Zasto se ovdje spominju dva ekstremna slucaja? Jedni spominju vukove samotnjake a drugi crkve kao COZ zajednice. Kad je Isus rekao da gdje su dvojica u njegovo ime tu je on treci, nije govorio da mora biti njih 50. Rekao je dvojica. Covjek ne mora biti niti clan neke zajednice da bi bio prihvacen od Isusa ali nije pozeljno ni da bude sam, zato sto je dobro da jedni druge hrabrimo i da se medjusobno pomazemo. Zasto bi to moralo biti organizirano u nekoj zajednici? Imas nekog brata Krscanina u blizini, u obitelji, u susjedstvu? Diskutujes li sa njim na osnovu Pisma o vasim moguce razlicitim poimanjima nekih biblijskih tema? Molite li se zajedno? To je "crkva". U ostalom i rani Krscani su se sakupljali po kucama "I Apiji, sestri ljubljenoj, i Arhipu, suborcu našemu, i crkvi u tvojoj kući." (Fil.1:2). Bozija rijec pokazuje da do sada nije bilo potrebno biti dio neke zajednice za spasenje: Noa nije pripadao nikakvoj crkvi a prezivio je potop, Lot i njegove kcerke nisu pripadali nikakvoj crkvi; njegova zena iako je bila dio obitelji je stradala, zbog manjka vjere, i samo ona. Abraham je bio sam, Pavle je bio sam. Mislim da pripadanje nekoj zajednici moze biti i pogubno. Ako je ta zajednica bila ili je odgovorna za zlostavljanja drugih i proljevanje krvi, onda dijelis tu odgovornost iako se sada mozda predstavljaju kao "dobri momci". Ako si dio neke zajednice onda moras igrati po njenim pravilima i poimanjima, koja opet netko drugi odredjuje. Na taj nacin predajes svoju osobnu odgovornost koju mi svi imamo pred Kristom, svjesno ili nesvjesno, potpuno ili djelimicno, toj skupini. Mi danas imamo prednost da slusamo Krista direktno. Imas Pismo, slusaj Krista, slusaj Pavla, Luku... a provjeravaj ljude. U vrijeme ranih Krscana nije bilo pisanih evandjelja i poslanica koje mi danas imamo. Pavlova, Petrova i druga pisma su se citala tada u zajednicama i taj kontakt sa bracom je tada bio puno vazniji nego nama danas. Ali je i mogucnost za zlouporabu bila manja, jer su im na primjer Pavao ili Peter direktno pisali. Ipak Pavle upozorava: "Ja znam, da će poslije odlaska mojega ući među vas vuci grabežljivi, koji neće štedjeti stada. I između vas samih ustat će ljudi, koji će govoriti iskrivljenu nauku, da povuku učenike za sobom" (Djela apostolska 20:29-30). Zato je danas vaznije vise nego ikad provjeravati ljudska tumacenja u svjetlu Pisma i vlastite savjesti i zbog toga jer postoje jako puno krscanskih zajednica, i svaka od njih tvrdi da je ona ispravna.