Zašto forumaši samo pišu na dogmatskim temama?

καιnos

Spirit Junkie
A d m i n
Reakcijski bodovi
309
Bodovi
83
Primjetio sam da svi forumaši učestvuju na dogmatskim temama, subota vs. nedjelja, pakao, besmrtnost duše, trojstvo, obožavanje svetaca, prava crkva, čista hrana, gospodnja večera itd, a skoro niko ne piše na forumima "Kršćanska duhovnost", Molitva & Slavljenje", Svjedočanstva Zdravlje & Fitness....znači većina smo ljudi bez svjedočanstava, iskustava u kršćanskom životu, molitvenog života. Moje pitanje, zašto samo pišete na dogmatskim temama i koljete se sa neistomišjenicima? Što vas privlači tim temama, a ne teme o praktičnoj pobožnosti?

Teško pitanje.
Verovatno jer smo svi došli sa ciljem da raspravljamo u odredjenim naukama, pa nam ostale teme ne deluju tako primamljivo.
Možda i te teme zažive vremenom.

Koje je važnije znanje - da smo dobri u objašnjenju doktrina, ili da znamo kako hoditi s Kristom i imati prisnu vezu s njim, kako pobijediti grijeh, kako bolje i duže moliti.

Tu opet kreće rasprava i izlazak iz odredjene teme.
Ali razumem šta želiš da kažeš.

Koje je važnije znanje - da smo dobri u objašnjenju doktrina, ili da znamo kako hoditi s Kristom i imati prisnu vezu s njim, kako pobijediti grijeh, kako bolje i duže moliti.

Ja licno smatram da su to povezane teme - ne moze se razdvojiti doktrina od Bozjeg poziva da se ljudi vrate sa svojih zlih puteva...
A kako to iznosimo to je marginalno pitanje jer cak i najneobrazovanija osoba sa sela moze veoma lako izneti jace Bibliske cinjenice od nekog doktora iz teologije ...a to je tako jer su to pre svega Bozje reci a ne doticnog koji je iznosi.

Ima jedan veoma interesantan Bibliski tekst koji nam moze doloviti sustinu ovog sto iznosim:

Zah.4,6:
"...A on odgovori i reče mi govoreći: to je riječ Gospodnja Zorovavelju: ne silom ni krjepošću nego duhom mojim, veli Gospod nad vojskama..."

Sve su to slabi izgovori. Ima tema kako pobijediti grijeh i niko ne piše...pa zar nije bolje pobijediti grijeh, negoli pisati nekome subota je dan za svetkovanje, a ovaj ne nedjelja je....a obojica se muče kako pobijediti grijeh.

Sve su to slabi izgovori. Ima tema kako pobijediti grijeh i niko ne piše...pa zar nije bolje pobijediti grijeh, negoli pisati nekome subota je dan za svetkovanje, a ovaj ne nedjelja je....a obojica se muče kako pobijediti grijeh.

A u cemu je razlika ako tretiramo pitanje preljube,jesi li siguran da cemo tako lako i brzo dogovoriti sta to sve znaci,u kom smisluy moze a u kom ne moze biti i t.d. ?
Nista bolje nece proci ni tema o tome kako pobediti greh koji se sastoji u nepostovanju roditelja ili cak ni ono "ne pozeli"...

...da ne kazem da ce se isto ili cak i gore desiti ako li se otvori tema " sta to znaci voljeti i slediti Isusa Hrista" a koja zvuci zaista bezazleno cak i inspirativno...???

Da sumiram: po meni je uprtavo greh pravi razlog zasto uopste ima ovakve polemike jer mnogima smeta Bozji zakon takav kakav jeste stoga se bore svom snagom da ga nekako relativiziraju ili mozda poniste...
...za razliku od njih,ona druga kategorija smatra svojom hriscanskom duznoscu da Biblisku istinu uzdize visoko kao zastavu i da radi sve sto stoji do njih da se ta istina ne prlja,pljuje,omalovazava... e sad cinjenica jeste da upravo ovima ponekad fali jos veca istrajnost u postovanju tog istog zakona kojeg brane...uvek ima prostora za popravljanje...

Zadnje uređeno od strane moderatora:

I to je veliko pitanje, to naše znanje o doktrinama i načinu kako hodati s Kristom???
Obično je u pitanju pripadnost određenoj religijskoj grupi i njihovim dogmama. Kao njihovi članovi ih većinom branimo, kao što to rade npr pripadnici nekih političkih stranaka.
Pobuna prvo pojedinaca protiv tih dogmi je dovela do stvaranja novih zajednica, odnosno protestantizam. I nakon toga do stvaranja opet novih dogmi, novih zajednica itd itd. A naš ego/taština nam često ne da da prihvatimo da nismo u pravu. Plus želja da pripadamo nekoj od tih zajednica, ilitiga u narodima znano kao drž' se čopora.
I iz toga često nastaju rasprave u kojima branimo "svoje" "argumente". A jednako često neke branimo iako smo svjesni da su na klimavim nogama. Uostalom pismoznanci i nisu imali neki rejting kod Isusa, baš suprotno.
Meni je već duže vrijeme mučno id tih rasprava, izbjegavam ih, trzdim se.
A sva smisao Pisma je:
"A Isus reče mu: ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem, i svom dušom svojom, i svom misli svojom.
Ovo je prva i najveća zapovijest.
A druga je kao i ova: ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe.
O ovima dvjema zapovijestima visi sav zakon i proroci.

“Ne sudite, da ne budete osuđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni; i mjerom kojom mjerite, vama će se mjeriti. A zašto gledaš trun što je u oku brata tvoga, ali ne opažaš brvno u oku svome? Ili, kako možeš reći bratu svome: ʻDopusti da ti izvadim trun iz okaʼ, a gle, brvno je u oku tvome? Licemjeru, izvadi najprije brvno iz oka svoga, i tada ćeš jasno vidjeti izvaditi trun iz oka brata svojega!"

Primjetio sam da svi forumaši učestvuju na dogmatskim temama, subota vs. nedjelja, pakao, besmrtnost duše, trojstvo, obožavanje svetaca, prava crkva, čista hrana, gospodnja večera itd, a skoro niko ne piše na forumima "Kršćanska duhovnost", Molitva & Slavljenje", Svjedočanstva Zdravlje & Fitness....znači većina smo ljudi bez svjedočanstava, iskustava u kršćanskom životu, molitvenog života. Moje pitanje, zašto samo pišete na dogmatskim temama i koljete se sa neistomišjenicima? Što vas privlači tim temama, a ne teme o praktičnoj pobožnosti?

Dogmatske teme su teme koje su najpogodnije za rasprave. Nekako mi se čini da ne bi bilo toliko razlika u mišljenjima kada su u pitanju praktične teme.

Ovo je takva istina hahaha. Imamo otvorenu temu "Kako odgajati djecu na hrišćanski način" i 0 odgovora na nju ali ćemo se poklati oko milion drugih stvari.

Crkveni zakoni ! JHWH je stvorio sve biljke i životinje ! Ni jedna biljka nije otrovna, ako znaš kako je pripremiti, a mnoge služe za lijek uoriridi ! Farmacija zarađuje velike pare n umjetnim kemikalijama koje , ako jedno pomažu, drugi uništavaju. Zar iste Nika pomislili da je duhan lijek ? Nikot kao lijek djeluje protiv kupanja usrca i usporava ritam. Drži ga onda u ravnoteži. Međutim kemikalije koje su nFidane u cigarete ,odnosno duhanu su štetnu i izazivaju oscilacije take , a ugljikov monoksid stvara rak, ne čisti duhan . Npr. Kava ... I ona ne štetna, smo ćemo gledati i čaj jer sadrži kofein , a odma nakon čokolada jer sadrži seratinin . I seratinin i tron i kofein je isto ! Pa marihuana služi kao lijek protiv raka , ali nakon koji ini konzumiranja. I protiv depresivni bipolarnog poremećaja i anxioznosti. A kad čovjek dobije rak kancerom list se skuha ili drži u vodi 40 dana da ispusti svoje ulje i konzumiranjem ubija tumor!
Rakijica na taste za budokotlakase, vini crno za muško tkakase, vino bijelo poslije ručka čaša di 2 za skidanje kg. . A od svega toga kava je zapravo najgora. Laž je da kava duše tlak ili pritisak, ona ga u momentu digne, a , onda spusti niže nego je bio , paše može 3 šalice kave na dan piti da skine tlak, a čokolada protiv pospanosti. It'd...
U Biblije piše samo o nečistim životinjama, a ne i biljkama.

Moje mišljenje je da većina ne može tamo gdje bi htjela a tamo gdje ih zovu , ne ide im se upravo zbog tih dogmatskih nauka .
Recimo većina kršćanskih zajednica misli da prema Isusovim riječima samo siromasi mogu biti vjernici i da je božiji blagoslov duhovan , s jedne strane traže da im vjernici budu duhovni a s druge strane traže svojih 10% koje prema tekstu iz proroka Malahije trebaju dati da bi imali božiji blagoslov .
I tu dolazimo do sukoba interesa . Kada se vjernik žali da blagoslova nema jer im zemlja nije rodila led je potukao paradajz i krompir , oni kažu kako je božiji blagoslov duhovan a ne materijalan a ne da nešto nije u redu sa njihovim shvaćanjem vjere .
A s druge strane traže svojih 10% koje je dio starog zavjeta ,i Isus nigdje ne zapovijeda davanje 10% . Jel tako .

sin pokajanja, imamo temu Teologija prosperiteta, gdje ovi tvrde da kršćani trebaju biti bogati i zdravi

Moje mišljenje je da većina ne može tamo gdje bi htjela a tamo gdje ih zovu , ne ide im se upravo zbog tih dogmatskih nauka .
Recimo većina kršćanskih zajednica misli da prema Isusovim riječima samo siromasi mogu biti vjernici i da je božiji blagoslov duhovan , s jedne strane traže da im vjernici budu duhovni a s druge strane traže svojih 10% koje prema tekstu iz proroka Malahije trebaju dati da bi imali božiji blagoslov .
I tu dolazimo do sukoba interesa . Kada se vjernik žali da blagoslova nema jer im zemlja nije rodila led je potukao paradajz i krompir , oni kažu kako je božiji blagoslov duhovan a ne materijalan a ne da nešto nije u redu sa njihovim shvaćanjem vjere .
A s druge strane traže svojih 10% koje je dio starog zavjeta ,i Isus nigdje ne zapovijeda davanje 10% . Jel tako .

Ono sto to traze smatram tvrdeci da je to kontinuitet SZ-og desetka smatram da grese jer je taj desetak definitivno prestao kada je ispunjen zakon o prinosenju krvnih zrtava...dakle danas se vise ne prinose krvne zrtve stoga nema vise realnog svestenstva stoga ne postoji realna potreba za njihovo izdrzavanja za cega je sluzio pomenuti desetak.
ALI...
... ako se danas neka verska zajednica dogovori kako bi za izdrzavanje sluzbenika i uopste misije za propovedanje hristovog jevandjelja trebali praktikovati vec isprobani sistrem izdrske - onda je to u redu,nek sakupljaju i dvadesetak ako im to dopusta interna matematika i to se treba prilagati iskljucivo kao dobrovoljni dar a ne kao SZ-ni desetak.
Primecujes razliku ?

Nazad
Vrh