RIS_BG
Član
- Reakcijski bodovi
- 32
- Bodovi
- 28
Pocelo je zesce sa optuzbama na racun Biblije i njihovo zabranjivanje cak u USA-Juta,procitajte optuzbu.
[/URL]
[/URL]
Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Meni se to cini sasvim u redu. Djeca u nizim razredima osnovne skole ionako to jos ne razumiju. Sta ce njima Biblija, Kuran ili Vede u osnovnoj skoli?
Sta je meni falilo u osnovnoj skoli sto nisam imao Bibliju, kada sam imao Branka Copica, Matu Lovraka, Zvonimira Baloga, Ratka Zvrku, Ivanu Brlic Mazuranic i Desanku Maksimovic?!
Luka Paljetak, Misevi i macke naglavacke... Jova Jovanovic Zmaj, Ala je lep ovaj svet, ovde potok, tamo cvet... to je literatura za nize razrede osnovne skole, a ne Biblija ili Upanisade. Sta djeca znaju o tome?
Nije mi osobno pretjerano zabrinjavajuće jer smatram da ovaj trend nema dugoročnu stabilnost. No, ono što me zaista plaši je fanatizam koji može preokrenuti situaciju nakon odbacivanja određenih ideja. U tom smislu, vjersko-politička struja mogla bi na kraju prevladati nad ateističkom, što bi imalo dalekosežnije negativne posljedice za one koji nisu uspjeli sami sebe pobijediti. To bi im pružilo loš temelj za duhovni rast, što je iznimno otrovno.
Što se tiče profesora, kod nas općenito nisu loše raspoloženi prema Bibliji, možda je to bilo drugačije za vrijeme Jugoslavije, ali danas rijetko ima profesora koji otvoreno izražavaju protivljenje vjeri. Ponekad se pojavi pojedini profesor koji se šali, ali uglavnom nema onih koji bi otvoreno govorili protiv vjere, Svetog pisma i slično. Čak i većina profesora sebe smatra vjernicima. Što se tiče teorije evolucije i sličnih pitanja, većina ljudi ionako nema dovoljno razumijevanja osnovnih principa. Pa se na kraju rade karikature o tome...
Ja ne bih djecu izlagao religioznosti do punoljetnosti, a onda neka sami izaberu. Sta vide od starijih, vide. Ako sta pitaju, odgovori im se. Ali da se djecu vuce po crkvama, meditacijama, hramovima, vjeronaucima... to nikako. Kada budu punoljetni, neka idu i traze svoju du'ovnost. Kako sam ja isao po Indijama, Kinama i Mongolijama, Amerikama i Evropama.
Evo, za socijalizma kada smo mi bili mali, mojega je bratice tjeralo da ide na katolicki vjeronauk, a ja sam se lijepo igrao s djecom za to vrijeme. A i on bi radije da je to vrijeme mogao igrati s djecom nogomet u parku. Nista nije tamo naucio (osim ekstremnog nacionalizma, nazalost). A vidi mene kako sam du'ovan da cak pisem po krscanskim forumima ko' da sam od malena isao na vjeronauk s braticem.