+!
Što se tiče navodnog nastanka islama autor se tu takođe propisno obrukao. Prvo trebamo postaviti papstvo u 7. vijeku u pravilni istorijski kontekst. Pape 7. vijeka nisu bile moćne a daleko od moćnih papa kojima su se klanjali vladari. U 7. vijeku Rimom vlada Vizantija i papstvom dominira vizantijski uticaj. Svako ko je malo proučavao istoriju Vizantije zna za ideologiju cezaropapizma gdje je car iznad vjerskih autoriteta. Pape su postavljali vizantijski carevi po svom nahođenju a pape su često bili Grci a ne Latini. Vi imate slučaj sv. pape Martina kojeg je vizantijski car uhapsio i koji je umro u zarobljeništvu. Toliko je papstvo bilo na milost i nemilost Carigrada.
Martin (rođen Todi, Umbrija) od 649. rimski biskup
bez careve potvrde.
Bez carske odluke i usprkos carevom protivljenju sazvao 'Lateranski sabor', na kojem je bilo preko 100 biskupa.
Jedna od odluka tog sabora je i osuda '
monotelizma', kojeg zastupaju
carigradski patrijarh Pavao II i
car Konstans II Pogonat (Bradati),
koji je
648. donio carski heretički ukaz '
Typos'.
Rimski biskup je odluke sabora poslao caru na potvrdu, a u obliku enciklike poslao biskupima izvan bizantske vlasti.
Izopćuje carigradskog patrijarha Pavla II, koji je bio u sukobu i s prethodnim rimskim biskupom Teodorom.
Carski namjesnik Olimpij nije uhapsio rimskog biskupa i teologa Maksima, nego se osamostalio od bizantske vlasti i vladao je tri godine,
te poginuo u ratu sa Saracenima.
653. carski namjesnik Teodor Kaliopa noću daje uhititi rimskog biskupa Martina i sv. Maksima Ispovjednika, te ih odvodi u Konstantinopol,
gdje su osuđeni zbog veleizdaje (
Olimpij).
Po zagovoru carigradskog patrijarha Pavla II nisu osuđeni na smrt, nego na doživotni zatvor u progonstvu.
"Činite od mene što hoćete. Bilo koja smrt za mene će biti blagodat!" (sv. Martin)
Izabran je novi rimski biskup, dok je još Martin bio živ u zarobljeništvu, koji u jednom pismu piše:
"Čudio sam se i još se čudim nad ravnodušnom nesmiljenošću svih onih koji su mi nekoć pripadali, i mojih prijatelja i bližnjih,
što su me u mojoj nesreći posve zaboravili i uopće ne žele znati, živim li još ili ne živim."
24. IX 656. Teodozije, biskup Cezareje u Bitiniji, s još nekoliko uglednika, po carevom nalogu posjetio Maksima u progonstvu.
No, Maksim mu je rekao da neće komunicirati s Carigradom sve dok službeno ne budu prihvaćene odluke Lateranskog koncila.
Kad mu je Teodozije rekao - "
Sabor je nevaljan, jer je održan bez careve naredbe",
Maksim je odgovorio: "
Pobožna je vjera, a ne careva naredba ta koja potvrđuje koncile."
Autor tretira pape 7. vijeka kao moćne zavjerenike koji upravljaju čitavom zavjerom ali zapravo to nisu pape 7. vijeka. Moć papa počinje tek nakon pada Vizantije u Italiji u 8. vijeku.
Rekli su Staljinu, da bi s rimskim biskupom trebao imati dobre odnose, a na to je Staljin pitao koliko taj Papa ima vojske.
Kada je za to čuo rimski biskup, rekao je, da će Staljin upoznati njegovu vojsku, kada umre.
יה