Dragi moj Ilija,
simptomi koje opisujes nisu posljedica demona, nego klinicka slika psihicke bolesti koja se zove sizofrenija.
Potpuno shvacam da si u velikom strahu jer je to jedna od najtezih psihickih bolesti.
I sam sam prosao kroz takvo iskustvo, ali na moju srecu, ne kao pacijent, nego kao stalna prijateljska pomoc jednom dragom prijatelju koji je bolovao od iste bolesti.
Postoji jedna dobra vijest, bolest je moguce izlijeciti i moj prijatelj se izlijecio i sada je potpuno zdrav i sretan covjek.
Postoji i losa vijest, lijecenje je dugotrajno, sporo i jako tesko, ali je moguce.
No, pocnimo redom. Dat cu ti par savjeta koje korake bi mogao poduzeti. To su koraci koje je poduzimao moj prijatelj, a ja sam cijelo vrijeme bio uz njega i brinuo se godinama za njega pa znam tocno kroz sto je prolazio i sto bi ti trebao poduzeti:
1) Smjesta otici ljekaru:
- prvo moras otici ljekaru
- ispricaj mu probleme
- dobit ces sluzbenu dijagnozu
Sluzbena dijagnoza je vazna zbog 2 stvari:
a) dobit ces tablete:
- tablete moras uzimati redovito (to ce ti ljekar objasniti)
- tablete nece rijesiti tvoj problem
- ali ce potisnuti najgore simptome
- vise neces cuti glasove i smirit ce se sumanute misli
- mozda te zadrze par tjedana na lijecenju i promatranju u bolnici
- nemoj da brines, bolje je da si im na oku prvih dana dok tablete ne pocnu da djeluju
- odmaraj, spavaj, idi na razgovore s psihijatrom, uzivaj u bolnickoj hrani
- u pocetku moze biti manjih problema dok ti ne odrede tablete koje ti odgovaraju
- ali prije ili kasnije ce ti dati tablete koje ti odgovaraju (mozda vec i od prve)
- od svih tableta ces imati neke popratne pojave (npr. pospanost, velika glad, udebljat ces se i sl.)
- ali glavni problemi ce se smiriti (ne bi trebao vise cuti glasove i imati sumanute misli)
- tablete jako pojacavaju glad pa ces rasturati hladnjak
- kada se malo smiris i kada se najgori simptomi smire, bilo bi dobro da se pocnes baviti nekim sportom
- moj prijatelj se jos uvijek bavi trcanjem, ali u vrijeme lijecenja mu je to bila velika pomoc
Klasicna medicina ne vjeruje da je sizofreniju moguce izlijeciti. I sam ces primjetiti da te tablete nece izlijeciti, ali ce smiriti glavne probleme. Moci ces obavljati poslove, ici u grad, normalno razgovarati s ljudima, neces vise cuti glasove i sl.
Drugim rijecima, odlazak ljekaru i tablete su prva pomoc da se barem malo smiris i da te sumanuti tok misli ne preplavi potpuno.
b) Rjesavanje socijalnog statusa:
Sluzbena medicina sizofreniju smatra neizljecivom i dozivotnom bolescu. To znaci da ces imati mogucnost za odredjene socijalne povlastice. Jednom kada dobijes dijagnozu i malo se smiris kad pocnes uzimati lijekove, trebalo bi da si ishodis te socijalne povlastice.
Mojem prijatelju je umrla majka i na osnovu svoje dijagnoze je automatski naslijedio 75% njezine mirovine. To mu je omogucilo male, ali redovne prihode.
Ako si u radnom odnosu, trebas se raspitati koje socijalne povlastice mozes dobiti (npr. skraceno radno vrijeme, koristenje bolovanja) ili cak da dobijes invalidsku mirovinu.
2) Pocetak pravog lijecenja:
Kada te tabletama smire, kada neces vise imati najgore simptome i kada si sredis socijalne povlastice koje te zakonski pripadaju (jer kod ove bolest se smatra da ona covjeka cini nesposobnim za rad)... tada ces mozda htjeti da krenes na neku od terapija koje bi mogle dovesti do tvojeg potpunog izljecenja.
Ovo nije obavezno. Vecina bolesnika sizofrenije nikada ne pokazu zelju da traze nesto izvan konvencionalne medicinske terapije, niti vjeruju da se mogu potpuno izlijeciti.
Moj prijatelj se potpuno izlijecio homeopatijom. Sretna je okolnost da jedan vrhunski indijski homeopatski ljekar dolazi u Srbiju i obavlja praksu s nasim pacijentima. Moj prijatelj je iz Hrvatske putovao u Srbiju 2 x godisnje na sastanke s tim indijskim doktorom. Pored toga sto je homeopat, ovaj indijski ljekar je i doktor psihijatar. Tako da je i sa strane klasicne medicine i sa strane alternativne medicije (homeopatije) osposobljen da vodi lijecenje.
Za sada cemo ostati na ovom. Samo da znas da je potpuno izljecenje moguce. Ali ti ces se time moci poceti baviti tek nakon pola godina ili godinu dana sto prvo pocnes uzimati tablete koje ce ti dati ljekar psihijatar u bolnici.
Nakon sto je izlijecen homeopatijom, moj prijatelj ne uzima vise konvencionalne tablete koje su mu prvotno prepisali ljekari (i smrsavio je jedno 25 kg.)
Dodatni savjeti:
- nemoj previse paznje pridavati glasovima koje cujes
- to su samo tvoje vlastite misli
- svaki covjek svakodnevno vodi sam sa sobom razgovore u glavi
- po cijele dane pricamo sami sa sobom
- kada smo malo rasijani, mozemo poceti i naglas da pricamo sami sa sobom
- nemoj se brinuti zbog toga, to je sasvim normalno
- bolesnik sizofrenije te svoje vlastite misli cuje kao da mu netko drugi govori izvana
- moze imati i prividjenja, osjetiti mirise koji ne postoje i sl.
- bolest je jako teska i podmukla, jer vise ne mozes vjerovati svojim vlastitim culima i umu
- ali neka te to ne plasi previse, jednostavno zanemari te "glasove" jer su to samo tvoje vlastite misli
- kada pocnes uzimati tablete to ce postupno prestati
Eto, to bi bilo sve za sada. Dakle, pravac po uputnicu za psihijatra. Kada se malo smiris, raspitaj se mozes li dobiti kakvu mirovinu ili kakve druge socijalne povlastice. To ti je osnovno. A onda polako, svaki dan na tabletama i ako budes zelio, mozes se poceti raspitivati o kakvoj dodatnoj prirodnoj terapiji i mogucem potpuno izljecenju. Nista ne brini, od mene uvijek mozes dobiti sve kontakte i veze, ali prvo kreni na klasicnu medicinsku terapiju - to ce ti biti prva pomoc.