Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Opravdanje vjerom je jedna od najvažnjih doktrina u kršćanstvu, kako vi razumijete ovu doktrinu?
Čovek je Opravdan VEROM, ne svojom nego Hristovom. Kako? Vera Hristova je jedina koja te spašava iz jednog jedinog razloga a to je: da je On ljubljeni Sin Boga živoga koji je sve činio onako kako je Bogu ocu bilo ugodno. Nije sagrešio ni u čemu i ako je bio kušan do krvi, do smrti a smrti na krstu. Kada je uskrsnio i uzneo se na nebo, On, Sin Boga živoga a sada i Sin čovečij je bio proslavljen i mogao je da kroz Božje proslavljenje bude svugde prisutan, slavu koju je pre imao pre nego je došao na svetu. sada ne samo proslavljeni Sin Božji nego kao i sin čovečij ima život koji je prošao sve, i zemlju i nebesa i ostao nepokolebljiv do smrti u ljubavi svoga oca. Da nijedna sila nije mogla da mu nanese štetu i odvajanje od Oca Nebeskoga. No, to se i desilo, na krstu je bio potpuno odvojen od Oca, bez ijednog greha doživeo je potpuno odvajanje tako da mu je srce prepuklo. Taj život-odnosno taj Duh (jer je duh život) kada je bio proslavljen dao svojima koji su ga sledili. Čovek je po prvi put dobio neiskvaeni Duh, neiskvareni život koji se zove Hrist pravda naša. To je Gospod naš. Ješuah Hamašijah. A Gospod je Duh a gde je Duh Gospodnji tamo je sloboda. 2kor.17. Zato sada svi da pristupimo slobodno k Gospodu koji jeste taj Duh i slušajući jevanđelje poverujemo u delo Božje, a verujući u to delo primamo Hrista u nama, a imajući Hrista u nama (Duh Hristov ili Život Hristov ili Večni život) mi imamo novi život. Jer Ješuah reče: a ovo je delo Božje: da verujete da me je Otac poslao. Hamašijah je delo Božje. Ko ne veruje u ovo, načinio je Boga lažom tako da nijedan koji lažljivac neće naslediti carstva Božjega. jer carstvo Božje nije jelo i piće nego Život Hristov. svako dobro u Gospodu
Otkrivenje 14,12 | Ovdje je strpljivost svetih, koji DRŽE zapovijedi Božje i imaju vjeru Isusovu. |
Otkrivenje 14,13 | I začuh glas s neba gdje mi govori: "Napiši: "Blagoslovljeni su mrtvi, koji umiru u Gospodinu! Od sada već, govori Duh, neka počinu od trudova svojih, jer ih prate DJELA njihova." |
To se posebno vidi na krstu kod razbojnika koji se pokajao. Nikakva djela nije imao koja bi ga preporučila za spasenje.
Jedno je kada se drže djela da bi se spasili što ne može i kada se drže djela iz vjere jer smo spaseni.
Zato je osnov vjera.
Puno ljudi misle da su opravdani vjerom ali nisu i ne mogu biti. Nitko nije nikad bio opravdan vjerom. To je samo teorija iz onog dijela Novog zavjeta kojeg nisu pisali ljudi koji su učili od Yahushe nego samoprozvani apostol.
Otkrivenje 14,12 Ovdje je strpljivost svetih, koji DRŽE zapovijedi Božje i imaju vjeru Isusovu. Otkrivenje 14,13 I začuh glas s neba gdje mi govori: "Napiši: "Blagoslovljeni su mrtvi, koji umiru u Gospodinu! Od sada već, govori Duh, neka počinu od trudova svojih, jer ih prate DJELA njihova."
Osnov je oprost. Ne vjera. Oprost se dobiva kad uvidiš da si zgrešio, pokaješ se i naravno oprostiš drugima jer inače ni sam nema da ga dobiješ. Tako su ljudi postajali pravednici. Yahusha je dobio vlast da oprašta ljudima grijehe njihove.
Puno ljudi misle da su opravdani vjerom ali nisu i ne mogu biti. Nitko nije nikad bio opravdan vjerom. To je samo teorija iz onog dijela Novog zavjeta kojeg nisu pisali ljudi koji su učili od Yahushe nego samoprozvani apostol.
Otkrivenje 14,12 Ovdje je strpljivost svetih, koji DRŽE zapovijedi Božje i imaju vjeru Isusovu. Otkrivenje 14,13 I začuh glas s neba gdje mi govori: "Napiši: "Blagoslovljeni su mrtvi, koji umiru u Gospodinu! Od sada već, govori Duh, neka počinu od trudova svojih, jer ih prate DJELA njihova."
ma hajde samozvani apostol, a Petar što je kazao? Ja ću ga samo citirati: 2Petrova 3 poglavlje, i čitaj dobro. 14 Zato, voljeni moji, budući da to očekujete, nastojte da vas on nađe čiste, besprekorne i u miru. 15 Sem toga, strpljenje našeg Gospoda smatrajte spasenjem, kao što vam je i naš voljeni brat Pavle napisao prema mudrosti koja mu je data, 16 kao što to čini i u svim svojim pismima, govoreći u njima o nekim stvarima koje je teško shvatiti, a koje neupućeni i nepostojani izvrću, kao i ostala Pisma, na sopstvenu propast. 17 Zato vi, voljeni, pošto ovo unapred znate, čuvajte se da vas oni koji su zastranili∗ ne odvuku svojom zabludom i da ne izgubite svoju postojanost. 18 A rastite u blagodati i spoznanju Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista. Njemu neka je slava sada i u svu večnost.
Krist je za nas sve učinio u vezi spasenja ali i dalje neki žele vlastitim snagama da se spašavaju i opravdavaju.
...nazalost,mozda ima i takvih...nego,koje su po tebi odlike takvih,sta oni rade/ne rade da bi izazivali takav utisak kod javnosti...!?
... govori mo o mentalnom sklopu kod nazovimo vjernika.
Opravdanje vjerom je jedna od najvažnjih doktrina u kršćanstvu, kako vi razumijete ovu doktrinu?
Zasto se uvek spominju dela kada se govori o spasenju? Spasenje je dar. A ako je dar onda to nema nikakve veze sa delima.
Jos je sveti Avgustin rekao: "Ljubi Boga i radi sta ti se sviđa."
Zato jer je vjera bez djela mrtva. Ne možeš se spasiti nečim što je mrtvo. Spasenje jeste dar ali ne u smislu da ljudi trebaju biti potpuno pasivni.