Yahshua (Isus) - biljojed ili mesojed


  • Jeronim iz IV veka nase ere koji je preveo Bibliju na latinski ,njegovo ime na latinskom je Eusebije Hieronim.
    U njegovo vreme se izbacilo Bozje ime Jehova,zamenivsi sa Gospod,pa sto ne bi i meso sa biljnom hranom.
    Svaka jevrejska porodica je jela jagnjetinu za Pashu,pa isto tako i Isusova,a to rekla kazala....ne pije vodu.


    Jevreji farizeji jesu ali Jevreji Nazareni nisu. Nigdje nećeš naći da su Nazareni jeli bilo kakvo meso.


  • Jevreji farizeji jesu ali Jevreji Nazareni nisu. Nigdje nećeš naći da su Nazareni jeli bilo kakvo meso.


    4.Mojsijeva 6: govori o nazirejima.,oni koji su se zavetovali Jehovi Bogu.i oni nemaju nikakve blage veze sa gradom Nazaretom.
    Inace ti tvoji nazareni se nigde ne spominju u Bibliji.Bibliji govori o farisejima i sadukejima ,prvosvesteniku i jevrejskom narodu.
    I svi oni su jeli meso kao osnovnu hranu .


  • 4.Mojsijeva 6: govori o nazirejima.,oni koji su se zavetovali Jehovi Bogu.i oni nemaju nikakve blage veze sa gradom Nazaretom.
    Inace ti tvoji nazareni se nigde ne spominju u Bibliji.Bibliji govori o farisejima i sadukejima ,prvosvesteniku i jevrejskom narodu.
    I svi oni su jeli meso kao osnovnu hranu .

    Djela apostolska 24,5Nađosmo ovoga čovjeka da je kuga, i podiže bune protiv svih Židova po svemu svijetu, i da je kolovođa sljedbi nazaretskoj.

    Nazareni nisu jeli meso.

  • Djela apostolska 24,5Nađosmo ovoga čovjeka da je kuga, i podiže bune protiv svih Židova po svemu svijetu, i da je kolovođa sljedbi nazaretskoj.

    Nazareni nisu jeli meso.


    Vi verovatno dobro znate da je Isus veci deo zivota proveo u Nazaretu?
    Da li znate "koren" jevrejske reci Nazaret ,sta joj je prevod?
    Znaci "izdanak" prema vecini lingvista.
    Sledbenici Isusa su se prvo zvali Nazarecani ,a zna se da su to bili prvo Andrej i Petar,Jakov i Jovan,a kasnije i ostali...
    i da nisu i oni svi bili vegeterijanci???
    Oni su morali kao pravi Jevreji i da se obrezu 8.dana i da jedu pashalno jagnje za svaku pashu,a to sto su bili i ribari i jeli riblje meso...,kolko vidim najmanje su jeli biljnu hranu,al ajd...Tek Kasnije su se nazvali Hriscanima i hriscanskom sektom,tako da to za vegeterijanstvo moze da bude samo u snovima.


  • Kršćani su sljedba Pavlova. Pavle ima drugo evanđelje od onih za koje kaže da su slabi u "vjeri" ili druge vjere. E ti slabi u vjeri jedu samo zelje a to su sljedbenici neke druge sljedbe a to je nazaretska sljedba. Nazaret po čemu je dobio ime ako ne po nazarećenima koji su u njemu živjeli. Jer prvo su postojali nazarećani a poslije grad Nazaret. Nazarećani postoje još od davnine kada je je Bog podizao nazireje, one koji su bili Njemu posvećeni. Zar ne bismo svi tebali biti Njemu posvećeni i sveti. Tako da Pavle spominje ljude koji su jeli samo zelje a nisu bili dio njegove sljedbe.

    Rimljanima 14,1A slaboga u vjeri primajte lijepo, a da ne sudite o mišljenju njegovu.
    Rimljanima 14,2Jer jedan vjeruje, da smije sve jesti, a koji je slab, jede zelje.


    Jevreji su imali svoje kako bi mi danas rekli denominacije. Pa su tako farizeji, herodovci i sadukeji jeli pashalno jagnje i jeli ribu ali nazareni nisu jeli ni jagnje ni ribu ni bilo koje drugo meso osim zelje. One večeri kada su Jevreji napustili Egipat bili su zaštićeni jer je Bog napravio razliku između njih i njihove stoke i Egipćana i njihove stoke a ne da je jagnjeća krv napravila razliku. Ta priča je nadodana prvobitnoj priči kada su jevrejski pisari napravili svoju verziju zakona.

    Izlazak 8,18Ali ću toga dana izuzeti gošenski kraj, u kojem živi moj narod, te se ondje obadi neće pojaviti, tako da znaš da sam ja Jahve u središtu zemlje.
    Izlazak 8,19Tu ću razliku napraviti između svoga i tvoga naroda. To će znamenje biti sutra.`
    Izlazak 8,20I učini Jahve tako. Rojevi obada nalete u faraonov dvor, na domove njegovih službenika i po svoj zemlji egipatskoj. Zemlja nastrada od obada.
    Izlazak 9,3Ruka će Gospodnja ošinuti stoku tvoju u polju, konje, magarce, deve, goveda i ovce kugom veoma teškom.
    Izlazak 9,4A Gospod će razlikovati stoku izraelsku od stoke egipatske, tako da od svega, što pripada sinovima Izraelovim, neće poginuti ni jedan komad."
    Izlazak 9,25Tuča potuče po svoj zemlji egipatskoj sve, što je bilo u polju, od čovjeka do živinčeta; sve pobije po polju uništi tuča i polomi sve drveće u polju.
    Izlazak 9,26Samo u zemlji gošenskoj, gdje su prebivali sinovi Izraelovi, ne pade tuča.
    Izlazak 10,22Mojsije pruži ruku svoju prema nebu, i nastade gusta tama po svoj zemlji egipatskoj za tri dana.
    Izlazak 10,23Ne vidje jedan drugoga i nitko se ne maknu s mjesta svojega za tri dana. Ali svi Izraelci imali su bijeli dan u stanovima svojim.
    Izlazak 11,4Mojsije reče: "Ovako veli Gospod: U pola noći proći ću kroz Egipat.
    Izlazak 11,5Tada ima umrijeti svaki prvorođenac u zemlji egipatskoj, od prvorođenca faraonova, koji bi imao sjediti na prijestolju, do prvorođenca ropkinje kod ručnoga mlina, i svako prvenče od stoke.
    Izlazak 11,6Tada će se dignuti velik jauk po svoj zemlji egipatskoj, kakva još nikada nije bilo niti će ga ikada biti.
    Izlazak 11,7Ali nijednome sinu Izraelovu neće ni dlaka poletjeti s glave, niti ljudima niti stoci, da spoznate, da Gospod čini razliku između Egipćana i Izraelaca.


    Sva su zla bila samo za Egipćane a Jevreji koji su živjeli u Gošenu su bili pošteđeni. Sve te priče o žrtvovanju su pisari dodali jer su imali svoj lažni zakon a povodili su se za ostalim narodima koji su činili zlo prema životinjama i jeli njihovo meso pa i ljudsko meso.


    Jeremija 8,7I roda u zraku zna svoje vrijeme, golub i lastavica i ždral drže se vremena povratka svojega. A narod moj ne zna pravnoga reda Gospodnjega."
    Jeremija 8,8Kako možete reći: "Mudri smo, imamo zakon Gospodnji!" Jest, dobro, ali je to lažju učinila lažljiva pisaljka književnika.
  • Lijep pozdrav RisBG!

    Bez_imena je.:)

    Vidjela sam tvoj post u temi. Iskreno, ne razumijem zašto te to toliko smeta što su pojedine skupine u ranom kršćanstvu vjerojatno bili vegetarijanci. Mnogi teolozi koji se bave povijesti kršćanstva smatraju da je to zaista bilo tako, Bog ti je dao slobodnu volju, jedi po svojoj savjesti. Nisam Bog niti sam takav tip osobe da gledam u tuđi pijat. Mene to ne smeta, svako je odgovoran za svoj izbor.
    Budući da si spomenuo Židove, evo da ti pošaljem odgovor jednog ortodoksnog Židova vezano za vegetarijanstvo:

    Moj odgovor odnosit će se i na veganstvo i na vegetarijanstvo.
    Biblija je prilično jasna da je Božja idealna prehrana za sve stvoreno bilo vegetarijanstvo. I da je u nekom trenutku dopustio konzumaciju mesa, uz razne opomene, i obično s tonovima negodovanja. Neki ljudi pogrešno pokušavaju reći da je čovječanstvu dana dominacija nad životinjama, te da nam je stoga dopušteno jesti ih, međutim, kada je ta dominacija dana, nije nam bilo dopušteno jesti životinje sve do mnogo stotina godina kasnije. Što god da je ta "vlast", nema nikakve veze s jedenjem životinja. Pratimo vegetarijanstvo u Bibliji.

    Postanak 1:28-30
    כח: וַיְבָרֶךְ אֹתָם, אֱלֹהִים, וַיֹּאמֶר לָהֶם אֱלֹהִים פְּרוּ וּרְבוּ וּמִלְאוּ אֶת-הָאָרֶץ, וְכִבְשֻׁהָ; וּרְדוּ‏ בִּדְגַת הַיָּם, וּבְעוֹף הַשָּׁמַיִם, וּבְכָל-חַיָּה, הָרֹמֶשֶׂת עַל-הָאָרֶץ.‏ ‏כט: וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים, הִנֵּה נָתַתִּי לָכֶם אֶת-כָּל-עֵשֶׂב זֹרֵעַ זֶרַע אֲשֶׁר עַל-פְּנֵי כָל-הָאָרֶץ, וְאֶת-כָּל-הָעֵץ אֲשֶׁר-בּוֹ פְרִי-עֵץ, זֹרֵעַ זָרַע: לָכֶם יִהְיֶה, לְאָכְלָה.‏ ל: וּלְכָל-חַיַּת הָאָרֶץ וּלְכָל-עוֹף הַשָּׁמַיִם וּלְכֹל רוֹמֵשׂ עַל-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר-בּוֹ נֶפֶשׁ חַיָּה,‏

    28 I Bog ih je blagoslovio [čovječanstvo]; i Bog im reče: 'Plodite se i množite, napunite zemlju i vladajte njome; i imaj vlast nad ribama morskim i nad pticama nebeskim i nad svim živim stvorovima što gmižu po zemlji.' 29 I reče Bog: 'Evo, dao sam vam svaku biljku koja nosi sjeme, a koja je na licu cijele zemlje, i svako drvo na kojem je plod stabla koje daje sjeme - to će vam biti za hranu ; 30 I svim zvijerima zemaljskim, i svim pticama nebeskim, i svemu što gmiže po zemlji, u čemu ima živa duša, [dao sam] sve bilje zeleno za hranu.' I bilo je tako.

    Tako je u početku Bog odobrio samo jednu dijetu za cijeli život, vegetarijanstvo. To vrijedi čak i za vrijeme Noa, jer su u arci Noa i njegova obitelj. To je stih koji se često prešućuje, ali Noa i njegova obitelj jeli su istu hranu kao i ostale životinje, što vidimo iz kasnijeg stiha koji pokazuje da su Noa i sve životinje na arci još uvijek bile vegetarijanci.

    Postanak 6:21

    ‏כא וְאַתָּה קַח-לְךָ, מִכָּל-מַאֲכָל אֲשֶׁר יֵאָכֵל, וְאָסַפְתָּ, אֵלֶיךָ; וְהָיָה לְךָ וְלָהֶם, לְאָכְלָה.‏
    21 Uzmi sebi svega što se jede i skupi ga sebi; i to će biti za hranu tebi i njima

    Kako znamo da su i dalje bili vegetarijanci? Jer nakon potopa Bog kaže da Noah sada može jesti meso, baš kao i zelenilo polja koje je već bilo zapovjeđeno da se jede. I postoji upozorenje, sad kad je meso dopušteno, životinje će se sada bojati ljudi. Kad je cijeli život bio vegetarijanski, nije bilo potrebe da se životinje plaše.

    Postanak 9:2-3

    ב וּמוֹרַאֲכֶם וְחִתְּכֶם, יִהְיֶה, עַל כָּל-חַיַּת הָאָרֶץ, וְעַל כָּל-עוֹף הַשָּׁמָיִם; בְּכֹל אֲשֶׁר תִּרְמֹשׂ‏ הָאֲדָמָה וּבְכָל-דְּגֵי הַיָּם, בְּיֶדְכֶם נִתָּנוּ.‏ ‏ג כָּל-רֶמֶשׂ אֲשֶׁר הוּא-חַי, לָכֶם יִהְיֶה לְאָכְלָה: כְּיֶרֶק עֵשֶׂב, נָתַתִּי לָכֶם אֶת-כֹּל.‏ 2
    Sve će se životinje zemaljske, i sve ptice nebeske, i sve što buja zemlja, i sve ribe morske bojati vas i strahovati od vas: u vašim su rukama one predane. 3 Sve živo što se miče neka vam bude za hranu; kao zelenu travu dao sam vam svima.

    Čini se da nije slučajno da čim Bog odluči da više ne potopi svijet, On odmah lansira dopuštenost jedenja mesa u Postanku 9, ali uz ograničenja da meso ne sadrži životnu krv. Ova nova popustljivost u jedenju mesa s dopuštenim ograničenjima odnosi se ne samo na ljude, već i na životinje držeći se u skladu s Bogom koji propisuje sličnu prehranu i za ljude i za životinje. I postavljanje ove količine mesa može se činiti neumjesnim u ovoj priči o globalnom potopu. Ali rabin Soloveitchik ističe da je moguće da je jedan od razloga zašto je Bog poplavio Zemlju bio jednostavno zato što su postojali veliki segmenti ljudi i životinja koji su postajali mesojedi. I stoga bi moglo biti da Bog odobrava jedenje mesa kako ne bi morao ponovno uništiti svijet jer se čini vjerojatnim da će čovječanstvo i životinje vjerojatno ponovno pokušati jesti meso u budućnosti.

    Od ove točke tema o jedenju mesa nasuprot vegetarijanstvu se ne raspravlja u Postanku. Na kraju su Izraelci otkupljeni iz Egipta, a tema o jedenju mesa s daljnjim ograničenjima se ponavlja. u slučajevima u kojima Izraelci zahtijevaju meso (umjesto samo vape za gladi općenito), Bog odgovara na vrlo nesretan način, i uvijek opisuje želju za jedenjem mesa hebrejskom riječi תַּאֲוָה, što znači požuda. Općenito, riječ žudnja može biti negativna ili pozitivna ovisno o kontekstu, ali kod jedenja mesa uvijek je negativna. Prva priča događa se u brojevima. Tu je početna požuda ljudi, zatim puno dijaloga, naprijed-nazad, i na kraju pošast zbog požude za mesom.


    Brojevi 11:4...33-34

    ד וְהָאסַפְסֻף אֲשֶׁר בְּקִרְבּוֹ, הִתְאַוּוּ תַּאֲוָה; וַיָּשֻׁבוּ וַיִּבְכּוּ, גַּם בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וַיֹּאמְרוּ, מִי ‏יַאֲכִלֵנוּ בָּשָׂר...‏לג הַבָּשָׂר, עוֹדֶנּוּ בֵּין שִׁנֵֶּם--טֶרֶם, יִכָּרֵת; וְאַף יְהוָה, חָרָה‏ בָעָם, וַיַּךְ יְהוָה בָּעָם, מַכָּה רַבָּה מְאֹד.‏לד וַיִּקְרָא אֶת-שֵׁם-הַמָּקוֹם הַהוּא, קִבְרוֹת הַתַּאֲוָה: כִּי-שָׁם, קָבְרוּ,‏ אֶת-הָעָם, הַמִּתְאַוִּים.‏

    4 I miješano mnoštvo što je bilo među njima pade u požudu; i sinovi Izraelovi su također plakali sa svoje strane i govorili: 'Kad bi nam dali mesa za jelo!...33 Dok je meso još bilo među njihovim zubima, prije nego što su ga sažvakali, raspalio se gnjev Jahvin na narod, a Jahve udari narod velikom kugom. 34 I prozva se ono mjesto Kibroth-hattaawah, jer su ondje pokapali ljude koji su žudili

    Izvorno je Bog namjeravao odobriti jedenje mesa samo kada se prinosi žrtva u svetohranište. Ali Bog se predomislio zbog činjenice da će Izraelci žudjeti za mesom, i budući da je svetohranište možda predaleko, postoji rizik da bi mogli zgriješiti i zaklati životinju na svojim vratima radije nego da hodočaste do tabernakula. Dakle, ako netko živi predaleko od tabernakula, može zaklati životinju da je pojede u svom gradu. Međutim, to također podrazumijeva da ako živite blizu Svetohraništa, ne možete jesti meso a da ga ne žrtvujete na oltaru u Svetohraništu.

  • Ponovljeni zakon 12:20

    כ כִּי-יַרְחִיב יְהוָה אֱלֹהֶיךָ אֶת-גְּבֻלְךָ, כַּאֲשֶׁר דִּבֶּר-לָךְ, וְאָמַרְתָּ אֹכְלָה בָשָׂר, כִּי-תְאַוֶּה נַפְשְׁךָ ‏לֶאֱכֹל בָּשָׂר--בְּכָל-אַוַּת נַפְשְׁךָ, תֹּאכַל בָּשָׂר.‏ כא כִּי-יִרְחַק מִמְּךָ הַמָּקוֹם, אֲשֶׁר יִבְחַר יְהוָה אֱלֹהֶיךָ לָשׂוּם שְׁמוֹ שָׁם, וְזָבַחְתָּ ‏מִבְּקָרְךָ וּמִצֹּאנְךָ אֲשֶׁר נָתַן יְהוָה לְךָ, כַּאֲשֶׁר צִוִּיתִךָ--וְאָכַלְתָּ, בִּשְׁעָרֶיךָ, בְּכֹל, אַוַּת נַפְשֶׁךָ.‏

    20 Kad Jahve, Bog tvoj, proširi tvoju granicu, kao što ti je obećao, i ti rekneš: 'Jest ću meso', jer tvoja duša žudi da jede meso; smiješ jesti meso po svim željama duše svoje. 21 Ako mjesto koje izabere GOSPODIN, Bog tvoj da ondje stavi svoje ime, bude predaleko od tebe, onda zakolji od svoje goveda i ovaca, koje ti je dao GOSPODIN, kako sam ti zapovjedio, i moraš jedi unutar vrata svojih, nakon svih želja duše svoje.
    Onima koji ovu "žudnju" smatraju neutralnom, trebali bi je usporediti s načinom na koji Bog govori o vegetarijanskoj hrani. Razlika između načina na koji Bog gleda na jedenje mesa i vegetarijansku prehranu postaje sasvim jasna kada se usporedi s načinom na koji Bog opisuje potonje

    Ponovljeni zakon 8:7-10

    ז כִּי יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, מְבִיאֲךָ אֶל-אֶרֶץ טוֹבָה: אֶרֶץ, נַחֲלֵי מָיִם--עֲיָנֹת וּתְהֹמֹת, יֹצְאִים ‏בַּבִּקְעָה וּבָהָר.‏ ‏ח אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה, וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן; אֶרֶץ-זֵית שֶׁמֶן, וּדְבָשׁ.‏ ט אֶרֶץ, אֲשֶׁר לֹא בְמִסְכֵּנֻת תֹּאכַל-בָּהּ לֶחֶם--לֹא-תֶחְסַר כֹּל, בָּהּ; אֶרֶץ אֲשֶׁר אֲבָנֶָ בַרְזֶל, ‏וּמֵהֲרָרֶָ תַּחְצֹב נְחֹשֶׁת.‏ ‏י וְאָכַלְתָּ, וְשָׂבָעְתָּ--וּבֵרַכְתָּ אֶת-יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, עַל-הָאָרֶץ הַטֹּבָה אֲשֶׁר נָתַן-לָךְ.‏
    Jer Jahve, Bog tvoj, vodi te u dobru zemlju, zemlju potoka, izvora i dubina, što izviru u dolinama i bregovima; zemlja pšenice i ječma, vinove loze i smokava i šipka; zemlja maslina i meda; zemlju u kojoj ćeš kruha jesti bez oskudice, u njoj ti ništa neće nedostajati... Jest ćeš i nasititi se i blagoslivljati Gospodina, Boga svojega, za dobru zemlju koju ti je dao.

    među mnogim sličnim izjavama proroka su:
    Amos 9:14-15
    יד וְשַׁבְתִּי, אֶת-שְׁבוּת עַמִּי יִשְׂרָאֵל, וּבָנוּ עָרִים נְשַׁמּוֹת וְיָשָׁבוּ, וְנָטְעוּ כְרָמִים וְשָׁתוּ ‏אֶת-יֵינָם; וְעָשׂוּ גַנּוֹת, וְאָכְלוּ אֶת-פְּרִֶם.‏ טו וּנְטַעְתִּים, עַל-אַדְמָתָם; וְלֹא יִנָּתְשׁוּ עוֹד, מֵעַל אַדְמָתָם אֲשֶׁר נָתַתִּי לָהֶם--אָמַר, יְהוָה ‏אֱלֹהֶיךָ.
    Ja ću vratiti svoj narod iz ropstva, i oni će sagraditi opustjele gradove i nastaniti ih, i sadit će vinograde i piti vino iz njih, i napravit će vrtove i jesti će plodove iz njih, i ja ću ih posaditi njihovu zemlju.

    Jeremija 29:5
    ‏בְּנוּ בָתִּים, וְשֵׁבוּ; וְנִטְעוּ גַנּוֹת, וְאִכְלוּ אֶת-פִּרְיָן.
    Gradite kuće i stanujte u njima, sadite vrtove i jedite plodove njihove.

    Nije mi poznat niti jedan primjer u kojem je vegetarijanska prehrana opisana riječju požuda, niti znam da je Bog ikada bio poetičan s opisima jedenja mesa kao u gornjim odlomcima. Bog nikada ne opisuje zemlju Izrael preplavljenu životinjama za jelo, ili da ljudi trebaju graditi kuće i gomilati životinje za klanje.


    Je li biti vegan ili vegetarijanac "košer"? Odgovor je sasvim sigurno da. Međutim, to nije normativna židovska praksa i gotovo svaka židovska zajednica ima praksu redovitog jedenja mesa. I velika većina poskima potiče jedenje mesa, posebno kada su u pitanju sveti dani kao što su Jom Tovim i Šabat. Međutim, postoji mnogo zabluda koje ljudi imaju o jedenju mesa u Bibliji. Ima onih koji smatraju da je jedenje mesa naređeno ili čak ohrabreno. U stvarnosti, istina je bliža biblijskom preferiranju vegetarijanstva i nerado dopuštanju jedenja mesa. Poznati moderni rabini koji su vegetarijanci iz ovih (i drugih) razloga uključuju čak i bivšeg glavnog rabina Engleske, sir rabina Jonathana Sacksa.


    Znaš li da ni poimanje Boga kod Židova nije slično vašem, ni ASD antitrinitaraca to mi je bilo baš zanimljivo za saznati.

    Jehovini svjedoci uče mnoge moralne i dobre stvari.
    Bog je dobar i sigurno odobrava sve ono što je dobro, moralno i plemenito tako je i s vegetarijanstvom.

    Svako dobro i lijep pozdrav!

    Božji blagoslov


  • Kršćani su sljedba Pavlova. Pavle ima drugo evanđelje od onih za koje kaže da su slabi u "vjeri" ili druge vjere. E ti slabi u vjeri jedu samo zelje a to su sljedbenici neke druge sljedbe a to je nazaretska sljedba. Nazaret po čemu je dobio ime ako ne po nazarećenima koji su u njemu živjeli. Jer prvo su postojali nazarećani a poslije grad Nazaret. Nazarećani postoje još od davnine kada je je Bog podizao nazireje, one koji su bili Njemu posvećeni. Zar ne bismo svi tebali biti Njemu posvećeni i sveti. Tako da Pavle spominje ljude koji su jeli samo zelje a nisu bili dio njegove sljedbe.

    Rimljanima 14,1A slaboga u vjeri primajte lijepo, a da ne sudite o mišljenju njegovu.
    Rimljanima 14,2Jer jedan vjeruje, da smije sve jesti, a koji je slab, jede zelje.


    Jevreji su imali svoje kako bi mi danas rekli denominacije. Pa su tako farizeji, herodovci i sadukeji jeli pashalno jagnje i jeli ribu ali nazareni nisu jeli ni jagnje ni ribu ni bilo koje drugo meso osim zelje. One večeri kada su Jevreji napustili Egipat bili su zaštićeni jer je Bog napravio razliku između njih i njihove stoke i Egipćana i njihove stoke a ne da je jagnjeća krv napravila razliku. Ta priča je nadodana prvobitnoj priči kada su jevrejski pisari napravili svoju verziju zakona.

    Izlazak 8,18Ali ću toga dana izuzeti gošenski kraj, u kojem živi moj narod, te se ondje obadi neće pojaviti, tako da znaš da sam ja Jahve u središtu zemlje.
    Izlazak 8,19Tu ću razliku napraviti između svoga i tvoga naroda. To će znamenje biti sutra.`
    Izlazak 8,20I učini Jahve tako. Rojevi obada nalete u faraonov dvor, na domove njegovih službenika i po svoj zemlji egipatskoj. Zemlja nastrada od obada.
    Izlazak 9,3Ruka će Gospodnja ošinuti stoku tvoju u polju, konje, magarce, deve, goveda i ovce kugom veoma teškom.
    Izlazak 9,4A Gospod će razlikovati stoku izraelsku od stoke egipatske, tako da od svega, što pripada sinovima Izraelovim, neće poginuti ni jedan komad."
    Izlazak 9,25Tuča potuče po svoj zemlji egipatskoj sve, što je bilo u polju, od čovjeka do živinčeta; sve pobije po polju uništi tuča i polomi sve drveće u polju.
    Izlazak 9,26Samo u zemlji gošenskoj, gdje su prebivali sinovi Izraelovi, ne pade tuča.
    Izlazak 10,22Mojsije pruži ruku svoju prema nebu, i nastade gusta tama po svoj zemlji egipatskoj za tri dana.
    Izlazak 10,23Ne vidje jedan drugoga i nitko se ne maknu s mjesta svojega za tri dana. Ali svi Izraelci imali su bijeli dan u stanovima svojim.
    Izlazak 11,4Mojsije reče: "Ovako veli Gospod: U pola noći proći ću kroz Egipat.
    Izlazak 11,5Tada ima umrijeti svaki prvorođenac u zemlji egipatskoj, od prvorođenca faraonova, koji bi imao sjediti na prijestolju, do prvorođenca ropkinje kod ručnoga mlina, i svako prvenče od stoke.
    Izlazak 11,6Tada će se dignuti velik jauk po svoj zemlji egipatskoj, kakva još nikada nije bilo niti će ga ikada biti.
    Izlazak 11,7Ali nijednome sinu Izraelovu neće ni dlaka poletjeti s glave, niti ljudima niti stoci, da spoznate, da Gospod čini razliku između Egipćana i Izraelaca.


    Sva su zla bila samo za Egipćane a Jevreji koji su živjeli u Gošenu su bili pošteđeni. Sve te priče o žrtvovanju su pisari dodali jer su imali svoj lažni zakon a povodili su se za ostalim narodima koji su činili zlo prema životinjama i jeli njihovo meso pa i ljudsko meso.


    Jeremija 8,7I roda u zraku zna svoje vrijeme, golub i lastavica i ždral drže se vremena povratka svojega. A narod moj ne zna pravnoga reda Gospodnjega."
    Jeremija 8,8Kako možete reći: "Mudri smo, imamo zakon Gospodnji!" Jest, dobro, ali je to lažju učinila lažljiva pisaljka književnika.


    Strasno...
    Auuuu kolko tu kod tebe ima farisejske pakosti???
    Dela apostolska, glava 15
    1 I neki sišavši iz Judeje učahu braću: Ako se ne obrežete po običaju Mojsijevom, ne možete se spasti.
    2 A kad posta rasprava, i Pavle i Varnava ne malo se prepiraše s njima, odrediše da Pavle i Varnava i drugi neki od njih idu gore k apostolima i starešinama u Jerusalim za ovo pitanje.
    Krscani su sljedba apostola.Pavle je za vece probleme konsultovao vodece telo u Jerusalimu,a ne sam donosio odluke,i donosio drugo jevandjelje.
    Galatima, glava 1
    8 Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude!
    9 Kao što pre rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drugačije nego što primiste, proklet da bude!
    Poznati su mi Jevreji koji iskrivljuju svoju sopstevnu istoriji.Naprimer kazu da nije tacno da su Josipa prodala njegova braca kao roba
    1 Mojsijeva, glava 37
    28 Pa kad trgovci madijanski behu pored njih, oni izvukoše i izvadiše Josifa iz jame, i prodadoše Josifa Ismailjcima za dvadeset srebrnika; i oni odvedoše Josifa u Misir.
    Kome vise verujes Bibliji ili tim jevrejski istoricarima koji poricu ovaj dogadjaj?
    Takodje za mnoge od njih su biblijski dogadjaji bajke kao bajka o caru Solomonu i kraljici od Sabe i slicno.
    Da li je to bajka i za tebe ili pak istiniti dogadjaj.
    To sto ti pokusavas pokazuje samo da ti je cilj da spotices prave hriscane,
    Pravi Hriscani ne zapovedaju drugim dal ce da jedu meso ili ne,niti naredjuju drugima da ne smeju da jedu meso jer eto ti "nazareni" kao nisu jeli meso ni ribu a iz Nazareta blizu Galilejskog jezera gde svi ribare i jedu ribu...
    Dakle bilo da si vegan ili vegeterijanka ne nameci svoj nacin ishrane drugima,vec govori sta pise u Bibliji,a to je da Isus ne samo da je jeo ribu vec je jeo uvek pashalno jagnje,kao i svi ostali Jevreji.
    [color=#B8312F]Pa cak je jeo ribu i nakon svog uskrsenja[/COLOR]
    Luka, glava 24
    41 A dok oni još ne verovahu od radosti i čuđahu se reče im: Imate li ovde šta za jelo?
    42 A oni Mu daše komad ribe pečene, i meda u saću.
    43 I uzevši izjede pred njima.
    Jovan, glava 21
    13 A dođe i Isus, i uze hleb, i dade im, tako i ribu.
    Matej, glava 11
    18 Jer Jovan dođe, koji ni jede ni pije, a oni kažu: Đavo je u njemu.
    19 Dođe Sin čovečiji, koji i jede i pije, a oni kažu: Gle čoveka izjelice i pijanice, druga carinicima i grešnicima. I opravdaše premudrost deca njena...
    Тesko je takvima udovoljiti ,i ne treba se previse truditi....jer takvi spoticu hriscane,bas kao i njihovi farisejski potomci/


  • +!


    Vidio sam ovo, pa me zanima:
    - doista piše "med u saću"?
    Lk 24,42

    οἱ δὲ ἐπέδωκαν αὐτῷ ἰχθύος ὀπτοῦ μέρος.

    Samo toliko, jer na ovoj temi nemam što dodati.


    Med u sacu ili pcelinje sace sa medom veoma je ukusno i jedno i drugo.
    I naravno riba pre meda ,a kad jede ribu ,a sto ne bi jeo i pashalno jagnje i ostale prezivare?
    Pise li ige da Isus nije jeo meso os cistih zivotinja? ili je bio izelica krompira pasulja,pirinca?
    Da li je iko ikada nazvao izelicom nekoga koji tamani krompir,kupus i slicno? i posle "pijanicom"?
    a njega nazvase izelicom i pijanicom,
    Ajd sad da kazemo da nije pio ni vino ??? cemu to?
    sem da kao fariseji spoticu druge?

  • Hrana – zabrane - dozvole

    =====

    Stari Zavjet

    =====

    1. u Edenu dozvoljeno BILJE, SJEMENJE I SA STABLA ŽIVOTA
    ............

    POSTANAK 1,29

    I doda Bog: "Evo, dajem vam SVE BILJE ŠTO SE SJEMENI, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu!

    ----------

    2. po Potopu dozvoljeno SVE BILJE I SVE ŽIVOTINJE, OSIM KRVI
    ............

    POSTANAK 9,3

    SVE ŠTO SE KREĆE I ŽIVI NEKA VAM BUDE ZA HRANU:

    sve vam dajem, kao što vam dadoh zeleno bilje.

    ----------

    3. po prelasku Crvenog mora DOZVOLJENE ČISTE,

    a ZABRANA NA NEČISTE ŽIVOTINJE, po Levitskim Zakonima.

    ----------

    4. NZ dozvoljeno SVE.

    --------

    Novi Zavjet

    ====

    Dozvoljeno sve (OSIM KRVI I ŽRTVOVANOG MESA);


    DJELA APOSTOLSKA 15,28

    Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno:

    DJELA APOSTOLSKA 15,29

    UZDRŽAVATI SE OD MESA ŽRTVOVANA IDOLIMA, OD KRVI, OD UDAVLJENOGA i od bludništva. Budete li se toga držali, dobro ćete učiniti. Živjeli!

    =====
    Zakon o – HRANI - je dan TADA - samo Židovima,
    samo zato da se ISKUŠAJU,
    a ne zato jer je neka hrana zdrava ili nezdrava za ljude.
    ..........
    PONOVLJENI ZAKON 8,2
    Sjećaj se svega puta kojim te Jahve, Bog tvoj, vodio po pustinji ovih četrdeset godina da te ponizi, ISKUŠA i dozna što ti je u srcu:

    HOĆEŠ LI DRŽATI ZAPOVIJEDI NJEGOVE ILI NEĆEŠ.

    SUCI 3,4
    Oni su poslužili DA SE ISKUŠA IZRAEL:
    da bi se vidjelo HOĆE LI SE DRŽATI ZAPOVIJEDI
    što ih je JAHVE preko Mojsija dao njihovim ocima.

    ............
    A zato što su bili NEpokorni – dao im je -

    EZEKIEL 20,25

    I ZATO IM DADOH UREDBE KOJE NE BIJAHU DOBRE,

    ZAKONE KOJI USMRĆUJU:
    =====

    U NZ je izvršena „IZMJENA“ Zakona -

    HEBREJIMA 7,12

    Doista kad se mijenja SVEĆENIŠTVO,
    NUŽNO SE MIJENJA I ZAKON.

    ---------


  • +!
    @RIS_BG
    Nisam imao zamjerke na tvoje argumente, ali mi nije jasno, da u tvojoj 'Bibliji' stoji u Lk 24,42 i "med u saću".
    Može se činiti kako sam 'cjepidlaka', ali volim biti na čistu, kada se citira nešto iz 'Biblije'.


    Bravo,
    Hvala na ukazanom ispravnom zapazanju.
    Zaista tako pise u DK prevodu,dok toga zaista nema u ostalim prevodima kao ni u grckom tekstu...
    ASV Luke 24:42 And they gave him a piece of a broiled fish.

    KJV Luke 24:42 And they gave him a piece of a broiled fish, and of an honeycomb.

    NAS Luke 24:42 And they gave Him a piece of a broiled fish;

    BGT Luke 24:42 οἱ δὲ ἐπέδωκαν αὐτῷ ἰχθύος ὀπτοῦ μέρος·

    BYZ Luke 24:42 Οἱ δὲ ἐπέδωκαν αὐτῷ ἰχθύος ὀπτοῦ μέρος, καὶ ἀπὸ μελισσίου κηρίου.

    VUC Luke 24:42 At illi obtulerunt ei partem piscis assi et favum mellis.

    CRO Luke 24:42 Oni mu pruže komad pečene ribe.
    A i logicno je ko ce da jede pecenu ribu pa posle med u sacu? :)
    To je samo jedna od mnogobrojnih stvari ubacena u Bibliju,kao sto ima i mnogo izbacenih...a sluzi da zbuni i obesmisli .
    a sad videh da u grckom tekstu BYZ stoji nesto duze,ali prevodioci ne znaju kako to da prevedu,jedino ovi "moji" prepametni :)
    Uvek proveravaj,najbolje je kad se sam uveris .


  • Jeronim iz IV veka nase ere koji je preveo Bibliju na latinski ,njegovo ime na latinskom je Eusebije Hieronim.
    U njegovo vreme se izbacilo Bozje ime Jehova,zamenivsi sa Gospod,pa sto ne bi i meso sa biljnom hranom.
    Svaka jevrejska porodica je jela jagnjetinu za Pashu,pa isto tako i Isusova,a to rekla kazala....ne pije vodu.


    Pisano je: Izaija 8,12 Ne zovite urotom sve što narod ovaj urotom zove; ne bojte se čega se on boji i nemajte straha

    Jakov, Isusov brat, prvi vođa jeruzalemske crkve nakon Isusova odlaska, bio je univerzalno priznat kao strogi vegetarijanac, i zapravo je odgojen kao vegetarijanac (Euzebije, Crkvena povijest 2.23.5–6)

    Ne znam zašto bi itko imao problem sa tim da je Jakov pravednik bio vegetarijanac ili čak vegan.
    Uostalom, bez obzira na to što je čovjek poznat kao otac crkvene povijesti Euzebije/Jeronim pisao nisam baš primijetila da bilo koja tradicionalna crkva vjeruje da je Jakov brat Isusov kao ni da potiču vegetarijastvo ili biljnu prehranu.

    Bog je dozvolio ljudima da jedu meso budući da poznaje ljudsko srce kao i stanje naše pale prirode.

    Zar ne znate da ste vi Božji hram i da u vama živi Božji Duh? Tko uništava Božji hram, Bog će uništiti njega jer je Božji hram svet. A vi ste Božji hram. 1. Korinćanima 3:16-17
    Ovo iznad se može odnositi i na našu prehranu. Sveti Pavao samo kaže da ne smijemo osuđivati druge i povrjeđivati ih nepotrebno, jer je nekima to bolna tema.
    Napad na vjernika koji se trudi činiti ispravno i dobro u bilo kojem pogledu je napad na Krista, jer skupo smo plaćeni.
    Savršeni Stvoritelj, a ne stvorenje je umrlo poradi nas na križu i njegova presveta krv nas čisti od svih grijeha.

    Edited 5 times, last by vjera (January 28, 2024 at 1:29 PM).


  • Pisano je: Izaija 8,12 Ne zovite urotom sve što narod ovaj urotom zove; ne bojte se čega se on boji i nemajte straha

    Jakov, Isusov brat, prvi vođa jeruzalemske crkve nakon Isusova odlaska, bio je univerzalno priznat kao strogi vegetarijanac, i zapravo je odgojen kao vegetarijanac (Euzebije, Crkvena povijest 2.23.5–6)

    Ne znam zašto bi itko imao problem sa tim da je Jakov pravednik bio vegetarijanac ili čak vegan.
    Uostalom, bez obzira na to što je čovjek poznat kao otac crkvene povijesti Euzebije/Jeronim pisao nisam baš primijetila da bilo koja tradicionalna crkva vjeruje da je Jakov brat Isusov kao ni da potiču vegetarijastvo ili biljnu prehranu.

    Bog je dozvolio ljudima da jedu meso budući da poznaje ljudsko srce kao i stanje naše pale prirode.

    Zar ne znate da ste vi Božji hram i da u vama živi Božji Duh? Tko uništava Božji hram, Bog će uništiti njega jer je Božji hram svet. A vi ste Božji hram. 1. Korinćanima 3:16-17
    Ovo iznad se može odnositi i na našu prehranu. Sveti Pavao samo kaže da ne smijemo osuđivati druge i povrjeđivati ih nepotrebno, jer je nekima to bolna tema.
    Napad na vjernika koji se trudi činiti ispravno i dobro u bilo kojem pogledu je napad na Krista, jer skupo smo plaćeni.
    Savršeni Stvoritelj, a ne stvorenje je umrlo poradi nas na križu i njegova presveta krv nas čisti od svih grijeha.


    Kao prvo tema je dal je Isus Hrist bio mesojed ili samo biljojed.
    Kao drugo,Petar je taj koji je predvodio,kao onaj koga je licno Isus Hrist ovlastio da pase Bozje stado,dok je Isusov polubrat Jakov tek kasnije postao samo jedan od stubova predvodnika.
    Kao trece ne pomecite nogu da spoticete bracu po uzoru na fariseje koji su ih spoticali na svakom koraku.
    Marko, glava 7
    15 Ništa nema što bi čoveka moglo opoganiti da uđe spolja u njega, nego što izlazi iz njega ono je što pogani čoveka.
    Kolosanima, glava 2
    16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;

  • Oprostite, ali sve ste izokrenuli, jedini koji osuđuje i prosuđuje za druge što bi i kako bi trebalo ste isključivo vi.

    Pisano je:

    Izaija 5:20 „20 Jao onima koji zlo dobrom nazivaju, a dobro zlom, koji od tame svjetlost prave, a od svjetlosti tamu, koji gorko slatkim čine, a slatko gorkim!

    Pavao je napisao da se ljudi međusobno ne bi trebali osuđivati, a ne da mesožderi osuđuju ljude na biljnoj ishrani.

    Zapravo apostol Pavao ipak zaključuje: Dobro je ne jesti mesa i ne piti vina i ne uzimati ništa o što se tvoj brat spotiče. Rimljanima 14,21

    Ljudi sve izvrću sebi u korist što je tužno i tako će biti do samog kraja vremena

    Slažem se da ništa od toga nije toliko važno koliko to da ljubimo Boga i način na koji tretiramo druge, možda da se i vi zapitate ako ste vjernik o tome. Čovjek koji ima Svetog Duha taj Sveti Duh kori njega kao što ga i tješi...

    Uostalom, mnogi se ozbiljni povjesničari kao i teolozi bave temom Ebionita i Nazarena koji su vjerojatno i postojali.

    Da li su on bili ista grupa ili ne to je već pitanje...

    Edited 7 times, last by vjera (January 30, 2024 at 6:35 PM).

  • ForumMaster January 30, 2024 at 6:45 PM

    Changed the title of the thread from “Yahshua (Isus) - biljojed ili mesojed ?” to “Yahshua (Isus) - biljojed ili mesojed”.
  • moguća razlika između Ebionita i Nazarena

    Na temelju patrističkih izvora koje posjedujemo, moguće da je velika razlika između Ebionita i Nazarena bilo njihovo mišljenje prema Pavlu iz Tarza: dok zapravo svi drevni pisci potvrđuju da su ga Ebioniti prezirali, nazivajući ga "otpadnikom zakona", prema onome što Jeronim izvještava u svom komentaru o Izaiji, Nazareni su imali visoko mišljenje o Pavlu, smatrajući ga onim zahvaljujući kojem je prava vjera došla do pogana.

    Jeronimov komentar Izaiji 9,1 (8,23 u mazoretskom tekstu)

    "U prijašnje vrijeme omalovažio je zemlju Zebulon i zemlju Naphthali; Ali u posljednje vrijeme učinio ga je slavnim: Čak i put mora, iza Jordana, Galileje naroda"

    Nazareni, čije sam mišljenje izvijestio u nastavku, pokušavaju raščistiti ovaj odlomak na ovaj način: Kristovim dolaskom i sjajem njegova propovijedanja, zemlja Zebulon i zemlja Naftali oslobođene su pogrešaka književnika i farizeja , i to im je potreslo vrlo težak jaram židovskih tradicija s vrata. Kasnije se, međutim, propovijedanje povećalo u intenzitetu, zahvaljujući evanđeoskoj objavi apostola Pavla, koji je bio posljednji od svih apostola; i Kristovo evanđelje zasjalo je do granica pogana i putova cijelog mora. Konačno, cijeli svijet, koji je prethodno hodao ili sjedio u tami i bio umotan u lance idolopoklonstva i smrti, mogao je promatrati jasno svjetlo evanđelja

    znači ja sam Nazaren, a Mirjam je Ebionit -- to je razlika, jer njoj Pavao nije baš drag a meni je on ok, hehe :)

    pa opet, blagoslovljeni Ebioniti:

    Rani kršćani nazivali su se po mogućnosti "Ebionim" (siromašni; komp. Minucius Felix Octavius, oko 36), jer su samonametnuto siromaštvo smatrali zaslužnom metodom pripreme za mesijansko kraljevstvo, prema Luki VI. 20, 24: "Blago vama siromašnima: jer vaše je kraljevstvo Božje"; i "Jao vama koji ste bogati! jer primili ste utjehu svoju« (=Messianic share; Matt. s. 3, »siromašni duhom«, kasna je izmjena izvornika; Luka IV. 18, VII. 22; Matt. XIX. 21 et seq., xxvi. 9 et seq.; Luke XIX. 8; Ivan XII. 5; Rim xv. 26; II Cor. vi. 10, viii. 9; Gal. 10; Jakov II. 5 et seq.)

    Edited 5 times, last by vjera (January 30, 2024 at 11:51 PM).

  • Bez obzira kako netko tumačio kasnija učenja, najraniji oblici kršćanstva (i brojne židovske sekte iz kojih su oni proizašli) isticali su vegetarijanski ideal. Shvatili su kako je uz vjeru, koja je nesumnjivo važna, jednako tako važno i pravilno ponašanje, odnosno “djela”. Stoga su savjesno slijedili načela spisa. Sasvim prirodno, to se odrazilo na njihovu prehranu i opći stav prema životinjama. Nazareni, therapeuti, ebioniti, gnostici i eseni – svi su podržavali bezmesni način života. Montanisti, pripadnici još jedne od ranokršćanskih sljedbi, nisu konzumirali mesnu ishranu, a to nije činio ni Tertullian, jedan od očeva rane Crkve. Između najprincipijelnijih očeva koji nisu odobravali jedenje mesa, već smo bili izdvojili Ivana Krizostoma i Klementa Aleksandrijskog, dvojicu od najutjecajnijih mislilaca rane Crkve. Možda je Klementov najistaknutiji učenik, Origen (185-254 g. n. e.) jedan od najproduktivnijih pisaca rane Crkve, imao pravo kad je ovako okarakterizirao one koji su prihvatili jedenje mesa: “… Vjerujem da su žrtvovanje životinja izmislili oni ljudi koji su, služeći se tim izgovorom, željeli jesti meso.” (Stromata, “O žrtvovanjima”, knjiga VII).

    iz knjige Hrana za duh Steven Rosen


    Neka sam sada sve napisala :)


    Lijep pozdrav!

    Edited 4 times, last by vjera (January 30, 2024 at 11:58 PM).

  • Bez obzira kako netko tumačio kasnija učenja, najraniji oblici kršćanstva (i brojne židovske sekte iz kojih su oni proizašli) isticali su vegetarijanski ideal. Shvatili su kako je uz vjeru, koja je nesumnjivo važna, jednako tako važno i pravilno ponašanje, odnosno “djela”. Stoga su savjesno slijedili načela spisa. Sasvim prirodno, to se odrazilo na njihovu prehranu i opći stav prema životinjama. Nazareni, therapeuti, ebioniti, gnostici i eseni – svi su podržavali bezmesni način života. Montanisti, pripadnici još jedne od ranokršćanskih sljedbi, nisu konzumirali mesnu ishranu, a to nije činio ni Tertullian, jedan od očeva rane Crkve. Između najprincipijelnijih očeva koji nisu odobravali jedenje mesa, već smo bili izdvojili Ivana Krizostoma i Klementa Aleksandrijskog, dvojicu od najutjecajnijih mislilaca rane Crkve. Možda je Klementov najistaknutiji učenik, Origen (185-254 g. n. e.) jedan od najproduktivnijih pisaca rane Crkve, imao pravo kad je ovako okarakterizirao one koji su prihvatili jedenje mesa: “… Vjerujem da su žrtvovanje životinja izmislili oni ljudi koji su, služeći se tim izgovorom, željeli jesti meso.” (Stromata, “O žrtvovanjima”, knjiga VII).


    Neka sam sada sve napisala :)


    Lijep pozdrav!

    Izneseni tekst opisuje ranokršćanske sekte i njihov stav prema vegetarianizmu i odnos prema životinjama. Navodi se da su najraniji oblici kršćanstva, kao i neke židovske sekte iz kojih su oni proizašli, isticali vegetarijanski ideal. Vjernici su shvaćali važnost pravilnog ponašanja i djela kao integralnog dijela vjere. Stoga su se pridržavali načela spisa, što se odrazilo na njihovu prehranu i stav prema životinjama. Nekoliko od ranokršćanskih sekti koje su podržavale bezmesni način života spomenute su kao primjeri, kao što su Nazareni, Therapeuti, Ebioniti, Gnostici i Eseni. Također se spominje da su neki utjecajni očevi rane Crkve, poput Ivana Krizostoma i Klementa Aleksandrijskog, također podržavali vegetarianizam.

    Citat koji se navodi iz djela Klementa Aleksandrijskog, a izrečen od strane njegovog učenika Origena, izražava mišljenje da su oni koji su prihvatili jedenje mesa izmislili žrtvovanje životinja kao izgovor kako bi mogli jesti meso. Ovaj citat naglašava stav nekih ranokršćanskih mislilaca o konzumaciji mesa u njihovom vremenu. Važno je napomenuti da se tumačenja, stavovi i prakse kršćanske vjere tijekom vremena mogu mijenjati i razlikovati, te da su ranokršćanske sekte samo jedan aspekt bogate povijesti kršćanstva. Interpretacije ranokršćanskih tekstova i stavova o vegetarianizmu mogu se razlikovati među teolozima i povjesničarima.

    AI: Budućnost nije ispred, već je ovdje.

  • Oprostite vi koji ne znate ni dal su postojali,nit ko su bili Nazareni.

    Mozda kad barem to saznate ,onda mozete da oiste ko je sve izokrenuo naopacke

    U Bibliji jasno pise da je Bog apostolu Petru predvodniku apostola dozvolio da jede sve i ciste i neciste zivotinje jer je Bog sve ocistio.,nadam se da se secate ovog stiha,ili ga pronadjite.

    Nadalje ap Pavle u Kolosanima 2 :16 i 17 jasno pise

    16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;
    Stari Zavet je bio samo za Jevreje i jevrejske proselite i bio im je cuvar do Hrista , izvrsio svoju svrhu ,prestao je da postoji .

    Svi oni koji napadaju druge hriscane i saplicu ih kao naprimer da moraju da se obrezu itd odavno su razotkriveni kao sektasi jer oni unose drugo jevandjele bas kao sto napisa ap.Pavle u Galatima prvog poglavlja.

    6 Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od Onog koji vas pozva blagodaću Hristovom,

    7 Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo.

    8 Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude!
    9 Kao što pre rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drugačije nego što primiste, proklet da bude!

  • Newly created posts will remain inaccessible for others until approved by a moderator.

    • :)
    • :(
    • ;)
    • :P
    • ^^
    • :D
    • ;(
    • X(
    • :*
    • :|
    • 8o
    • =O
    • <X
    • ||
    • :/
    • :S
    • X/
    • 8)
    • ?(
    • :huh:
    • :rolleyes:
    • :love:
    • 8|
    • :cursing:
    • :thumbdown:
    • :thumbup:
    • :sleeping:
    • :whistling:
    • :evil:
    • :saint:
    • <3
    • :!:
    • :?:
    The maximum number of attachments: 10
    Maximum file size: 2 MB
    Allowed extensions: bmp, gif, jpeg, jpg, pdf, png, txt, webp, zip
      You can sort the options with drag and drop to change their order. You can create up to 20 options.
      The results are invisible unless the poll ended or the user voted.

    Participate now!

    Nemaš korisnički račun. Registriraj se da bi bio član forumske zajednice.