Koji je smisao ovog foruma?

Metuzalem

Član
Reakcijski bodovi
2
Bodovi
8
Znamo li onu Indijansku molitvu Velikom Duhu?

"Veliki Duše, molim te da mi dadeš snage kako bih mogao pobijediti svog najvećeg neprijatelja - samoga sebe, da jednom, kad me budeš pozvao mogu stati pred Tebe uspravna čela i ponosno Te gledati, mirno u oči".

Indijanci su živjeli u prirodi, s prirodom, okruženi svime što je postojalo oko njih. Promatranjem, shvaćanje o postojanju Nekoga tko upravlja svime u prirodi je postajalo sve dublje. Nije im trebao Stari ili Novi zavjet - kao ni ijednom čovjeku koji se drži od Stvoritelja u svakoga pojedinca ugrađenih Zakona, jer ne ubij, ne kradi, ne laži, ne čini ništa što je protuprirodno ni sa svojim tijelom ni s tuđim...Zapravo sve je to "zapisano" u svakome od nas.

Npr. po pitanju preljuba: "Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?" Isus odgovori: "Što vam zapovjedi Mojsije?" Oni rekoše: "Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i - otpustiti." A Isus će im: "Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed". (Mk 10,2-5)

Pa to vrijedi za svih 10 Zapovijedi - zbog okorjelosti naših srca! Ne gazimo li mi naše savjesti, ne zavaravamo li se samo-ubijeđivanjem kako mi tražimo istinu? Sigurno se tako ne otkriva Istina (znamo tko je Istina!).

Svakom vjerniku je jasno da Stvoritelj može što poželi - jer je svemoguć, iz ničega je stvorio sav svemir...

Zbog okorjelosti srca naših On šalje svoga Sina da uzme krivnju za naše grijehe na sebe, ali - kako, kamo, na koji način? I oko toga na ovom forumu lomite koplja! Zaboga! Najčistije biće, utjelovljena Riječ, zar može doći u tijelo "zaraženo" Istočnim grijehom? Duh Sveti je Mariju oslobodio posljedica Istočnoga grijeha - oslobodio ju krivnje, omogućio joj da kao prvobitno Adam i Eva mogu biti u stalnom kontaktu sa Svevišnjem: Marija je cijeloga života "ispipavala" Očevu volju, spoznavši ju, vršila ju. Tako je rezultat Gabrijelova posjeta bio "Evo me, službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi". Sve drugo je kao i kod svakoga od nas ostalo, a najbitnije - Istočnim grijehom je ljudsko tijelo doživjelo I NEKI genetski poremećaj. Zbog njega ovo tijelo mora umrijeti, a kao i kod Isusovog uskrsnuća, tijelo se "metamorfozira"(sjetite se leptira i kukuljice!): Učenici ne prepoznaju odmah Uskrsloga. Tijelo je lišeno svih tragova prijašnjega - novo i produhovljeno. To svakoga od nas čeka o uskrsnuću svih mrtvih na Sudnji dan. A kakvi ćemo biti - pa...ovisi i o tome hoćemo i dalje mlatiti praznu slamu po ovakvim forumima ili srcem prionuti uz Evanđelje i čitati. Pa kad naiđemo na nejasnoće - samo dalje! Nastaviti do kraja... Pa ispočetka.

"Što meni Bog danas poručuje" - je temelj pri otvaranju Pisma. Nema li toga, zatvorimo ga da ne dolazimo u napast i čeprkamo tražeći što mi nije jasno (umjesto obrnuto)!

ne pristupimo li Radosnoj vijesti tako, ta vijest će nam biti sudac po našoj savjesti - ne zaboravimo to!

Onaj razbojnik uz Isusa na križu, nije razbijao glavu kako je uopće mogao doći Sin Božji preko žene Marije? Ali, promatrajući strpljivog Isusa počinje shvaćati da promatra svoga Otkupitelja i dobiva DAR SPOZNAJE( uvjet je ispunjen - priznao je Svevišnjem svoje zloće za koje se kajao)-

"Isuse, sjeti me se kad dođeš u svoje kraljevstvo". - A Isus odvraća, obećava raskajanom razbojniku: "Još danas ćeš biti sa mnom u raju".

Nitko se ovdje neće složiti mojom tvrdnjom da bi ovaj forum trebalo nazvati Forum samozvanih pismoznanaca, a čitajući vaše postove da katolici izmisliše pakao, da katolici ovo-ono...te ispada da samo naivci vjeruju u ono u što na ovom forumu mnogi ne vjeurju - jer se ne može dokazati - opet pitam: koja je svrha ovog i ovakvog foruma? Kainos mi je objasni - traženje istine. Ali kakve? Čije?
Jadni ljudi....A vrijeme je tako blizu. A čovjek se jako teško mijenja....A...a...a...koliko je tih mogućih "nastavaka" iza a?! Bože dragi, milostiv nam budi!

Zadnje uređeno:
opet pitam: koja je svrha ovog i ovakvog foruma?
Smisao trga (foruma) je da se na njemu ljudi srecu i razgovaraju. Najcesce je to obicno ulicarsko laprdanje i naklapanje, a ponekad zaluta i kakav lokalni Sokrat.

Kainos mi je objasni - traženje istine. Ali kakve? Čije?
Ma pusti Kainosa, sta on zna? On je pretenciozan, ima prevelika ocekivanja od obicnih prolaznika na trgu.

ovaj forum trebalo nazvati Forum samozvanih pismoznanaca
Da, bio bih se sklon s time sloziti. Ali mene to zabavlja!

Ponekad prosecem tako do trga da vidim koga ima u gradu. Kad tamo, uglavnom vjerski fanatici... i jedna sumanuta pjesnikinja. Uopce ne razumijem o cemu ta zena govori. Svadjaju se tako pismo-znanci oko toga tko je tocnije shvatio vjerske spise. Vodi se zivahna rasprava. Kao sto bi Buddha rekao, ljudi zapleteni u gustis misljenja, u siprazje misljenja, u dzunglu misljenja. Ja sve to kao blentavi putnik iz istocnih zemalja sa zanimanjem promatram. Ne razumijem sve rasprave, ali ponekad dobacim pokoju.

Mene silno zabavljaju vjerski fanatici. Osjecam se kao da sam vremeplovom prebacen u Srednji vijek.

Jadni ljudi....A vrijeme je tako blizu. A čovjek se jako teško mijenja....A...a...a...koliko je tih mogućih "nastavaka" iza a?! Bože dragi, milostiv nam budi!
Eh, sada si ukazao na jedinu pravu stvar!

Starost, bolest i smrt su svakome vrlo blizu. Oni su istinski glasnici zdravog razuma.

Ali lijek za njih se ne moze naci na trgu, niti u raspravama na ulici.

Za to je potrebno otici na tiho i mirno mjesto i zaroniti u sebe.

Jer kako je Buddha obivacao reci, vjezbajte svoju paznju sada, da vam kasnije ne bi bilo zao!

Nazad
Vrh