Demokratija i slobodna volja

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
51
Bodovi
48
Demokratija se temelji na Božjim principima slobodne volje. Iako mi to danas nazivamo po Grčkim filozofom Demokratom taj princim slobodne volje vladao je još ne nebu i dolazi od Boga. "Možeš sam birati, jer ti je to dato." (Mojsije 3:17).

Bog nam je rekao preko svojih proroka da smo slobodni birati između dobra i zla. "Stoga su ljudi slobodni po telu. I sve im je dato što je korisno za čoveka. I slobodni su da izaberu slobodu i večni život, po velikom Posredniku svih ljudi, ili da izaberu sužanjstvo i smrt, po sužanjstvu i moći đavolovoj. Jer, on nastoji da svi ljudi budu bedni kao što je on sam." (2 Nefi 2:27).

Bog je dao mogućnost i povlasticu da biramo i da delujeno sami za sebe. To se zove sloboda izbora. Još od nastanka čoveka, imao je šansu da bira: "Sa svakog drveta možeš slobodno jesti." (Pos 2:16) "Izaberite danas kome ćete služiti." (Isus Navin 24:15)

Čovek ne bi mogao sam da deluje za sebe ako ga ne bi privlačilo dobro ili zlo i kada ne bi imao slobodu da čini jedno ili drugo. Na taj način odlučujemo i budemo kušani.

Sotona nastoji da uništi čovekovu slobodu izbora, radi toga je zbačen sa Neba. Bog svakoj osobi daje svoju slobodnu volju, a ustanovljene vlade ne mogu opstati u miru ako ne jamče svakom određene slobode, kao sloboda savesti i sloboda veroispovesti. Bog je za slobodu. Đavo je za diktaturu i ugnjetavanje. Bog je za versku slobodu. Đavo želi da ga svi nasilno obožavaju.

Problem današnjice nije demokratija, nego bezbožnost i biranje više onog što je zlo a manje onog što je dobro, što znači da je problem današnji čovek koji bira ono što je pogrešno. Zato mnogi misle da bi tiranija i diktatura nasilno naterala ljude da biraju ispravno, ali zaboravljaju da tada nema biranja nego samo diktata odozgo. Takve ideje dolaze od Sotone a svedoci istorije jasno pokazuju da takvo stanje uvek donosi ratove, sukobe i uništenje.

"Cilj našeg Boga Nebeskog Oca nije samo da mi radimo ono što je ispravno; njegov je cilj da mi sami odaberemo da činimo ono što je ispravno i na kraju postanemo kao što je on. Bog nije zainteresiran da mi jednostavno postanemo izdresirani i poslušni kao "kućni ljubimci" koji neće žvakati njegove papuče u Nebeskoj dnevnoj sobi. Ne, Bog želi da mi duhovno odrastemo i pridruže mu se u porodičnom poslu." (Dale G. Renlund)

Nazad
Vrh