Kada su naša svedočanstva jaka, progon ne može učiniti da poreknemo ono što znamo da je istina

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
32
Bodovi
28
Džozef Smit je nekoliko dana posle Njegove vizije od Boga Oca i Isusa Hrista, našao u društvu nekog metodističkog propovednika, koji je bio veoma aktivan u spomenutim religioznim nemirima, i razgovarajući sa njim na temu religije, iskoristio je priliku da ga obavesti o viziji koju je imao. Bio je veoma začuđen njegovim ponašanjem. Ne samo da je olako shvatio njegovo saopštenje, nego je sa velikim prezirom rekao da je to od đavola, da danas uopšte nema vizija niti objava, da je sve to prestalo sa apostolima i da ih nikada više neće biti.

Uskoro je, međutim, otkrio da je njegova priča probudila velike predrasude među verskim učiteljima protiv njega i to je bio uzrok velikog progona koji se stalno pojačavao. I mada je bio nepoznat dečak, od samo četrnaest, petnaest godina, a njegove životne okolnosti takve da nije bio od naročotog značaja svetu, ipak su ga ljudi na visokom položaju primećivali u toj meri da su javno mišljenje okretali protiv njega, i podsticali žestok progon. I to je bilo zajedničko za sve verske zajednice, sve su se ujedinile u progonu.

Tada, i često posle toga, nametalo mu se ozbiljno razmišljanje kako je veoma čudno da se neugledan dečak, koji je tek napunio četrnaest godina, i uz to osuđen da svojim svakodnevnim radom zarađuje bednu zaradu, smatra osobom tolike važnosti da privlači pažnju velikih i najpoznatijih verskih zajednica tog vremena, i to tako da kod njih budi duh najžešćeg progonstva i ponižavanja. Ali čudno ili ne, tako je bilo, i to ga je veoma žalostilo.

Ipak, činjenica je da je imao viziju. Od tada se, mislio je, osećao kao Pavle kada se branio pred carem Agripom i podnosio izveštaj o viziji koju je imao kada je ugledao svetlo i čuo glas. Malo ih je bilo tada koju su mu poverovali. Neki su govorili da je nepošten, neki da je lud, pa su ga ismejavali i ponižavali. Ali sve to nije uništilo stvarnost njegove vizije. Imao je viziju, znao je da je imao, i sav progon pod nebom nije mogao da to promeni.

Tako je bilo i sa Džozefom. Zaista je video svetlo i usred te svetlosti video je dve Osobe, i one su mu zaista govorile. I mada su ga mrzeli i progonili zbog toga što je rekao da je imao viziju, ipak je to bila istina. I dok su ga proganjali, ponižavali i lažno govorili svakakve zle reči protiv njega što je tako govorio, u svom srcu je bio podstaknut da kaže: „Zašto me progone zbog istine? Zaista sam imao viziju i ko sam ja da bih se Bogu opirao, ili zašto svet misli da će me primorati da poreknem ono što sam zaista video? Jer imao sam viziju, i znam to i znam da Bog to zna, i ne mogu to poreći niti se usuđujem da to učinim; na kraju, znam da bih čineći tako uvredio Boga i bio osuđen.”

S obzirom na svet verskih zajednica, njegov duh se zadovoljio time da nema obavezu da se priključi ni jednoj od njih, već da ostane kako jeste, dok ne bude dalje usmeren. Uverio se da je Jakovljevo svedočanstvo istinito, da čovek može, ako mu nedostaje mudrost, da traži od Boga i dobije, bez prekorevanja.

Nefi, jesi li bio u mormonskom hramu, kada kroz zavjese gurnes ruku i moras se znati rukovati sa velikim svecenikom i reci mu tajne rijeci, koje znaju samo oni najupuceniji? I onda te puste iza zavjese, da sjedis u najljepsem dijelu mormonskog hrama i uzivas u svetim vibracijama?

Kako bi smo mi, jednog dana, kada ti budes taj veliki svecenik, koji docekuje ljude iza zavjesa, dosli i uzivali s tobom u tom dijelu svetog hrama?

tajne rijeci, koje znaju samo oni najupuceniji?
To nisu nikakve tajne reči nego jedna vrsta lozinke, koju je nama Bog dao objavio i koju samo mi znamo. To važi za svakoga i tu ne postoji niko veći od drugoga. Tu sklapamo saveze sa Bogom kao što je darivanje. Drugim rečima dobijemo jednu vrstu dara, da bi mogli da naslediomo najveći stepen neba. U Raveni u Italiji postoji crkva koja ima istu takvu zavesu i postoje slike takvog rukovanja, ali i u mnogim pravoslavnim hramovima postoji slično samo što su oni to malo izvrnuli, kao što i o nama izmišljaju svašta. Kod nas ne postoji nikakav visok sveštenik veći od drugih nego svi mi imamo isto sveštenstvo. Čak i naši apostoli su isti sveštenici.
To što se radi ispred zavese simbol je ulazka na nebo gde su Bog Otac i Sin. Znači to je neka vrsta podsetnika šta trebamo činiti da bi bili dostojni nebeskog carstva.
Ta zavesa je simbol tela Hristovog jer samo kroz njega možemo otići kod Boga Oca.
"Dakle, braćo, pošto imamo potpuno pouzdanje da možemo ući u sveto mesto posredstvom Isusove krvi - novim i živim putem koji je on za nas otvorio kroz zavesu, to jest kroz svoje telo." (Jevrejima 10:19,20)

Znači sve to nije nimalo tajno, nego sveto.

A da bi neko dočekivao druge ispred zavese mora se prijaviti da želi biti hramski radnik, posle toga dobija poziv da služi drugima u Hramu, određeno vreme. Znači i tu nema nićeg tajanstvenog.

Mi racunamo na to da kad ti budes taj hramski radnik, da ces nas uvesti tamo da i mi to malo vidimo.

Mi racunamo na to da kad ti budes taj hramski radnik, da ces nas uvesti tamo da i mi to malo vidimo.
To je sklapanje saveza sa Bogom a ne nekakva šala. Hram je posle sveštanja pristupačan samo dostojnim članovima crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana. Ne članovi su pozvani da uđu u Hram i to pogledaju, nekoliko nedelja pre sveštanja Hrama. Tada je Hram otvoren za svakoga. Isto tako je i posle renoviranja hrama. Momentalno se gradi Hram u Beču a prirpema se i u Budimpešti, kada budu gotovi biće nekoliko nedelja otvoreni za svakoga.

Pored toga Hramski radnici ne puštaju nikoga u Hram nego propusnica koju izdaje Biskup u mestu gde živimo.

kada budu gotovi biće nekoliko nedelja otvoreni za svakoga.
E to kad bude, javi pa da odemo pogledati kako to izgleda.

Pored toga Hramski radnici ne puštaju nikoga u Hram nego propusnica koju izdaje Biskup u mestu gde živimo.
Ma kad imas zemljaka na tom polozaju, on te pusti unutra kad nikoga nema.

Ne bi mi smetali kad vi sklapate savez s Bogom ili imate druge obrede. Mi bi nakon toga dosli to malo razgledati.

Ma kad imas zemljaka na tom polozaju
Mi idemo ovde od pretpostavke da postoji jedan Bog i da postoji Isus kao njegov Sin koji je uspostavio jednu versku zajednicu sa sveštenstvom , obredima i uredbama. Isto tako idemo od pretpostavke da je došlo do otpada i obnove verske zajednice ili crkve kao što je bila izvorna. Isto idemo od petpostavke da je Hram sa svojim uredbama i obredbama ponovo obnovljen i da duh Božji posle sveštanja prebiva u takvim zgradam i da se tamo Bog objavljuje.

E sada mi reci ako je to zaista tačno i tako istinito, zašto bih ja sada pogazio Božju zapovest i tabe pustio unutra, ako nisi dostojan?

Isus je jasno rekao da prvo dolazi vera u Njega, pa onda pokajanje, pa krštenje uranjanjem u vodi, pa polaganje ruku za dar Duha svetoga, pa primanje sveštenstva polaganjem ruku i ostaneš li veran ovim savezima možeš otići u Hram. To je jedini način, drugi ne postoji.

Isto tako ne postoji drugi put odlazka tamo gde Bog prebiva, osim preko Isusa Hrista.

Ipak si dobrodošao u našum crkvenim zgradam svake nedelje, pre podne.

Isto idemo od petpostavke da je Hram sa svojim uredbama i obredbama ponovo obnovljen i da duh Božji posle sveštanja prebiva u takvim zgradam i da se tamo Bog objavljuje.
Prvo, jesi li ti kada vidio Boga tamo?

Prepostavimo da si ti dostojan i da ti mozes uci, pa jesi li ti kada vidio i po cemu si zakljucio da tamo prebiva duh bozji?!

E sada mi reci ako je to zaista tačno i tako istinito, zašto bih ja sada pogazio Božju zapovest i tabe pustio unutra, ako nisi dostojan?
Drugo, besmisleno je govoriti da Bog na jednom mjestu jeste, a na drugom nije. Ili da je u vecoj mjeri na jednom mjestu, nego na drugom.

Takvo zakljucivanje je besmisleno i podrazumijeva da Bog nije sveprisutan, nego da je prostorno ogranicen.

Kada bi ste Boga shvatili kao sveprisutnog, onda bi ste znali da nema dostojnih i nedostojnih, niti mjesta niti bica, nego da je sve jednako jer je sam Bog jednako prisutan u svim bicima i na svim mjestima u svako vrijeme.

E sada, ako to ne znate ili ne shvacate, ako ne razumijete to osnovno duhovno otajstvo, pitanje je cega ste dostojni?!

Isus je jasno rekao da prvo dolazi vera u Njega, pa onda pokajanje, pa krštenje uranjanjem u vodi, pa polaganje ruku za dar Duha svetoga, pa primanje sveštenstva polaganjem ruku i ostaneš li veran ovim savezima možeš otići u Hram. To je jedini način, drugi ne postoji.
Badava vam je krstenje u vodi, ako niste krsteni u spoznaji tj. u Duhu.

A spoznaja je uvijek osobna, a ne kolektivna. Uvijek sam za sebe moras uvidjeti i spoznati.

Jer spoznaja se ne dobiva izvanjskim obredima, tako da na tebe ruke polazu drugi ljudi, koji jednako tako nisu nista spoznali sami za sebe - nego tako da shvatis i spoznas sam za sebe.

Nema tu nikakve mistike, to su vrlo jednostavne stvari i svatko ih zna.

Dijete u skoli spoznaje (upali mu se lampica), ne tako da nastavnici na njega polazu ruke, nego tako da razmislja i na koncu shvati bit ucenja.

Nikola Tesla je dobio spoznaju o motoru na izmjenicnu struju dok je setao parkom, a prije toga je godinama intenzivno razmisljao o tome.

A ne tako da su drugi ljudi (koji nisu znali nista o struji) na njega polagali ruke.

Isto je i s duhovnim znanjem, ono se ne prenosi polaganjem ruku, nego intenzivnim sabiranjem misli na duhovnu sustinu.

Ako to nemate, onda su to samo isprazni rituali. I postavlja se pitanje cega ste dostojni?!

Isto tako ne postoji drugi put odlazka tamo gde Bog prebiva, osim preko Isusa Hrista.

Pa da li slijedis Isusa?

Isus je rekao, ako me hoces slijediti potpuno, prodaj sve sto imas, podijeli siromasnima i slijedi me.

Nije rekao, daj da polozimo ruke na tebe.

Pa sad ti vidi da li slijedis ono sto je rekao Isus.

Ipak si dobrodošao u našum crkvenim zgradam svake nedelje, pre podne.
Dijeli li se badava kakva hrana i cuga?

Prvo, jesi li ti kada vidio Boga tamo?
Uticaj Njegovog Duha sam tamo mnogo puta osetio. Čuo sam tamo mnogo puta njegov glas, imao sam vizije, video sam preminule osobe za koje smo se krstili, osetio sam dodir na mojoj ruci. Uvek sam posle posete u Hramu osetio neku promenu u meni, bio sam radosniji i srećniji.
Drugo, besmisleno je govoriti da Bog na jednom mjestu jeste,
Bog ne ali uticaj njegovog Duha. On vlada celim univerzumom na taj način i sveprisutan je svojim duhom.
Badava vam je krstenje u vodi, ako niste krsteni u spoznaji tj. u Duhu.

Naravno, posle krštenja u vodi dolazi krštenje duhom, To je Dar Duha svetoga koji se daje vlašću Melhisedekovim sveštenstvom.

A spoznaja je uvijek osobna, a ne kolektivna. Uvijek sam za sebe moras uvidjeti i spoznati.
to je tačno. Svako od nas invividualno molitvom može spoznati nešto objavom moći Duha svetoga. Svi smo mi različiti i tako dobijamo spoznaju na različiti način, ali je uvek isti Duh.
Nikola Tesla je dobio spoznaju o motoru na izmjenicnu struju dok je setao parkom, a prije toga je godinama intenzivno razmisljao o tome.
Eto slično tako se dobije i ostala spoznaja. Isto kao što je Duh osvetlio Teslin razum, može osvetliti i naš razum, ako razmišljamo o tome i molimo se u sebi za pomoć da nešto razumemo.
Pa da li slijedis Isusa?

Isus je rekao, ako me hoces slijediti potpuno, prodaj sve sto imas, podijeli siromasnima i slijedi me.
Da, mi sledimo Hrista. On od svakog od nas ne zahteva isto, priča o bogatom mladiću je bio zahtev samo za bogatog mladića. Mi imamo razne crkvene pozive gde služimo drugima i žrtvujemo vreme, talente i novac za izgradnju carstva Božjeg na zemlji. Mi nemo plaćene sveštenike.
Dijeli li se badava kakva hrana i cuga?

Jednom u mesecu da, ili za neke zajednićke aktivnosti. Ali nedelja je posvećena Hristovom večerom. Mi to nazivmo pričesni ili sakramentni sastanak.

U suštini nevolim da se hvalim, idi pa vidi.

"Zar život nije vredniji od hrane, i telo od odeće?" (Mateja 6:25)
Smisao vise ne trazim po hramovima, niti po crkvama. Jedino, ako daju kakavu klopu za badava, tada mogu da navratim na besplatan rucak. To se nikada ne odbija u ovom svijetu.

Postoji hram u kojem Bog obitava, kojega sam odrzava i kojega je jedini stanovnik - to je nasa vlastita svijest. Tamo cemo naci blizinu Boga, a ne u izvanjskim mjestima, hramovima i na hodocascima. Ako netko misli da se s Bogom na nebu treba rukovati i tajne mu rijeci znati reci, da nas Bog pusta iza neke zavjese, taj je u teskoj zabludi. Bog je tu i sada, uvijek s nama. Ne treba mu nikakvo rukovanje, niti poseban prostor u kojem se s nama sastaje. Jer taj poseban prostor smo mi sami, samo od toga stalno bjezimo. Gradimo hramove od kamenja i tamo mislimo susresti Boga, a on je stalno bio i ostao s nama. Njemu ne treba hram da se nadje s nama. On je taj hram vec odavno izgradio, to su nase tijelo, nase misli, nasi osjecaji. Ali mi od toga stalno bjezimo. Ne zelimo ga naci u Njegovom hramu. Ako postoji neki veo kojeg treba otkloniti, onda to nije hramski veo, niti na nebu, nego veo neznanja koji zaklanja nase vlastito razumijevanje.

Postoji hram u kojem Bog obitava, kojega sam odrzava i kojega je jedini stanovnik - to je nasa vlastita svijest.
Boga sam našao moći Duha svetoga i samo se tako nalazi i otkriva. Ako dobijemo Dar Duha svetoga imamo pravo da taj Duh bude uvek sa nama, ukoliko dostojni Njega živimo. Neki drugi put ne postoji. To je kada Duh sveti govori našem duhu, i dolazi sa ubedljivom moći. Očitovanje anđela, ili vizija Boga, ostaviće utisak oku i u umu, i na kraju može izblediti, ali utisci koje on Sveti Duh ostavlja ide duboko u dušu i ne može da se izbriše. Kroz Sveti Duh je tada istina zatkana u našu dušu, tako da se ne može zaboraviti.

Nazad
Vrh