Da li je Hristos pozvao ucenike da budu svestenici ili propovednici?

I jedno i drugo. Hrišćani su carsko sveštenstvo.
Gde to pise,daj mi tekst koji eksplicitno sadrzi POZIV da budemo REALNI svestenici ...!?

...i svakako,jesmo i to SVI MI carsko scvestenstvo i sta to po tebi znaci ???

Gde to pise,daj mi tekst koji eksplicitno sadrzi POZIV da budemo REALNI svestenici ...!?

...i svakako,jesmo i to SVI MI carsko scvestenstvo i sta to po tebi znaci ???
Daj tekst gdje se u Bibliji spominju "realni sveštenici" ili priznaj da je to terminologija koju si sam smislio.

Daj tekst gdje se u Bibliji spominju "realni sveštenici" ili priznaj da je to terminologija koju si sam smislio.
Svestenici su oni koji obavljajuu svestenicku sluzbu stoga ukoliko smatras da SVI MI trebamo obavljati svestenicku sluzbu daj mi to reci ili u suprotnom objasni zasto su samo neki od vas svestenici a drugi nisu,dali je to krsenje nekih normativa u okvirima onog sto je rekao apostol u vezi carskog svestenstva.
Izvoli.

Svestenici su oni koji obavljajuu svestenicku sluzbu stoga ukoliko smatras da SVI MI trebamo obavljati svestenicku sluzbu daj mi to reci ili u suprotnom objasni zasto su samo neki od vas svestenici a drugi nisu,dali je to krsenje nekih normativa u okvirima onog sto je rekao apostol u vezi carskog svestenstva.
Izvoli.
Pa kao što je i starozavjetni Izrailj bio carsko sveštenstvo, ali je imao i posebnu klasu ljudi koji su se nazivali sveštenicima tako i pravoslavni hrišćani imaju sveštenike kao posebnu klasu dok su svi pravoslavni zajedno carsko sveštenstvo.

Pa kao što je i starozavjetni Izrailj bio carsko sveštenstvo,
Jel to po tebi SAV IZRAILJ bio carsko svcestenstvo,da nisi mozda MALO pomesao loncici ???
ali je imao i posebnu klasu ljudi koji su se nazivali sveštenicima tako i pravoslavni hrišćani imaju sveštenike kao posebnu klasu dok su svi pravoslavni zajedno carsko sveštenstvo.
Sto se sada pozivas na jevreje,zar niste vec jednom za svagda rascistii sa, kako ono bese,aha da - sa "'ubicama naseg Gospoda" ???
Ako nam apostol REALNO kaze da smo SVI carsko svestenstvo onda brate to zaista jesmo ali eto,svi vi popljuvaste apostola i s njim obriusali pod jer po vama ipak SAMO NEKI OD VAS trebaju biti svestenici !!!

Zar je moguce da ne primecujes ironiju u ovim tvojim verskim stavovima ?

Jel to po tebi SAV IZRAILJ bio carsko svcestenstvo,da nisi mozda MALO pomesao loncici ???
Naravno.

Sto se sada pozivas na jevreje,zar niste vec jednom za svagda rascistii sa, kako ono bese,aha da - sa "'ubicama naseg Gospoda" ???
Ako nam apostol REALNO kaze da smo SVI carsko svestenstvo onda brate to zaista jesmo ali eto,svi vi popljuvaste apostola i s njim obriusali pod jer po vama ipak SAMO NEKI OD VAS trebaju biti svestenici !!!
Zato što se pozivam na pravovjerne Izrailjce iz doba proroka Mojsija, ne na fariseje.

Naravno.

Zato što se pozivam na pravovjerne Izrailjce iz doba proroka Mojsija, ne na fariseje.
Odlicno,dakle vera izrailjaca iz Mojsijevog doba je konacno za tebe pravoverna,hajdemo se onda fokusirati TOJ veri - molim te iznesi dokaaze u prilog danasnje verske prakse pravoslavlja u svetlu pomenute verske prakse iz doba Mojsija ali uporedi sve detalje koje imate u "svestenstvu".
Izvoli.

Odlicno,dakle vera izrailjaca iz Mojsijevog doba je konacno za tebe pravoverna,hajdemo se onda fokusirati TOJ veri - molim te iznesi dokaaze u prilog danasnje verske prakse pravoslavlja u svetlu pomenute verske prakse iz doba Mojsija ali uporedi sve detalje koje imate u "svestenstvu".
Izvoli.
Pa naveo sam. Izrailjci su bili carsko sveštenstvo, ali su imali i posebnu grupu sveštenika. Tako i pravoslavni danas imaju posebnu grupu sveštenika, ali su svi pravoslavni u cjelini takođe carsko sveštenstvo.

2 Mojsijeva 19:6.
Hajdemo videti sta tamo pise:

2 Mojsijeva 19:6:
"...I bićete mi carstvo svešteničko i narod svet. To su riječi koje ćeš kazati sinovima Izrailjevim..."

A evo sta si ti tvrdio:

Pa naveo sam. Izrailjci su bili carsko sveštenstvo,

U citatu kojeg si dao jasno se navodi da ce izrailj biti CARSTVO svesetnicko sto ce reci jedino carstvo u svetu gde ce imati svestenstva kojeg je Bog uspostavio a sto se vidi citajuci citavi SZ dok je jasno da ti koristis formulaciju CARSKO SVESTENSTVO odakle vuces zakljucak da su svi jevreji trebali biti svestenici s cime se ujedno jasno protivis ostatku Pisma gde se jasno vidi kako je Bog veoma precizno odredio koji ce biti ljudi koji ce uopste smeti obavljati svestenicku sluzbu...
Da je ovo zaista tako vidi se i od onog sto se desilo sa Ozijom koji je neko vreme mozda bio duhovan ali je pokusao razmisljati kao sto si ocito i ti mislio smatrajuci da je i on izrailjac stoga i 'carski scvestenik'kao i svi jevreji i odlucio je kaditi ali je dobio munjeviuti odgovor od Boga nakonsto su ga pre toga opomenuli svestenici.
Evo dokaza:

2 Dn.26,14-21:
"...I načini Ozija svoj vojsci štitove i koplja i šljemove i oklope i lukove i kamenje za praće.
I načini u Jerusalimu bojne sprave vrlo vješto izmišljene da stoje na kulama i na uglovima da meću strijele i veliko kamenje; i raznese se ime njegovo daleko, jer mu se divno pomagaše dokle osili.
Ali kad osili, ponese se srce njegovo, te se pokvari, i sagriješi Gospodu Bogu svojemu, jer uđe u crkvu Gospodnju da kadi na oltaru kadiono.
A za njim uđe Azarija sveštenik i s njim osamdeset sveštenika Gospodnjih hrabrijeh ljudi;
I opriješe se caru Oziji govoreći: nije tvoje, Ozija, kaditi Gospodu, nego sveštenika sinova Aronovijeh koji su posvećeni da kade; izidi iz svetinje, jer si zgriješio, i neće ti biti na čast pred Gospodom Bogom
Tada se razgnjevi Ozija držeći u ruci kadionicu da kadi; i kad se gnjevljaše na sveštenike, izide mu guba na čelu pred svijem sveštenicima u domu Gospodnjem kod oltara kadionoga.
I pogleda ga Azarija poglavar sveštenički i svi sveštenici, a on gubav na čelu; i brže ga izvedoše napolje, a i sam pohitje da izide, jer ga Gospod udari.
I osta car Ozija gubav do smrti svoje, i sjeđaše u odvojenom domu gubav, jer bi odlučen od doma Gospodnjega; a Jotam sin njegov upravljaše domom carevijem i suđaše narodu u zemlji...."

Hajdemo vidjeti.

"I bićete mi carstvo svešteničko i narod svet. To su riječi koje ćeš kazati sinovima Izrailjevim." (2 Mojsijeva 19:6).

"9. A vi ste rod izabrani, carsko sveštenstvo, narod sveti, narod zadobijen, da objavite vrline Onoga koji vas dozva iz tame na čudesnu svjetlost svoju;" (1 Petrova 2:9).

Dakle u oba slučaja se odmah nakon carstva i sveštenstva spominje kvalifikacija "narod sveti". Jasno je da se sv. ap. Pavle pozvao na Izlazak 19:6 kada je pisao gore navedeni stih svoje poslanice. Da ne spominjemo da su na grčkom formulacije iz Izlaska i Prve Petrove IDENTIČNE.

Hajdemo vidjeti.

"I bićete mi carstvo svešteničko i narod svet. To su riječi koje ćeš kazati sinovima Izrailjevim." (2 Mojsijeva 19:6).
Tako je,ovo je tako zaista bilo - oni su bili JEDINO carstvo usvetu koje je imalo BOZJE SVESTENSTVO !!!
Ako je ovo jasno idemo dalje:
"9. A vi ste rod izabrani, carsko sveštenstvo, narod sveti, narod zadobijen, da objavite vrline Onoga koji vas dozva iz tame na čudesnu svjetlost svoju;" (1 Petrova 2:9).
Koji ste to VI,sta vam kazu popovi ???
Dok razmisljas o ovome dozvoli mi da ti skrenem paznju na cinjenicu da se apostol tom prilikom obraca hriscanima i to izbranijem došljacima, rasijanijem po Pontu, Galatiji, Kapadokiji, Aziji i Vitiniji sto ce reci da ima nesporan potencijal znacaja za citavo hriscanstvo !!!

Zakljucak : u vreme SZ-ta sREALNI svestenici .koji su realno obavljali svestenicku sluzbu bili su SAMO pripadnici jednog plemena izrailja dok svi ostaali nisu smeli ni pomisliti da obavljaju svestenicku sluzbu.
Dao sam ti tekst u vezi desavanja sa Osisjom od kojeg si pobegao kao pop od Biblije stoga se dobro proracunaj zasto se to desilo...
i to

Dakle u oba slučaja se odmah nakon carstva i sveštenstva spominje kvalifikacija "narod sveti". Jasno je da se sv. ap. Pavle pozvao na Izlazak 19:6 kada je pisao gore navedeni stih svoje poslanice. Da ne spominjemo da su na grčkom formulacije iz Izlaska i Prve Petrove IDENTIČNE.
Biti svet narod ne znaci biti svestenik,sta je tebi covece,zar je moguce da su vas vasi verski liideri upropastili tolikom merom da ne vidite OSNOVNE stvari u Svetom Pismu ?

Zadnje uređeno:
Oni su bili njegovi ucenici i poslao ih je u svet da propovedaju radosnu vest i to je sve. Kasnije je ap.Pavle napravi hijerarhiju ,a ckve su to prosirile.
Kakvu je to hijerarhiju napravio apostol,daj nam pokazi io u jedno dopreciziraj eventualnu povezanost sa svestenstvom ?

Kakvu je to hijerarhiju napravio apostol,daj nam pokazi io u jedno dopreciziraj eventualnu povezanost sa svestenstvom ?
U sta spadaju Djakoni, Ucitelji, Staresine? Od apostolskih vremena posoje : Episkopi, Svestenicki i Djakonski.
A dalje je svaka crkva odredjivala ostala svestenicka zvanja.

U sta spadaju Djakoni, Ucitelji, Staresine?
ucitelji su ucitelji,oni poucavaju narod,djakoni su sluzbenici dok su staresine jos uvek ono sto su bile u vreme SZ-ta i potpuno razlicito od svestenstva.
Od apostolskih vremena posoje : Episkopi, Svestenicki i Djakonski.
I u vreme NZ-ta grcki prevod pravi razliku izmedju svestenstvas i staresine stoga nije lose da se fokusiras,ono za promenu.
A dalje je svaka crkva odredjivala ostala svestenicka zvanja.
Kakava bre svestenicka zvanja sta je tebi,zasto falsifikujes Sveto Pismo ?

ucitelji su ucitelji,oni poucavaju narod,djakoni su sluzbenici dok su staresine jos uvek ono sto su bile u vreme SZ-ta i potpuno razlicito od svestenstva.

I u vreme NZ-ta grcki prevod pravi razliku izmedju svestenstvas i staresine stoga nije lose da se fokusiras,ono za promenu.

Kakava bre svestenicka zvanja sta je tebi,zasto falsifikujes Sveto Pismo ?
Ja, kada nesto ne znam , istrazujem i edukujem se, sada cu ja tebe da edukujem:

Hijerarhija Pravoslavne crkve​

U Pravoslavnoj crkvi postoje, još od apostola ustanovljena, tri čina (stepena) sveštenstva, i to: episkopski (vladičanski), sveštenički i đakonski. Svi ostali su izvedeni iz ova tri osnovna stepena.
Svi sveštenici, odnosno jereji su među sobom jednaki, ali se razlikuju po zalaganju i revnosti prema crkvama i parohijama koje se nalaze pod njihovim staranjem. S tim u vezi, nadležni episkop može svešteniku da dodeli neki od sledećih zvanja:
Jerej – čin koji svaki svršeni bogoslov na rukopoloženju automatski dobija (najniže zvanje);
Protonamesnik;
Protojerej – pravo da na liturgiji nose nadbedrenik - duhovni mač;
Protojerej stavrofor – pravo da preko mantije nosi natprsni krst oko vrata (najveće zvanje); dodeljuje je samo sveštenicima sa izuzetnim zaslugama.
Arhiđakoni i protođakoni su ,, stariji među braćom svojom".
Jeromonahom se naziva sveštenik monaškog čina; to je za sveštenika posvećeni monah, odnosno sveštenik-kaluđer. Samo oni imaju pravo da vrše svete tajne.

Patrijarh je najviši čin u crkvenoj hijerarhiji. Naziv patrijarh potiče od grčke reči patrija (patria), što znači: porodica, pleme, i arhon, onaj koji počinje, načalstvuje, dakle, onaj koji je na čelu roda, odnosno naroda.

Mitropolit je arhijerej jedne oblasti čije se sedište nalazi u glavnom gradu te oblasti ili pokrajine. Mitropolija je glavni grad oblasti. Dakle, mitropolit je episkop čije se sedište nalazi u nekadašnjoj ili sadašnjoj prestonici.

Arhiepiskop je glavni episkop, stariji episkop, mada su svi episkopi jednaki i ravnopravni. Apostolskim pravilima se nekim od episkopa daje pravo vrhovnog nadzora nad drugima, radi pomoći u teškim situacijama. U 34. Pravilu stoji: ,, Episkopi svakoga grada treba da znaju ko je prvi među jednakima i da ga priznaju kao glavu i da ništa što je iznad njihovih ovlašćenja ne rade bez njegove saglasnosti".

Nakon ustanovljenja patrijarhata, naziv arhiepiskop dodeljuje se samo patrijarsima i mitropolitima autokefalnih crkava.

Episkop ili vladika, od grčkog episkopos, nadziratelj, glavni pastir stada slovesnoga svoje eparhije, stara se o ustrojstvu Crkve i starešina je ne samo višem i nižem sveštenstvu, nego i svim vernicima svoje eparhije.

Vikarni episkop je episkop koji pomaže mitropolitu ili episkopu u upravljanju episkopijom, odnosno mitropolijom.

Sinđel je grčka reč koja znači saobitatelj, onaj koji živi uz nekog. To je monah koji živi uz patrijarha, kao saradnik i kao svedok njegovog neporočnog života. Sinđeli su u starim vremenima imali veoma veliki značaj, dobijali su titulu protosinđela i bili su kandidati sa najviše izgleda prilikom izbora novog patrijarha.

Arhimandrit, načelnik manastira, ima pravo nosenja naprsnog krsta. Kod nas se čin arhimandrita dodeljuje najzaslužnijim igumanima.

Iguman je nastojatelj manastira, onaj koji o svemu brine i organizuje život u manastiru. Za čin niži stepen od arhimandrita.

Jerođakon je đakon monaškog čina.

Pitanje za tebe: tvrdis da falsifikujem biblijski tekst, aKAKO ja to radim?

Nazad
Vrh