Mariologija

three angels

Član
Reakcijski bodovi
1
Bodovi
3
Evo jedne zanimljive teme. Marija u katoličanstvu zauzima visoko mjesto. Njoj su posvećena mnoga svetišta u koje hrle milijuni ljudi. Njoj narod upućuje molitve, ona je zagovornica, posrednica. Njoj u čast su izrađene mnoge statue. S druge strane na spomen "mariologije" protestantima se digne kosa na glavi. Rijetko kada čujete propovijedi o njoj. Postoji li neko balansirano učenje. Opet ne možemo reći da je bila i obična žena. Koje sve karakteristike nalazimo kod Marije, što je sve morala proći da bi rodila Isusa Krista?
Ovo je dobro mjesto za proučavti njenu biografiju.

...

BOGO-RODICA – MAJKA BOŽJA

=============

Blažena Marija rodila je Boga = SINA G Yehoshuu.

TIME je sasvim jasno da je Blažena Marija
PUNO PUNO PUNO VIŠE od Boga
jer – je RODILA BOGA!

Jer – da Marija NIJE rodila Boga,
BOGA NE BI BILO!

-----------

Bog Jedini Otac YHVH je DUH,
a duhovna bića se
NE RAZMNOŽAVAJU
NE RAĐAJU!

Bog Jedini Otac YHVH

jasno kaže na mnogo mjesta u Bibliji

NE DODAJI NE ODUZIMAJ mojim riječima!

BOGORODICA?!??!

Odakle TO?
Znaš kaznu za DODAVANJE i oduzimanje?Marija iznad svih.jpg

I u pravoslavlju Bogorodica zauzima jako vazno mjesto.

Nije da se ja u to nesto puno razumijem, ali primjetio sam...

Ljudi pogotovo kod nas vole zauzimati određene pozicije koje prihvaćaju kao apsolutnu istinu, dok s druge strane sve suprotno s gnušanjem odbacuju. I jedan i drugi „tabor“ ima svoje izazove.

Jedni moraju paziti da ne izjednačavaju Mariju s Bogom i ne krše 1. 2. zapovijed, a drugi moraju paziti da u svojoj gorljivoj želji za objašnjavanjem prave perspektive (jedinog) Zagovornika ne „gurnu po strani“ Mariju i tako smetnu s uma njen veličanstveni primjer ponizne žene koja je svim srcem ljubila Boga.
Lk 1:48 - što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom.

Marija jeste blažena. Sama činjenica da je rodila Hrista dovoljno govori. Ona jeste i majka svih Hrišćana.

Pozdrav, volio bih saznati kako ste došli do spoznaje da je Marija majka "svih Hrišćana"?

Ma nema tu neke spoznaje, stvar je u logici. Ona je telesna majka našeg spasitelja i na taj način je i naša.
Ali sam isto tako neko ko smatra da joj ne treba upućivati molitve.

Ma nema tu neke spoznaje, stvar je u logici. Ona je telesna majka našeg spasitelja i na taj način je i naša.

Tom logikom onda Marijini roditelji su naši djed i baka?, a tako onda možemo nastaviti kroz čitavo rodoslovlje.
Kako nismo dio fizičkog potomstva, neki naučavaju kako je ona naša duhovna majka. Ali zapravo, ne postoji to univerzalno duhovno majčinstvo koje bi se moglo prenositi na sve naraštaje. Upravo zato, Kroz Krista mi smo nasljednici baštine po Njemu i tu nema mjesta za neku drugu ulogu:

Gal 3:26-29 - Uistinu, svi ste sinovi Božji, po vjeri u Kristu Isusu. Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste. Nema više: Židov - Grk! Nema više: rob - slobodnjak! Nema više: muško - žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu! Ako li ste Kristovi, onda ste Abrahamovo potomstvo, baštinici po obećanju.

Kult Bogorodice je trebalo uvesti nakon sto je nastala prazina nakon ukidanja paganske Boginje u njezinim raznim vodovima kao Hera, Demetra i sl.

Tom logikom onda Marijini roditelji su naši djed i baka?, a tako onda možemo nastaviti kroz čitavo rodoslovlje.
Kako nismo dio fizičkog potomstva, neki naučavaju kako je ona naša duhovna majka. Ali zapravo, ne postoji to univerzalno duhovno majčinstvo koje bi se moglo prenositi na sve naraštaje. Upravo zato, Kroz Krista mi smo nasljednici baštine po Njemu i tu nema mjesta za neku drugu ulogu:

Gal 3:26-29 - Uistinu, svi ste sinovi Božji, po vjeri u Kristu Isusu. Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste. Nema više: Židov - Grk! Nema više: rob - slobodnjak! Nema više: muško - žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu! Ako li ste Kristovi, onda ste Abrahamovo potomstvo, baštinici po obećanju.

Nemoj da si bukvalista. Imamo telesne roditelje, a za Mariju opet kažem da je rodila Hrista u telu i da je blažena.
Ili bih je nazvao telesnom majkom naše vere, kao što je i Apostol Jovan gledao na nju kao na majku.
To je poštovanje.
Dok ne smatram da joj se treba moliti.

Nemoj da si bukvalista. Imamo telesne roditelje, a za Mariju opet kažem da je rodila Hrista u telu i da je blažena.
Ili bih je nazvao telesnom majkom naše vere, kao što je i Apostol Jovan gledao na nju kao na majku.
To je poštovanje.
Dok ne smatram da joj se treba moliti.

Trebate se pitati zašto je apostol Ivan nju gledao kao svoju majku?
Iako neki danas događaj pod križem žele predstaviti kao Kristov proglas njenog duhovnog majčinstva, On to nije učinio. Isus je brigu o svojoj majci povjerio svom vjernom učeniku i to je sve.
Njeno blaženstvo proizlazi iz njegove božanske prirode, a ne obratno. Samim time mi ne moramo ništa tome nadodavati da bi prenaglasili nešto u tom smislu. I RKC koji imaju čitav kult oko Marije govore da je poštuju...

Upravo zbog tih kultova bi svi vernici koji se mole Mariji trebali biti oprezni.

Evo ja ću preformulisati tu rečenicu:
Kult Bogorodice Isusa Hrista je trebalo uvesti nakon sto je nastala prazina nakon ukidanja paganske Boginje polubogova i sinova bogova u njezinim raznim vodovima kao Hera, Demetra Herkul, Dionis i sl.

Sve se može povezati sa paganizmom ako se hoće. Čak i osnove hrišćanstva.

"Kad je, dakle, Isus ugledao majku i pokraj nje učenika koga je ljubio, rekao je svojoj majci: “Ženo, evo ti sina!”
Onda je rekao učeniku: “Evo ti majke!” I od onog časa učenik ju je uzeo u svoj dom."

Iz citata se može razumjeti da se Isus obraća svojoj majci i Ivanu. Njoj govori "Ženo, evo ti sina!". A direktno Ivanu kao učeniku, pojedincu, se obraća "Evo ti majke!". Nije rekao svim učenicima evo vam majke.
Označena je u Bibliji kao blažena, ništa manje. Ali i ništa više, poput epiteta "kraljica neba" isl. Papa Franjo je na twitteru napisao da je svako ko ju ne osjeća kao svojom majkom siroče, što je u potpuno antibiblijsko učenje

Upravo zbog tih kultova bi svi vernici koji se mole Mariji trebali biti oprezni.

Kult Boginje Majke je ocito potreban ljudima.

Evo ja ću preformulisati tu rečenicu:
Kult Bogorodice Isusa Hrista je trebalo uvesti nakon sto je nastala prazina nakon ukidanja paganske Boginje polubogova i sinova bogova u njezinim raznim vodovima kao Hera, Demetra Herkul, Dionis i sl.

Stara religija je bila nemilosrdna. Ljude su ubijali iz zabave u arenama. Nemilosrdno su izrabljivali ropski rad. Trebala je religija milosrdja i ljubavi u tom ludom drustvu. Neki je povjesnicar Rimsko carstvo nazvao carstvom psihopata.

Inače kad se kaže kraljica nebeska ljudima odmah pada na pamet Astarota i to. Ali mi imamo iz Biblije primjere da su u Davidskoj monarhiji kraljice-majke bile uticajne. Vitsaveja sa Solomonom prije svega. Tako da ima smisla da Majka najvećeg Cara loze Davidove ima isto tako veliki uticaj pred Njim.

Porijeklo tog kulta je Babilon. Tako ga i Biblija pominje. Prema knjizi asirologa i sumerologa Jeremy Blacka, koji je godinama radio na arheološkim iskopavanjima u Iraku, Enciklopedija Bogova i demona Mezopotamije Ištar, ili sumerski naziv Inana u prijevodu znači "Lady of Heaven", "Nebeska gospa".
Možemo mi teoretisati, donositi neke svoje zaključke itd. Ali ostaje činjenica da je Marija nazvana blaženom među ženama. Svako davanje časti preko toga nije biblijsko.
A nazvati nekoga blaženim baš i nije malo, naprotiv.
Ne razumijem nikakvog razloga zašto dodavati više nego je napisano. Lijepo i jasno je napisano kome se moliti, i u čije ime.
Jedno je utjecaj, svako od nas ima određeni utjecaj na nekoga, neko više neko manje. Ali sasvim drugo je religijsko veličanje, molitve itd

Ja sam već objasnio koji je moj problem u vezi Marije.
Niko iz njenog vremena joj se nije molio , niti su je spominjali kao večnu devicu.
Tek kad se pojavila Jakovljeva knjiga, koja nije deo pisma, počele su te priče o njoj.

To je kao kada bi neke žena živela pre nekih 100. godina, gde njeni savremenici nisu ništa rekli o njoj i da mi tek danas nadjemo neki zapis i na osnovu toga poverujemo daje ona ipak nešto drugo.

Veliko poštovanje za Mariju, ali definitivno postoji rupa u priči. Jer vrlo lako može da se desi da je dobila slavu kakvu nikada nije želela.

Nazad
Vrh