Najbitnije u sporu pravoslavne i katoličke teologije?

Reakcijski bodovi
12
Bodovi
0
Ajd da čujem od pravoslavaca i katolika u čemu se sastoji veliko teološko sporenje tih dviju crkvi. Nešto sam načuo o tome ali hoću iz prve ruke da čujem obje strane.

Pošto sam ja jako pametan teolog, takoreći najpametnjii na ovaj svet, će da riješim taj spor na obostrano njihovo nezadovoljstvo.

Ne znam hoće li mi u tome Piramida pomoći...on je sav mislima u Egiptu...riješava problem Horusa, Ozirisa i Ozide.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Maki i Utopija su istaknuti predstavnici svojih vjerskih uvjerenja na ovom forumu, i veselim se njihovom sudjelovanju kako bi podijelili svoja razmišljanja o ovoj temi. Također, nadam se da će im ovaj razgovor omogućiti da razmijene znanje i perspektive te možda čak nauče nešto novo od vas kao jednog priznatog teologa u širim krugovima.

Najviše se spore oko ovih pitanja:

1. Papina nadležnost
  2. Filioque klausula
  3. Isusovo euharistijsko prisustvo
  4. Purgatorij
  5. Papina infalibilnost
  6. Nastanak i razdvajanje
  7. Pogled na subotu
  8. Pogled na pitanja stvaranja Svijeta

Najviše se spore oko ovih pitanja:

1. Papina nadležnost
  2. Filioque klausula
  3. Isusovo euharistijsko prisustvo
  4. Purgatorij
  5. Papina infalibilnost
  6. Nastanak i razdvajanje
  7. Pogled na subotu
  8. Pogled na pitanja stvaranja Svijeta

Kuš više čoječe...pa nema oko čega se slažu. Pogled na subotu? Ko su onda subotari; katolici i li pravoslavci?

Ja sam ti slabo poznat teolog ovdje na zemaljskim krugovima...u galaksiji me više poznaju. Šta ćeš...teško je biti prorok u svome kraju. Možda mi ovaj forum bude odskočna daska...

Pomalo, ima vremena :-).

Kuš više čoječe...pa nema oko čega se slažu. Pogled na subotu? Ko su onda subotari; katolici i li pravoslavci?

Ma, slažu se oko dosta stvari, ali ponekad su i sitnice dovoljne da se raziđu. Subotari su uglavnom adventisti i još neke manje vjerske zajednice. Pravoslavni kršćani također imaju svoj poseban odnos prema suboti. Za njih je subota dan posebne važnosti, posebno za molitve za preminule i prakticiranje posta kao dio njihovog duhovnog života. Ovi običaji su različiti od katoličkih, a oko pojedinih vjerskih obreda postojali su i sporovi u prošlosti.
Inače, pravoslavni kršćani drže nedjelju, baš kao i katolici.

Konkretno osnovna nit spora je položaj rimskog pape. Sve ostalo je za rimokatolike sekundarno. Recimo postoje grkokatoličke crkve koje su u jedinstvu sa RKC ali im je teologija pravoslavna uz izuzetak prihvatanja papske vlasti. Jedan ruski svetitelj, možda sv. Amvrozije Optinski ali nisam siguran, je rekao da rimokatolici privlače ljude papi a ne Hristu. U Sv. Pismu nigdje ne vidimo da sv. ap. Petar, na čije se prvenstvo rimokatolici pozivaju, ima ikakvu vlast nad apostolima. Na apostolskom saboru u Dj. ap. 15 do odluke se dolazi zajedničkim vijećanjem a ne odlukom bezgrešnog pape Petra. Sama ideja da jedan čovjek može biti bezgrešan je apsurdna.

Nazad
Vrh