ŠTO BIBLIJA UČI O OBOŽAVANJU SLIKA I KIPOVA?
''Ne pravite sebi idole ni rezani lik, i ne podižite uspravan stup niti postavljajte ikakav kameni kip u svojoj zemlji, da mu se klanjate: jer Ja sam Gospodin,Bog vaš''! Lev.26,1.
''Proklet bio čovjek koji načini rezani ili lijevani lik, gadost Gospodinu, djelo ruku zanatlije, i stavi ga na neko tajno mjesto...''! Pnz.27,15.
U NZ Pavao govori Atenjanima na Aeropagu:
''Ako smo, dakle, rod Božji, ne smijemo smatrati da je Božanstvo nalik zlatu, ili srebru, ili kamenu izrezbarenu umijećem i ljudskom maštom''! Dj.17,29.
Apostol Ivan opisuje ljudsku tvrdokornost koju nikakva zla nisu mogla omekšati te u svojoj viziji gleda:
''A preostali ljudi koji nisu poginuli od tih pošasti ne pokajaše se zbog djela svojih ruku, da se više NE KLANJAJU ZLODUSIMA, I IDOLIMA ZLATNIM, SREBRNIM, MJEDENIM, KAMENIM I DRVENIM, KOJI NE MOGU NI VIDJETI, NI ČUTI, NI HODATI''! Otk.9,20.
Kao što znamo, rana kršćanska crkva koja se još držala Kristovog nauka i Božje Riječi, nije poznavala obožavanje slika, ikona i kipova. Gnušala se slika i kipova pa su joj i pogani predbacivali da u svojim hramovima nemaju nikakvog obilježja božanstva. Božja Riječ je jasna:
''NE PRAVI SEBI LIKA, NITI KIPA...NE KLANJAJ IM SE NITI IM SLUŽI''! Izl.20,4.5.
Tako je rana kršćanska crkva ponizno slušala Božju Riječ i isključila uporabu i obožavanje slika i kipova. Međutim, u 4.stoljeću nastala je promjena. U kršćansku crkvu je ušla gomila pogana te su se počele uvoditi slike i kipovi. Novoobraćenici su masovno prihvatili novu religiju, ali im je srce još bilo puno idolopoklonstva i praznovjerja. Božja Riječ je opet jasna:
''Sine čovječji, ovi ljudi su si podigli idole u svome srcu i pred lice si stavili spoticalo svoje pokvarenosti: zašto da se uopće raspituju kod Mene''? Ezek.14,3.
U crkvi je nastalo veliko protivljenje, ali prava borba protiv uvođenja slika i kipova u hramove nastala je početkom 8.stoljeća. Opća enciklopedija opisuje tu borbu i navodi kako su ikonoklasti, ikonoborci, ili ikonomasi imali cilj da se iz bogoslužja uklone svete slike i zabrani njihovo štovanje! Njihov pokret bio je uperen protiv svetačkih relikvija, pa i samih svetaca! Poticaj za taj pokret dali su kraljevi Leon(717-741), Konstantin Kopronim(741-775) i Leon 4(775-780) iz Sirijske dinastije. Pod vladavinom Konstantina Kopronima carigradski sinod je bacio anatemu-prokletstvo na štovanje slika. Monasi su oštro reagirali i poveli propagandu protiv te zabrane.
Dakle, jedan sabor kršćana zabranjuje obožavanje slika, ikona i kipova, a drugi ga odobrava.
Tako u katekizmu katoličke crkve čitamo kako je napokon ''sedmi opći sabor u Niceji 787 godine, polazeći od otajstva utjelovljene Riječi, nasuprot ikonoboraca, opravdao čašćenje ikona: ikona Kristovih, ali i Bogorodice, anđela i svih svetaca.
''Utjelovivši se, Božji je Sin otvorio novu ekonomiju slika''! Katolički katekizam,čl.2131.
Pitanje dragi moji kršćani: kada je to Krist ''otvorio novu ekonomiju slika''? Ako je u zapovijedima zabranio klanjanje i služenje likovima, slikama ili kipovima, u kojoj je zapovijedi promijenio Svoju zabranu?
Pazite, dok s jedne strane ista crkva priznaje važnost i značenje Deset Božjih zapovijedi i u svojem katekizmu, jasno uči da je:
''Isus Svojim djelovanjem i propovijedanjem posvjedočio trajnu vrijednost Deset zapovijedi''! KK,čl. 2072, ona ukida tu zapovijed.
Druga Božja zapovijed glasi:
''Nemoj praviti sebi nikakav klesani lik ili kakvo obličje bilo čega što je gore na nebu,ili što je dolje na Zemlji...JER JA SAM BOG TVOJ,BOG SAM LJUBOMORAN''! Izl.20,4.5.
Druga Božja zapovijed za mnoge više ne postoji. Što bi naš Gospod Isus rekao danas na to? Isto što je nekad davno izjavio:
''Vi ostavljate zapovijed Božju, a DRŽITE PREDAJU LJUDSKU! Vi zgodno ukidate, nastavi On, Božju zapovijed DA DRŽITE SVOJU PREDAJU''! Mk.7,8.9.
Znajte dragi prijatelji, danas nažalost kršćanske crkve obožavaju ono što bi apostolska crkva spalila i uništila. To je sigurno.
''No naš je Bog na nebesima: što god Mu se svidjelo, to je učinio! Njihovi idoli su srebro i zlato, DJELO LJUDSKIH RUKU! Usta imaju, ALI NE GOVORE; oči imaju, ALI NE VIDE; uši imaju, ALI NE ČUJU; noseve imaju, ALI NE MIRIŠU; ruke imaju, ALI NE HVATAJU; noge imaju, ALI NE HODAJU; NITI NE GOVORE KROZ GRLO SVOJE! NALIK NJIMA SU I ONI KOJI IH PRAVE; TAKAV JE SVATKO TKO SE UZDA U NJIH''! Ps.115,3-8.
Vidite, Biblija je isuviše jasna tako da nitko ne mora ostati u mraku po tom pitanju. Neki će vjerovatno ustati protiv ove istine zato jer ne ide u prilog njihovom vjerovanju. Ali ako ste zaista istinoljubivi, svaku predrasudu ćete ostaviti po strani i prihvatiti Božju Riječ bez obzira kakva je istina. Proučavajte Božju Riječ kao JEDINO PRAVILO VJERE.
Božje obećanje glasi za sve nas:
''Zazovi Me, i Ja ću ti odgovoriti i pokazati ti nešto veliko i moćno, što nisi poznavao''! Jer.33,3.