PSALAM 18
Zborovođi. Psalam Davida, sluge GOSPODINOVA, koji je izrekao GOSPODINU riječi ove pjesme u dan u koji ga je GOSPODIN izbavio iz ruke svih njegovih neprijatelja i iz ruke Šaulove. I reče on:
[1] Ljubit ću te, GOSPODINE, snago moja.
[2] GOSPODIN je stijena moja, tvrđava moja i izbavitelj moj; Bog moj, snaga moja, u njega ću se uzdati; štit moj i rog spasenja mojega, i kula moja visoka.
[3] Zazivat ću GOSPODINA, koji je hvale dostojan: tako ću biti izbavljen od svojih neprijatelja.
[4] Obuze me žalost smrtna i bujice bezbožnih ljudi uplašiše me.
[5] Žalosti me paklene okružiše, zamke smrti sputaše me.
[6] U tjeskobi svojoj ja zazvah GOSPODINA i Bogu svome zavapih: on čû glas moj iz hrama svojega i vapaj moj dopre do njega, u uši njegove.
[7] Tada se potrese zemlja i zadrhta; i temelji gora se pokrenuše i uzdrmaše, jer on gnjevan bijaše.
[8] Podiže se dim iz njegovih nosnica i oganj iz usta njegovih proždiraše: od njega se zapali ugljevlje.
[9] On i nebesa savi i siđe: i tama bijaše pod stopalima njegovim.
[10] I uzjaha na keruba i poletje: jest, on na krilima vjetra poletje.
[11] On tamu učini svojim skrovištem; pokrov njegov uokolo bijahu mračne vode i gusti oblaci nebeski.
[12] Od sjaja što bijaše pred njim prođoše njegovi gusti oblaci, tuča i ugljevlje užareno.
[13] Zagrmje GOSPODIN na nebesima i oglasi se Višnji glasom svojim; tučom i užarenim ugljevljem.
[14] Jest, on posla strijele svoje i rasprši ih, i munje ispali i potuče ih.
[15] Tada se ukazaše korita vodâ i otkriše se temelji svijeta, od tvojega prijekora, GOSPODINE, od udara daha tvojih nosnica.
[16] On posla s neba, prihvati me, izvuče me iz mnogih voda.
[17] On me izbavi od mog snažnog neprijatelja i od onih koji me mrziše: jer oni bijahu prejaki za mene.
[18] Ispriječiše mi se u dan moje nevolje: ali GOSPODIN bijaše moj oslonac.
[19] On me i izveo na mjesto prostrano; izbavio me, jer sam mu omilio.
[20] Po pravednosti mojoj GOSPODIN me nagradio i po čistoći ruku mojih on mi je uzvratio.
[21] Jer se držah GOSPODINOVIH putova i od Boga se svojega opako ne odmetnuh.
[22] Jer svi sudovi njegovi bijahu preda mnom i propise njegove ne odbacih.
[23] I ispravan bijah pred njim i čuvah se svoga bezakonja.
[24] Stoga mi je GOSPODIN uzvratio po mojoj pravednosti, po čistoći ruku mojih u očima svojim.
[25] S milosrdnim ti ćeš se iskazati milosrdan, a s poštenim ćeš se pošten iskazati;
[26] S čistim ti ćeš se čist iskazati, a sa svojeglavim ćeš se svojeglav iskazati.
[27] Jer ti ćeš svoj napaćeni narod spasiti, a poglede uznosite oboriti.
[28] Ti ćeš svjetiljku moju zapaliti; GOSPODIN Bog moj tamu moju će rasvijetliti.
[29] Jer s tobom se kroz četu probih i po Bogu svome preskočih zidine.
[30] Put Božji je savršen: riječ GOSPODINOVA je prokušana: on je štit svima onima koji se u nj uzdaju.
[31] Jer tko je Bog osim GOSPODINA? ili, tko je stijena osim Boga našega?
[32] Bog je taj koji me opasuje snagom i put moj čini savršenim.
[33] On čini da su mi noge kao u košute i na moja me visoka mjesta postavlja.
[34] Ruke moje uči ratovanju, tako da se lûk mjedeni lomi pod mojim rukama.
[35] Dao si mi i štit spasenja svojega: desnica me tvoja održala i blagost me tvoja velikim učinila.
[36] Proširio si put mojim koracima da mi ne skliznu stopala.
[37] Tjerah svoje neprijatelje i sustigoh ih: neću se natrag vratiti dok oni ne budu uništeni.
[38] Ranih ih da ne mogoše ustati: pod moje noge padoše.
[39] Jer si me ti snagom za boj opasao: podložio si mi one koji se na mene podižu.
[40] Predao si mi i vratove mojih neprijatelja, da mogu uništiti one koji me mrze.
[41] Oni vikahu, ali ne bijaše nikoga da ih spasi; i GOSPODINU, ali im on ne odgovori.
[42] Tada ih zdrobih kao prah pred vjetrom: izbacih ih kao nečist na ulice.
[43] Izbavio si me od buna narodnih i učinio me glavarom poganima; narod koji nisam poznavao služit će mi.
[44] Čim za mene čuju, odmah će mi se pokoriti: tuđinci će mi se podložiti.
[45] Tuđinci će skapavati i prestravljeni će biti istjerani iz svojih utvrda.
[46] GOSPODIN živi; blagoslovljena neka bude stijena moja; i neka Bog spasenja moga bude uzvišen.
[47] Bog je taj koji me osvećuje i narod mi podlaže.
[48] On me izbavlja od mojih neprijatelja: jest, uzdižeš me nad one koji protiv mene ustaju; od čovjeka nasilna ti si me izbavio.
[49] Zbog toga ću te hvaliti, GOSPODINE, među poganima, i pjevati hvalospjeve tvome imenu.
[50] Slavno on izbavlja kralja svojega i milost iskazuje pomazaniku svojemu, Davidu, i sjemenu njegovu dovijeka.