doći u Adar, tj. 12/13 aprila 2025. godine, poslednjeg dana Adara po kalendaru punog meseca i u praznik Pashe po jevrejskom kalendaru praznog meseca. Ranije smo takođe dokazali da to mora biti 2025. godine, nikako 2028. godine ili bilo koje godine posle 2025. godine kako neki kažu. A juče smo dokazali datum: 12/13. april 2025. godine koji smo prethodno pominjali kao poslednji mogući. Mala mogućnost da vaskrsenje bude 10/11.4.2025. pa vaznesenje 12/13.4., veća mogućnost da oboje bude 12/13.4. ili vaskrsenje 12/13.4.2025. a vaznesenje 14/15.4.2025. U svakom slučaju,12/13.4.2025. 100% će biti sa Isusom svako ko Ga željno iščekuje kao svog Ženika. Detaljniji dokazi su ovde: https://drive.google.com/file/d/1wiIkjVm0Q3dCXYuBuP14rTBj9J72sXPg/view

Toliko od mene na ovom forumu.

Maran ata!

Mešaš, kao i mnogi,
Ne mislim ja na njegovu posetu u Hramu ili njegovu posetu pojedincima, nego mislim na vreme kada će Bog ukloniti opake sa zemlje, kada će zemlja dobiti rajsku slavu i kada će Isus doći na oblacima i koga će svi narodi videti. On će tada postati kralj i vladar na celoj zemlji.

Znači mislim na vreme gde će se Isus vratiti na zemlju i ostati na njoj 1000 godina. Ovaj događaj će označiti kraj provere smrtnika na ovoj zemlji. Opaki će biti odstranjeni sa zemlje a pravedni će biti odnešeni u oblaku dok se zemlja bude čistila. Iako niko ne zna tačno kada će Hrist doći po drugi put, On nam je dao znake da ih pratimo, a koji ukazuju na to da je vreme blizu.

"Ali znam da je živ moj Iskupitelj, i na posledak da će stati nad prahom. I ako se ova koža moja i raščini, opet ću u telu svom videti Boga." (Jov 19:25)

"Sobom se zakleh; izađe iz usta mojih reč pravedna, i neće se poreći, da će im se pokloniti svako koleno, i zaklinjati se svaki jezik,." (Isaja 45:23)

"Videh u utvarama noćnim, i gle, kao Sin čovečiji iđaše sa oblacima nebeskim" (Danilo 7:13)

„I kažem svima vama: od sada ćete videti Sina čovečijega kako sedi s desne strane sile i dolazi na nebeskim oblacima.” (Mt 26:64; Lk 21:25–28).

"I izliću na Davidov dom i na stanovnike Jerusalima duh milosti i molitve, i pogledaće na mene koga probodoše, naricaće za njim kao što se nariče za sinom jedincem, i gorko će ga oplakivati kao što se oplakuje prvenac." (Zah 12:10).

"Neko će ga upitati: ‘Kakve su ti to rane po telu?’ A on će odgovoriti: ‘Zadobio sam ih u kući onih koji me mnogo vole.’" (Zah 13:6)

"A onda će me Jevreji pogledati i reći: Kakve su ovo rane na rukama tvojim i nogama tvojim? Onda će znati da sam ja Gospod; jer ću im reći: Ovo su rane kojima bejah ranjen u domu prijatelja svojih. Ja sam onaj koji beše uzdignut. Ja sam Isus koji beše raspet. Ja sam Sin Božji." (UiZ 45:51)

"Ko će podneti dan njegovog dolaska? Jer on je kao oganj livčev, Mal 3:2 (3 Ne 24:2; UiZ 128:24).

"Jer će doći Sin čovečiji u slavi svoga Oca sa anđelima svojim, i tada će uzvratiti svakome po njegovom delanju." (Mateja16:27)

"A kada dođe Sin čovečiji u svojoj slavi i svi anđeli s njime, onda će sesti na presto slave svoje; i biće okupljeni pred njim svi narodi, i on će ih odvojiti jedne od drugih, kao što pastir odvaja ovce od jaraca, i postaviće ovce sebi s desne strane a jarce s leve. Tada će reći car onima s desne strane: hodite, blagosloveni Oca moga, nasledite carstvo koje vam je pripremljeno od postanka sveta." (Mateja 25:31-33).

Svi koji su računali dan Njegovog dolazka su bili u zabludi, jer Bog taj dan drži skrivenim.

"O tom danu i času niko ne zna, samo Otac moj..." (Mt 24:36)

Pored toga moraju se svi prorečeni događaji pre njegovog dolazka ispuniti, kao obnova crkve, obnova Izraela, pojava 10 izgubljenih plemena, rat protiv Izraela (armagedonska bitka) i pojava dva proroka itd.

Zadnje uređeno:
Mislim da ce foruma biti i kad Isus dodje... nema Isus nista protiv foruma. To se nece ukidati, ja mislim.

Ne mislim ja na njegovu posetu u Hramu ili njegovu posetu pojedincima, nego mislim na vreme kada će Bog ukloniti opake sa zemlje, kada će zemlja dobiti rajsku slavu i kada će Isus doći na oblacima i koga će svi narodi videti. On će tada postati kralj i vladar na celoj zemlji.

Znači mislim na vreme gde će se Isus vratiti na zemlju i ostati na njoj 1000 godina. Ovaj događaj će označiti kraj provere smrtnika na ovoj zemlji. Opaki će biti odstranjeni sa zemlje a pravedni će biti odnešeni u oblaku dok se zemlja bude čistila. Iako niko ne zna tačno kada će Hrist doći po drugi put, On nam je dao znake da ih pratimo, a koji ukazuju na to da je vreme blizu.

"Ali znam da je živ moj Iskupitelj, i na posledak da će stati nad prahom. I ako se ova koža moja i raščini, opet ću u telu svom videti Boga." (Jov 19:25)

"Sobom se zakleh; izađe iz usta mojih reč pravedna, i neće se poreći, da će im se pokloniti svako koleno, i zaklinjati se svaki jezik,." (Isaja 45:23)

"Videh u utvarama noćnim, i gle, kao Sin čovečiji iđaše sa oblacima nebeskim" (Danilo 7:13)

„I kažem svima vama: od sada ćete videti Sina čovečijega kako sedi s desne strane sile i dolazi na nebeskim oblacima.” (Mt 26:64; Lk 21:25–28).

"I izliću na Davidov dom i na stanovnike Jerusalima duh milosti i molitve, i pogledaće na mene koga probodoše, naricaće za njim kao što se nariče za sinom jedincem, i gorko će ga oplakivati kao što se oplakuje prvenac." (Zah 12:10).

"Neko će ga upitati: ‘Kakve su ti to rane po telu?’ A on će odgovoriti: ‘Zadobio sam ih u kući onih koji me mnogo vole.’" (Zah 13:6)

"A onda će me Jevreji pogledati i reći: Kakve su ovo rane na rukama tvojim i nogama tvojim? Onda će znati da sam ja Gospod; jer ću im reći: Ovo su rane kojima bejah ranjen u domu prijatelja svojih. Ja sam onaj koji beše uzdignut. Ja sam Isus koji beše raspet. Ja sam Sin Božji." (UiZ 45:51)

"Ko će podneti dan njegovog dolaska? Jer on je kao oganj livčev, Mal 3:2 (3 Ne 24:2; UiZ 128:24).

"Jer će doći Sin čovečiji u slavi svoga Oca sa anđelima svojim, i tada će uzvratiti svakome po njegovom delanju." (Mateja16:27)

"A kada dođe Sin čovečiji u svojoj slavi i svi anđeli s njime, onda će sesti na presto slave svoje; i biće okupljeni pred njim svi narodi, i on će ih odvojiti jedne od drugih, kao što pastir odvaja ovce od jaraca, i postaviće ovce sebi s desne strane a jarce s leve. Tada će reći car onima s desne strane: hodite, blagosloveni Oca moga, nasledite carstvo koje vam je pripremljeno od postanka sveta." (Mateja 25:31-33).

Svi koji su računali dan Njegovog dolazka su bili u zabludi, jer Bog taj dan drži skrivenim.

"O tom danu i času niko ne zna, samo Otac moj..." (Mt 24:36)

Pored toga moraju se svi prorečeni događaji pre njegovog dolazka ispuniti, kao obnova crkve, obnova Izraela, pojava 10 izgubljenih plemena, rat protiv Izraela (armagedonska bitka) i pojava dva proroka itd.
Opet kažem, mešaš Drugi i Treći dolazak. Drugi je 20.4.2025. a Treći 21.2.2030. Armagedonska bitka je 25.-27.2.2030.

Ma on to misli jer će za njega Isus doći 16. Aprila, pa nema više potrebe za forumima. Doći će on opet nakon toga datuma.
Upravo tako, na to i mislim. Kad sam ubeđen da dolazi naravno da onda više nema pisanja. Pošto nije došao onda opet pišem. Ali sad verujem da dolazi 20.4.2025. i zato neću više pisati.

Tedros, direktor SZO je rekao da je 25.5.2025. "dan D". Tad treba da potpišu plandemijski sporazum sa svim zemljama. Znači, sve i kad ne bi bili datumi koje ja pominjem bio bi taj, jer je dan vaznesenja Isusa 24.5.2025., samo dan pre 25.5.2025., a s obzirom na situaciju na svetu tad je krajnji rok da Isus izbavi svoj narod od nevolje koja ide. Ali, verujem da ne moramo čekati do tada nego da već sad upravo na Vaskrs Isus 100% dolazi da vaskrsne mrtve, tj. 20. aprila, a 22. aprila ih odvodi na Nebo.
Evo dokaza za to:
https://drive.google.com/file/d/1MvMpfVlq436STWBHft7PgRwutHP3a2WV/view?usp=sharing uz dodatnu moju opasku: Just to add that April 19 2025 AD I mentioned in this link has 68 as sum of 19,4, 20 and 25 as start of WW1, WW2 and war in Ukraine (Feb 24 2022 AD) too. So, WW3 starts on April 19 2025 AD and will become nuclear on April 20 2025 AD. And we know from many visions that before first nuclear bomb fall on earth we go up (to Heaven). We know what happens about Iran on April 19 and also that Taiwan is surrounded by Chinese troops these days and some vision says that a few days before rapture or around rapture war in Taiwan begins. Also, we see events with Serbs on Balkan these days and there are some prophecies which tie them to start of WW3 too.

Slava Bogu za sve!
Toliko od mene na ovom forumu.
Maran ata!

Opet kažem, mešaš Drugi i Treći dolazak. Drugi je 20.4.2025. a Treći 21.2.2030. Armagedonska bitka je 25.-27.2.2030.
to nigde ne piše u svetim pismima. Ali piše da će Isus doći dva puta i boraviti neko vreme na zemlji. Test proroka kaže: "Ako u svom srcu kažeš: ‘Kako ćemo znati koje reči Gospod nije rekao?’ onda znaj ovo: ako prorok kaže nešto u Gospodnje ime, pa se to ne dogodi i ne ispuni se, onda to nije rekao Gospod." (Ponovljeni zakon - 5 Moj 18:21-22)

Vidimo se 20 Aprila, a ako ne dođe onda ste lažni prorok. Iako to i sada znam.

Pa zar ima i treci dolazak?!

Jevreji tvrde da Mesija dolazi samo jednom i da iz prve mora ispuniti svoju mesijansku zadacu. Mesija po njima nije ponavljac i nema popravni ispit. Zato ne priznaju Isusa. A sada vidimo da se ima dogoditi i neki treci dolazak, a jos se nije dogodio niti drugi?!

Test proroka kaže: "Ako u svom srcu kažeš: ‘Kako ćemo znati koje reči Gospod nije rekao?’ onda znaj ovo: ako prorok kaže nešto u Gospodnje ime, pa se to ne dogodi i ne ispuni se, onda to nije rekao Gospod." (Ponovljeni zakon - 5 Moj 18:21-22)
A sta cemo s Isusom u ovom kontekstu?

On je najavio da ce doci jos za zivota ljudi kojima je propovijedao. Da pokoljenje koje je tada zivjelo nece izumrijeti prije njegovog povratka.

Koliko tisuca godina se ostavlja vremena nekom proroku da se ispuni njegovo prorocanstvo?

A sta cemo s Isusom u ovom kontekstu?

On je najavio da ce doci jos za zivota ljudi kojima je propovijedao.
"Tada će se pokazati znak Sina čovječjega na nebu, i svi će narodi na zemlji proplakati. Ugledat će Sina čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim .... Tako i vi, kad vidite sve ovo, znajte, da je pred vratima. Zaista, kažem vam: "Ovaj naraštaj neće proći, dok se ovo sve ne zbude. (Matej 24, 30-34)
Prevod ovog stiha je pogrešan i teba da glasi:

"neće proći dok se ne ispuni ono što vam rekoh." i odnosi se na predznake njegovog dolazka ili na događaje koji će prethodno biti. Ali ne na njegov dolazak.

Samo nekoliko stihova kasnije Isus kaže:
"I opet, ovo jevanđelje carstva će se propovedati po svom svetu, za svedočanstvo svim narodima, a onda će doći kraj, ili uništenje opakih (34. stih)

Znači jasno kaže da On neće doći dok se prvo to ne isuni.

GENERACIJA ILI NARAŠTAJ MOGU IMATI DVA ZNAČENJA,

Period života jednog čoveka ali generacija takođe može značiti i sve ljude koji žive u određenom vremenskom periodu. (UiZ 5:8-10).

"Ovaj naraštaj neće proći, dok se ovo sve ne zbude. (Matej 24, 30-34)

"neće proći dok se ne ispuni ono što vam rekoh."

Ovaj naraštaj neće proći bez da se sve ovo dogodi.

Ovo nebo i ova zemlja će proći, ali moje riječi neće proći.

Implikacije su... zapanjujuće. Jer što je Isus imao u vidu kad je izgovarao riječ "genea"? Da, genea
1. može podrazumijevati i jedan naraštaj ljudske generacije - baš onaj tada,
2. može značiti cijeli ljudski rod koji je počeo od Adama i nastavio se kroz Nou po Potopu,
3. može značiti doba ne puno drukčije u smislu u kojemu mnogi razumiju izraz "aeon", poput neke, u ovom slučaju tada aktualne (mu) "epohe".
U zadnja dva slučaja "tada" je jednako kao i "sada". Baš sad ovaj čas i u ovo vrijeme u kojemu smo i mi. I stoga je "ovaj" koji je bio "tada" isti onaj "ovaj" koji je i sada, skoro dva milenija poslije.

Isus nastavlja:

Ali o tome danu i tome času ne zna nitko, ni anđeli nebeski već jedino moj otac.

Zapanjujuća implikacija je i očigledna iz druga dva opcionalna značenja genee: naraštaj još uvijek traje, isti taj, onaj od Adama i preko Noe. I taj neće proći osim na predrečeni način. Drugim riječima, kako Pavle u Rim 8,19 naznačava: cijela kreacija još uvijek iščekuje UPOJAVLJENJE sinova Božjih. A to upojavljenje je koincidentalno tj. istovremeno s Dolaskom Krista - i samo je ZNAK.

S obzirom na cijelovitost Evanđeoske poruke - druge dvije dane opcije su jedine u igri. Jer je cijelo evanđelje o pojavljivanju jedne posve nove rase ljudi - od kojih je Isus prvenac među mnogom braćom - druga opcija je smislenija od treće, mada, obje su sukladne u smislu i značenju.

Zadnje uređeno:
"Tada će se pokazati znak Sina čovječjega na nebu, i svi će narodi na zemlji proplakati. Ugledat će Sina čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim .... Tako i vi, kad vidite sve ovo, znajte, da je pred vratima. Zaista, kažem vam: "Ovaj naraštaj neće proći, dok se ovo sve ne zbude. (Matej 24, 30-34)

"neće proći dok se ne ispuni ono što vam rekoh." i odnosi se na predznake njegovog dolazka ili na događaje koji će prethodno biti. Ali ne na njegov dolazak.

Samo nekoliko stihova kasnije Isus kaže:
"I opet, ovo jevanđelje carstva će se propovedati po svom svetu, za svedočanstvo svim narodima, a onda će doći kraj, ili uništenje opakih (34. stih)

Znači jasno kaže da On neće doći dok se prvo to ne isuni.

GENERACIJA ILI NARAŠTAJ MOGU IMATI DVA ZNAČENJA,

Period života jednog čoveka ali generacija takođe može značiti i sve ljude koji žive u određenom vremenskom periodu. (UiZ 5:8-10).
Meni je ovo prilicno neuvjerljivo.

Bez obzira da li preveli... ovaj narastaj nece proci dok se ovo ne zbude... ili ... ovaj narastaj nece proci dok se ne ispuni ono sto vam rekoh... Meni je to sve jedno te isto. Isus navjestava skori dolazak Kraljevstva bozjeg i tvrdi da ce se to desiti za vrijeme zivota ljudi kojima to govori, za vrijeme zivota tog narastaja.

Takodjer, kada kaze... da ce se njegovo ucenje (o skorom dolasku Kraljevstva ili Carstva nebeskog) propovijedati po svom svijetu... To moze biti slikovito. Za njega "sav svijet" moze biti propovijedanje svima i svakome. I danas kada kazemo rekao sam svom svijetu, to znaci da sam rekao svima koje znam ili koje sam sreo. A ne nuzno da samo rekao osobno bas svakom pojedinom covjeku u svim zemljama svijeta.

Takodjer, to moze znaciti i njima tada poznati svijet (Grcko-rimski svijet, Egipat, Perzija, Indija, Afrika...). Njegova ce se poruka cuti u svom poznatom svijetu. Cak i ako tako razumijemo, doista su njegovi prvi apostoli, jos za vrijeme prvog narastaja krscana, njegovu najavu o dolasku Carstva prosirili u sav tada poznati svijet. Toma u Indiju, Pavle u Rim itd.

Pa opet nista. Prodje taj cijeli narastaj, prodje jos 2.000 godina, a on ne dodje. Pa je l' onda to znaci da je Isus prorok na kojega se odnosi starozavjetni stih:

"Ako u svom srcu kažeš: ‘Kako ćemo znati koje reči Gospod nije rekao?’ onda znaj ovo:
ako prorok kaže nešto u Gospodnje ime, pa se to ne dogodi i ne ispuni se,
onda to nije rekao Gospod." (Ponovljeni zakon - 5 Moj 18:21-22)

1. može podrazumijevati i jedan naraštaj ljudske generacije - baš onaj tada,
2. može značiti cijeli ljudski rod koji je počeo od Adama i nastavio se kroz Nou po Potopu,
3. može značiti doba ne puno drukčije u smislu u kojemu mnogi razumiju izraz "aeon", poput neke, u ovom slučaju tada aktualne (mu) "epohe".
Po meni, jedina razumna mogucnost je prva.

Isus govori ljudima koji ga slusaju i najavljuje da ce se Carstvo desiti za vrijeme zivota narastaja tih ljudi koji ga slusaju.

Druga i treca mogucnost nemaju smisla. Ako se odnosi na (2.) trajanje cijelog ljudskog roda. Onda je prorocanstvo besmisleno. Ljudski rod ce trajati dok ce trajati... milijunima godina... a kada dodje svojem kraju (ne zna se kada), onda ce nastupiti Kraljevstvo. Zasto bi dao tako besmisleno i neodredjeno prorocanstvo? Zasto bi se to uopce bila vijest, najava, najava cega?"

Trece objasnjenje o epohi je takodjer besmisleno. Od Isusovog vremena je proslo mnogo takvih epoha, u kojima se covjecanstvo mijenjalo, pa opet nista. A ako se epoha odnosi na ukupno trajanje covjecanstva, to nas vraca na drugo tumacenje, za koje smo vec rekli da je besmisleno.

Drugim riječima, kako Pavle u Rim 8,19 naznačava: cijela kreacija još uvijek iščekuje UPOJAVLJENJE sinova Božjih. A to upojavljenje je koincidentalno tj. istovremeno s Dolaskom Krista - i samo je ZNAK.
Da, ali taj znak se nikada nije desio. I kako izgleda, niti nece.

S obzirom na cijelovitost Evanđeoske poruke - druge dvije dane opcije su jedine u igri. Jer je cijelo evanđelje o pojavljivanju jedne posve nove rase ljudi - od kojih je Isus prvenac među mnogom braćom - druga opcija je smislenija od treće, mada, obje su sukladne u smislu i značenju.
Upravo suprostno. Druge dvije opcije su besmislene. Zasto bi najavljivao nesto sto ce doci... ne znamo kada. Kada se pojavi neka nova rasa ljudi?! Zasto bi davao najavu u nekoj beskonacno neodredjenoj buducnosti.

Jedina smislena mogucnost je prva. Govori ljudima koji ga tada slusaju i najavljuje da ce to biti skoro. Ne zna tocno kada, ali vise-manje za vrijeme njihovog zivota. Bas zato ih i poziva da se pripreme.

Jer ako govori njima, a misli da ce to biti na kraju nekog silnog eona, kada ce nastupiti neka nova ljudska rasa... za par tisuca godina... zasto bi to uopce govorio nepismenim ili polupismenim ribarima, seljacima, poreznicima... i zasto bi ih pozivao da se pripreme za nesto sto ce nastupiti na koncu nekog eona, koji nitko od njih nece niti dozivjeti?!

Nazad
Vrh