• Ovdje je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zvijeri: jer je broj čovjekov i broj njezin šest stotina i šezdeset i šest. (Otkrivenje 13:18)

    Evo dragi forumaši. Što mislite tko ili što se krije pod ovim simboličkim brojem iz Otkrivenja?

    AI: Budućnost nije ispred, već je ovdje.

  • Evo bdado, ja sam se malo bavio ovim 666 brojem, pa istraživanje možeš pročitati.

    Već rani kršćani su pokušali odgonetnuti tko se skriva iza ovog broja....pa su mislili da je to možda Neron, kasnije Domicijan, rimski imperatori koji su svirepo progonili krščane....
    Reformatori Luther, Calvin su pak mislili da se pod tim brojem skriva većinska srednjovjekovna crkva….U novije vrijeme neki misle da je to Hitler, ili možda Al Qaide…
    I ljubitelji matematike su pokušali dešifrirati taj broj, pa tako imamo onu poznatu teoriju VICARIUS FILI DEI……zanimljivo, onda bi samo matemtičari išli na nebo……….
    No nema nekih naznaka da se Ivan služio latinskim, niti je je predvidio da se 666 dešifrira pomoću latinskog….Ivan je pisao na grčkom, zašto onda ne koristimo grčku numerologiju…

    Ali prava istina je ta da je Ivan razmišljao hebrejski….i knjiga Otkrivenja može se razumjeti samo ako se poslužimo slikama i simbolima iz Starog zavjeta…..

    Gdje se još 666 koristi u Starom zavjetu….1. Kr 10, 14: “Zlato što je dolazilo Salomonu svake godine bilo je teško šest stotina i šezdeset i šest talenata” (2 Ljet 9,13)………

    Odmah nakon ovog retka možemo primjetiti da on napušta Boga….Isto tako vidjet ćemo da je Salomon prekršio zapovijedi Božje oko toga….O čemu se zapravo radi….

    Pročitajmo Ponovljeni zakon (5. Mojsijeva), 17 14-20): “Kad sitgneš u zemlju koju ti Jahve, Bog tvoj, daje; kad je zaposjedneš i u njoj se nastaniš, pa onda kažeš; Želim da nad sobom postavim kralja, kako ga imaju svi drugi narodi oko mene – tada ćeš onoga koga Jahve, Bog tvoj, odabere, sebi postaviti za kralja. Nekoga od svoje braće postavi sebi za kralja, a ne smiješ postavljati nad sobom tuđina, koji ti nije brat. [color=#D14841]Samo neka ne drži mnogo konja[/COLOR], i ne šalje naroda u Egipat da poveća broj konja. Jer vam je Jahve rekao: “Ovim se putem više nikada ne vraćajte.” [color=#D14841]I neka nema mnog žena,[/COLOR] da mu srce ne pođe stranputicom; i neka sebi ne gomila [color=#D14841]srebra ni zlata[/COLOR]! A kad sjedne na kraljevsko prijestolje, neka sebi na svitak prepiše ovaj Zakon od svećenika Levijaca. Neka ga drži uza se; neka ga čita sve vrijeme svoga života da nauči bojati se Jahve, Boga svoga; držati sve riječi ovoga Zakona i vršiti ove odredbe; da se svojim srcem ne uzdigne iznad svoje braće i da ne skerene o dove zapovijedi ni desno ni lijevo, kako bi dugo kraljevao, on i sinovi njegovi, u Izraelu.”

    Koje sve zapovijedi je Salomon prekršio…..Izvještaj iz 1 Kraljevima kaže da je Salomon sakupio 1400 bojnih kola i 12000 konja koje je dovozio upravo iz Egipta…Drugo rekli smo da je svake godine Salomonu dolazilo 666 talenata zlata…1 talenat = 34, 272 kg…a srebro je bilo bezvrijedno u njegovo vrijeme….Imao je 700 kneževskih žena I 300 inoča….Drugim riječima Salomon se uzdao u sebe i činio je po svojoj volji što je htio, uzdizao se iznad ostale braće…Salomonov prihod od 666 talenata zlata bio je zbroj svih njegovih dostignuća njegovom vlastitom silom – bez Boga. To je čovjekov broj iz Otk 13, koji simbolizira ljudska dostignuća….Sve ono što čovjek postiže bez Boga ništavno je…..Salomon se uzoholio iznad ostale braće…a znamo da je ponos, oholost prvi grijeh Sotone koji je htio postati kao Bog….veoma strašan grijeh….I Ivan piše onim sedmerim crkvama da ne padnu u ovakav grijeh….

    Grijeh Salomonov je kao grijeh Nabukodonozora koji je rekao nije li ovo veliki Babilon koji sam ja sagradio. Ponos, uzdanje u samog sebe. Broj 6 je broj babilonjana, uzdanja u čovjekova djela, ponos. Salomon je prekršio Božije zapovijedi nabavio je mnogo konja, uzimao mnogo žena i gomilao je zlato. I onda je pao. Nadam se da sam vam malo pomogao u ovom tumačenju.

    Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

  • Slova koja Jovan koristi imaju grcku brojcanu vrednost.
    Tako ta 3 slova imaju zbir 666.
    Jovan nije napisao broj 666 vec samo 3 grcka slova koja imaju brojcanu vrednsot 666.
    Ali kaze da izracunamo.
    Kada izracunamo dobijamo 666.
    Pogledaj tablicu.

  • U izvornom tekstu nema da pise broj 666.
    Ima ga u prevodu.
    Izvorno se ne nalazi broj 666 vec slova.
    Grcka slova.
    Chi
    Xi

    Stigma.
    Ta slova nemaju nikakav znacaj niti kao slova znace 666.

    Problem je sto se ne zna da li je Jovan pisao na Hebrejskom ili Grckom Otrkivenje.
    Predpostavlja se grckom.
    Ako je pisao na hebrejskom onda su druga slova.
    Ako je pisao na Grckom a u grckom izvnornom tekstu imamo slova ne borj 666,, onda slova imaju vrednost.
    Chi ima 600
    XI 60
    Stigma 6

    = 666

    Jovan kaze da je to covekov broj i broj zveri.
    Sto znaci nije Bozji broj
    U tadasnjem tekstu nije postojala mogucnost naglasavanje reci, vec se nesto ponavljalo po dva ili tri puta da bi se naglasila vaznost.
    Broj 6 je covecji broj i znaci ne savrsenstvo, laznu nauku.
    Uostalom covek je stvoren 6 dana.
    Zeli da se kaze sve sto dolazi od zveri, koliko izgledalo dobro i logocno, bogougodno, bogoproslavljujuce, humano, sve je to ljudska, covecja nauka i nije Bozja.
    I treba se kloniti.
    Bozji broj je broj 7 i to je broj punine, savrsenstva, i vidimo ga mnogo puta u Otkrivenju.

    Znaci, poruka je sve sto dolazi od Zveri, koliko nam se cinilo dobro i privlacno, logicno, to nije od Boga i ne treba prihvatiti.

    To je sve, nema mistike.

    Treba se kloniti zveri i njene ikone i ne primniti zig njenog imena na celu.

    Inace borj 7 imaju i otac i DS i Isus.

    U Jovnaovo vreme je ovo takodje imalo vaznost, i to se uvek ponavlja i ponovice se u nase vreme.
    U Jovanovo vreme je rim trazio da se Cezar prizna i postuje kao bozasntvo, i u mnogim gradovima da bi covek mogao da posluje trebao je redovno, negde i svakodnevno da obavlja religoznu sluzbu cezaru,da mu kadi, da uzvikne, Cezar je bog.
    U nekim mestima su ljudi i dobijali potvrdu za to i mogli su slobodno da trguju.
    Ko nije imao tu potvrdu ili ko nije ucestvovao u takvoj sluzbi, bilo mu je otezano.
    Jovan pise crkvama u takvo vreme ne u mirno vreme i zeli da im uputi poruku da ne prihvataju nikakva covecja ucenja.
    Sve ce se ponoviti u nase vreme i to mnogo strasnije.

  • Bog Otac je predstavljen brojem 7 sedam gromova, jer Bozji glas ce imati znacaj kroz citavu istoriju , njegova rec ce vaziti kroz svih sedam epoha njegove crkve.
    Nista se na zemlji nece dogadjajti bez njegovog znanja i odobrenja.

    Otkrivenje 10,3 I povika glasom velikijem, kao lav kad riče; i kad on povika, govoraše SEDAM GROMOVA GLASOVE SVOJE.
    Otkrivenje 10,4 I kad govoriše SEDAM GROMOVA glasove svoje, šćadijah da pišem; i čuh glas s neba koji mi govori: zapečati šta govoriše sedam gromova, i ovo ne piši

    ISUS JE TKODJE PREDSTAVLJEN BROJEM SEDAM
    Otkrivenje 5,6 I vidjeh, i gle, nasred prijestola i četiri životinje, i posred starješina jagnje stajaše kao zaklano, i imaše sedam rogova,

    Rogovi predstavljaju moc, vladavinu, Isus ce kroz njegov narod, njegovu crkvu i pomocu duha svetoga vladati svih sedam epoha do vecne vladavine i njegovog dolaska.

    TAKO JE I DUH SVETI PREDSTVALJEN BROJEM 7
    Otkrivenje 4,5 I od prijestola izlažahu munje i gromovi i glasovi; i sedam žižaka ognjenijeh gorahu pred prijestolom, koje su sedam duhova Božijih.

    Sedam duhova predstalvjaju Duha svetoga koji ce na zemlji biti prisutan svih sedam epoha crkve od Efesa do Laodikeje.
    On je povezan sa prestolom, njegov rad i delo na zemlji je prikazan svetlom kojim obasjava Bozji presto.
    U stvari ova simbolika prikazuje da on ovde na zemlji osvetljuje ljudima Oca i Jagnje na prestolu i Bozji plan spasenja.
    On nije na prestolu jer njegov zadatak nije gore vec na zemlji, ali bez njega je Ocevo i Hristovo delo nemoguce i za ljude bi ostalo tajna i tama.
    Zahvaljujuci DS, spoznajemo istinu i posmatramo presto Oca i jagnejta i bozji plan spasenja kroz sve vekove do kraja veka.

    Imamo broj 666 to je suprotnost Ocu, sinu I DS koji imaju broj 777.
    Za nase vreme to trebamo da povezemo sa brojem 666, i Vavilonom koji je imitacija laznog trojstva, sacinjenog od 1. azdaje, 2. prve i 3. druge zvrei..


  • VICARIUS FILII DEI
    V-5, I-1, C-100, A-0, R-0, I-1, U-5, S-0 = 112

    F-0, I-1, L-50, I-1, I-1 = 53

    D-500, E-0, I-1 = 501

    112 + 53 + 501 = 666


    To sigurno ne.
    Niti postoji takva titula.
    Mnostvo imena moze tako da se izracuna
    Pa i EV.
    Jovan kaze izracubaj.
    On ne kazje broj vec slova.
    Izeacunaj broj slova.
    Vise nista.
    U prevodiima vec imamo izracunato.

    Edited 3 times, last by Glasnik (January 5, 2023 at 3:18 PM).


  • Bravo Glasnik, iznenadio sam se tvojim odgovorom. Otkrivenje je pisano na grčkom, i apostol Ivan nije razmišljao latinski.

    Padanje je iskustvo. Borba je karakter. Ne predati se je život!

  • χξς, χῖ ξῖ στίγμα

    (1)

    Žig zvjeri. Nema veze s brojkom 666.

    Znak ili slika zvjeri – "slika i natpis". Plus broj. Što je to što ima sliku čovjeka i broj, što je (nadam se ne baš) svakome na čelu (na umu) i u ruci (na svakodnevnom djelu, pa i doslovce u ruci).


    (2)

    Pročitat ćete i čuti brojne varijante objašnjenja simbolizma biblijskog izraza "žig zvijeri". Evo još jedna... kratka ekspozicija. "hi xi stigma" je izraz koji je rečen: χξς.

    Pri tome je, kažu mnogi, "stigma" tzv. slovo koje se više ne koristi, kao ovi ovdje:

    a značenje mu je, kažu, bilo kao što je i danas poznato: stigma, znak - biti označen, markiran: žigosan. Hi i ksi su i dalje regularni alfabetni znaci koji nisu zastarjeli niti izbačeni iz upotrebe, kažu znalci. Međutim, i znak za "stigmu" se koristi i nikad nije izbačen, ono što se jest zbilo je da je njegovo ime prešlo iz "stigma" u "sigma".


    Jer sva ta navedena slova grčkog alfabeta su posve regularna i dan danas. Osim toga, nema u Bibliji nikakve metode ni blizu "numerologiji". A i da ima, u χξς niti jedno slovo tu ne nosi alfanumeričku vrijednost brojke 6 (šest), ni blizu.



    Digammu (ili vau) je tek poslije u brojci šest smjenila zeta (Z) jer je digamma izbačen iz svakog alfabeta.


    Uglavnom, sva slova korištena su posve regularna i uvijek bila. Jedina misterija je... šta ona znače i šta predstavljaju.

    Ali to je problem, prekompliciranim umovima koji traže misterije tamo gdje otajstva nema, osim onog nepravde = bezakonja. Jer, što je Isus rekao? Ljubav prema novcu je uzrok svih zala.


    (3)

    Tko ima mudrost neka odgonetne (izbroji...) BROJ-TEKST-SVITAK = SLOVO zvijeri jer taj BROJ-TEKST-SVITAK je χξς.

    Zvjer uzrokuje da svi (koji su) obmanuti primaju znak na ruku ili na čelo...

    Par riječi o znaku na ruci odnosno čelu, znak je na čelu i znak na ruci se odnosi(o) na zapovijedi, uredbe i presudbe koje su Izrael morali obavljati i izvoditi nakon što uđu u obećanu zemlju:

    Deu 6:8 I veži ih sebi na ruku za znak, i neka ti budu kao počeonik među očima.

    Exodus (Izlazak) 13:9 [...]znak na ruci tvojoj i kao spomen pred očima tvojima, da ti zakon Gospodnji bude u ustima[...]

    Deu 11:18 Nego složite ove riječi moje u srce svoje i u dušu svoju, i vežite ih za znak sebi na ruku, i neka vam budu kao počeonik među očima vašim.

    Trebalo bi biti sasvim jasno: u srcu, mislima i na djelu imati... što? Postaviti si ih na čelo, znači imati ih u mislima. O čemu ljudi misle? Što čine po cijele dane?


    Računica je uvijek... računica, stoga: IZBROJ. Šta se broji?

    Tako, obmanuti mogu i kupovati i prodavati. Jer imaju "znak" – "sliku i natpis", pa i broj.

    Oni koji nisu obmanuti nemaju stalno "na djelu i na umu" "znak" – u velikom su manjku, pa ne mogu ni kupovati ni prodavati. Šta je osnov bilo koje i bilo kakve kupoprodaje?

    Izbroj i sračunaj (se).


    U grčkim tekstovima piše: izbroj. I piše: arithmos, što je broj. Ali, ako je Otkrivenje pisao (ili diktirao) Ivan Gromovnik, nativni jezik mu je bio aramejski koji je sasvim dostatno sličan hebrejskom.

    Riječ za broj bi stoga bila: SFR. Ali ta ista riječ ili riječ naznačena tim znakovljem bi mogla predstavljati i broj i tekst i svitak (umotanih papira). Znate da su nekad pare procirkulirali u vidu papirnatih priznanica, ne, s oznakama brojčanim, njihove monetarne vrijednosti te tekstualnim odrednicama vlasništva, posjeda. Isto vrijedi za bilo kakve vrste vlasništava za koje su potrebne potvrde, vlasnički listovi. Sve to ukazuje na posjede i svojine, da ne kažem ljudska svojatanja svega i bilo čega što im uopće ne pripada. Zadužnice i propisi vrhovništava i vlasti. "Slike i natpisi", žigovi i pečati. Dovede te netko u njegovu kuću da u njoj živiš, a ti mu otmeš kuću i busaš se kao da je tvoja, a običan si lopov. Takva je stvar sa svime na zemlji. Sva zemlja pripada Bogu i sve u njoj i na njoj. Ali Krist nikoga nije pozvao da ide "rješavati taj problem", već je Predivna Vijest nadgradnja jednog drugog stabla, jedne druge loze i ne ove bezakonja=nepravde, opresije i tiranije koju je Krist pribio na križ.


    χξς

    Kako se broje SLOVA?

    hKSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS.

    Ili, po naški: O N O M A T O P E J A.

    Lako je zaboraviti rane školske dane, osobito ako su bili davni:

    "Onomatopeja (grč. onoma = ime, poiein = napraviti) glasovna je figura oponašanja ili prenošenja zvukova iz prirode u nekom književnome djelu jezičnim sredstvima. Stilsko izražajno sredstvo u kojem se glasovima oponašaju određeni zvukovi iz prirode, životinjsko glasanje ili neki zvuci koji nas podsjećaju na neki predmet."

    Koga zanima više: https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=45177

    Kre-kre, živ-živ, bum-tras, av-av ili vau-vau, i ovdje aktualno: hsssssssss (siktanje zmije).


    (4)

    Ivan govoraše tada mnoštvu koje dolažaše krstiti se od njega: `Leglo ZMIJSKO, tko vam je pokazao sredstvo za izbjeći gnjevu koji dolazi? (Luka 3:7)

    Koliko je puta tijekom njegovog života zabilježeno da je Isus iskazao agresiju prema bilo kome i bilo čemu? Kad je to bilo? I gdje? I zašto?

    Mat 6:24: Nitko ne može služiti dvojici gospodara: jer ili će jednoga mrziti, a drugoga voljeti, ili će se jednoga držati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti i Bogu i Mammonu.


    Kažu suvremeni akademici: mem-mem-vav-nun


    Aramejski mammonas = novac.

    Grčki nomisma = novac. S gornjeg linka.

    Izvor donjeg neprevedenog teksta:

    "The word is Aramaic (ממון in Hebrew script) and means something like "wealth". μαμωνᾶς is simply the Greek transliteration of the Aramaic word. Here is Jastrow's entry for it:

    ...some of the occurrences in the Targum:

    Exodus 15:9 (Cairo Geniza Targumic Fragment MS G)

    דַּהֲוָה אַמָר סַנְאָה אֶרְּדֹּוף אַדבִיק בִתקֹוף יְדִי אֵפַלִּיג בִזְּתָא מָמֹונָא וּכְסֹותָא ומָן דִכְסָף וְמָן דִּדְהַב לְהַעֲדִי תִשְׂבָע מנּהֹון נַפשִי כַד אַקִּיף עְָלֵיהֹון בְחֵילֵי וְבִגְדֹודִי אֶשלֹוף חַרבִי תְשִיצָנּוּן יְדִי

    The enemy said, ‘I will pursue, I will overtake, I will divide the spoil, my desire shall have its fill of them. I will draw my sword, my hand shall destroy them.’

    Plijen - pokradeno - oteto

    Exodus 18:21 (Targum Neofiti)

    ואת תחמי מכל עמא גברין גברי חיל דחלין מן קדם ייי גברין קושטנין סניין ממונא דשיקרא ותשוי עליהון רברבני אלפין ורברבני מאוון ורברבני חמשן ורברבני עשרה׃

    Moreover choose able men from all the people, such as fear God, men who are trustworthy and who hate a bribe; and place such men over the people as rulers of thousands, of hundreds, of fifties, and of tens.

    Mito - potkupljivanje

    1 Chronicles 26:24 (Codex Urbaniti/Targum Chronicles)

    ושבואל הוא יונתן בר גרשם בר משה תב לדחלתא דייי וכד חמא דוד דהוה מתבהיל על ממונא מנייה נגידא על תסבריא׃

    And Shebuel the son of Gershom, son of Moses, was chief officer in charge of the treasuries.

    Riznica zlata, dragulja i para - kesa - blago

    Jeremiah 22:17 (Mikraot Gedolot HaKeter edition/Targum Jonathan to the Prophets)

    אֲרֵי לֵית עֵינָך וְלִיבָך אֲלָהֵין עַל מָמֹונָא לְמֵינַס וְעַל דַם זַכַי לְמִשפַך וְעַל עֻשקָא וְעַל דְבִרעוּת נַפשָך לְמַעֲבַד׃

    But you have eyes and heart only for your dishonest gain, for shedding innocent blood, and for practicing oppression and violence.

    Nečasni dobitak - Profit


    [color=#E25041]Matej 6:21 Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.[/COLOR]


    Neka onaj tko ima razumijevanja

    izbroji zvjerinje papire (svitke) - knjige: jer to je knjiga čovjeka, a njegova knjiga je HSSSSS.


    Još jedna "sitnica":

    "Grci su naslijedili slova svog alfabeta od Feničanskih, Kaldejskih i Izraelskih trgovaca. ( Više ) Najranije verzije Starog Zavjeta su koristile isto fonetsko piktografsko pismo - takozvani protohebrejski, tako to neki danas nazivaju.


    Prvo slovo χ (hi), naznačava i brojku 600, je bilo grčka transformacija feničkog slova tau (X), koje je simbol DRVETA ili UKRIŽANIH ŠTAPOVA i naznačavalo je METU. (Znamo, meta se ili pogađa ili promašuje.)

    ξ (ksi) simbolizira GRANU i numerička je brojka 60.

    ς (sigma), zadnje slovo u χξς, nosi značenje "znaka ili žiga"... Simbolizira ZMIJU." (Izvor: D.Flynn)


    S obzirom da brojke idu alfanumeričkim ABECEDNIM redom, šesticu je nosila, kako je rečeno: digamma, poslije i zeta i nikako ne s(t)igma koja nosi i nosila je alfanumeričku vrijednost brojke 200.


    Konačno, i ne najmanje zanimljivo, koncidentalno: PIKTOGRAFSKO značenje grčkoga χξς je ZMIJA NA GRANI DRVETA, potpuna predstava scene Postanka 3:1.



    Ime zvijeri - nakhaša, zmije - je laž = obmana, prijevara, ubojstvo: destrukcija i smrt. Sve je to: kherem.

    Znak se "drži" na djelatnoj ruci i čelu - na djelu i umu: što na umu to na drumu. Sve pomisli njihove biti će sve same pakosti i opačine.


    (5)

  • (5)

    Kaže: "neka i izbroji". Zašto bi se brojalo? Otkriva li to nešto što znak ili žig već nisu otkrili, što ne govore sami po sebi? Broj (sfr) je, kaže, "broj njegovog imena". ODBROJ knjigu (sfr) njegovog imena, jer je "izmjerena i odbrojana". Imena zvjeri koja je HSSSSS.

    Nije li u SZ toliko puta čovjek uspoređen sa zvjerju, s beštijom? Znak čovjeka; ime čovjeka, knjiga njegovog imena. Što je "ime čovjekovo"?

    Kaže kako prevode i kako je u grčkom prevedeno, ja ću ovako: odbroj taj broj. A brojati ga se ne mora ako je već dan kao broj, jer starogrčka slova su služila i kao brojevi. Sve je rečeno, a taj broj koji ta slova kao iščitavaju ni u kom slučaju NIJE šest šest šest, pa ni šest stotina šezdeset i šest već χξς = 860.

    To ne znači ništa i mi nismo upućeni da se tako odnosimo s Riječju.

    Da, ima tu otajstvo, ali ono nije vezano samo uz taj stih, ono je puno šire i uključuje CIJENU djela koja se čine, pa da su i u Kristovo ime, da su i sto čuda i čudesa - sve obmanjuju, tako da... i dan danas, skoro dvije tisuće godina poslije Kristovog zemaljskog života: možemo samo sa Solomonom ponoviti: šta je novoga pod suncem?


    I natrag da se vrnem:

    ODBROJ knjigu njegovog imena. Imena zvjeri koja je HSSSSS.

    Prijatelji... razumijte...

    MENE MENE TEKEL UFARSIN.

    Ali ljudi... ne vjeruju. Već kažu: u se i u svoje kljuse.

    A kako Isus reče: budi ti kako vjeruješ.


    Mali podsjetnik na starozavjetni kontekst:

    MENE MENE TEKEL UFARSIN:

    MENE - alef-nun-mem - izmjeren.

    Bog je izmjerio tvoje kraljevstvo i doveo ga do kraja (došao je kraj mjeri, istekao mu rok trajanja)

    TEKEL - lamed-kof-tau - izvagan.

    Izvagan si na vagi i nisi zadovoljio.

    UFARSIN - nun-jod-samek-reš-fe-vav (LXX: FARES/PERES) - i razdijeljen.

    Tvoje kraljevstvo je podijeljeno i predano Medejcima i Perzijancima (u raspadu; nije više Belšazarovo jedinstveno kraljevstvo: osvajanje i raspad je neumitno).

    S tim što je "ufarsin" = tekel vav tj. "u" ili "ve" (u prijevodu "i") + farsin, drugim riječima mene, tekel i farsin.


    Informativno, za koga zanima: mene, tekel i farsin su bile i MONETARNE (težinske) valute. To su bili standardi težine, Ezekiel 45:12 navodi: "Šekel ( TEKEL ) neka bude dvadeset gera; mina ( MINA=MENE=maneh ) neka vam bude dvadeset šekela, dvadeset i pet šekela i petnaest šekela" (itd.)

    Predstavljene numeričke količine su bile jedinice drevnih kaldejskih mjera i težina. Gera je bila najmanja težinska jedinica korištena tada u babilonskom trgovanju. (DF)

    Kakvom mjerom mjeriš takvom ćeš i sam biti (iz)mjeren.

    Mjerila neka su vam prava, efa neka vam je prava i bat neka vam je prav! (Ezek. 45:10)


    Za kraj, par posve svjetovnih citata:

    "Rose Kennedy (žena Josepha Kennedya) je znala da je čovjek kojeg je voljela, volio moć više nego novac. Želio je moć vladanja, pod svaku cijenu." Pearl Buck author of The Kennedy Women.

    ""Kada čovjek ima sav novac koji će mu ikad trebati, njegov cilj postaje moć." Bivši kongresmen John Schmitz.

    "Postoje dvije strasti koje imaju moćan utjecaj na ljude. To su... ljubav prema moći i ljubav prema novcu... Udružene... one daju najnasilnije efekte." Benjamin Franklin

    Međutim, moć sama ima kvaran (korumpirajući) utjecaj na one koji ju traže. U svojoj često citiranoj izjavi, Lord Acton je moć objasnio ovako: "Moć kvari; apsolutna moć kvari apsolutno."

    One koji traže moć, moć će pokvariti. Postat će voljni namjerno uzrokovati depresije, revolucije, ratove samo zato kako bi udovoljili svojoj sve više gorućoj žudnji za još više i više moći. Ova kvarna priroda same potrage za moći objašnjava zašto moralni um individue koja niti želi moć nad drugima niti razumije želju za takvom moći, - ne može niti početi pojmiti zašto bi oni koji traže moć željeli stvoriti ljudsku bijedu i jad kroz ratove, depresije i revolucije.

    Još jedan tragatelj za moći, ruski anarhist Bakunin, objašnjava da je ovaj proces kvarenja zahvatio čak i one posvećene slobodi, kojima je dana moć da zaštite nemoćne. Napisao je "... posjedovanje moći pretvorio je u tirane čak i najposvećenije prijatelje slobode."

    "Moć je kraj. Kakvog drugog užitka ima osim uživanja u pukom osjećaju kontrole? Još nisam vidio niti jedan drugi motiv u ljudima koji naređuju [drugima]." Richard J. Whalen, author of The Founding Father, govoreći o Josephu Kennedyu." (Izvor)


    Mnoge usko povezane teme su ovime načete. Tek načete, prije samo zagrebane.

  • Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator.

    • :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

    Participate now!

    Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.