Bogovi koji nisu pali na tjeme: samo su bili na Zemlji?

Reakcijski bodovi
59
Bodovi
28
Nešto razmišljam... nekad su ljudi imali mnoštvo bogova. Na svoj način pokušavali su opisati iskustva koja su ih nadilazila, te kozmičke uplive u našu ovozemaljsku stvarnost. Apokrifna knjiga Henok, recimo, donekle prikazuje kako se nekad gledalo na te sile. Slično je i u drugim kulturama, uvijek neka bića koja silaze s neba i donose znanja. Nekima su ta znanja bila vezana uz biljke, jer su preživljavali u šumi... drugima je to bila vatra, jer su ratovali, lovili, osvajali. Uvijek nešto što transformira ljude. Pa me zanima, tko su zapravo ti 'bogovi'? Jesmo li ih krivo shvatili?

Možda, jedno zanimljivo pitanje, možemo li mi do njih?

Možda, jedno zanimljivo pitanje, možemo li mi do njih?
Možda ipak da pokušam sam ispričati svoje, pomalo čudno viđenje...
Ne bih ulazio u detalje, niti mislim da je ovaj format dobar za to, tko treba, shvatit će. Tko ne shvati, to je sasvim u redu. Nema potrebe da sve uvijek ima smisla svima.

Doživio sam nešto što mi je ostalo urezano u sjećanju, ne u potpunosti jasno, ali dovoljno da mi se vraća. Nisam to tada zapisao, a možda sam trebao. Bilo je... zanimljivo. Tako da su ostali samo određeni fragmenti onog što sam iskusio.
Našao sam se u svijetu koji nije „dalek“ u svemirskom smislu, ne govorimo o svjetlosnim godinama, nego dalek u percepciji. Po načinu razmišljanja, osjećaju, po onome što se tamo moglo doživjeti, vidjeti...

Nije bio san. Niti halucinacija. Nešto drugo... neka vrsta putovanja.
Imao sam dojam da sam stvarno bio tamo. Živio s njima, domorocima tog svijeta i da su me, nakon nekog vremena, prihvatili. Vjerojatno sam ja bio zanimljiviji njima, nego što su oni meni, ali to je samo moja subjektivna stvar...
Nismo komunicirali govorom, iako su znali proizvoditi zvukove. Naš razgovor je tekao drugačije, više kao misao koju samo pošalješ i ona stigne. Jednostavno.
Na kraju sam, na neki način, postao dio tog svijeta. Ne mogu reći da je to bila planeta... nije se to tako doimalo. Te stvari se ne nazivaju, one se osjete. Prožive. Ali, ako baš moram raditi nekakve paralele, recimo, činilo mi se kao da je nebo nekakve zelenkaste boje, krajolik je bio onako nekako pust... nije da nije bilo nekakve vegetacije, nego je sve djelovalo skromno, ili sam ja to tak osjećao pa shodno s tim to i zapažao...
U odnosu na nas ljude, bili su nižeg rasta, blago pogrbljeni, nekakve uske glavice, duži vratovi, kratke noge, ali zato dugačke ruke... detalja se ne sjećam, čupam ovako na silu iz glave u pokušaju da se prisjetim, pa možda lažem sebe i vas...

Nije bilo pohlepe. Nije bilo nejednakosti. Sve je bilo jednostavno, ali u ravnoteži.
Nije bilo ni idealno, imali su svoje strahove, svoje borbe, ali nisu ih prenosili onako kako mi to radimo. Nije bilo: "naša vlast je grozna", "živimo u apsurdu" i slično... Više su ih dijelili kroz neku vrstu emocije koju samo osjetiš iznutra, kao da su mi pokazivali kako to zaista izgleda kad te nešto muči, kad se nosiš s tim. Bez optuživanja. Bez puno drame.

S vremenom sam se stopio s njima. Osjetio sam kao da tamo živim godinama.
I onda... kao da je došao kraj. Nešto poput prirodne smrti, zatvaranja kruga. Tako sam to barem tada osjetio. Nema ono, sad ćemo te zakopati, više na način, kao da sam samo iscurio ili se nekako raslojio u nekakve sitne čestice kao neka prašina koja je samo nestala...

Iskustvo koje ostane s tobom. Koje ne izblijedi brzo, koje te potakne da preispituješ.
Od tada razmišljam o drugim svjetovima. O stvarnostima koje postoje paralelno s ovom. O iskustvima koja možda doživljavamo, a da ih nismo ni svjesni.

Zvijezda Sirius i legenda Dogona
U Maliju, u zapadnoj Africi, živi pleme ljudi zvano Dogoni. Vjeruje se da je pleme Dogona egipatskog porijekla, a njihovo astronomsko znanje seže hiljadama godina unatrag, sve do 3200. godine p.n.e.

Prema tradiciji Dogona, zvijezda Sirius ima zvijezdu pratilju koja je nevidljiva ljudskom oku. Ova zvijezda pratilac ima 50-godišnju eliptičnu orbitu oko vidljivog Siriusa i izuzetno je teška. Također se rotira oko svoje ose.

Zvijezda Sirius i legenda Dogona​

Ova drevna plemenska legenda bi možda pala u zaborav da je dva francuska antropologa, Marcelo Griaule i Germain Dieterlen, nisu zabilježili od četiri Dogonska svećenika 1930-ih godina.

Možda će zvučati nevjerovatno, ali ova Dogonska legenda se pokazala kao istinita. Kako su ljudi koji nisu posjedovali astronomske uređaje toliko znali o nevidljivoj zvijezdi?

Zvijezda, koju naučnici zovu Sirius B nije ni fotografisana, sve dok to 1970. godine nije načinio veliki teleskop. Ta fotografija Siriusa B, bila je dokaz da Dogonska vjerovanja nisu samo puke legende.
1751987826295.png
Prema Dogonskim usmenim predanjima, rasa ljudi iz zvjezdanog sistema Sirius po imenu Nommos posjetila je Zemlju prije mnogo hiljada godina.

Nommosi su bili ružna, vodozemska bića koja su ličila na sirene. Pojavljuju se i u vavilonskim, akadskim i sumerskim mitovima. Egipatska boginja Izida, koja se ponekad prikazuje kao sirena, također je povezana sa zvijezdom Sirius.

Nommosi su, prema legendi Dogona, živjeli na planeti koja kruži oko druge zvijezde u sistemu Sirius. Sletjeli su na Zemlju u “arki” koja se spustila uz veliku buku i vjetar.

Nommosi su bili ti koji su Dogonima prenijeli znanje o Siriusu B.

Dogonima su pružili neke zanimljive informacije o našem Solarnom sistemu: da planeta Jupiter ima četiri glavna mjeseca, da Saturn ima prstenove i da planete kruže oko Sunca. Sve su to činjenice koje su zapadnjaci otkrili tek nakon što je Galileo izumio teleskop.

Antropolog Robert K.G. Temple je bio prvi, koji je skrenuo pažnju javnosti na Dogone i njihove legende u knjizi objavljenoj 1977. godine pod nazivom Misterija Siriusa.

Naučni pisac Ian Ridpath i astronom Carl Sagan odgovorili su na Templeovu knjigu, sugerirajući da ovo moderno znanje o Siriusu mora da potiče od zapadnjaka koji su razgovarali o astronomiji sa dogonskim sveštenicima.
Sveštenici su zatim ove nove informacije uključili u starije tradicije i to je antropologa odvelo u zabludu.

Bila je to realna mogućnost, s obzirom na to da se na postojanje zvijezde Sirius B sumnjalo još 1844. godine, a viđena je teleskopom 1862. godine.

Ali, kako onda objasniti 400 godina star dogonski artefakt koji očito prikazuje konfiguraciju Siriusa i ceremonije koje su održavali Dogoni od 13. vijeka da proslave cikluse Siriusa A i B? I kako objasniti da su Dogoni znali za super-gustinu Siriusa B?

1751987905181.png

Također je važno zapamtiti da iako se čini da mnogi dijelovi legendi o Dogonima zvuče istiniti, drugi dijelovi su očigledno pogrešni. Jedno od vjerovanja Dogona je da je Sirius B zauzeo mjesto gdje se sada nalazi naše Sunce.
Fizika to jasno demantuje. Također, ako Dogoni vjeruju da Sirius B kruži oko Siriusa A svakih 50 godina, zašto održavaju svoje proslave svakih 60 godina?

Sirius je udaljen samo 8,6 svjetlosnih godina od Zemlje. Astronom W.Bessel prvi je posumnjao da Sirius ima nevidljivog pratioca, kada je primjetio da se putanja zvijezde “ljulja”. 1920-ih je utvrđeno da je Sirius B “bijeli patuljak”, čija je gravitacija uticala na valovito kretanje Siriusa A.

Bijeli patuljci su male, guste zvijezde koje slabo gore. Sirius B je, zapravo, manji od planete Zemlje. Jedna kašičica materije Siriusa B je toliko gusta da teži 5 tona.

Dakle, da li su vanzemaljci posjetili drevnu Zemlju i prenijeli Dogonima svoje znanje? Ili je, možda, kultura Dogona bila kontaminirana od strane zapadnih posjetilaca? Da li su Dogoni mogli imati drevna tehnička ili netehnička sredstva da saznaju ove informacije? Ili je cijela stvar jednostavno samo slučajnost?

Ova zagonetka će možda biti riješena, kada veći i moćniji teleskopi pregledaju zvjezdani sistem Sirius. Prema legendi postoji i treća zvijezda: Sirius C, a oko Siriusa C kruži matična planeta Nommosa.

Međutim, većina naučnika ne smatra nijedan dio tog zvjezdanog sistema glavnim kandidatom za život.

Kada je K.G. Temple sedamdesetih godina prvi put objavio svoju knjigu, nije bilo čvrstih dokaza o postojanju Siriusa C. Međutim, 1995. godine dva francuska istraživača, Daniel Benest i J.L. Duvent, napisali su članak u prestižnom časopisu Astronomy and Astrophysics pod naslovom “Je li Sirius trostruka Zvijezda”?

Sugerisali su, na osnovu posmatranja kretanja u zvjezdanom sistemu Sirius, da tamo postoji još jedna zvijezda. Pretpostavili su da je ta zvijezda vjerovatno “crveni patuljak” i da ima samo oko 0,05 mase Siriusa B.

Izvor: https://misteriozno.com/pleme-dogoni-iz-afrike-i-zvijezda-sirius/

Ja bih rekao da su to anđeli ili demoni koji su uticali na ljudski svijet na razne načine. Doduše ne baziram to na Enohovoj knjizi kao apokrifu.

Pa generalno jer nemamo dokaze da vanzemaljci postoje.
Osim nekih anegdotalnih, ali da, istina je da nemamo dokaza u onom znanstvenom smislu koji traži nešto konkretnije...
No, ipak, nekako mislim da je bliža ona pretpostavka, s obzirom na veličinu svemira da je veća šansa da postoji još netko, nego da smo sami...

Osim nekih anegdotalnih, ali da, istina je da nemamo dokaza u onom znanstvenom smislu koji traži nešto konkretnije...
No, ipak, nekako mislim da je bliža ona pretpostavka, s obzirom na veličinu svemira da je veća šansa da postoji još netko, nego da smo sami...
Možda, ali mišljenja sam da bi vanzemaljci iza sebe ostavili više opipljivih tragova od lokalnih legendi zabačenih plemena.

Možda, ali mišljenja sam da bi vanzemaljci iza sebe ostavili više opipljivih tragova od lokalnih legendi zabačenih plemena.
A gle, to ti je sve stvar kako netko nešto interpretira...
Ateist bi rekao: daj mi dokaz da postoji Bog pa ću vjerovati...
Ti mu kažeš: postoje neki otisci stvaranja...
On: Znanost kaže da ih nema...

Nazad
Vrh