robivek

Član
Reakcijski bodovi
67
Bodovi
28
Bostan je rekao:
Bog je propisao u Kur'anu i sunnetu olaksice sao za određene potrebe kao sto je glad.Vanbracni odnos je u potpunosti zabranjen, a oni koji nisu u bracnoj vezi(mahom mladi), a imaju seksualne potrebe njima je sunnetom preporuceno da poste.

Verujem ti da tako pise u toj vasoj knjizi ali sam ti naveo par cinjenica o kojima bi hteo da razmislis i da mozda pokusas sebi odgovoriti dali su to osnovanje tvrdnje i poruke ili mozda nisu...i u tom smislu,da mozda sam procenis dali hriscani ( mislim na pravo hriscanstvo a ne na deklarativno) zaista imaju vece duhovne standarde od ostalih verskih zajednica,ukljucujuci i one koje ih smatraju za "nevernicima"...

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Verujem ti da tako pise u toj vasoj knjizi ali sam ti naveo par cinjenica o kojima bi hteo da razmislis i da mozda pokusas sebi odgovoriti dali su to osnovanje tvrdnje i poruke ili mozda nisu.

Tvrdnje su hipoteticke,ali dobro je da si potegao pitanje dokle idu granice olaksice. Olaksice imaju i u ramazanu , kada muslimani poste, ako je netko bolestan potrebno je da nahrani siromaha onim sto i on jede, ako to ne moze moze napostiti dan u u nekom drugom vremenu.
Sve ovo nam govori da Bog zeli da nam olaksa u granicama koje On propisuje.

Tvrdnje su hipoteticke,ali dobro je da si potegao pitanje dokle idu granice olaksice. Olaksice imaju i u ramazanu , kada muslimani poste, ako je netko bolestan potrebno je da nahrani siromaha onim sto i on jede, ako to ne moze moze napostiti dan u u nekom drugom vremenu.

Ovo je dobro i na tom planu moram priznati da se kod vase verske zajednice mnogo vise praktikuje za razliku od zajednice iz deklarativnog hriscanstva.

...morao bih samo primetiti da sto se posta tice,Bibliski je princip i uopste praksa vernika bila ta da to nije vezano za neki konkretan praznik nego za realne,konkretne potrebe u zivotu vernika kada im je potrebna izuzetno velika Bozanska intervencija u pravcu resavanja aktuelnih potreba.

Sve ovo nam govori da Bog zeli da nam olaksa u granicama koje On propisuje.

Sa ovim se ne slazem jer je jedno da se, oni koji nisu u stanju zbog zdravstvenih prilika , uzdrzavaju od posta jer u Pismu nikada nije data kazna zbog nepraktikovanje posta dok postoji smrtna kazna za prekrsasj zapovesti koja brani konsumaciju svinjetine ili bilo koje druge necisdte zivotinje...cak sto vise,upravo ta je zapovest jedan od kriterija na osnovu kojih ce biti odlucivano na vecnome sudu !!!
...stoga definitivno NE POSTOJE NIKAKVE OLAKSICE za ovu ( citaj - za nijednu ) Bozju zapovest !!!

Ovo je dobro i na tom planu moram priznati da se kod vase verske zajednice mnogo vise praktikuje za razliku od zajednice iz deklarativnog hriscanstva.

...morao bih samo primetiti da sto se posta tice,Bibliski je princip i uopste praksa vernika je ta da to nije vezano za neki konkretan praznik nego za realne,konkretne potrebe u zivotu vernika kada im je potrebna izuzetno velika Bozanska intervencija u pravcu resavanja aktuelnih potreba.

Nisam znao za ovoko posta, koliko znam i Isus je postio?

Nisam znao za ovoko posta, koliko znam i Isus je postio?

Da, i Isus je postio ali kao sto sam vec rekao - to nije bilo vezano za neki konkretan praznik nego konkretnu ZA VELIKU POTREBU koju je imao od Oca prebivajuci u ljudskom telu .

Da, i Isus je postio ali kao sto sam vec rekao - to nije bilo vezano za neki konkretan praznik nego konkretnu ZA VELIKU POTREBU koju je imao od Oca prebivajuci u ljudskom telu .

Ok , samo mala korekcija Ramazan je mjesec, bajram je preznik.

Koliko ja znam Isus je postio kada je bio kusan u pustinji?

Ok , samo mala korekcija Ramazan je mjesec, bajram je preznik.

Svakako,vreme predvidjeno za pripremu za taj praznik stoga je kontekst onog sto sam naveo opet isti.

Koliko ja znam Isus je postio kada je bio kusan u pustinji?

Da,na samom pocetku Njegove zemaljske misije kada mu je bila potrebna IZUZETNO VELIKA snaga i veza sa Ocem Nebeskim .

Ok, samo odkle izvlacis to da se posti kada je potrebna velika snaga, ili je to tvoje proizvoljno razmljisljanje?

Jest.4,16:
"...Idi, skupi sve Judejce što se nalaze u Susanu, i postite za me, i ne jedite ni pijte za tri dana ni danju ni noću; i ja ću sa svojim djevojkama postiti također, pa ću onda otići k caru, ako i nije po zakonu, i ako poginem, neka poginem.

Iz ovog citata se jasno vidi kako je postupila carica Jestira, u vreme kada je imala izuzetno veliku potrebu da se obrati caru kako bi delovala i potrazila milost za svoje sunarodnike nad kojima se trebao sprovesti genocid - pozvala je svoj narod da poste za nju u toku tri dana pa da bi nakon toga posla k caru .
Napominjem da je takvo pojavljivanje na njenu inicijatrivu bilo nezakonito i moglo je zavrsiti njenim pogubljivanjem.
Ali to se nije desilo - narod je postio za caricu ONAKO KAKO TREBA a treba potpuna apstinencija od hrane i pica u toku predvidjenog posta a ne ono sto je mozda tebi ili nekim drugim deklarativnim hriscanima poznato kao post - da se jede samo nocu i ujutru pre osvit zore a da se apstinira u toku dana... to definitivno nije post nego neka vrsta dijete !!!

U pocetku post je bio propisan da bude i dan i noc, apsciniralo se od hrane, pica, sexa itd.Ovo nisu mogli svi podnijeti te Allah iznova daje olaksicu..postite od cika zore do predvece(aksam).
Post ima nekoliko razarina, jedan je uzdrzavanje od hrane i picha i sexa, druga je post jezikom tj. da nikog ne uvriedis, treca je post mislima...da od svakom dobro mislis i cetvrta post bicm ...tj da se svim svojim bicem prepustis Bogu.

U pocetku post je bio propisan da bude i dan i noc, apsciniralo se od hrane, pica, sexa itd.Ovo nisu mogli svi podnijeti te Allah iznova daje olaksicu..postite od cika zore do predvece(aksam).

Hmmm,izvini sto cu biti direktan ali dali tio mozda smatras da je relacija BOG- COVEK nesto poput pijace pa da se ljudi mogu pazariti sa Bogom u smislu - " ma daaaaaj Boze pa ova je zapovest izuzetno teska,pa ne mozemo mi to izdrzati, pa gde ti bas ovo pade na pamet ???
Pa zar ne znas da je nama tesko ne ciniti preljubu,gladovati,ne raditi ovo,ono pa cak i postiti onako kao sto su drugi radili u proslosti ?
...pa dobro sad,oni su ti mozda bili verni ali mi to.... mi zapravo mozda nismo toliko....kako da se izrazim - ma tesko je brate i tacka !!!
Ili sve to menjaj ili odosmo mi u budizam !!! "

... i onda se,po toj logici,Bog lepo zamislio,proracunao jos jednom i rekao - " pa dobro,ovi usu u pravu,ja sam zaista preterao...daj da im malo olaksam "rezim"da bi mogli da mi budu verni inace - ostadoh praznih ruku bez vernika !!!"

Molim te razmisli temeljno u vezi ove zamisljene konverzacije i pokusaj izvuci pravu poruku a koja je veoma precizno zapisana u Svetrom Pismu - da se Bog ne menja i da se Njegove zapovesti ne menjaju jer su vecne !!!
Neke su se zapovesti mogli samo ispuniti Hristovom zrtvom i tako su prestale biti na snagu jer su direktno ili indirektno simbolizirali na Isusa Hrista ( bile su sjen od Njega) i to je to - dok su sve ostale zapovesti jos uvek iste onakve kakve ih je Bog nekada dao !!!

Jest.4,16:
"...Idi, skupi sve Judejce što se nalaze u Susanu, i postite za me, i ne jedite ni pijte za tri dana ni danju ni noću; i ja ću sa svojim djevojkama postiti također, pa ću onda otići k caru, ako i nije po zakonu, i ako poginem, neka poginem.

Iz ovog citata se jasno vidi kako je postupila carica Jestira, u vreme kada je imala izuzetno veliku potrebu da se obrati caru kako bi delovala i potrazila milost za svoje sunarodnike nad kojima se trebao sprovesti genocid - pozvala je svoj narod da poste za nju u toku tri dana pa da bi nakon toga posla k caru .
Napominjem da je takvo pojavljivanje na njenu inicijatrivu bilo nezakonito i moglo je zavrsiti njenim pogubljivanjem.
Ali to se nije desilo - narod je postio za caricu ONAKO KAKO TREBA a treba potpuna apstinencija od hrane i pica u toku predvidjenog posta a ne ono sto je mozda tebi ili nekim drugim deklarativnim hriscanima poznato kao post - da se jede samo nocu i ujutru pre osvit zore a da se apstinira u toku dana... to definitivno nije post nego neka vrsta dijete !!!

Nisam rekao da grijesis, vec da intrpretiras onako kako umijes . U originalnom tekstu se to ne spominje to sto ti intepretiras...a ja sam trazio izravan.

Hmmm,izvini sto cu biti direktan ali dali tio mozda smatras da je relacija BOG- COVEK nesto poput pijace pa da se ljudi mogu pazariti sa Bogom u smislu - " ma daaaaaj Boze pa ova je zapovest izuzetno teska,pa ne mozemo mi to izdrzati, pa gde ti bas ovo pade na pamet ???
Pa zar ne znas da je nama tesko ne ciniti preljubu,gladovati,ne raditi ovo,ono pa cak i postiti onako kao sto su drugi radili u proslosti ?
...pa dobro sad,oni su ti mozda bili verni ali mi to.... mi zapravo mozda nismo toliko....kako da se izrazim - ma tesko je brate i tacka !!!
Ili sve to menjaj ili odosmo mi u budizam !!! "

... i onda se,po toj logici,Bog lepo zamislio,proracunao jos jednom i rekao - " pa dobro,ovi usu u pravu,ja sam zaista preterao...daj da im malo olaksam "rezim"da bi mogli da mi budu verni inace - ostadoh praznih ruku bez vernika !!!"

Molim te razmisli temeljno u vezi ove zamisljene konverzacije i pokusaj izvuci pravu poruku a koja je veoma precizno zapisana u Svetrom Pismu - da se Bog ne menja i da se Njegove zapovesti ne menjaju jer su vecne !!!
Neke su se zapovesti mogli samo ispuniti Hristovom zrtvom i tako su prestale biti na snagu jer su direktno ili indirektno simbolizirali na Isusa Hrista ( bile su sjen od Njega) i to je to - dok su sve ostale zapovesti jos uvek iste onakve kakve ih je Bog nekada dao !!!

Bog je dao propise, On moze da ih opovrgne i donese bolji propis, a moze i da olaksa...znajuci ljudsku prirodu.

Nisam rekao da grijesis, vec da intrpretiras onako kako umijes . U originalnom tekstu se to ne spominje to sto ti intepretiras...a ja sam trazio izravan.

A gde ti vidis interpretaciju ?
Dao sam konkretnu tvrdnju za koju sam , na tvoj zahtjev - dao konkretnog Bibliskog izvestaja !!!
Ponavljam - ako li smatras da sam pokusao nesto tumaciti molim te koregiraj me gde sam to konkretno uradio ali ako nisam - onda je red da nam potvrdis da su Bibliske cinjenice zaista onakve kakve sam ih naveo.

I Isus je neke propise 'mijenjao'(krsio hajmo rec), npr. propis o suboti.

Bog je dao propise, On moze da ih opovrgne i donese bolji propis, a moze i da olaksa...znajuci ljudsku prirodu.

Ovo je kontradiktorno u smislu toga da kazes da Bog zna ljudsku prirodu ali ipak tvrdis da je on promenio zapovesti sto ce reci da kada je te zapovesti davao - ON ZAPRAVO NIJE ZNAO TU PRIRODU !??

Primecuijes koliko je teoloski problematican ovakav stav ?

Kako ja pokušavam dokučiti vas dvojicu, robivek ostaje pri tome da se zakoni o postu koji još nalazimo u Starome zavjetu, a koji se prakticira i dalje u Novom trebaju i muslimani pridržavati. E sada ja pojma nemam, je li Muhamed ili neko drugi odredio drugačiji post od onoga što se propisalo u Indžilu i Tevratu (Starom i Novom zavjetu). Jer robivek misli da bi muslimani trebali postiti cijeli dan, a ne dio dana. Uh, kako ste ga vi zamrsili sada, ko će razumjeti vašu diskusiju - ja pokušavam da pojednostavnim.

Nazad
Vrh