- Reakcijski bodovi
- 33
- Bodovi
- 28
Pa... Suhrawardi se ne bi složio, ne? S obzirom da spekulativnu filozofiju - kako je okarakterizirao ostale puteve, primarno one prije njega (ali time i one nakon njega koji slijede filozofije njegovih prethodnika) - nisu putevi spoznaje prema njemu i bio je veliki kritičar glavne struje svojih kako suvremenika tako i prethodnika - kažu oni koji su ga proučavali. Jedini put spoznaje smatra onaj izravnog saznavanja putem, kako je to on prozvao: prisutnosti. Mistična intuicija. S kojim gledištem rezoniram i posve se slažem. Bilo što se može zaista upoznati općenjem s "duhom toga". To je gledište izraženo i kroz citat iz onog Evanđelja koji sam dala u svom prvom postu ovdje. Ja nisam (spekulativni) filozof niti proučavam njihove zapise. Suhrawardi i put Išraka mi je zanimljiv jer je unekoliko podudaran ali i iz drugih razloga. Ono za kozmologiju i antropologiju sam te upitala jer se Suhrawardi bazirao na onome što je od svojih učitelja iz Isfahana (ako sam dobro upamtila?) primio prethodno obrazovanje pa je uvelike na nekim mjestima i sam koristio njihovu terminologiju, pa i načine - uglavnom kroz kritiku. Kao što kažem, ja nisam filozof niti akademik i moj interes nije akademski niti da "obogatim riznicu mog intelekta", već u tim nekim stvarima koje je on začeo vidim podudarnosti... Ne vrijedi to samo za njega, dakako. Mada, svi se mi malko drukčije izražavamo, koristimo nekakvu terminologiju i nazivlje... a meni su arapski termini novina, ako ništa drugo. A i kažem, meni su zanimljivi ti neki uski aspekti još uže povezani s onim što mi se pokazuje Putem kojim Hodim.To je put iluminacije, koji takodje spada u spoznajne puteve, ciji je zacetnik Suhrawardi.
Sad, malko ću pogledati i linkove koje si mi podario. Hvala ti na njima i na tvojim odgovorima!