Izbacivanje Biblije

Meni se to cini sasvim u redu. Djeca u nizim razredima osnovne skole ionako to jos ne razumiju. Sta ce njima Biblija, Kuran ili Vede u osnovnoj skoli?

Sta je meni falilo u osnovnoj skoli sto nisam imao Bibliju, kada sam imao Branka Copica, Matu Lovraka, Zvonimira Baloga, Ratka Zvrku, Ivanu Brlic Mazuranic i Desanku Maksimovic?!

Luka Paljetak, Misevi i macke naglavacke... Jova Jovanovic Zmaj, Ala je lep ovaj svet, ovde potok, tamo cvet... to je literatura za nize razrede osnovne skole, a ne Biblija ili Upanisade. Sta djeca znaju o tome?

Meni se to cini sasvim u redu. Djeca u nizim razredima osnovne skole ionako to jos ne razumiju. Sta ce njima Biblija, Kuran ili Vede u osnovnoj skoli?

Sta je meni falilo u osnovnoj skoli sto nisam imao Bibliju, kada sam imao Branka Copica, Matu Lovraka, Zvonimira Baloga, Ratka Zvrku, Ivanu Brlic Mazuranic i Desanku Maksimovic?!

Luka Paljetak, Misevi i macke naglavacke... Jova Jovanovic Zmaj, Ala je lep ovaj svet, ovde potok, tamo cvet... to je literatura za nize razrede osnovne skole, a ne Biblija ili Upanisade. Sta djeca znaju o tome?

I ja sam to isto citao i sve je to lepo,ali nije lepo i da nas lazu,zar ne?
Naprimer
Nisu li nas ucili u skoli da je Carls Darvin govorio da nema Boga i da je sve nastalo evolucijom,pa i mi od majmuna?
Ali proverom te knjige Darvin pise u zakljucku da je Bog taj koji je stvorio zivot pa se onda evoluiralo ....
Nadalje ucili su nas u skoli kako je Biblija lazna knjiga sa masom bajki i izmisljotina,ali i tu su lagali.
Naprimer u Bibliji imamo izvestaj da je zemlja okrugla,a ne ravna ploca.
Nadalje osnovni zakon Biologije ,da se svi razmnozavaju po svojim vrstama
Nadalje medecinski zakon preventive higijena i karantin detaljno opisani.
Vaspitavanje i odgoj deteta,sve lepo pise i nisu bajke vec istorija i nauka zajedno.

Nije mi osobno pretjerano zabrinjavajuće jer smatram da ovaj trend nema dugoročnu stabilnost. No, ono što me zaista plaši je fanatizam koji može preokrenuti situaciju nakon odbacivanja određenih ideja. U tom smislu, vjersko-politička struja mogla bi na kraju prevladati nad ateističkom, što bi imalo dalekosežnije negativne posljedice za one koji nisu uspjeli sami sebe pobijediti. To bi im pružilo loš temelj za duhovni rast, što je iznimno otrovno.

Što se tiče profesora, kod nas općenito nisu loše raspoloženi prema Bibliji, možda je to bilo drugačije za vrijeme Jugoslavije, ali danas rijetko ima profesora koji otvoreno izražavaju protivljenje vjeri. Ponekad se pojavi pojedini profesor koji se šali, ali uglavnom nema onih koji bi otvoreno govorili protiv vjere, Svetog pisma i slično. Čak i većina profesora sebe smatra vjernicima. Što se tiče teorije evolucije i sličnih pitanja, većina ljudi ionako nema dovoljno razumijevanja osnovnih principa. Pa se na kraju rade karikature o tome...

Nije mi osobno pretjerano zabrinjavajuće jer smatram da ovaj trend nema dugoročnu stabilnost. No, ono što me zaista plaši je fanatizam koji može preokrenuti situaciju nakon odbacivanja određenih ideja. U tom smislu, vjersko-politička struja mogla bi na kraju prevladati nad ateističkom, što bi imalo dalekosežnije negativne posljedice za one koji nisu uspjeli sami sebe pobijediti. To bi im pružilo loš temelj za duhovni rast, što je iznimno otrovno.

Što se tiče profesora, kod nas općenito nisu loše raspoloženi prema Bibliji, možda je to bilo drugačije za vrijeme Jugoslavije, ali danas rijetko ima profesora koji otvoreno izražavaju protivljenje vjeri. Ponekad se pojavi pojedini profesor koji se šali, ali uglavnom nema onih koji bi otvoreno govorili protiv vjere, Svetog pisma i slično. Čak i većina profesora sebe smatra vjernicima. Što se tiče teorije evolucije i sličnih pitanja, većina ljudi ionako nema dovoljno razumijevanja osnovnih principa. Pa se na kraju rade karikature o tome...

Pa otprilike tako.
Nekada zakleti ateisti postadose teisti.Znam mnogo ljudi koji za sebe kazu da su pravoslavci koji veruju u evoluciju,a ima takvih i u drugim religijama... To se zove pomodarstvo,dodvoravanje drugima,da ne budu odbaceni...Ipak cinjenica je da je religija prva i najveca prepreka u zblizavanju ljudi,a tek posle rasa,nacija itd...
Pa cak ni teisti nemaju odgovor na pitanje sta je pre bilo kokoska ili jaje,iako u Bibliji jasno pise da je Bog stvorio ptice (petla i koksku) koji se razmnozavaju jajima,slicno kao Adama i Evu.....itd..

Ja ne bih djecu izlagao religioznosti do punoljetnosti, a onda neka sami izaberu. Sta vide od starijih, vide. Ako sta pitaju, odgovori im se. Ali da se djecu vuce po crkvama, meditacijama, hramovima, vjeronaucima... to nikako. Kada budu punoljetni, neka idu i traze svoju du'ovnost. Kako sam ja isao po Indijama, Kinama i Mongolijama, Amerikama i Evropama.

Evo, za socijalizma kada smo mi bili mali, mojega je bratice tjeralo da ide na katolicki vjeronauk, a ja sam se lijepo igrao s djecom za to vrijeme. A i on bi radije da je to vrijeme mogao igrati s djecom nogomet u parku. Nista nije tamo naucio (osim ekstremnog nacionalizma, nazalost). A vidi mene kako sam du'ovan da cak pisem po krscanskim forumima ko' da sam od malena isao na vjeronauk s braticem.

Ja ne bih djecu izlagao religioznosti do punoljetnosti, a onda neka sami izaberu. Sta vide od starijih, vide. Ako sta pitaju, odgovori im se. Ali da se djecu vuce po crkvama, meditacijama, hramovima, vjeronaucima... to nikako. Kada budu punoljetni, neka idu i traze svoju du'ovnost. Kako sam ja isao po Indijama, Kinama i Mongolijama, Amerikama i Evropama.

Evo, za socijalizma kada smo mi bili mali, mojega je bratice tjeralo da ide na katolicki vjeronauk, a ja sam se lijepo igrao s djecom za to vrijeme. A i on bi radije da je to vrijeme mogao igrati s djecom nogomet u parku. Nista nije tamo naucio (osim ekstremnog nacionalizma, nazalost). A vidi mene kako sam du'ovan da cak pisem po krscanskim forumima ko' da sam od malena isao na vjeronauk s braticem.

Svako ima neko svoje misljenje o vaspitavanju dece...
Evo od skora po najnovijim zakonima zemalja EU dete treba samo da se izjasni kako se oseca dal je musko ili zensko,a nekad se znalo po cemu se razlikuju deca po polu.
1 Korincanima, glava 6
9 Ili ne znate da nepravednici neće naslediti carstvo Božije? Ne varajte se: ni kurvari, ni idolopoklonici, ni preljubočinci, ni adžuvani, ni muželožnici,
10 Ni lupeži, ni lakomci, ni pijanice, ni kavgadžije, ni hajduci, carstvo Božije neće naslediti.
Rimljanima, glava 1
21 Jer kad poznaše Boga, ne proslaviše Ga kao Boga niti Mu zahvališe, nego zaludeše u svojim mislima, i potamne nerazumno srce njihovo.
22 Kad se građahu mudri, poludeše,
23 I pretvoriše slavu večnog Boga u obličje smrtnog čoveka i ptica i četvoronožnih životinja i gadova.
24 Zato ih predade Bog u željama njihovih srca u nečistotu, da se pogane telesa njihova među njima samima;
25 Koji pretvoriše istinu Božiju u laž, i većma poštovaše i poslužiše tvar nego Tvorca, koji je blagosloven va vek. Amin.
26 Zato ih predade Bog u sramne slasti; jer žene njihove pretvoriše putno upotrebljavanje u besputno.
27 Tako i ljudi ostavivši putno upotrebljavanje ženskog roda, raspališe se željom svojom jedan na drugog, i ljudi s ljudima činjahu sram, i platu koja trebaše za prevaru njihovu primahu na sebi.
3 Mojsijeva, glava 18
22 S muškarcem ne lezi kao sa ženom; gadno je.

Evo od skora se zabranjuje da se deca kaznjavaju prutom ,zakon ne kaznjavanja za lose postupke dovodi samo do ponavljanja losih postupaka jer se ne kaznjava.,a eto u Bibliji pise veoma jednostavno
5. Moj. 6
4 Čuj, Izrailju: Jehova je Bog naš, jedan je Jehova.
5 Zato ljubi Jehovu Boga svog iz svega srca svog i iz sve duše svoje i iz sve snage svoje.
6 I neka ove reči koje ti je zapovedam danas budu u srcu tvom.
7 I često ih napominji sinovima svojim, i govori o njima kad sediš u kući svojoj i kad ideš putem, kad ležeš i kad ustaješ.
Poslovice 22:6 Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega.
Poslovice 23:13 Ne uskraćuj kar detetu; kad ga biješ prutom, neće umreti.
Poslovice 22:15 Bezumlje je privezano detetu na srce; prut kojim se kara ukloniće ga od njega.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih razloga zasto ateisti zele da se zabrani Biblija za citanje i poucavanje.
Treba im podmladak koji ce raditi po njihovoj zelji,po zelji njihovog zapovednika i spletkarosa Sotone,djavola.
A dolazi i vreme Koje je Jehova Bog obznanio,da ce u odredjeno vreme usaditi u srce ljudima zelju da uniste lazljivu religiju i oni ce to uciniti.
Otkrivenje, glava 17
17 Jer je Bog dao u srca njihova da učine volju Njegovu, i da učine volju jednu, i da dadu carstvo svoje zveri, dok se svrše reči Božije.

Nazad
Vrh