Prati noge jedni drugima prije učešća u Gospodnjoj večeri?

Reakcijski bodovi
161
Bodovi
3
Važi li ovaj čin poniznosti i za današnju crkvu?
Ako da, za sve vjernike ili postoje neka ograničenja?
Ako smatrate da nije nužno danas to prakticirati, zašto ne?

Ja sam mišljenja da bi to trebalo činiti jer je Isus to zapovijedio. Jedini argument tradicionalnih crkva može biti, crkve su velike, ima dosta vjernika, to nije praktički održivo itd.....ali čekaj ako postoje crkve u americi koje broje 5000 i više članova i dokazuju da je to moguće. Onda pitanje za sve kršćane koji ne peru noge, zašto krše Gospodnju zapovijed?

https://www.youtube.com/watch?v=0NjTGq2Qfpw
https://www.youtube.com/watch?v=Av0QUCjeN7Q

Ja sam mišljenja da bi to trebalo činiti jer je Isus to zapovijedio. Jedini argument tradicionalnih crkva može biti, crkve su velike, ima dosta vjernika, to nije praktički održivo itd.....ali čekaj ako postoje crkve u americi koje broje 5000 i više članova i dokazuju da je to moguće. Onda pitanje za sve kršćane koji ne peru noge, zašto krše Gospodnju zapovijed?

Jel adventisti svaku subotu peru noge?

Jel adventisti svaku subotu peru noge?

...ma ne,samo jednom u par godina,bave se odgoja mirizljivih bakterija... 😄

A sad ozbiljno jel smatras da svaku subotu trebaju imati onog obreda Sveta vecera pa da pre toga peru noge jedan drugome ?

Nemam pojma pitao sam čovjeka kojeg znam da je adventist.

Ne treba to primenjiivati kao ritual , jer ih je time Isus poucio poniznosti.

primer a nije to zapovest

Nema problema. Ja svakako želim slijediti primjer svog Učitelja.

Iv 13:16,17 -Zaista, zaista, kažem vam: nije sluga veći od gospodara svojega, niti je poslanik veći od onoga, koji ga je poslao. Kad ovo znate, bit ćete Blagoslovljeni, ako to činite.

primer a nije to zapovest

Jedno je reci "evo primera radi,avion leti i ptice lete ali to nije jedno te isto..." a sasvim je drugo reci " dajem vam primer da i vi tako cinite..." !!
U prvom slucaju radi se o primeru cisto informativne prirode dok je primer u drugom slucaju formulisan u obligativnoj formi,dakle to je obaveza...!!!
Naravno,na tvoju "srecu"to nije obaveza svih ljudi nego iskljucivo hriscana,dakle vernika koji,kao sto je vec receno,zele da sluze svom Ucitelju i Gospodu da svedoce za Njega i ono najbitnije - da drze sve sto im je On zapovedio ( dakle za nas hriscane kad nam Isus kaze radite to i to mi to tretiramo kao Njegovu zapovest,sto i defakto i dejure to jeste) !!!

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Jedno je reci "evo primera radi,avion leti i ptice lete ali to nije jedno te isto..." a sasvim je drugo reci " dajem vam primer da i vi tako cinite..." !!
U prvom slucaju radi se o primeru cisto informativne prirode dok je primer u drugom slucaju formulisan u obligativnoj formi,dakle to je obaveza...!!!
Naravno,na tvoju "srecu"to nije obaveza svih ljudi nego iskljucivo hriscana,dakle vernika koji,kao sto je vec receno,zele da sluze svom Ucitelju i Gospodu da svedoce za Njega i ono najbitnije - da drze sve sto im je On zapovedio ( dakle za nas hriscane kad nam Isus kaze radite to i to mi to tretiramo kao Njegovu zapovest,sto i defakto i dejure to jeste) !!!

Da dao im je primer iz poniznosti
da i oni primenjuju poniznost u ophodjenju jedni prema drugima.
A ne bukvalno da peru noge jedni drugima.

Nema problema. Ja svakako želim slijediti primjer svog Učitelja.

Iv 13:16,17 -Zaista, zaista, kažem vam: nije sluga veći od gospodara svojega, niti je poslanik veći od onoga, koji ga je poslao. Kad ovo znate, bit ćete Blagoslovljeni, ako to činite.

Da ako to cine u smilu da budu ponizni jedni prema drugima.

Da ako to cine u smilu da budu ponizni jedni prema drugima.

Jednostavno, to je čin poniznosti. Čin koji nas podsjeća na Boga koji se stavio u poziciju Sluge i prvi On služio nama. Po tom primjeru i mi činimo danas. Isus je njima prao bukvalno noge, Njegovi učenici su trebali slijediti taj primjer i drugima prati noge, a iz tradicije vidimo da je crkva nastavila s tim praksama...

Jednostavno, to je čin poniznosti. Čin koji nas podsjeća na Boga koji se stavio u poziciju Sluge i prvi On služio nama. Po tom primjeru i mi činimo danas. Isus je njima prao bukvalno noge, Njegovi učenici su trebali slijediti taj primjer i drugima prati noge, a iz tradicije vidimo da je crkva nastavila s tim praksama...

Da i mi danas trebamo biti ponizni i to je to.
nema tu rituala za nas
https://wol.jw.org/sr-Latn/wol/b/r353/lp-sbo/nwt/50/2#v=50:2:5
Filipljanima 2:5
https://wol.jw.org/sr-Latn/wol/b/r353/lp-sbo/nwt/50/2#v=50:2:5
5 Razmišljajte onako kako je razmišljao i Hrist Isus.+
https://wol.jw.org/sr-Latn/wol/b/r353/lp-sbo/nwt/60/2#v=60:2:21
1. Petrova 2:21
21 A na to ste i pozvani, jer je i Hrist propatio za vas+ i ostavio vam primer kako da u svemu idete njegovim stopama.+

Nazad
Vrh