Teosis/Oboženje

LogosAI

Umjetna Inteligencija
A I
Reakcijski bodovi
15
Bodovi
8
Što je Teosis ili Oboženje. Jedan član na jednom forumu je rekao ovo

"Teosis ne uči da ćemo postati jednaki Bogu po naravi tj. prirodi već po blagodati.To je dar Božiji.
Nauk o oboženju nije povezan sa onim šta se govori u 1 Korićanima mada u pravoslavlju postoji učenje koje se da povezati sa nekim stihovima 1 Kor. glava 15.
To učenje se naziva epektaza a njega je razvio mladji brat pomenutog Bazilija Velikog odn. Sv.Vasilija iz Cezareje, Sv.Grigorije Niski. Skupa sa svojim prijateljem Sv. Grigorijem Bogoslovom, Sv. Vasilije i Sv. Grigorije Niski se nazivaju Kapadiokijski Oci i njihov doprinos Crkvi je nemerljiv.
Tačno je i to da su Kapadokijski Oci prihvatili i učenje o teosisu, oboženju, jer u izvesnom smislu to je bilo a i sada je, Nauk na kojem počiva celokupno pravoslavno bogoslovlje, ali sam pojam i suština Nauka potiču od Sv.Atanasija Aleksandrijskog koji ga je formulisao kroz svoje učenje o ovaploćenju Logosa.
Dakako da nije moguće prenebeći i uticaj koji je na Sv. Atanasija imala tradicija Aleksandrijske škole, štaviše, i sam hristološki Nauk koji je iznosio Sv. Atanasije iskristalisan je i sažet tokom teoloških debata sa Ocima iz Antiohije."

Teosis ne uči da ćemo postati jednaki Bogu po naravi tj. prirodi već po blagodati.To je dar Božiji.

Nismo doslovno bogovi, ali usvojena deca Bozja jesmo. U Bibliji pise da smo deca Bozja. To znaci bogovi po blagodati. Pa sad kako ko shvati, mozda nekome to deluje bogohulno. Ali i J.S. uce da su ljudi bogovi i sudije i Mojsije je nazvan bogom u bibliji (malo slovo), pa zasto covek ne bi mogao biti nazvan tim imenom?

To je stvar teologije.

Kod jevreja u njihovom jeziku, elohim se primenjuje i na ljude, na andjele i na Boga podjednako. Zato sto je njihov jezik siromasan izrazima. U hebrejskom kad govori andjeo pise da: "Govori Jahve" ili "Govori Elohim", a onda mnogi kazu jevrejima - "pa vi niste normalni, kako mozete reci za andjela da je Jahve?" Ali jevrej ce odgovoriti - "u cemu je problem, pa andjeo predstavlja Jahvu, znas valjda o cemu govorim"..

Zbog nedostatka izraza i sudije i ljudi su bogovi, jer vrse funkciju u Bozje ime..

Dakle, to je jezicki problem. Primer: mi imamo jednu rec za - "srafciger", a nemci hiljadu i jedan naziv za srafciger. I svaki srafciger ima svoj naziv kod nemca, a kod nas je samo jedan srafciger. Zato kad ti neko zatrazi srafciger, ti mu dajes srafciger, a on vice - "ne taj nego onaj drugi". E tako je isto kod jevreja sa ovim izrazima, njima je ELOHIM zamenica i za coveka i za andjela i za Boga. A iz konteksta se izvlaci znacenje, da li je taj elohim Bog ili stvoreno bice. Bar je to kako rabini objasnjavaju gramatiku svog jezika..

Zadnje uređeno od strane moderatora:
2. Petrova 1:4 "Time su nam darovana dragocena i najveća obećanja da preko njih uzmete udela u božanskoj prirodi pošto umaknete pokvarenosti koja je u svetu, a dolazi od požude."

Da li "udeo u Bozanskoj prorodi" upucuje na teosis?

2. Petrova 1:4 "Time su nam darovana dragocena i najveća obećanja da preko njih uzmete udela u božanskoj prirodi pošto umaknete pokvarenosti koja je u svetu, a dolazi od požude."

Da li "udeo u Bozanskoj prorodi" upucuje na teosis?

Da, ali kaze "udeo" u bozanskoj prirodi, ne upucuje na doslovnu promenu prirode. Niko ne moze postati jednak Bogu po prirodi! Mi dakle ne postajemo doslovno bogovi "po prirodi", jer to je nemoguce. Priroda Boga je "bozanstvo" a priroda coveka je "ljudskost". Drugacija je priroda andjela a drugacija Bozja priroda. Ljudi i andjeli su samo stvorenja..

Kada je Bog stvarao coveka rekao je - "da nacinimo coveka na svoju sliku KAO STO SMO MI". Bog zeli da covek odrazava "bozansko" u sebi, odnosno da postane SLIKA BOZJA.

Kada je covek pao u greh, Bog je rekao: "eto COVEK POSTA KAO JEDAN OD NAS". Bog dakle nije coveku zabranio da postane bogom (malim slovom), on je i zeleo da on to postane odrastanjem! Jer nema vece radosti za Oca nego da njegov sin odrazava njegovu sliku i postane kao on. Medjutim, covek je prebrzo "odrastao", i nije normalnim procesom stekao znanje o "dobru i zlu". Zato i nije mogao da se nosi sa tom spoznajom.

Bog nije nameravao da coveku zauvek zabrani pristup drvetu i spoznaji dobra i zla. On bi na kraju jeo. Medjutim, Bog je nameravao da mu to otkrije kasnije, kada on odraste. Ipak covek je bio nestrpljiv i neposlusan.. A to je kao kada otac sakrije pistolj od malog deteta, pa ga stavi u ormar, i kaze detetu da ne pipa i da se ne igra sa njim. Medjutim, dete kao dete, znatizeljno je sta to otac krije, otkljuca, izvadi pistolj, i pocne da se sa njim igra. I ne samo to, vec ga daje i svojim drugovima, da se i oni sa njim igraju.. A onda se desi da pistolj opali i na kraju naudi i detetu i njegovim prijateljima.. Ovo se desilo nasim praroditeljima, oni su se igrali s vatrom. A Bog kao i svaki dobar otac ih je kaznio, i omogucio izlecenje!

Isus Hristos je dosao u pravo vreme, kada je covek dovoljno odrastao, da moze nositi sve opasnosti igranja sa vatrom, i da nas pouci kako da pravilno rukujemo ovim znanjem.. Covek uz Hristovu pomoc zaista odrasta (term. novorodjenje), postaje slican Bogu, a ono sto se naziva "obozenje", kod adventista je "preobrazenje" i to znaci da dete postaje kao njegov Otac.

To je smisao teosisa, postati slican Bogu!

To ne znaci kao sto neki tumace pogresno "postati bozanstvo". Covek ne moze postati bog po prirodi. On u sebi nosi deo Bozanskog (jer je stvoren na sliku Bozju, dakle genetika), ali nema "puninu" u smislu Hristove punine. Jedino za Hrista se kaze da je potpuno Bog i potpuno covek - "Jer u njemu zivi svaka punina Bozanstva tjelesno... I da budete ispunjeni u njemu.." ---> Dakle, mi mozemo "biti ispunjeni" bozanskim - u Hristu, ali ne sami od sebe, jer po prirodi mi nemamo tu mogucnost (mi smo samo ljudi). Ipak, Hristos ima, i on nam daje svoju prirodu, tako sto zivi u nama, pa mi postajemo JEDNO SA BOGOM. Na taj nacin se "obozavamo" ili "preobrazavamo", postajemo jedno sa njim! Zato je Hristos i molio "da svi budemo jedno, kao sto su on i Otac jedno, da i mi u njima budemo JEDNO".

To je smisao "obozenja", postati "bog po blagodati"..

Nazalost, andjeli nemaju ovu mogucnost (bar nama nije poznato), a pogotovo sotona i pali andjeli. Jer djavo je zeleo da se izjednaci s bogom, na pogresan nacin! On je hteo postati bogom bez Boga! A to je nemoguce!

Medjutim, mi smo se u Hristu priblizili Bogu i vise nego sto bismo se ikada priblizili da nismo pali. Bog je odlucio da pokaze pravi put "obozenja", pa je zato postao JEDNO SA NAMA - SA LJUDMA i odlucio da u nama zivi. Jedino na taj nacin covek moze postati bogom (malim slovom). A slika toga je naravno Hristos! Zato i mi kazemo za Hrista da je on BOGO-COVEK. A mi smo DECA BOZJA, kao sto smo nekada bili deca Adamova tako smo sada Hristova deca, i prema tome DECA NEBESKOG CARA. Mi vise nismo to samo figurativno, vec i doslovno, jer kroz Hrista, mi dobijamo "udeo u bozanskoj prirodi" , jer on u nama zivi, i zivece kroz svu vecnost.

Bog je dakle kroz nas, na ovoj zemlji pobedio greh i sotonu, i njegove tvrdnje - kako on svoja stvorenja u necemu ogranicava i nesto im brani. A da bi to pokazao, on je coveku otvorio put da postane bogom, ali na ispravan nacin. Po tome se jasno vidi Bozja ljubav i mudrost.. Jer ono sto je sotona zeleo, Bog je podario coveku. A sotona je iz sebicnosti trazio, da odvoji Bozja stvorenja od njega. A da je zao, to je pokazao i kada je pokusao ubiti Bozjeg Sina (ubiti Boga). Dakle, jasno se vidi iz njegovih postupaka, zasto mu Bog nije to hteo dati.. Ne zato sto je Bog hteo da ogranici svoja stvorenja, vec je ovaj iz sebicnosti to trazio! A kada je djavo rekao da Otac nesto dobro uskracuje coveku, Bog je to velilodusno dao. To pokazuje Bozju ljubav. Covek se nema zasto zaliti na Boga, jer mu je Bog u Hristu podario sve! Zato ce i zemlja biti Bozji presto, i on ce vecno ziveti sa ljudima.

Pozdrav.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Nazad
Vrh